CLANAK BROJ 126

OSNOVNOM SUDU U BIJELJINI

NA RUKE PREDSJEDNIKU
OBAVJEŠTENJE


Napomena: Ovaj dokument je prije svega informativnog karaktera i sačinjen je u svrhu informisanja jedne od najuglednijih institucija o aktivnostima organizovanog kriminala u ovom gradu i zemlji. Ujedno je poziv pripadnicima suda da daju doprinos borbi protiv mafije, koja vlada zemljom i u sprezi je sa pojedinim pripadnicima institucija sistema...
Tokom cijele 2010. godine vodio sam intenzivnu borbu za dokazivanje istine u slučaju ubistva osmogodišnje djevojčice Ivone Bajo i procesuiranju njenih ubica i pomagača u prikrivanju ubistva. Vremenom sam došao do više dokaza, ne samo o ubistvu, nego i o aktivnom učešću tužioca u prikrivanju i zataškavanju tog zločina, što je još monstruoznije od samog čina ubistva, jer je izvršeno od onih koji imaju dužnost da gone počinioce krivičnih djela.
Cjelokupan materijal je zaista obiman i najveći dio se nalazi na disku koji je u prilogu, unutar foldera "Dokumenti", dok se suština slučaja obradjuje unutar foldera "Saopstenje" u tekstu "Saopstenje za javnost", koji je rađen u formi web stranice sa aktivnim linkovima.
No prije svega bih skrenuo pažnju na sliku "Torba", koja je materijalni dokaz sa mjesta zločina, sakriven i izuzet iz istražnih radnji za svih 6 mjeseci navodne istrage. Kaiš torbe je dvostruko presječen i to ukoso, što je praktično nemoguće izvesti rukom i uz pomoć oštrog sječiva. Dio kaiša je nestao sa lica zemlje, a ugao presjecanja odgovara položaju rane na tijelu. I na sve to je vidljivo da su nekim jakim hemijskim sredstvom, uklonjeni tragovi ubistva, koje je čak skinulo originalnu žutu boju.
Iako sam taj dokaz u skladu sa ZKP-om, član "Obustava strage" stav 3, predao prije više od godinu dana, krivci uhvaćeni sa rukama krvavim do ramena se ne oglašavaju, nego su kao jedino rješenje naložili zabranu pristupa meni i majci ubijene djevojčice prostorijama tužilaštva, kako ne bi morali da objašnjavaju svoju ulogu u prikrivanju ubistva.
Sem toga su saznavši da imam dokaze o njihovom kriminalu izmanipulisali policiju i Okružni sud, te izdejstvovali oduzimanje računara i sijaset pratećih aktivnosti od kojih pominjem samo danonoćnu stražu pred kućom i pratnju policajcima u civilu i patrolnim kolima do grada, dok su me na svakoj raskrsnici dočekivale policijske trojke.
O kakvom se tretmanu radi, biće jasnije ako se zna da je poslije manje od 10 posto onoga što sam ja doživio, g. Nedeljko Radman, preminuo od stresa, prilikom ispitivanja u policiji.
No mene nisu mogli uplašiti i poslije višemjesečne pravne borbe uspio sam argumentovano izdejstvovati pobjedu nad mafijom, koja se nije usudila podići optužnicu za izmišljene optužbe po članu 169, (samo zbog mojih tvrdnji da će svi koji su činili krivična djela sa ciljem da pomognu ubicama, završiti u zatvoru.
Takođe sam argumentovano obrazložio sve svoje radnje, najpre na ispitivanju i doveo ih u vezu sa zakonskim odredbama, te u kasnijem periodu ubijedio načelnika kriminalističke policije da ispita sve nepravilnosti u radu inspektora i podnese zahtjev za saslušanje tužioca Stjepanović, a na osnovu fotografija torbe i izjave vještaka dr. Busarčevića, koja je takođe u prilogu na disku unutar audio zapisa "Miroslav.mp3".
O monstruoznosti tužioca ne treba trošiti riječi, jer je odbacivši mišljenje patologa da je ranu naneo predmet 25x1 mm, tražila drugo vještačenje, sakrivši od vještaka sve podatke o unutrašnjim povredama koje su i dovele do smrti, a detalje možete čuti na disku.
