CLANAK BROJ 160

CJB-u BIJELJINA

KRIMINALISTIČKOJ POLICIJI
PRIJAVA KRIVIČNOG DJELA


Dostavljam materijal koji ce pokazati da je Danica Stjepanović, okružni tužilac, aktivno učestvovala u "Sprečavanju dokazivanja" krivičnog djela, čime je "Zloupotrebila službeni položaj" da bi "Pomogla učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela", "Teško ubistvo" izvršeno nad Ivonom Bajo 23.07.2009.
Tužilac Stjepanović je izvršila veći broj radnji da bi sabotirala istragu ubistva, počev od odbacivanja nalaza patologa, preko izbjegavanja uzimanja izjave i dokaza od građana, pa do falsifikovanja svih vještačenja i lažnim prikazom u javnosti.
No neću trošiti vrijeme na te "sitnice", nego ću istaći dva najveća dokaza o krimimnalnom djelovanju tužioca. Radi se prije svega o materijalnom dokazu sa mjesta zločina, a to je torba, čije su slike u prilogu na disku.
Vjerujem da je to mnogima sada poznato, ali činjenica je da je ta torba sakrivena od porodice i javnosti do okančanja istrage i stanje u kome se nalazi nikada nigdje nije evidentirano. Naime, kaiš torbe kojim se može šlepati automobil je presječen takvom silinom da se to desilo na dijelu koji je predvostručen. Iako je sama torba prekrivena krvavim mrljama, kaiš je potpuno čist, ali ne samo od krvi nego i od originalne boje. Jasno se vidi na slikama, prelaz iz jedne u drugu nijansu boje, što ukazuje da je tretiran jakim hemijskim sredstvom, da bi se uklonili tragovi ubistva. Da li je to učinjeno odmah po ubistvu ili je to morala kasnije da uradi sama tužilac Stjepanović, potpuno je svejedno, jer odgovornost je njena...
To nesporno dokazuje i podatak da je odbila razgovor sa mnom, pošto sam joj dostavio podatke na disku. Zato sam u pismenom obliku, sačinio dokument, takođe se nalazi u prilogu "Ko skriva ubice" i to prije analize trasologa.
Pošto sam shvatio da rezultat koji želi može dobiti samo ako sakrije neke važne podatke od vještaka, to sam i istakao jasno u dokumente, kako bih sada dokazao da se ne radi o slučajnoj grešci ili zagubljenim dokumentima, nego da je sve bilo planski i smisljeno.
Time njen zločin postaje veći i od zločina ubica osmogodišnje djevojčice.
Apsolutno nezavisan dokaz toga je i sam vještak, čija se audio izjava nalazi na disku, pod nazivom "Miroslav". Razgovor sam obavio lično, kao zastupnik majke ubijenog djeteta.
Iz njega se jasno vidi da je sakrila od vještaka sve podatke o unutrašnjim povredama, sa ciljem da prikrije ubistvo, a kada i to nije uspjela, falsifikovala je njegovo misljenje i izbacila djelove koji ne "odgovaraju" u Saopštenju, na zvaničnom sajtu tužilaštva.
Sve skenirane strane vještačenja su na disku, kao i tekst saopštanja.
Od kriminalističke policije očekujem da će odgovorno ispitati sve dokaze koje sam predočio. i podnijeti zahtjev da se navedeno lice pozove na informativni razgovor.
S obzirom da su vaši pojedini pripadnici aktivno učestvovali u kriminalnim radnjama, vezanim za prikrivanje ovog ubistva i osveti mafije zbog prijave koju sam podneo protiv njih, najmanje što možete da uradite je da svakog kriminalca tretirate na isti način.
O rezultatima vaše reakcije prije svega, te o izjavi tužioca Stjepanović Danice, zahtijevam da budem obavješten i da mi se omogući uvid u sve radnje po ovoj prijavi.

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 159

CJB-u BIJELJINA

KRIMINALISTIČKOJ POLICIJI
PRIJAVA KRIVIČNOG DJELA


Dostavljam materijal koji ce pokazati da je Sofrenić Blagiša, aktivno učestvovao u uklanjanju dokaza o ubistvu djevojčice Ivone Bajo 23.07.2009 godine.
Prije svega ističem da je pomenuta osoba inače u to vrijeme zaposlena u firmi "Univerzal" odmah poslije tragičnog događaja opisivala, kako je lično prisustvovala sceni u kojoj, djevojčica citiram : Vozi bicikl, krivuda i iskašljava krv, te na kraju pada.
Ovoj izjavi je prisustvovao djed ubijenog djeteta, Krunoslav Bajo, što potvrđuje svojim potpisom na dnu dokumenta. Dva dana kasnije, Sofrenić Blagiša, prilazi majci djevojčice i meni, a događaju je prisustvovao još jedan svjedok, čije ime neću navoditi, do početka suđenja iz bezbjednosnih razloga, ponavljajući istu priču, dodajući da je sve pokušao da joj pomogne. To bi bilo sasvim razumljivo da, prilikom susreta sa Dragoslavom Markovićem, kriminalističkim inspektorom, kada smo mu gđa. Budimka i ja ispričali tu verziju događaja, isti kaže da to nije istina, te da će pozvati g. Blagišu da da izjavu...
I zaista, po hitnom postupku, već sutradan u 08:10 počelo je sa davanjem iskaza.
Prikaz događaja je bitno drugačiji i drastično se razlikuje od verzije koja je nama ispričana, ali je očito napravljen propust, jer rekavši da je vidio tragove krvi dok je prilazio djevojčici, dokazuje da je povreda nastala prije pada i mjesta gdje je pronađena, a mjesto nastanka povrede, nekih 15 metara prije i taj trenutak, zvanično niko nije vidio.
To pokazuje i fotografija mjesta događaja, na slici Trasologija 10, koja se nalazi kao i svi drugi propratni materijali na disku, koji je u prilogu, unutar foldera "Dokumenti".
Tu su prije svaga izjave g. Sofrenić Blagiše, u tekstualnom obliku, te audio snimak razgovora, koji sam ja obavio sa njim u svojstvu zastupnika gđe Budimke, po punomoci Broj OPU-559/2010. cija se kopija nalazi u prilogu i na disku.
Iz audio zapisa, se vidi da "odgovornost" za mjenjanje iskaza prebacuje na drugu osobu i što je najvažnije, priznaje da je uklonio torbu sa lica mjesta.
Torba o kojoj je riječ, je materijalni dokaz, a trenutno je u takvom stanju, da je nevjerovatno da bilo ko ko bi trebalo da je premjesti to ne primjeti...
Naime kaiš je presječen, a dio nedostaje i što je najznačajnije, iako je torba prekrivena krvlju, sam kaiš je potpuno čist, toliko da je i boja većim djelom skinuta. Jasno se vidi prelaz iz originalne žute boje u drugu nijansu. Slike torbe su takođe na disku, kao i izjava svjedoka Vasilić Đuje. u kojoj ističe da je portir, samo prišao, nageo se nad djetetom, ali ništa nije učinio da pomogne. Da li je tada vidio u kakvom je stanju kaiš i zato ga uklonio? Nadalje svjedokinja kaže da je sigurna u to da je vidjela bočicu ledenog čaja, koja je takođe netragom nestala. Da li je u njoj bilo neko hemijsko sredstvo, kojim su oprani tragovi ubistva sa kaiša?
Sve to i još mnogo više, dužnost je nadležnih da istraže.
Čak i da portir nije smišljenu uradio ništa da bi spriječio dokazivanje ubistva, ostaje činjenica da je upravo on uklonio materijalni dokaz, koji je očito u sumnjivom stanju, a da ne pominjem to, kakvo je zvjerstvo lagati majci ubijenog djeteta ili zvanično u zapisnik.
Pitanje je kada je lagao? Djed, majka i ja kao ujak ubijene djevojčice, spremni smo na sudu svjedočiti o izjavi portira Sofrenić Blagiše i podvrći se testiranju poligrafom.
Od kriminalističke policije očekujemo da će odgovorno ispitati sve dokaze koje sam predočio. i podnijeti zahtjev da se navedeno lice pozove na informativni razgovor.
O rezultatima vaše reakcije prije svega, te o izjavi portira, zahtijevam da budem obavješten i da mi se omogući uvid u sve radnje po ovoj prijavi.
Potvrđujem istinitost navoda u svoje ime      ____________________
Istinitost potvrđuje Krunoslav Bajo ____________________
U ime gđe Budimke po punomoći potvrđuje ____________________

