Nedelja, Decembar 11, 2011

CLANAK BROJ 122

VISOKOM SUDSKOM I TUZILACKOM SAVJETU

KANCELARIJI DISCIPLINSKOG TUZIOCA
PRITUZBA NA RAD TUZILASTVA


OBRACAM SE VAMA PO SUGESTIJI GLAVNOG REPUBLICKOG TUZIOCA REPUBLIKE SRPSKE, A POVODOM VISE NEREGULARNIH I NEZAKONITIH RADNJI OD STRANE NEKIH CLANOVA OKRUZNOG TUZILASTVA U BIJELJINI, A VEZANO ZA SLUCAJ UBISTVA DJEVOJCICE IVONE BAJO, 23.07.2009. GODINE. U PRILOGU OVOG DOKUMENTA SU TEKSTOVI NASTALI PRE OKO MJESECA DANA, A U NASTAVKU CU ISTACI SAMO ONE PODATKE DO KOJIH SAM DOSAO OD POCETKA OVE GODINE DO DANAS...

OKRUZNO TUZILASTVO U BIJELJINI JE KONSTANTNO DAVALO LAZNE PODATKE U JAVNOST, IAKO SU PRVOBITNU TEORIJU O SAMOPOVREDJIVANJU DJEVOJCICE REDOM OSPORAVALI SUDSKI VJESTACI OD KOJIH JE PRVI (STALNI SUDSKI VJESTAK MEDICINSKE STRUKE) OPISAO UBILACKI PREDMET : 2,5-3 CM SIRINE, TE 1 MM DEBLJINE, A JOS DVA VJESTACENJA OBAVLJENA IZVAN ZEMLJE TAKODJE ISKLJUCUJU NESRECAN SLUCAJ.

PO PRIZNANJU PRIPADNIKA TUZILASTVA REZULTATI I MISLJENJE VJESTAKA PO OBAVLJENOJ OBDUKCIJI NISU SAOPSTENI DA SE NE BI "UZNEMIRAVALA JAVNOST".

NE ZNA SE ZASTO SU REZULTATI AUTOPSIJE IGNORISANI I NA CIJI SE TO AUTORITET POZVALA POSTUPAJUCA TUZITELJICA, KADA JE NALOZILA VESTACENJE KORPE CIJE DIMENZIJE NE ODGOVARAJU POVREDAMA KONSTATOVANIM OD STRANE PATOLOGA.

IAKO JE DRUGO VESTACENJE OBRADJIVALO SAMO POVRSINSKU RANU, NI ONO NIJE MOGLO POTVRDITI ZELJU TUZITELJKE DA SE SMRT DJETETA PREGLASI ZA NESRECAN SLUCAJ.

BAZIRAJUCI SE SAMO NA TOJ VANJSKOJ POVREDI VJESTAK ZAKLJUCUJE DA NA PODMETNUTOJ ZICI (OD STRANE TUZILASTVA) NIJE NASAO POTVRDU DA JE NJOME NANESENA RANA, TE PREDLAZE TRASOLOSKO I SUDSKO MEDICINSKO VESTACENJE.

U MEDJUVREMENU OKRUZNO TUZILASTVO U BIJELJINI, LAZNO PREDSTAVLJA REZULTATE TOG VJESTACENJA, STVARAJUCI UTISAK DA JE DOBIJENA POTVRDA O SAMOPOVREDJIVANJU, ALI TOBOZE TO IM NIJE DOVOLJNO, TE TRAZE DODATNA VJESTACENJA.

I SADA DOLAZI NAJZANIMLJIVIJI DIO :

PO INFORMACIJAMA KOJE SMO DOBILI OD SAMOG VJESTAKA PRIJE PAR DANA, TUZITELJKA DANICA STJEPANOVIC, POZVALA GA JE SA MOLBOM DA HITNO ZAVRSI VJESTACENJE, DA JE NJIMA SVE POZNATO I DA CISTE FORMALNOSTI RADI ON TO SAMO POTPISE...

SA TIM UBJEDJENJEM VJESTAK JE I PRISTUPIO POSLU, ALI KAD JE KAKO KAZE PROCITAO O CEMU SE RADI, SRCE MU SE CEPALO, STA SU URADILI TOJ DJEVOJCICI.