Da bi spriječili dostavu tog snimka uredu glavnog tužioca izmanipulisana je i zloupotrebljena Sudska policija i Osnovni sud, te smo spriječeni primjenom zakona sile u ostvarenju prava predviđenih zakonom, te uhapšeni i izvedeni pred sudiju, bez prava na telefonski poziv i iznošenje dokaza odbrane iako sam to zahtijevao.
No rješenjem Okružnog suda, konstatovano je da je ceo postupak bio nezakonit i da je (moj komentar) Sudska policija učinila više krivičnih djela od kojih su najvažnija "Samovlašće" i "Povreda prava na podnosenje pravnog sredstva", dok je sudija takođe prekršio zakon i to prije svega član "Povreda zakona od strane sudije".
Tako nažalost za svoje buduće pravne korake imam kao krivce Sudsku policiju i sudiju, dok je osoba koja ih je izmanipulisala ostala u sjenci. No kako sam ja, još u martu 2010. prvi put upozorio sudsku policiju da ne želim da iko od njih bude odgovoran za blokiranje istrage ubistva i saučesništvo u istom i dalje ne želim da se to desi. te sam pozvao i njih i tužilaštvo na saradnju, (dokumenti u prilogu) a sada pozivam i Osnovni sud.
Očekujem od predsjednika suda da kada analizira dokaze na koje sam skrenuo pažnju, obavijesti o svemu sve sudije, razgovara sa sudijom pred koga smo izvedeni, (čije ime sada neću navoditi, jer nemam namjeru da pokrećem aktivnosti za krivičnu odgovornost i nadoknadu štete, protiv osoba za koje smatram da su obmanute, osim ako na to budem prisiljen zbog nesaradnje istih) i ustanovi kako je i zašto došlo do kršenja zakona.
No na stranu sve to, ostaje činjenica da je majka ubijenog djeteta, pri pokušaju da dostavi dokaze o ubistvu, umjesto da bude saslušana, uhapšena.
To je nešto što će biti crna mrlja na svima vama, dok se ne otkriju krivci i ubice.
Ako imate hrabrosti da se uključite u borbu, protiv organizovanog kriminala, očekujem da me pozovete na razgovor tokom mjeseca februara 2011, (broj telefona je na dnu svakog dokumenta) kada ću pokušati da kontaktiram i pripadnike tužilaštva, sa istim ciljem.
Ukoliko to ne da rezultata, početkom marta ću predati krivične prijave i tužbe za nadoknadu štete protiv odgovornih, i nastaviti sa borbom pravnim sredstvima, a svako ko pokuša da spriječi pokretanje istrage na osnovu dokaza koje imam, bilo da se radi o sudskom policajcu, tužiocu, sudiji, poslaniku ili ministru, moraće biti spreman da pred sudom odgovara za saučesništvo u prikrivanju ubistva.
Možda tužilac ima objašnjenje za stanje torbe i to zašto svi podaci nisu stigli do vještaka, ali neka nam to i objasni, a ne da se krije iza svih vas.
Istina je da objašnjenja nema i da je istraga ubistva djeteta smišljeno sabotirana od strane tužilaštva i to po svemu sudeći nalogom iz vrha vlade, a sada se prisiljava sve više organa i osoba da daju doprinos u prikrivanju ubistva.
I da se vratim na jedan važan detalj: Dan po razgovoru sa načelnikom policije, na ulazu u zgradu suda pojavila se tužilac Stjepanović, za koju nam je rečeno da je na odmoru i ugledavši nas pobjegla nazad. Pomislio sam da je g: Teodorović ipak reagovao.
No 5 dana kasnije, samo dan poslije našeg hapšenja, pomenuti gospodin, je pronađen mrtav u automobilu. Da li je to sve samo splet okolnosti ili njegova smrt nije prirodna?
U svakom slučaju neki vidovnjak je odokativno "konstatovao" infarkt, a načelnik kriminalističke policije je poslije karijere u kojoj je zasigurno stekao puno neprijatelja, uprkos obilju otrova od kojih neki simuliraju srčani udar sahranjen bez autopsije.
Neki su sada ponovo mirni.