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 158

OKRUZNOM TUZILASTVU U BIJELJINI


NOVOGODISNJA PORUKAKrajem 2010. godine intenzivirao sam pravnu ofanzivu i dokazao da su svi napadi na mene inicirani od strane tuzilastva bili neistiniti i sto je najvaznije nezakoniti. Prije svega vezano za optuzbe po clanu 169, gdje je poslije 9 mjeseci odugovlacenja, odlukom suda doneseno Rjesenje o vracanju oduzetih racunara.
S obzirom da nisam dobio podatke koji su predvidjeni po ZKP- u, o manipulisanjem tim racunarima, za unistenje podataka na hard disku, koji su od neprocjenjiva vrijednosti, smatram odgovornim OT Bijeljina, prije svega, no o tome kasnije.
Osim toga Sud je donio odluku o obustavi postupka, u slucaju hapsenja moje sestre i mene, kada smo prilikom pokusaja da dostavimo materijal koji dokazuje izvrsenje krivicnog djela tuzilastvu, u tome nezakonito sprijeceni.
Tom prilikom gdja. Budimka Bajo, je imala troskove u visini od oko 1000 maraka, prije svega zbog propale rezervacije, te je morala da plati novu po najvisoj tarifi.
Stoga sugerisem tuzilastvu da u ovoj godini radi po zakonu, i ispostuje svoje obaveze, koje su vam poznate.
U slucaju da se to desi, tuzba za nadoknadu stete, koju je imala moja sestra, a za koju je odgovorno OT Bijeljina, koje je nalozilo nezakonit tretman, nece biti podnesena.
S obzirom da je opste poznato da ja drzim svoju rijec, izbor je na vama.
U suprotnom cu naravno iskoristiti ne samo te sudske odluke nego i sve dokaze kojima raspolazem, na najbolji moguci nacin...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 157