POTPUNO S POSVETIO TOM ZADATKU I ZAVRSIO KRAJEM OKTOBRA. IAKO JE I NJEGOV ZADATAK BIO DA SE BAZIRA ISKLJUCIVO, NA OD STRANE TUZILASTVA POTENCIRANU ZICU, ON DONOSI ZAKLJUCAK DA SE DJEVOJCICA NIKAKO NIJE MOGLA POVREDITI SAMA, TE PREDLAZE REKONSTRUKCIJU DOGADJAJA, A CAK JE PRONASAO I TRAGOVE SVETLOSIVE BOJE NA ZICI, KOJI SU GA ASOCIRALI NA NEKO STRANO NEIDENTIFIKOVANO METALNO TIJELO.

ISTICEM DA SU U OBA VJESTACENJA U BEOGRADU POMINJANE SAMO ZICA I POVRSINSKA POVREDA, DOK SE RAZDOR DESNE PLUCNE ARTERIJE I DUSNICE TE PROBOD PRSNE KOSTI OD 2,5 CM x 1 MM UOPSTE NE POMINJU.

KADA JE TUZITELJKA KRAJEM OKTOBRA OBAVESTENA DA REZULTAT VJESTACENJA NIJE ONAKAV KAKAV JE SUGERISALA (CIME JE UCINILA KRIVICNO DJELO CLAN 353 STAV 2, TE CLAN 358), ONDA ONA CINI DRUGO KRIVICNO DJELO TIME STO ODUGOVLACI VISE OD DVA MJESECA POSTUPAK. TEK KRAJEM DECEMBRA DAJE NALOG DA SE DOSTAVI DOKUMENTACIJA POMENUTOG VJESTACENJA, POTPISUJE OBAVJESTENJE O NESPROVODJENJU ISTRAGE ??? 04.01.2010. A SALJE GA SEDAM DANA KASNIJE, KRSECI TAKO ZKP, JER JE PREKORACEN ROK OD TRI DANA, RACUNAJUCI SAMO OD DANA POTPISIVANJA, A TU SU I CIJELA 2 MJESECA ODUGOVLACENJA.

ISTOGA DANA TUZITELJKA ODLAZI NA ODMOR, A TUZILASTVO NAS SPRECAVA DA DO NJENOG POVRATKA PRISTUPIMO DOKUMENTACIJI NEOPHODNOJ ZA ADEKVATAN PRIGOVOR.

I NA KRAJU POSLE POLA GODINE USPJEVAMO PRISTUPITI PREDMETIMA KOJE JE DJEVOJCICA IMALA, DANA KADA JE UBIJENA, STO NAM DAJE JOS JEDAN, MOZDA I NAJVECI DOKAZ O KORUMPIRANOSTI TUZILASTVA I POLICIJE. NAIME KAIS TORBE DJEVOJCICE JE PRESJECEN PO SVOJ PRILICI NA MJESTU KOJE ODGOVARA POLOZAJU RANE NA GRUDIMA, TE NJEGOV JEDAN DIO NEDOSTAJE. LICNO SAM NACINIO SNIMKE KAISA I TORBE TE JOS NEKIH STVARI U ZGRADI SUDA. NAPOMINJEM DA JE KAIS PRESJECEN UKOSO, A NJEGOVA SIRINA JE BAR DESET PUTA VECA OD PRECNIKA ZICE. MOZDA JE TO RAZLOG STO JE PODATAK O TOME USKRACEN PORODICI I JAVNOSTI.

DA NAS NE BI UZNEMIRAVALI VJEROVATNO...

O SVIM NAVEDENIM DOGADJAJIMA I NEZAKONITIM I KRIMINALNIM RADNJAMA POJEDINIH CLANOVA TUZILASTVA I POLICIJE, SPREMAN SAM SVJEDOCITI, A POSJEDUJEM I VECI BROJ TEKSTUALNIH DOKUMENATA, TE FOTO I AUDIO MATERIJALA, KOJE CU KORISTITI U SUDSKOM PROCESU PROTIV BANDE KRIMINALACA KOJOJ PRIPADAJU…

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me