HOĆETE LI I SLEDEĆI PUT DA IM POMOGNETE ???

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 125

OKRUŽNOM SUDU U BIJELJINI

NA RUKE PREDSJEDNIKU
OBAVJEŠTENJE


Tokom protekle 2010. godine, kao posledica moje borbe protiv organizovanog krimimala, a u znak odmazde zbog obilja dokaza koje sam sakupio, prije svega o ubistvu djevojčice Ivone Bajo, te učešća pojedinih osoba zaposlenih formalno u državnim institucijama, protiv mene je pokrenuto više nezakonitih aktivnosti, od kojih se neke i dalje nastavljaju.
Naime zloupotrebivši svoj službeni položaj pripadnici tužilaštva su obmanuli načelnika kriminalističke policije i lažno me optuživši za "Ugrožavanje sigurnosti", nagovorili ga da podnese zahtjev za aktivnosti koje su im omogućile da dodju do računara koje sam koristio i unište podatke na njemu.
Kako su sve radnje zasnivali na mojoj izjavi da će svi odgovorni za prikrivanje ubistva, završiti u zatvoru, bilo je svima jasno da se nijedan tužilac neće usuditi da podigne optužnicu, ničim utemeljenu, te im je jedino preostalo da odugovlače sa slučajem.
Naravno ja sam konstantno zahtijevao da budem optužen ili da se tužilastvo povuče iz slučaja odnosno da vrati računare, što su poslije 9 mjeseci bili silom zakona prisiljeni da učine, ali iako je to predviđeno u ZKP-u, nikada nisam dobio obavještenje o pregledu računara, relevantni član : Otvaranje i pregled privremeno oduzetih predmeta i dokumentacije, stav (2) O otvaranju privremeno oduzetih predmeta i dokumentacije tužilac je dužan obavijestiti lice ili preduzeće od kojeg su predmeti oduzeti, sudiju za prethodni postupak i branioca.
Iako sam to zahtijevao, kao i da se prije primopredaje izvrši kontrola ispravnosti, tužilaštvo je nastavilo sa bezakonjem i na njima je odgovornost za uništavanje podataka na računaru.
Hard disk je bio prazan a cd rom neispravan, što jasno govori, šta je bio cilj akcije.
Takođe sam konstantno sprečavan da dostavim dokazni materijal tužilaštvu, a pri pokušaju da to lično uradim, uhapšen sam zajedno sa sestrom, majkom ubijenog djeteta, te uz kršenje više prava predviđenih zakonom, od kojih su najvažnije, pravo na iznošenje odbrane uz izgovor da je suviše kasno i pravo na telefonski poziv, (sestri nije dozvoljeno da pozove advokata...) osuđeni na novčanu kaznu od po 600 KM + 300 za troškove.
Tako je jasno poručeno građanima, šta ih čeka ako se usude krenuti na mafiju...
No i ta presuda je rješenjem Okružnog suda, stavljena van snage, gdje je konstatovano da su i sudska policija i sudija, načinili više krivičnih djela, kako bi nas spriječili da dostaviimo materijal koji teško kompromituje tužilaštvo.
No sve ovo je bio samo okvir za temu koja je u nadležnosti suda, a radi se o "Posebnim istražnim radnjama". Kako je ZKP, jasno predvidio da se pomenute radnje, mogu najviše primjenjivati 6 mjeseci, a onda citiram : Materijal dobijen preduzimanjem radnji i obavještavanje o preduzetim radnjama, stav (3) Sudija za prethodni postupak će, bez odlaganja, a nakon preduzimanja radnji iz ovog zakona, obavijestiti lice protiv kojeg je radnja bila preduzeta. Lice protiv kojeg je radnja bila preduzeta može od suda zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i načina na koji je sprovedena radnja..