REPUBLIČKOM TUŽILAŠTVU


NA RUKE


GLAVNI REPUBLIČKI TUŽILAC


Vec sam u ranijem periodu obavještavao ured glavnog republičkog tužioca o neprofesionalnom, nezakonitom, i od strane pojedinih osoba, kriminalnom radu u Okružnom tužilaštvu Bijeljina.
Očekivao sam naravno da poštujući Pravilnik, čije odredbe navodim, (član 4 Principi, relevantni stav : c) "Hijerarhijski odnos, koji podrazumijeva odgovornost svih članova Tužilaštva i odjela za svoj rad glavnim tužiocima", te član 6 (Prava, dužnosti i odgovornosti Glavnog republičkog tužioca):b) "Vrši nadzor nad radom svih Odjeljenja i službi u Republičkom tužilaštvu; vrši nadzor rada Okružnih tužilaštava u cilju garantovanja zakonitosti i efikasnosti postupaka, a u skladu sa Zakonom o tužilaštvima RS", preduzmete u skladu sa svojim ovlaštenjima, pravima i obavezama sve potrebne radnje da se sa takvim kriminalnim radom prekine, jer on u krajnjoj liniji šteti ugledu institucije Tužilaštva.
U razgovoru sa novinarima, još prije godinu dana, te sa nekim pravnicima, dobio sam nepodijeljena mišljenja da je ovdašnje tužilaštvo simbol korupcije, što samo po sebi nije nimalo pozitivno, a lično sam se uvjerio da uz sve to ide bahatost, osionost i čak brutalnost u kontaktu sa građanima, koji žele da daju doprinos u borbi protiv kriminala.
Prvi primjer još iz prošle godine je kada sam pokušao da podnesem krivičnu prijavu, zbog toga što je tužilac Stjepanović, odbila da uzme izjavu od mene, vezano za ubistvo djevojčice Ivone Bajo, odnosno podatke do kojih sam došao dok je ona bila na odmoru.
Snimak razgovora sa tom osobom nalazi se na disku koji sam vam već dostavio...
Tom prilikom je glavni tužilac dao nalog da se od mene ne uzima krivična prijava, koju je tužilac Gruhonjić ispoštovao i uprkos mom upozorenju da je obavezan po pravilniku da to učini, zatražio od sudske policije da me izvedu iz zgrade. Siguran sam da znate i da je ZKP predvidio pravo građanina da prijavi krivično djelo i način na koji se to radi.
Već sutradan 22.12.2009. sam predao Pritužbu na rad pomenutog tužioca, na šta je imao obavezu da mi odgovori Kolegij, makar da kažu da sam sve izmislio...
No kako smo na Pritužbu povodom odluke o nesprovođenju istrage, predate u januaru dobili odgovor, a na prethodnu nema reakcije već 10-ti mjesec, osnovano sumnjam da je Kovačević Novak, zloupotrijebio svoj položaj i izuzeo pomenutu pritužbu iz rada Kolegija.
Takođe sam još u februaru predao prvi put nove dokaze u slučaju ubistva Ivone Bajo, (slike torbe koju je nosila, presječenog kaiša opranog benzinom), a kasnije povremene još neke dokumente, koje su obavezivale tužioca Stjepanović da ih analizira po clanu ZKP Obustava istrage stav 3.
Iako sam više puta pokušavao da razgovaram sa tužiocem i detaljnije obrazložim sve pomenute materijale, ona je to uporno izbjegavala. Naime uvijek sam dobijao informaciju da nije tu, pa čak i u slučaju kada sam naveo sledeće osobe : glavni tužilac, neko od zamjenika, postupajući tužilac, sekretar, dežurni tužilac, NIKO NIJE BIO TU.
Takođe sam podneo više pismenih zahtijeva da budem obaviješten i napismeno o stavu tužilaštva po pitanjima koje sam pokrenuo, prevashodno o novim dokazima, na šta nikada nisam dobio odgovor, makar takav da se radi o fotomontaži, da sam ja lično presjekao kaiš i oprao ga ili bilo šta drugo.
Naravno da to nije bilo moguće, jer se pomenuti materijalni dokaz nalazi i danas u zgradi suda, (ako ga nisu uništili) ali to pojačava moju sumnju da ništa od tog materijala nije evidentirano i tužilaštvo svjesno nastavlja da prikriva dokaze u slučaju ubistva.
U kasnijem periodu sam došao do izjava svjedoka i policijskih zapisnika gdje sam uočio obilje nepravilnosti i falsifikata, a dio toga sam obradio u analizi, koju sam predao tužilaštvu, takođe bez ikakve reakcije. Čak štaviše iako sam dostavio kopiju Punomoći, potpisanu od strane majke ubijene djevojčice da je zastupam pred svim državnim organima, glavni okružni tužilac je izdao nalog sudskoj policiji da mi onemogući pristup čak i pisarnici, kako ne bih mogao dostavljati nikakav materijal.
Tek kada sam im doneo primjerak KZ i predočio član "Povreda prava na podnosenje pravnog sredstva", te ih upozorio da takav teror neću prihvatiti i krenuću i bez propusnice da predam dokument, a oni neka me propuste ili uhapse, pa će pred sudom da objašnjavaju svoje postupke, rekli su da za taj član nisu znali te su se poslije konsultacija dogovorili da dokumente predajem na stolu u prizamlju, kao pas lutalica, što je direktno kršenje bar dva člana KZ "Povreda ravnopravnosti gradjana" i "Povreda ljudskog dostojanstva".
Nadalje sam obavio razgovore sa nekim osobama, od kojih je najvažnija izjava vještaka dr. Busarčevića, gdje pomenuti stručnjak kaže da nije uopšte imao predstavu o unutrašnjim povredama koje su i dovele do smrti. Naime on je u svom mišljenju prikazao samo sliku površinske povrede i ni u jednom dijelu ne pominje unutrašnje povrede, što mi je bilo dovoljno da zaključim da za njih i nije znao. To sam uostalom pretpostavio još u oktobru 2009. na šta sam pismeno upozorio tužioca, (to se desilo pošto je odbila da razgovara sa mnom), jer je samo prikrivajući od vještaka slike probodene prsne kosti i razderanog desnog plućnog krila mogla očekivati rezultat kakav je planirala. Dakle iako o svemu tome nije imao podatke, vještak je primjetio da citiram "nešto nije u redu" i predložio rekonstrukciju.
Audio snimak razgovora se nalazi takođe na cd-u, koji sam ranije dostavio, "Miroslav.mp3". Znajući da bi sa njegovim dolaskom i prisustvom rekonstrukciji, te uvidom u sve snimke, bilo jasno ne samo da se radi o ubistvu, nego i da je ona lično prikrila dokaze o tome, njegov prijedlog se odbija u nadi da je poslije pola godine porodica pomirena sa sudbinom.
Na njihovu žalost ja sam nastavio sa prikupljanjem dokaza, ne samo o tome nego i o drugim krivičnim djelima. Kako su u međuvremenu shvatili da imam i više audio snimaka koje ih kompromituju, te takođe istražujem i učešće pojedinaca u ratnim zločinima, došli su na ideju da mi to otmu tako što su zloupotrebili svoj položaj i pokrenuli akciju neviđenih razmjera protiv jednog građanina. Osim prisluškivanja, praćenja pretresanja, legitimisanja, kako mene tako i svih sa kojima sam viđen, danonoćnog stražaranja ispred kuće, izdejstvovali su naredbu za oduzimanje dva računara koje sam koristio.
No pošto sam shvatio sa kakvim kriminalcima imam posla, najvažnije podatke, (one za koje ne znaju) sam narezao na cd i predao sestri da odnese u Cirih, još u januaru, a prethodno sam upozorio više novinara da će mafija pokušati da iskoristi svoje veze i izdejstvuje oduzimanje računara, što se i ispostavilo kao istina.
Da je optužba protiv mene lažna jasno je i iz toga što i poslije 6 mjeseci od oduzimanja računara niko se ne usuđuje da podigne optužnicu protiv mene, iako su tvrdili da imaju dokaze, (prijeteće poruke koje mjesecima upućujem) i na osnovu toga i pokrenuli akciju "Posebnih istražnih radnji".
Svrha toga je sem pokušaja da se uništi materijal koji su pretpostavljali da se nalazi na računarima, (ostavio sam samo podatke koje sam dostavljao i tužilaštvu) bila je i ta de se uplaši moja porodica i svi koji bi mogli da mi pomognu u slanju materijala.
Tako je poslije prvog pokušaja da pošaljem poruke sestri, koristeći raćunar u jednom ugostiteljskom objektu intervenisala policija i uplašila osoblje.
Takođe je korištena i sudska policija u svrhu zastrašivanja, jer pri insistiranju da dostavimo dokaze o ubistvu i krivičnim djelima tužioca, vezano za vršenje tužilačke funkcije, za šta je jedina nadležna osoba glavni tužilac, saopštavano mi je da je dotični zauzet, da nije tu i slično, te smo jednom prilikom pri pokušaju da dostavimo dokaze i uhapšeni i poslije 4 sata zadržavanja bez prava na telefonski poziv izvedeni pred sudiju za prekršaje.
Poštovani gospodine, je li to poruka iz Tužilaštva, šta će se desiti građaninu, ako pokuša da se bori protiv organizovanog kriminala i dostavlja dokaze o tome.
No ja ih se ne plašim i nikada me neće zaustaviti i uplašiti.
Vaša je dužnost, (mislim na obavljanje tužilačke funkcije i to ne bilo koga pojedinačno nego svih tužilaca) da gonite počinioce krivičnih djela.
Kako to da se meni zabranjuje i to pod prijetnjom novčane i zatvorske kazne da dostavim podatke o tome iako je zakon predvidio pravo svakom građaninu na to.
Odgovor je jasan. Kako sam se i pismeno obraćao Kovačević Novaku sa obavještenjem da želim dostaviti podatke o saučestvovanju u prikrivanju ubistva Ivone Bajo od strane tužioca Stjepanović, a on to uporno odbija, (sem pomenute izjave vještaka postoje još neki predmeti, koje bih predočio, čak ima i metalnih, a koji odgovaraju dimenzijama ubilačkog oružja opisanih od strane vještaka, što je priznaćete neizvodljivo za slanje kovertom), jasno je da je i on umješan u te kriminalne aktivnosti, pa bi svako pokretanje bilo kakve analize tih podataka rezultiralo neizbježno, njihovom zatvorskom kaznom zbog učešća u ubistvu.
Direktni ili indirektno, sasvim je svejedno, ali čak i ako nisu lično planirali ubistvo, kasnije su pokušali da prikriju sve tragove i time je njihova krivica veća od samih ubica.
Koji su njihovi motivi nije moje da otkrivam, ali ističem da je više nego jasno da postoji organizacija i sve dok ne dobiju zasluženu zatvorsku kaznu, niko nije siguran.
Tako je naprimjer načelnik kriminalističke policije samo 5 dana pošto nam je obećao da će ispitati sve neregularne radnje inspektora i podnijeti zahtjev da se sasluša tužilac Stjepanović, pronađen mrtav u automobilu.
Zvanična verzija je da je doživio srčani udar i skrenuo sa puta, a sahranjen je već sutradan bez autopsije.
Da li je smrt pomenute osobe prirodna ili je neko "pomogao" prirodi, možda će zauvjek ostati tajna, ali je sada pogodan trenutak da dodam jedan detalj.
Naime na dan ako se dobro sjećam 23.06.2010. (igrana je fudbalska utakmica Srbija-Njemačka, na SP), pošto sam predao jedan dokument u pisarnici tužilaštva, (dakle registrovan sam i primjećen, a od marta sam pod posebnim nadzorom), grad je bio prepun navijača koji su po kafićima gledali prenos. Kako je bilo vrlo sparno sjeo sam i ja unutra u jedan lokal gdje nije bilo mnogo gostiju, jer su uglavnom sjedili napolju u baštama.
U jednom trenutku otišao sam do toaleta da se umijem. Brzo sam se vratio, nastavio da pratim susret i pijem piće.
Po povratku kući osjetio sam jak bol u stomaku koji je trajao danima.
Slučajnost ili ne. Uglavnom ja sam preživio i sada sam još oprezniji, no pitanje je šta bi se desilo da sam se obratio bolnici. Sumnjam da bih izašao živ.
Gospodin Aco Teodorović, načelnik kriminalističke policije nije preživio.
Pitanje je koliko još ljudi mora da umre dok se krivci za smrt Ivone Bajo ne kazne po zakonu, a napominjem da je g. Teodorović, vrlo nezgodan svjedok bio.
Kako kroz cijeli postupak istrage, tako je i osoba koju su naveli kriminalci iz tužilaštva da podnese zahtijev za akciju protiv mene, a za proceduru koju je namjeravao da preduzme protiv njih da i ne pominjem.
Da li ćete se vi usuditi suprotstaviti se toj mafiji ili ne ostavljam vašoj savjesti.
Znam da je to vaša dužnost, ali ako se usudite na taj korak, pripazite dobro na svoju sigurnost. Na kafe, sokove i slično zaboravite, (bar na radnom mjestu) jer šta je još jedno ubistvo za te kriminalce kojima prijeti kazna dugotrajnog zatvora.
Od vas očekujem samo da me pismeno obavjestite o tome da li smijete nešto da preduzmete, a najmanje što može da se uradi je da se provjeri istinitost moje tvrdnje, odnosno da li je izjava vještaka autentična, te kada se to ustanovi pokrene procedura za saslušanje tužioca Stjepanović, kako bi objasnila zašto je sakrila dokaze od vještaka.. U svakom slučaju snaga dokaza koje imam je tolika da oni zasluženu kaznu neće izbjeći, a ja sam spreman i da me pritvaraju u toku te borbe, samo da bih sudu predočio materijal koji imam.
Doći će dan kada ćete se svi vi kojima sam dostavio podatke o kriminalu najgore vrste u Okružnom tužilaštvu Bijeljina, stidjeti ili ponositi svojim udjelom u raskrinkavanju tih kriminalaca unutar državnih organa, a tada će i mediji moć da opišu ulogu svakog posebno.