Kako će se uskoro navršiti godinu dana od pokretanja tih radnji, a nisam dobio nikakvo obavještenje, postoje dvije mogućnosti. Ili za te radnje nikada nije izdata naredba, te su ih na svoju ruku provodili pojedini kriminalci, na što ukazuje izjava pokojnog Ace Teodorovića da o tome ništa ne zna. Kada se tome doda činjenica da sam ga uvjerio da ispita sve nepravilnosti u radu policije i podnese zahtjev za saslušanje tužioca, onda osnovano sumnjam da njegova smrt samo par dan kasnije nije prirodna. Druga mogućnost je da su za te radnje izdejstvovali sudsku naredbu, ali je očito da i u tom slučaju, dolazi do prekoračenja roka od sada već 5 mjeseci. Stoga od vas očekujem, pošto formalno ne znam za te radnje i nemam broj predmeta, da ispitate, je li ikada Okružni sud dao naredbu za njihovu primjenu, te ako jeste zašto nisam obavješten po isteku 6 mjeseci. Ja sam već pominjao tu temu u obraćanjima povodom zahtjeva za povrat računara, ali kako je to sasvim drugi predmet i moguće u nadležnosti drugog sudije, nemam nikakvu povratnu informaciju.
Ta tema nije uopšte bezazlena, ali vjerovatno više ne bih pokretao ovo pitanje, da se u nedjelju 13.02.2011. nije pojavila na ulazu u moju kuću nepoznata muška osoba i pod izgovorom da ima problema sa uređajima u svojoj zgradi, pokušavala više od 5 minuta da uđe u naše prostorije, kako bi navodno lično vidjela, kako mi koristimo određene predmete.
U početku sam strpljivo objašnjavao sve što je isticao kao problem, ali on je uporno insistirao na tome, da uđe i lično pogleda kako mi to koristimo.
Iako sam u proteklih godinu dana imao susreta i neuobičajene pokušaje kontakta, a dva puta su pokušali i da me ubiju, ovakav jedan nastup zasigurno nikad ranije nisam doživio.
Tek kada sam rekao da mene ne zanima šta ko ima u svojim kućama i kako to koristi i ne vidim zašto to njega interesuje, on je odgovorio da je samo radoznao i da nije nikakav špijun.
Vrlo zanimljivo, ne kaže da nije lopov ili voajer ili manijak, nego baš špijun.
Vratrimo se sada na "Posebne istražne radnje" u okviru kojih je predviđen i prikriveni istražitelj, odnosno informator, kome se mogu načiniti i lažni dokumenti.
Šta je htio taj neznanac? Da ubaci prislušni uređaj ili da podmetne kesicu narkotika...
Ostalo bi samo da anonimni građanin dojavi, kako je Zdenko Bajo dilovao heroin na ulicama grada, te bi uspješnom akcijom policije, koju je zatražilo OT Bijeljina, bila pronađana ta kesica. Ili ko zna šta su zamislili.
Ostaje činjenica da je prekršen zakon i da 5 mjeseci od isteka roka za obavještavanje, to nije ispoštovano. Ja sam te kriminalce uhvatio sa rukama krvavim do ramena i imam neosporne dokaze o njihovim zločinima. Oni su spremni na sve.
Nedeljko Radman je umro na saslušanju. Aco Teodorović je doživio srčani udar, čim je poslao zahtjev za saslušanje kriminalca iz tužilaštva. Šta se sa tim desilo? Upadom na BN televiziju, daju jasan signal, šta će se desiti onoma koji objave bilo šta što je na štetu mafije. Tako tužilaštvo postaje sila iznad i izvam zakona, a u suštini nastupa kao banda drumskih razbojnika, te nijedan medij ne smije da se suprotstavi njihovoj volji.
Pozivam sve zaposlene u Okružnom sudu da se priključe borbi protiv organizovanog kriminala, (već sam pozvao i neke druge institucije - u prilozima). Ja imam dokaze protiv njih. Ne tražim ni od koga da izlaže svoj život opasnosti. Samo radite po zakonu i ne dozvolite da vas pripadnici organizovanog kriminala koriste da bi izbjegli zasluženu kaznu. Već godinu dana meni je spriječen pristup bilo kome iz tužilaštva, kako bih obrazložio dokazni materijal o krivičnim djelima istih.
Naravno da je to logičan potez kriminalaca, da se bore za svoj opstanak, po svaku cijenu.
Dužnost svih nas je da im se suprotstavimo...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 124