SAMI ODABERITE NA KOJOJ STRANI ŽELITE DA BUDETE

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 156

ZAŠTO (NI)JE SLIJEPA BOGINJA PRAVDE ?


Ovaj dokument će biti proslijeđen na više adresa, od kojih neke nisu direktno nadležne za reagovanje, ali su pokazale interes i razumijevanje. U uvodnom dijelu,(italik tekst) predočavam stavove iz naučnih ekspertiza,(djelom modifikovane) koje obrađuju temu države, prava i pojedinca izvan, odnosno unutar države, a stil i tematika su podređeni mogućnosti da će zbog sprege mafije i državnih organa, ovaj predmet morati da se nastavi pred međunarodnim sudom...

Razlikujemo dvije vrste prava : prirodna prava koja pojedinac ima izvan države, (misli se u stvari na zakon sile, odnosno pljačke) i građanska prava koja dobija kada državi pristupi. Granice prirodnih prava svakog pojedinca određene su njegovom fizičkom snagom i pameću. Pošto su pamet i snaga nejednako raspodeljeni, to su i prirodna prava nejednaka. Kako se u prirodnom stanju svaki pojedinac sam brine za svoja prava, to se u takvom stanju ne može predvideti kada će i na koji način sila biti primenjena, pa pojedinci žive u neprekidnom strahu od pojave jačeg koji će ih lišiti njihovih prava, odnosno sprečiti da ostvare svoje ciljeve.
Da bi se izbavili iz ovog stanja, pojedinci sklapaju ugovor o stvaranju države, naprave koja bi bila moćnija od svih pojedinaca i zato jedina imala pravo da primenjuje silu. Odredbe ugovora utvrđuju kako država treba da funkcioniše. Ako se državni službenici ne pridržavaju ugovora, njihovo ponašanje postaje nezakonito, pa nestaje osnovni razlog postojanja države – pružanje sigurnosti. Širenje nesigurnosti predstavlja uvod u anarhiju, koja često prerasta u rat.
Prema savremenoj teoriji o ljudskim pravima, individualna prava su jednaka i pre stvaranja države. Ona ne zavise od pojedinčeve snage, već proističu iz dostojanstva njegove ličnosti, nepromenljiva su i imaju moralni karakter. Sama država je plod ugovora samo u tom smislu da pojedinac ima moralno pravo da iz nje istupi tako što će odbiti da poštuje njene zakone u slučaju da ona ne poštuje njegova osnovna prava da zadovolji svoje osnovne interese. Ukoliko ne bi bila plod ugovora, država bi, naime, bila organski ustrojena celina i pojedinac iz nje ne bi mogao da istupi. Samim tim, on izvan državnog kolektiva ne bi imao nikakva prava.