PO PRIJEMU OVOG DOKUMENTA, OKRUŽNI SUD U BIJELJINI JE DONIO RJEŠENJE O POVRATU ODUZETIH RAČUNARA, SA KOJIM SE SAGLASIO TUŽILAC! ZA GRAĐANE KOJI NISU UPUĆENI U RELEVANTNE ČLANOVE ZAKONA, NAVODIM ČLAN ZKP-a, PA SAMI ZAKLJUČITE ZAŠTO SU IZ MAFIJEŠKE ORGANIZACIJE OT BIJELJINA, DALI SAGLASNOST:
Kažnjavanje za odugovlačenje postupka
(1) Sud može u toku postupka kazniti novčanom kaznom do 5.000 KM tužioca, branioca, punomoćnika ili zakonskog zastupnika i oštećenog, ako su njihovi postupci očigledno upravljeni na odugovlačenje krivičnog postupka.
(2) O kažnjavanju tužioca obavijestit će se Visoko sudsko i tužilačko vijeće, a o kažnjavanju branioca obavijestit će se advokatska komora.

OKRUŽNOM SUDU U BIJELJINI


PREDMET : 12 0 K 001162 10Kpp

ZAHTJEV

S obzirom da je prošlo skoro osam mjeseci od kada su pripadnici organizovane kriminalne grupe, (tužilačke mafije), čiji pripadnici umjesto da obavljaju časno i profesionalno posao tužioca, da gone počinioce krivičnih djela, nastupaju kao servis ogranizovanog kriminala, pokrenuli na osnovu lažne prijave više neregularnih i nezakonitih radnji protiv mene, zahtijevam od suda da neodložno reaguje i prekine to bezakonje, tiraniju i teror tužilaštva.
Same radnje koje su preduzete, jesu istina predviđene zakonom, ali je osnova lažna, dakle prije svega prijava i svi podaci koji su dostavljani, kako načelniku kriminalističke policije, tako i tužiocu te sudiji. Istina je da ja nisam imao uvid u dokumentaciju na osnovu koje se odlučivalo o pokretanju pomenute procedure, te ne mogu u ovom trenutku osporavati zakonitost niti jedne naredbe, nego samo legitimitet i istinitost ulaznih podataka, ali je evidentno da je prošlo više od 50 dana, kada je istekao krajnji rok za "Posebne istražne radnje", te sam morao dobiti obavještenje od suda, shodno članu ZKP-a "Materijal dobijen preduzimanjem radnji i obavještavanje o preduzetim radnjama" stav 3 : Sudija za prethodni postupak će, bez odlaganja, a nakon preduzimanja radnji iz ovog zakona, obavijestiti lice protiv kojeg je radnja bila preduzeta. Lice protiv kojeg je radnja bila preduzeta može od suda zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i načina na koji je sprovedena radnja.
U prethodnom periodu sam obavijestio sud da sam prethodno podneo krivične prijave protiv nekih od pripadnika kriminalne grupe i aktivno sakupljao dokaze o tome, te je praktično, sud stao na stranu jedne od strana u sporu i to one prvoosumnjčene.
Teoretski, postoji mogućnost da su nasuprot meni najokoreliji kriminalci i ubice, te je na taj način omogućeno istima da dođu u posjed dokaznog materijala i unište ga.
Na sreću, ja sam to predvidio ranije i dislocirao podatke sa računara ovdje u Cirih.
Pošto njihov pakleni plan nije uspio, jedino što im je preostalo kao protivteža mojim argumentima je neka fiktivna istraga, koja me predstavlja u institucijama kojima dastavljam podatke o njihovim zločinima, kao neuračunljivog psihipatu i manijaka.
Siguran sam da ste se do sad uvjerili da sve svoje poteze, zasnivam na odredbama KZ-a i ZKP-a, za razliku od tužilačke mafije koja brutalno gazi i pljuje po zakonu i ljudskim pravima, a o ubistvima u koje su im ruke uprljane do ramena, da i ne govorim.
Ja sam se s druge strane uvjerio da iako ne mogu reći da je ijedna odluka suda išla meni u prilog, (čak naprotiv) svaka bila dovedena u vezu sa relevantnim članovima, te iako pravo nije matematika i može biti rastegljivo, te se tumačiti od osobe do osobe drugačije, pa rad suda zaslužuje svako poštovanje.
Tim prije me iznenađuje ovo nepridržavanje navedenog člana i postavljam pitanje da li se radi o nastavku odugovlačenja i bezakonju od strane tužilaštva, nekoj administrativnoj grešci ili sud pokazuje pristrasnost prema onima koji bi teorijski trebalo da su na strani zakona.
Nažalost oni to nisu te očekujem od suda da me obavijesti, kakav je status predmeta u ovom trenutku i zašto nisam obaviješten o preduzetim radnjama.
Zahtijevam da se računari moje sestre, čiji sam zastupnik i g.Xxxxxxxx odmah vrate u posjed vlasnicima, jer je očito poslije osam mjeseci da to što radi tužilaštvo nema nikakve veze sa zakonom, jer je pogaženo moje pravo na suđenje u razumnom roku. Skrećem pažnju da je nedavno izvršen napad u Banjaluci sa ciljem uništenja dokaza, a to gdje se isti nalaze ne znamo mi obični građani, nego upravo tužioci.
Osnovano sumnjam s obzirom da se u međuvremenu desilo više nemilih događaja u režiji tužilačke mafije, da će pokušati uništiti pomenute računare ili alternativno podmetnuti neki materijal, koji bi me povezao sa Bin Ladenom, Mladić Ratkom, Al Kaidom, atentatom na Kenedija, Linkolna ili Cezara, ko zna šta im sve može pasti na pamet.
Takođe očekujem od suda da kazni tužioca za odugovlačenje i da učini sve prije svega kao čovjek, ljudsko biće, a potom i kao sudija da se na osnovu dokaznog materijala koji sam dostavio, pripadnici tužilačke mafije procesuiraju u najkraćem roku, jer svaka sekunda koju provedu na slobodi, je sramota za državne institucije, a da ne pominjem opasnost koju predstavljaju po živote onih koji su svjedoci njihovih kriminalnih aktivnosti.

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 123


OKRUZNOM SUDU U BIJELJINI


(po predmetu 12 0 K 001162 10Kpp)