Ova tema bi se mogla razrađivati na stotinama stranica, ali suština je u sledećem : Ne tako davno sudije su presuđivale po odredbama "Ako gospodar ubije roba" i "Ako rob pokuša bjegstvo", dok su samo prije dva vijeka u SAD postojale milionske mase robova, koje praktično nisu imale nikakva prava, a to im nije mogao pružiti nijedan sud u zemlji.
Ako neko misli da je to davno prošlo vrijeme, navodim primjer iz skorije prošlosti, kada je jedan od najpoznatijih sportista svijeta Kasijus Klej stigao u domovinu sa osvojenom zlatnom medaljom i naivno pokušao da naruči ručak u jednom restoranu. Kada ga je vlasnik izbacio, samo zato što je crne rase, on je skinuo odličje i bacio ga u rijeku.
To su primjeri otvorene diskriminacije, koji su vremenom osuđeni na izazivanje otpora od strane onih koji su diskriminisani. Da bi izbjegli pobune i revolucije, vladajuće klase su se odlučile na perfidnije načine i to tako što su formalno izjednačile u ustavima, sve građane pred zakonom, a na mala vrata su uveli pojam imuniteta za neke slojeve i što je najgore, državni službenici, (služe državi, a država je zajednica građana, znači sluge naroda) brutalno krše sve zakonske odredbe, koji su temelj države i demokratskog društva.
Tako osobe, (savremeni gospodari) koje nemaju niti kakvu snagu, niti naročitu pamet, a o hrabrosti i moralu da i ne govorim, dičeći se jedino bezgraničnom ohološću, bahatošću, drskosti i bezobrazlukom, te koristeći instrumente državne sile, i zloupotrebljavajući svoj službeni položaj, prisvajaju sebi mnogo veća prava od onih propisanim zakonom, a istovremeno zabranjujući prosječnim građanima, (robovima), ostvarivanje prava predviđenim zakonom, nastavljaju sa tim milenijumskim nizom tiranije i terora.
Iako sam zakon kao temelj države i nema više od par procenata zakonskih odredbi koje su u suprotnosti sa osnovnom postavkom, da su svi građani ravnopravni, organi koje država konstituiše se toga ne pridržavaju. Tako je institucija tužilaštava, koja je predstavljena kao sredstvo za borbu protiv kriminala i bilo kakve vrste nezakonitih radnji, u stvari "trojanski konj" sa jedinim ciljem da organizovani kriminal, (sprega politike , mafije i pravosuđa) nikada i ne dođe pred sud, jer zašto rizikovati sa procesom, kada je bolje "kupiti" tužioca....
Za sve one časne državne službenike, kojima nije jasno zašto je institucija tužilaštava uopšte uvedena, na ovakav način da pojasnim : Brutalne pljačke i razaranja iz istorije danas su zamjenjene drugim načinima stvaranja bogatstva, a jedno od njih se zove privatizacija. (Svaki zakon predstavlja u stvari legalizaciju bezakonja i zločina iz prošlosti, što se jasno vidi na jednom od osnova kapitalističkog društva - privatnoj svojini. Ako se vratimo dovoljno daleko u prošlost nijedan komad zemlje nije imao vlasnika, Tako su recimo ubijanjem i protjerivanjem indijanaca koji nisu znali za pojam lične svojine nad zamljom, neki Džonovi, Stivovi i Bilovi, postali vlasnici zemlje, što je naknadno legalizovano zakonom, a ista je situacija na bilo kom kvadratnom metru zemljine površine). Drugi značajni poslovi mafije su narkotici, prostitucija, trgovina oružjem, robljem itd...
Ratni zločinci i profiteri, te poslijeratni tajkuni su tako postali "ugledni biznismeni, stranački lideri, tužioci, poslanici", a s obzirom da se nikada ne zna šta se od dokaznog materijala može pojaviti na sudu i kakva će biti presuda, po provjerenom receptu sa zapada, formirana je institucija tužilaštva kao servisa mafije sa jedinim ciljem da spriječi dolazak odabranih slojeva pred sud.
Kako državu čine tri nivoa vlasti, a to su zakonodavna, (parlament) izvršna, (vlada) i sudska vlast, iz njihovih naziva se vidi kakva im je uloga.
Parlament bi trebalo da bude najviši nivo vlasti u kome predstavnici građana donose zakone i "daju naloge" vladi za upravljanje zemljom. Vlada bi morala da poštujući te zakone obezbijedi svakom građaninu dostojan život, dok je sudska vlast zadužena da svi skupa poštuju zakone koji su temelj državne zajednice.
Nažalost istina je sasvim drugačija jer umjesto demokratije iz parlamenta, zaživljava tiranija iz vlade, gdje često mala grupa tajkuna ili samo jedan čovjek donosi odluke i naloge svojim stranačkim kolegama koji su u skupštini samo mašina za glasanje, bez prava na svoj stav, dok sudstvo koje bi moralo biti nezavisno biva birano po smjernicanma tih istih stranačkih lidera, čije će naloge morati da izvršavaju kako bi "platili" za dobijene funkcije.
No držati pod kontrolom sudije nije lako i praktično je nemoguće korimpirati iste. dok je sve to mnogo jednostavnije sa tužiocima, koji su praktično jedina prepreka da se najgori kriminalci izvedu pred sud.
Ti kriminalci su upravo mentori tužilaca koji su ih i postavili na te položaje, no da ne bih bio pogrešno shvaćen i da se ne pomisli kako tvrdim da su svi tužioci kriminalci, moram istaći da to nije istina, te da sam imao prilike da razgovaram sa osobama koje taj odgovoran posao obavljaju sa dostojanstvom i prema zakonskim propisima.
Ističem tužioca Hodžića, koji je demonstrirao profesionalan rad i korektan odnos prema građanima, te tužioca Jovanovića, koji je učinio to isto, opisujući tačno kako svoje tako i obaveze drugih tužilaca i glavnog okružnog tužioca.
Tu je i sekretar tužilaštva gđa. Prodanović, koja je sem profesionalizma pokazala, razumjevanje i humanost, što je nažalost rijetkost u današnjem svijetu.
Iako sam ja po svoj prilici poslednja osoba na ovom svijetu, čije bi mišljenje bilo razmatrano od strane onih koji donose odluke, ističem da kad jednog dana svi kriminalci budu izbačeni iz tužilaštava, pomenuta osoba bi bila idealna da obavlja funkciju glavnog okružnog tužioca.
Radi se o osobama iz OT BIjeljina, sa čijim sam nekim pripadnicima, (nasuprot ovih pozitivnih primjera) imao i takva iskustva da ih mogu uporediti samo sa pripadnicima gestapoa...
Tako je u slučaju ubistva jednog djeteta, Ivone Bajo, kriminalac Stjepanović Danica, inače tužilac u OT Bijeljina, planski smišljeno, uklanjala sve dokaze, koji su ukazivali na ubistvo, ali je zbog svoje i nesposobnosti nalogodavaca, ostavila jasne tragove svog zločina.
Iz mora brljotina koje je napravila pomenuta kriminalka, sada ću istaći samo to da je materijalni dokaz, torbu koju je na sebi imala ubijena djevojčica, inače presječenog kaiša sa dijelom koji nedostaje, ona ili neko drugi oprala jakim hemijskim sredstvom, kako bi se uklonili svi tragovi koji dokazuju ubistvo.
Sem toga je ne prihvativši rezultate autopsije i konstataciju patologa, naložila nova vještačenja, ali masakrirajući podatke sa autopsije, te je pokušavajući obmanuti stručnjake, istima dostavila samo slike površinske povrede, dok o unutrašnjim povredama, koje su u stvari i dovele do smrtnog ishoda, oni citiram vještaka, "nemaju pojma".
Na žalost mafije i njenih slugu unutar tužilaštva, uspio sam da dođem do dokaznog materijala o tim zločinačkim aktivnostima, te sam još u februaru predao fotose torbe, a u kasnijem periodu i druge dokaze o ubistvu i kriminalu unutar tužilaštva, a na kraju i audio snimak izjave vještaka dr. Busarčevića, iz koga se jasno vidi monstruoznost nekih državnih službenika.
Istovremeno, čak od kraja 2009. kada je shvaćeno da svaki moj susret sa korumpiranim službenicima, donosi samo nove dokaze za mene i glavobolje za njih, mafijaški bos daje nalog da se ne dozvoli nijedan susret između njih i mene.
Tako mi je već u oktobru 2009. onemogućeno da podnesem krivičnu prijavu, što se ponovilo i u decembru, dana 21.12. kada je čak na tri puta ponavljeno upozorenje da je obavezan po zakonu i pravilniku da evidentira krivičnu prijavu, dežurni tužilac, a po nalogu glavnog tužioca, odbio to da učini i naložio sudskoj policiji da me izvede iz zgrade, na šta sam već sutradan uložio pritužbu Kolegiju, bez ikakvog odgovora do danas, 10 mjeseci kasnije...
I u narednom periodu kada sam se koncentrisao na dostavu "novih informacija" o ubistvu jednog djeteta, postojala je naredba da niko iz tužilaštva ne smije da razgovara sa mnom, tako da i 8 mjeseci od predaje prvih dokaza, OT Bijeljina ostavlja utisak da "nema pojma" o materijalu.
Drugi aspekt cijelog slučaja su i krivične prijave, koje sam sam napisao i predao, a koje su obrađivane od strane drugog tužilaštva, pod izgovorom da će ono biti nepristrasno.
Kako se očituje ta "nepristrasnost", vidi se u tome da nijedan od dokaza koje sam dostavio se uopšte ne pominje, makar da se kaže da sam predočio fotomontažu torbe, da izjava vještaka nije autentična, nego se vjerovali ili ne kaže, citiram : "da prijavljeno djelo član 347, (Zloupotreba službenog položaja) i druga, (koja sam poimenice naveo) nisu krivična djela...
Tako je tužilaštvo sebi dalo za pravo da ocjenjuje da li je nešto iz Krivičnog zakona, krivično djelo ili nije. Pošto znam na koji će način biti pokušano opravdavanje ove gluposti i besmislice, unaprijed ističem da je tužilac mogao samo da kaže, kako nema dokaza ili argumenata da su navedena krivična djela zaista i počinjena, ali pošto sam dostavio neoborive dokaze, onda se išlo na to da se oni uopšte ne pominju.
Pravo stanje stvari je slijedeće : Krivična djela nisu krivična djela, ako ih počini tužilac, ili neka druga posebna osoba, (čitaj gospodar).
Postoji dokument, sa potpisom i pečatom, u kome tužilaštvo čini krivično djelo "Samovlašće", (između ostalog) i "odlučuje", da 15-tak članova iz KZ-a, nisu krivična djela.
Koristim priliku da obavjestim Ustavni sud, da je njegovo postojanje izgubilo svaki smisao, jer Tužilaštvo odlučuje, da li je nešto po ustavu ili ne...
Istovremeno sa svim ovim događajima, saznavši da imam obilje dokaza o kriminalu u OT Bijeljina, korumpirani državni službenici, zloupotrebom svog položaja, pokreću neviđenu hajku na mene, sa više ciljeva, a jedan od najvažnijih je da se dokopaju dokaznog materijala, koji imam protiv njih. Neću sada navoditi sve oblike terora, koji je vršen na meni i svima sa kojima sam viđen, a samo ističem da im je glavni cilj bio da mi otmu računare, koje sam koristio i unište sve podatke o njihovim zločinima.
Kao povod za to su naveli moje tvrdnje, da će svi oni koji su učestvovali u prikrivanju ubistva djevojčice Ivone Bajo, završiti iza rešetaka???