Sudija : ĐONLIĆ MENSUR


Podsjećam Sud da je nedavno isteklo 6 mjeseci od kada su prema meni pokrenute "POSEBNE ISTRAŽNE RADNJE" , te po naredbi za pretres prostorija oduzeti računari, vlasništvo moje sestre Budimke, te g. Xxxxxxxxx.
Kako je to krajnji rok za produžavanje bilo koje aktivnosti predviđene pomenutim radnjama, jasno je da mafijaška organizacija, koja je već ubila najmlađeg člana moje porodice, Ivonu Bajo i na sve načine pokušava da me uplaši i spriječi u mojoj borbi za dokazivanje istine, više nama manevarskog prostora za odugovlačenje postupka koji su protiv mene pokrenuli...
Po clanu ZKP-a "Materijal dobijen preduzimanjem radnji i obavještavanje o preduzetim radnjama", sve podatke koje je u prethodnom periodu prikupila policija, potrebno je dostaviti tužiocu, a on je obavezan proslijediti ih sudiji.
Stavovi 2 i 3 istog člana predviđaju obavezu pismenog obavještavanja lica protiv koga su preduzete radnje tj. mene, što ne sumnjam da će Sud učiniti, ali poznajući ćud kriminalaca protiv kojih se borim, ne sumnjam da će oni sve uraditi kako bi i dalje odugovlačili postupak, sa ciljem da izbjegnu sudski proces, sa jedne strane, jer dokaza nemaju, a sve je zasnovano na lažnoj izjavi datoj u policiji, a s druge strane žele da me i dalje predstavljaju, kao manijaka i teroristu u razgovorima sa institucijama kojima sam proslijedio podatke i dokaze o njihovim kriminalnim aktivnostima.
Siguran sam da je više nego jasno da je njihova tvrdnja kako im mjesecima upućujem poruke sa prijetnjama po život i tijelo, lažna jer pisma koja su predali ne sadrže nijednu riječ vezano za član 169 KZ, a da imaju bilo šta mogli bi bez problema da podignu optužnicu, za šta im ne bi bila potrebna nijedna od terorističkih radnji koje su prevarom izdejstvovali protiv mene.
Podsjećam Sud da je Zahtjev za pomenute radnje uputio g. Aco Teodorović, koga su prisilili da to učini, (ne shvatite ovo bukvalno) jer je bilo teško, kako njemu, tako i tužiocu, te kasnije sudiji da ne postupe po njihovoj želji, iako nije postojao nijedan argument za to, jer bi za svaku eventualnu povredu koju bi kasnije zadobili, odgovornost pala i na sve vas.
To je moje viđenje situacije i dozvoljavam mogućnost, da sam nešto i previdio.
No u kasnijim razgovorima sa predstavnicima policije i samim g. Teodorovićem, svima je postalo jasno, da su optužbe protiv mene neosnovane i da sam svaku svoju riječ, svaki postupak, zasnivao na odredbama KZ i ZKP, što sam najpre obrazložio detaljno na ispitivanju za koje nisam bio pripremljen niti sam imao branioca.
Sam načelnik kriminalističke policije je izneo stav da će prijava biti odbačena, a kada sam sa sestrom posjetio pomenutog gospodina 05.08.2010. i ukazao na "propuste" inspektora" vezano za istražne radnje, po ubistvu Ivone Bajo, zasnovane na zvaničnim zapisnicima, te sugerisao da po istom principu, po kome je podneo Zahtjev protiv mene, (na čemu mu zahvaljujem, jer sam dobio priliku da dostavim Sudu podatke o kriminalcima) podnese Zahtjev za saslušanje tužioca Stjepanović, (na osnovu izjave dr. Busarčevića, ako ih se ne boji) isti odgovorio:
Mislite da ih se bojim. Pa možda ću baš tako da uradim, te da će ispitati sve radnje inspektora. Ponovivši još jednom taj stav, završio je razgovor.
U međuvremenu smo pokušali da materijal o krivičnom djelu tužioca, vezano za obavljanje tužilačke funkcije dostavimo Glavnom tužiocu, kada je poslije više laži od strane sudske policije, (da je isti na odmoru, a kasnije saznajemo od tužioca Jovanovića da to nije istina, na šta policajac dodaje "Mislio sam da je na odmoru"), te da je isti slučaj i sa tužiocem Stjepanović. za koju nismo ni pitali.
I onda nevjerovatno, ona se pojavljuje na izlazu i ugledavši moju sestru, bježi nazad u zgradu. Sve to se desilo dan po razgovoru sa g. Teodorovićem.
Da li je krenula na plažu ili je Zahtjev već stigao, pa je naprasno prekinula odmor, možda nikad nećemo saznati, jer je samo 5 dana kasnije g. Teodorović, pronađen mrtav u automobilu. Zvanično saopštenje je da je doživio srčani udar i skrenuo sa puta.
Sahranjen je po hitnom postupku bez autopsije, tako da tužilac mirno može da nastavi odmor.
Dodao bih da sam u periodu od 23.06 do kraja juna, neprekidno osjećao jake bolove u stomaku, a pošto sam na par minuta ostavio piće na stolu dok je vani bila gomila navijača koji su gledali utakmicu. Već tada sam sumnjao da se radi o trovanju, a po smrti g. Teodorovića, te su sumnje još izraženije.
Dokazi koje imam protiv njih su neoborivi. Vještak je spreman posvjedočiti da mu je tužilac Stjepanović, "sakrila", podatke o unutrašnjim povredama, a jasno je i sa kojim ciljem.
Da bi izbjegli zasluženu zatvorsku kaznu članovi kriminalne organizacije, spremni su ubiti svakog nezgodnog svjedoka. Moja je dužnost da upozorim i vas, te tužioca Šabić Murisa, da postoji potencijalna opasnost za sve koji su učestvovali u pokretanju radnji protiv mene jer možete biti nezgodni svjedoci protiv njih.
Borba protiv mafije je moj izbor i ja sam spreman i na tu mogućnost, da budem ubijen, ali ne želim da iko drugi dođe u opasnost, ako i sam svojevoljno ne bude spreman na taj rizik.
U prilogu dostavljam kopiju Zahtjeva za pristup informacijama od 10.12.2009., odgovor na isti, te originalan dokument upućen mojoj sestri u Cirih, na kome je vidljivo da je prvobitno poslat na mejl tužilaštva.
Tekst neću komentarisati, te samo napominjem da iako sam došao do monstruoznih podataka i to dostavio tuzilaštvu, niko nije pomakao niti mali prst da to provjeri.
Već sam vas obavijestio da sam prikupljao materijal o ranijim zločinima tih kriminalaca i dobio podatke kako za pomenuti slučaj, tako i za ratne zločine, čiji izvršioci, citiram "danas rade u policiji i tužilaštvu". Jedan od najvećih zločina iz 1992. godine je ubistvo oko 20 civila, (muslimana), od kojih 6-ro djece nastanjenih, baš pored mjesta gdje je Ivona nađena mrtva.
Nije me iznenedilo da je u sve to umiješan i Novak Kovačević, niti da niko za te zločine nije optužen, a kamoli osuđen, a niti to da niko ne smije da svjedoči.
Napominjem da sam sve podatke dobio iz druge ruke, te sam postavio pitanje o tome pod brojem 8, u zahtjevu, što je u odgovoru ignorisano.
Možda vam je sada još jasnije, ili vam je tek sad sasvim jasno, zašto im je bilo toliko važno, da otmu računar, koji sam koristio...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 122

VISOKOM SUDSKOM I TUZILACKOM SAVJETU

KANCELARIJI DISCIPLINSKOG TUZIOCA
PRITUZBA NA RAD TUZILASTVA


OBRACAM SE VAMA PO SUGESTIJI GLAVNOG REPUBLICKOG TUZIOCA REPUBLIKE SRPSKE, A POVODOM VISE NEREGULARNIH I NEZAKONITIH RADNJI OD STRANE NEKIH CLANOVA OKRUZNOG TUZILASTVA U BIJELJINI, A VEZANO ZA SLUCAJ UBISTVA DJEVOJCICE IVONE BAJO, 23.07.2009. GODINE. U PRILOGU OVOG DOKUMENTA SU TEKSTOVI NASTALI PRE OKO MJESECA DANA, A U NASTAVKU CU ISTACI SAMO ONE PODATKE DO KOJIH SAM DOSAO OD POCETKA OVE GODINE DO DANAS...

OKRUZNO TUZILASTVO U BIJELJINI JE KONSTANTNO DAVALO LAZNE PODATKE U JAVNOST, IAKO SU PRVOBITNU TEORIJU O SAMOPOVREDJIVANJU DJEVOJCICE REDOM OSPORAVALI SUDSKI VJESTACI OD KOJIH JE PRVI (STALNI SUDSKI VJESTAK MEDICINSKE STRUKE) OPISAO UBILACKI PREDMET : 2,5-3 CM SIRINE, TE 1 MM DEBLJINE, A JOS DVA VJESTACENJA OBAVLJENA IZVAN ZEMLJE TAKODJE ISKLJUCUJU NESRECAN SLUCAJ.

PO PRIZNANJU PRIPADNIKA TUZILASTVA REZULTATI I MISLJENJE VJESTAKA PO OBAVLJENOJ OBDUKCIJI NISU SAOPSTENI DA SE NE BI "UZNEMIRAVALA JAVNOST".

NE ZNA SE ZASTO SU REZULTATI AUTOPSIJE IGNORISANI I NA CIJI SE TO AUTORITET POZVALA POSTUPAJUCA TUZITELJICA, KADA JE NALOZILA VESTACENJE KORPE CIJE DIMENZIJE NE ODGOVARAJU POVREDAMA KONSTATOVANIM OD STRANE PATOLOGA.

IAKO JE DRUGO VESTACENJE OBRADJIVALO SAMO POVRSINSKU RANU, NI ONO NIJE MOGLO POTVRDITI ZELJU TUZITELJKE DA SE SMRT DJETETA PREGLASI ZA NESRECAN SLUCAJ.

BAZIRAJUCI SE SAMO NA TOJ VANJSKOJ POVREDI VJESTAK ZAKLJUCUJE DA NA PODMETNUTOJ ZICI (OD STRANE TUZILASTVA) NIJE NASAO POTVRDU DA JE NJOME NANESENA RANA, TE PREDLAZE TRASOLOSKO I SUDSKO MEDICINSKO VESTACENJE.

U MEDJUVREMENU OKRUZNO TUZILASTVO U BIJELJINI, LAZNO PREDSTAVLJA REZULTATE TOG VJESTACENJA, STVARAJUCI UTISAK DA JE DOBIJENA POTVRDA O SAMOPOVREDJIVANJU, ALI TOBOZE TO IM NIJE DOVOLJNO, TE TRAZE DODATNA VJESTACENJA.