Iako su izjavili da im već mjesecima upućujem prijetnje po život i tijelo, (član 169, stav 2, dakle imaju obilje dokaza), pokrenuli su protiv mene "Posebne istražne radnje", koje se primjenjuju samo ako nema drugog načina da se pribave dokazi, što je u startu apsurdno.
Danas iako je prošlo više od 7 mjeseci od pokretanja istih i upada u prostorije, te oduzimanja računara, uprkos više mojih zahtijeva da tužilac podigne optužnicu ili vrati imovinu moje sestre i našeg podstanara, mašinerija sa neograničenim resursima i moći, Tužilaštvo nastavlja da izbjegava suočavanje na sudu i "odugovlači postupak".
U ovom slučaju, tužilaštvo nije iznijelo stav da član 169, nije krivično djelo, nego je iako nije bilo nikakvog osnova za pokretanje bilo kakvih radnji, bez dokaza i na osnovu lažne prijave, izdejstvovalo praćenje, prisluškivanje, pretres i sve ostalo što su mogli...
Sa druge strane, svi moji pokušaji da prezentujem dokaze tužilaštvu o krivičnom djelu ubistva i saučestvovanjem tužioca Stjepanović u prikrivanju istog se sprečavaju brutalnom silom, koristeći sudsku policiju, koja ne zna da li je neki nalog zakonit ili nije.
Tako smo prilikom jednog pokušaja da dostavimo i obrazložimo dokazni materijal, na što svaki građanin ima pravo, moja sestra i ja uhapšeni i izvedeni pred sud.
To je poruka mafijaške vlasti, šta će se desiti građaninu, ako pokuša da prezentuje materijal o korupciji i kriminalu iste...
No naravno da teror pojedinaca iz državne službe, ne može da me uplaši. Oni koji misle da su oni zakon i da se zvanične zakonske odredbe ne odnose na njih, su grdno pogriješili, kada su pomislili, da će sa mnom lako izaći na kraj.
Kako sam došao do dokaza o korumpiranosti nekih osoba, i istovremeno audio snimao sve razgovore sa istima, pokušao sam da ih "uplašim", time što sam objelodanio da imam neke audio snimke, i druge tekstualne dokaze o njihovim kriminalnim aktivnostima iz ranijeg perioda, očekujući da će se oni zabrinuti i početi da rade po zakonu.
To je bila jedna od opcija, dok je druga, realnija bila ta da će upasti u prostorije u kojima boravim i dokopati se materijala koji imam.
Kako sam bio prisiljen da razmatram sve mogućnosti, tako sam još u januaru 2010. godine sav materijal, audio i tekstualni, te neke skenirane dokumente, narezao na disk i dao sestri da odnese u Cirih, dok sam sve podatke sa hard diskova izbrisao, zadržavši samo one fajlove koji su bili poznati mafiji, (uz dva tri izuzetka).
Sestra me je tad blijedo gledale bez komentara, i tek pošto je došlo do upada i odnošenja raćunara, priznala da je tada mislila kako "pričam gluposti" i da se to neće desiti.
No kako sam ja bio siguran u to, šta će da učine korumpirani kriminalci, ostavio sam im poruku na hard disku, citiram : "TONSKI ZAPISI, KAO I JOS NEKI DOKUMENTI SU IZUZETI SA OVOG DISKA, KAKO NE BI DOSLI DO BANDE KRIMINALACA PRIJE POCETKA SUDSKOG PROCESA. IZVINJAVAM SE ZBOG TOGA... " Tako će biti jasno svima da sam od njih napravio budale i što je još važnije : Oni neće znati koji je to dokazni materijal koji imam protiv njih.
Svrha toga je da bilo koji državni službenik, koji je dio organizovanog kriminala, će pred sudom pokušavati da se odbrani time što će osporavati istinitost optužbi, ali kada predočim materijal. recimo audio snimke, za koje će se ustanoviti da su autentični, postaće jasno da je zločin planiran. S druge strane, ako bi kriminalci sasvim sigurno znali da imam dokaze o tome, mogli bi se odlučiti da se brane svojom "nesposobnošću", jer je mnogo bolje biti površan, što se može završiti suspenzijom, nego kriminalac, što se završava robijom...
Pošto su podaci, koje sam prikupio o krimainalu tužioca Stjepanović, neoborivi jer se radi o materijalnim dokazima koji pokazuju da je sa namjerom obmanjivala kako javnost, porodicu, tako i vještake i dostavila im materijal iz koga je izuzela sve podatke koji su kvarili njen zločinački plan. To što je izostavila informacije i snimke svih unutrašnjih povreda je ravno tome da je sakrila prisustvo metaka u grudnom košu sa pitanjem da li je smrt mogla nastupiti udarcem glavom o betonsku kuglu kraj asvalta, pri tome šaljući samo sliku modrice na glavi, koju je ubijena osoba zadobila pošto je izrešetana mecima.
Jasno je da u ovom slučaju nije moglo doći do greške, a svi moji pokušaji da dostavim podatke o tim nepravilnostima, koji su sprečavani od strane tužilaštva su dokaz da pomenuta tužilac nije bila usamljena u svom kriminalnom radu, nego je postupala po nalozima nadređenih.
Koliko je išla daleko u vrh vlasti ta poluga kriminala, pokazaće reakcije istih...
U svakom slučaju moj prvobitni cilj, da dođem do neoborivih dokaza o kriminalu tužioca je postignut i sada se nalazim u završnoj fazi "ispitivanja" umješanosti ureda glavnog okružnog tužioca, odnosno Kolegija u taj zločin.
To što se već 8 mjeseci tužilaštvo "igra žmurke", sa svojim obavezama i izbjegava da iznese stav po pitanju novih informacija koje dostavljam je prilično jak argument koji dokazuje korumpiranost tog organa i saučesništvo u zločinu.
No možda sam ja suviše glup da bih shvatio nadzemaljsku inteligenciju tužilaca OT Bijeljina i samo sam umislio da oni imaju bilo kakvog udjela u prikrivanju zločina.
Da li je mnogo očekivati da te intelektualne gromade objasne argumantovano svoje postupke. Kako je došlo do svih onih "tehničkih grešaka", tim prije što su po zakonu obavezni da obrazlože odluku o nesprovođenju istrage.
Vrativši se ponovo na drugi slučaj ove priče u kome sam ja optužen po članu 169, postavlja se pitanje, da li je to što sam ja toliko glup, da ne mogu shvatiti božanski um tužioca, pa neosnovano ih krivim za opstrukciju istrage i kažem da će svi krivci završiti u zatvoru, bilo kakav zločin ili krivično djelo.
Ako je to element ugrožavanja sigurnosti, onda bi svaki tužilac morao da bude optužen po tom osnovu, jer praktično se nikada i ne pojavljuje pred sudom a da nekom ne "prijeti" zatvorskom kaznom. Po istom principu bi se morali optužiti i sudije, te sami autori KZ-a i drugih zakona koji predviđaju bilo kakvu zatvorsku kaznu.
Vjerovali ili ne, jedna sasvim obična izjava, da svaki kriminalac treba da završi na robiji je iskorišćena od strane kriminalaca unutar državnih organa, pri čemu sama država nastupa kao terorista, drumski razbojnik i slično, da bi se od građanina koji je prikupio dokaze o kriminalu državnih organa, ti podaci oteli i vjerovatno uništili.
No iako su sem toga korištena sva sredstva kako bih se uplašio i odustao od borbe protiv mafije, pa čak i dva pokušaja ubistva, oni ne mogu da me pokolebaju.
Ostaje jedno pravo koje je starije i jače od svih drugih prava, a to je pravo na samoodbranu, (nužnu odbranu, i krajnja nužda). Pošto su sada istekli svi razumni rokovi za reakciju tužilaštva, ukoliko odbiju razgovore po pitanju materijala koje sam dostavljao, a nastupam i kao zastupnik majke ubijene djevojčice, ovaj i svi prethodni dokumenti će poslužiti kao dokaz o njihovoj krivici, a za sankcionisanje tog kriminala će biti odgovorni njima nadređeni.
Taj proces će se nastaviti sve dok se ne dođe do ograna koji će krivce procesuirati i kazniti po zakonu, ili dok svi državni organi ne podrže kriminalce koji su ubili djete i prikrili tragove istog. Tada će se steći uslovi za internacionalizaciju ovog zločina.
No naravno ja neću ostati samo na isčekivanju reakcije državnih organa, koji su manje više već pokazali da im je zakon navažan i da je jedina svetinja koje se pridržavaju, njeno veličanstvo marka, odnosno evro.
To je o odgovor zašto boginja pravde nažalost oličena u tužiocima nije slijepa i ne žmiri, nego ispod svog poveza viri.
Ispostavilo se da je narodna mudrost još vijekovima ranije dala odgovor na pitanje ima li prava i pravde za sve podjednako ili se to odlučuje od slučaja da slučaja.
Potrebno je bilo da sam sebe optužim i prijavaim kako sam lično oprao tragove sa dokaznog materijala i sakrio najveći dio podataka od vještaka, kako bi se neko udostojio da "gvirne u ćitab".
Ono što je kadija rekao Eri, kad je mislio da je njegova krava ubila seljakovu i ono što je htio da uradi kad je saznao istinu, je slika i prilika tužilaštva.
Za njih nema zakona i oni su zakon i mogu da rade što im je volja..
To je naravno ono što oni žele, a mi svi skupa, smo obavezni da im to ne dozvolimo.
Istina još se očekuje mišljenje najuglednijih institucija u zemlji, ali je po reakcijama onih koji su se oglasili jasno da mafija vlada ovom zemljom.
Umjesto da argumentovano odgovore na sve sporne stavke, tužioci su se potpuno izolavali, istovremeno zabranjujući medijima da objelodane bilo šta od dokaznog materijala koji sam prikupio...
Šta će se desiti neposlušnima pokazali su u januaru 2010. upadom u jednu televiziju.
Zato će u narednom periodu, glavni oblik moje borbe biti javni protesti pred zgradom tužilaštva, (ako na to budem prisiljen) u kojima ću svakodnevno svim zaposlenim u zgradi i građanima prezentovati dokaze i imana kriminalaca iz tužilaštva.
Kakav će biti odgovor mafije uopšte me ne zanima.
Jedan Gandi je mirnim protestima oborio na pleća kraljevinu Englesku, Nelson Mendela je robijao godinama, pod tiranijom bijelaca i pobijedio ih, a za Josipa Broza da i ne govorim.
To je samo pokazatelj da jedan građanin može pobijediti mafijaše, fašiste, kriminalce ako se poziva na zakone, ravnopravnost i pravo.
Svako ko pokuša da pošalje oružanu silu na mene, da bi me spriječio u protestima protiv kriminalaca u vlasti, mora biti spreman da se jednog dana nađe pred sudom zbog saučestvovanja u prikrivanju ubistva, a ne manje važno je i to da će oni isti kojima se to eventualno naredi, znati i ko sam ja i zašto protestujem i ko je prikrio ubistvo djeteta. I oni i svi oni koji to budu gledali ispričaće to svojim porodicama.
Ja ću te proteste ponavljati koliko god dude potrebno, dok mafiju ne oborim na koljena.
Ne postoji način da me spriječe ili uplaše, sem da mi pucatju u leđa.
Možda opet uspiju sa pričom, da je građanin pao na žicu i preminuo ili možda da je dobio srčani udar na saslušanju...
Siguran sam da bi me mafija rado likvidirala.
Hoćete li pomoći njima da me ubiju ili ćete pomoći meni da ih pošaljemo na robiju.
Dokazi o kriminalu u tužilaštvu, su više nego očigledni.
Treba samo da ih upotrijebite...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 155