I SADA DOLAZI NAJZANIMLJIVIJI DIO :

PO INFORMACIJAMA KOJE SMO DOBILI OD SAMOG VJESTAKA PRIJE PAR DANA, TUZITELJKA DANICA STJEPANOVIC, POZVALA GA JE SA MOLBOM DA HITNO ZAVRSI VJESTACENJE, DA JE NJIMA SVE POZNATO I DA CISTE FORMALNOSTI RADI ON TO SAMO POTPISE...

SA TIM UBJEDJENJEM VJESTAK JE I PRISTUPIO POSLU, ALI KAD JE KAKO KAZE PROCITAO O CEMU SE RADI, SRCE MU SE CEPALO, STA SU URADILI TOJ DJEVOJCICI.

POTPUNO S POSVETIO TOM ZADATKU I ZAVRSIO KRAJEM OKTOBRA. IAKO JE I NJEGOV ZADATAK BIO DA SE BAZIRA ISKLJUCIVO, NA OD STRANE TUZILASTVA POTENCIRANU ZICU, ON DONOSI ZAKLJUCAK DA SE DJEVOJCICA NIKAKO NIJE MOGLA POVREDITI SAMA, TE PREDLAZE REKONSTRUKCIJU DOGADJAJA, A CAK JE PRONASAO I TRAGOVE SVETLOSIVE BOJE NA ZICI, KOJI SU GA ASOCIRALI NA NEKO STRANO NEIDENTIFIKOVANO METALNO TIJELO.

ISTICEM DA SU U OBA VJESTACENJA U BEOGRADU POMINJANE SAMO ZICA I POVRSINSKA POVREDA, DOK SE RAZDOR DESNE PLUCNE ARTERIJE I DUSNICE TE PROBOD PRSNE KOSTI OD 2,5 CM x 1 MM UOPSTE NE POMINJU.

KADA JE TUZITELJKA KRAJEM OKTOBRA OBAVESTENA DA REZULTAT VJESTACENJA NIJE ONAKAV KAKAV JE SUGERISALA (CIME JE UCINILA KRIVICNO DJELO CLAN 353 STAV 2, TE CLAN 358), ONDA ONA CINI DRUGO KRIVICNO DJELO TIME STO ODUGOVLACI VISE OD DVA MJESECA POSTUPAK. TEK KRAJEM DECEMBRA DAJE NALOG DA SE DOSTAVI DOKUMENTACIJA POMENUTOG VJESTACENJA, POTPISUJE OBAVJESTENJE O NESPROVODJENJU ISTRAGE ??? 04.01.2010. A SALJE GA SEDAM DANA KASNIJE, KRSECI TAKO ZKP, JER JE PREKORACEN ROK OD TRI DANA, RACUNAJUCI SAMO OD DANA POTPISIVANJA, A TU SU I CIJELA 2 MJESECA ODUGOVLACENJA.

ISTOGA DANA TUZITELJKA ODLAZI NA ODMOR, A TUZILASTVO NAS SPRECAVA DA DO NJENOG POVRATKA PRISTUPIMO DOKUMENTACIJI NEOPHODNOJ ZA ADEKVATAN PRIGOVOR.

I NA KRAJU POSLE POLA GODINE USPJEVAMO PRISTUPITI PREDMETIMA KOJE JE DJEVOJCICA IMALA, DANA KADA JE UBIJENA, STO NAM DAJE JOS JEDAN, MOZDA I NAJVECI DOKAZ O KORUMPIRANOSTI TUZILASTVA I POLICIJE. NAIME KAIS TORBE DJEVOJCICE JE PRESJECEN PO SVOJ PRILICI NA MJESTU KOJE ODGOVARA POLOZAJU RANE NA GRUDIMA, TE NJEGOV JEDAN DIO NEDOSTAJE. LICNO SAM NACINIO SNIMKE KAISA I TORBE TE JOS NEKIH STVARI U ZGRADI SUDA. NAPOMINJEM DA JE KAIS PRESJECEN UKOSO, A NJEGOVA SIRINA JE BAR DESET PUTA VECA OD PRECNIKA ZICE. MOZDA JE TO RAZLOG STO JE PODATAK O TOME USKRACEN PORODICI I JAVNOSTI.

DA NAS NE BI UZNEMIRAVALI VJEROVATNO...

O SVIM NAVEDENIM DOGADJAJIMA I NEZAKONITIM I KRIMINALNIM RADNJAMA POJEDINIH CLANOVA TUZILASTVA I POLICIJE, SPREMAN SAM SVJEDOCITI, A POSJEDUJEM I VECI BROJ TEKSTUALNIH DOKUMENATA, TE FOTO I AUDIO MATERIJALA, KOJE CU KORISTITI U SUDSKOM PROCESU PROTIV BANDE KRIMINALACA KOJOJ PRIPADAJU…

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902