RADIO TELEVIZIJI BN


NA RUKE : DIREKTORU I VLASNIKU

OBAVJEŠTENJES obzirom da su se u javnosti nedavno pojavile informacije o rezultatima aktivnosti koje je preduzelo OT Bijeljina, protiv vaše televizije, a sa ciljem, da se kako navedeni, tako i svi ostali mediji disciplinuju i dovedu u stanje straha i poslušnosti.
Tako je mafija koja vlada zemljom, preko svoga servisa institucije tužilaštva na državnom nivou, zavela teror i tiraniju u informativnim kućama, brutalno kršeći KZ, član 180 Povreda slobode izrazavanja misli, koji navodim :
(1) Ko uskrati ili ogranici slobodu govora ili javnog istupanja, osnivanja ustanova javnog informisanja, slobodu stampe ili drugih sredstava javnog informisanja, kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. (2) Kaznom iz stava 1. ovog clana kaznice se i ko naredi ili sprovodi cenzuru, novinaru uskrati ili ogranici pristup informaciji ili slobodu obavjestavanja, osim ako se ne radi o drzavnoj, vojnoj ili sluzbenoj tajni..
Sem tog člana kriminalci iz tužilaštva su prekršili i neke druge članove, a sada ću se samo dotaći člana 347 Zloupotreba sluzbenog polozaja, po kome je optužen vlasnik privatne firme.
(1) Sluzbeno ili odgovorno lice koje u namjeri da sebi ili drugome pribavi kakvu neimovinsku korist ili da drugom nanese kakvu stetu, iskoristi svoj polozaj ili ovlascenje, prekoraci granice svog ovlascenja ili ne izvrsi sluzbenu duznost, kaznice se zatvorom od tri mjeseca do tri godine. (2) Ako je djelom iz stava 1. ovog clana nanesena znatna steta ili je doslo do teze povrede prava drugog, ucinilac ce se kazniti zatvorom od sest mjeseci do pet godina.(3) Sluzbeno ili odgovorno lice koje u namjeri da sebi ili drugome pribavi kakvu imovinsku korist, iskoristi svoj polozaj ili ovlascenje, prekoraci granice svog ovlascenja ili ne izvrsi sluzbenu duznost, kaznice se zatvorom od sest mjeseci do pet godina. (4) Ako je djelom iz stava 3. ovog clana pribavljena imovinska korist u iznosu koji prelazi 10.000 KM, ucinilac ce se kazniti zatvorom od jedne do osam godina, a ako taj iznos prelazi 50.000 KM, kaznice se zatvorom od dvije do deset godina..
A sada predočavam zvanično objašnjenja pojma iz KZ-a član 147 stav 3.
(3) Sluzbeno lice je izabran ili imenovan funkcioner u organima zakonodavne, izvrsne i sudske vlasti Republike Srpske i u drugim drzavnim i upravnim ustanovama ili sluzbama koje vrse odredjene upravne, strucne i druge poslove u okviru prava i duznosti vlasti koja ih je osnovala; lice koje stalno ili povremeno vrsi sluzbenu duznost u navedenim upravnim organima ili ustanovama; ovlasceno lice u privrednom drustvu ili u drugom pravnom licu kojem je zakonom ili drugim propisom donesenim na osnovu zakona povjereno vrsenje javnih ovlascenja, a koja u okviru tih ovlascenja vrsi određenu dužnost, te drugo lice koje vrši određenu službenu duznost na osnovu ovlascenja iz zakona ili drugog propisa donesenog na osnovu zakona...
Dakle, jasno je da po članu 347, mogu biti optuženi i osuđeni samo pojedinci iz redova vlasti, (grubo objašnjenje je da se radi o osobama koje obavljaju poslove i imaju zakonom propisana ovlaštenja, a za to su plaćeni iz budžeta) . Očito je da bilo ko u nekoj privatnoj firmi, AD ili DD, ne može biti službeno lice. Krivična djela koje eventualno može počiniti su vezana za izraz "mobing", što se lako dovodi u vezu sa članovima 162, 180, 359 te još nekim zavisno od vrste djela, ali nikako sa članom 347.
Problem je očito u glavama tužilačke mafije, stasale i školovane u komunističkom vremenu, mraka i tame (da mu ja jebem nanu, ko upali svjetlo...), kada je svaka firma bila državna, odnosno društvena. Tako su po inerciji optužili i onoga koga ne bi smjeli, iako je u KZ-u, jasno definisan pojam službenog lica.
No da se tu ne radi samo o grešci, pokazuje i činjenica da su kao odgovor na krivičnu prijavu protiv pripadnika tužilačke mafije, argumentovanu dokazima, dali objašnjenje da član 347 i druga nije krivično djelo, ne osporavajući i ne pominjući nijedan od dokaza???.
Time su jasno pokazali da se radi o običnoj mafijaškoj organizaciji, koja zemlju vodi u pravcu fašizma. Kako se treba obračunavati sa tom mafijom pokazao sam na taj način, što su uprkos pokušajima od godinu dana da me eliminišu, uplaše, nađu bilo šta što bi iskoristili za optužbu, terora i praćenja, prisluškivanja, otimanja računara, odugovlačenja, i šta sve još ne, morali poslije "ofanzive", koju sam pokrenuo u novembru da "podviju rep" i priznaju da nemaju ništa protiv mene, te vrate otete računare.
Nije me iznenedilo da je hard disk računara koji sam koristio bio prazan, jer sam to očekivao i podatke dislocirao u Cirih, još u januaru, ali za sve nezakonite radnje preduzete po zahtjevu tužilačke mafije, te uništavanja neprocjenjivo važnih podataka, (programski kod za oko 130 programskih paketa) ta mafija će tek sad da snosi posledice.
Potrebno je samo da pokažete malo hrabrosti, da bi se ta banda kukavica savladala, a dobar primjer je g. Džulijan Asanž, koji je za samo mjesec dana postao heroj cijelog svijeta, a vrijednost njegovog sajta raste nevjerovatnom brzinom.
Podatke o tim događajima sam imao još u martu, kada sam na to upozorio tužioce u tekstu upućenom svima pojedinačno, a preko hakerske mreže sam postigao dogovor da se dokazi koje imam o tim kriminalcima objave na pomenutom sajtu, (ili drugom, ako se isti ugasi) poslije predavanja naše tužbe Sudu u Strazburu.
No do tada ćemo sačekati poteze viših državnih organa.
Ne dozvolite da vas uplaše. Ako objavite istinu o zavjeri protiv vas, možda vas i zatvore na 3 mjeseca, ali ne vjerujem u to, a s druge strane to bi prenijeli, ne samo lokalne, nego i svjetske informativne kuće. BN televizija bi tako stekla ugled i vrijednost u međunarodnim okvirima, mnogo veću od trenutne.
No odluka je na vama. Siguran sam da znate šta bih ja uradio...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 154


SOFRENIC BLAGIŠI

Obavještavam vas da je početkom mjeseca predata krivična prijava protiv vas, čiji tekst možete da pročitate u nastavku. Kao prilog je uz prijavu protiv jedne druge osobe, čije ime neću navoditi predat i audio snimak vaše telefonske izjave, obavljene sa mnom, kao zastupnikom Budimke Bajo, u kojoj između ostalog priznajete da ste lično sklonili sa ceste kostim i torbu, koji su ključni dokazi ubistva. Sem toga na cd-u su i tahograf trake, prijem robe i izjave drugih svjedoka, a najvažnija je audio snimka izjave dr. Busarčevića vještaka iz koje se praktično vidi da je tužilac Stjepanović Danica, smišljeno i planski izuzela te stvari iz istražnih radnji, a njemu nije dostavila snimke unitrašnjih povreda.
Dakle vi niste jedini, protiv koga je podnesena prijava, ali pošto ste na najmanje uticajnom položaju, prvo se vama nudi mogućnost da u zamjenu za saradnju izbjegnete zatvorsku kaznu
Osnova za to je član 383 KZ, koji je naveden na kraju prijave, po kome biste ako nam otkrijete istinu i imena svih krivaca vi lično mogli ostati na slobodi.
U suprotnom, vam prijeti kazna od najmanje 20 godina zatvora za saučesništvo u ubistvu i prikrivanju tragova ubistva.
Razmislite dobro, jer ako vi ne prihvatite ponudu, pregovaraćemo sa drugima, a već i sada ima dovoljno dokaza protiv vas i još nekih osoba.
Od vas se traži da nam ispričate punu istinu i da objasnite zašto ste lagali i kome, porodici ili pri davanju izjave.
Gospođa Budimka Bajo, dolazi u avgustu u Bijeljinu, te ako ste spremni za saradnju, javite nam to na telefonski broj 065727675, i to isključivo do 31.07.2010. godine.
Ukoliko osvane 1. avgust, a vi ne prihvatite saradnju, ponuda će biti upućena na drugu adresu, a krivična prijava proslijeđena Republičkom tužilaštvu i Sipi.
Skrećem vam pažnju da postoji dovoljno dokaza da se za sada bar jedan tužilac nađe u zatvoru, te neke osobe iz policije, kao i vi, a vama nudimo saradnju samo kako bismo sve ubrzali i došli do imena svih krivaca. Dobro razmislite, jer bez nečijeg priznanja, neko se možda i spase od zatvorske kazne, ali vi sigurno nećete...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 153

GLAVNOM REPUBLICKOM TUZIOCU REPUBLIKE SRPSKE
NA RUKE

Obavjestavam republicko tuzilastvo i vas licno, da je grupa kriminalaca, protiv kojih sam sakupio obilje dokaza u slucaju ubistva djevojcice Ivone Bajo, koristeci se svojim polozajem i vezama, izdejstvovala protiv mene tretman "POSEBNIH ISTRAZNIH RADNJI", te "NAREDBU", za pretres prostorija, koje koristim, a sve u cilju da se dokopaju podataka koje imam protiv njih...
Tom prilikom su oduzeti predmeti u vlasnistvu moje sestre Budimke Bajo (racunar koji sam ja koristio), te predmeti iz prostorija u kojima je boravila osoba, koja nije ni u kakvim rodbinskim vezama sa mnom, a cije ime ne navodim, zbog mogucih negativnih posledica po nju.
Takodje je jedan broj mojih poznanika pracen, pretresan legitimisan, te sam bio prisiljen da prekinem sve kontakte sa njima, da ih ne bih doveo u opasnost da primjenom clanova 226-232 ZKP, budu pretresane i njihove prostorije, te oduzimani djelovi imovine.
Ali ne smeta meni to sto me prate, jer se borim za istinu, te da krivci dobiju zasluzenu kaznu. Ni to sto su mi oduzeli racunar, nece me sprijeciti da nastavim svoju borbu, a njima nece pomoci da saznaju sta sve imam protiv njih, jer sam vec odavno spreman na taj postupak, izuzeo sa diska neke tonske(vecinu) i tekstualne(manji dio) dokumente, kako ne bi dosli njima u ruke. O tome sam im cak ostavio obavjestenje na racunaru, da im stavim na znanje, kako sam predvidio svaki njihov potez.
Istini za volju nisam ocekivao da ce se pozvati na Clan 169-Ugrozavanje sigurnosti, jer za to nisu imali osnova, ali po svoj prilici, bez takve lazne prijave ne bi uspjeli da izdejstvuju pretres prostorija i oduzimanje racunara. U natavku su tekstovi, koje sam uputio dvojici pripadnika tuzilastva, protiv kojih imam dokaze o nezakonitom i neprofesionalnom radu, odnosno o kriminalnim aktivnostima...

KOVACEVIC NOVAKU
Pred tobom su zadnji dani slobode. Jedino sto te moze izvuci je da nisi licno ucestvovao u ubistvu Ivone Bajo, nego da si izvrsavao tudje naloge. Imas vremena do 20. marta da me pozoves i pokusas da izbjegnes robiju. Ako mi otkrijes za koga si radio, odustacu od optuzbi prema tebi. Naravno da bismo o tome morali licno da se dogovorimo. Necu navoditi clanove zakona koji mogu da ti pomognu, jer bi morao sam da ih znas. Ako zelis da izbjegnes robiju pozovi me do navedenog datuma i predstavi se kao KOVAC (zbog eventualnog prisluskivanja). Naravno do tada, a i posle moraces da me tretiras pred ostalima kao i do sada (drsko i bezobrazno), kako niko ne bi nista posumnjao. Sasvim mi je svejedno da li ces prihvatiti ili ne. Moja sestricina je ubijena i za to ce neko da zavrsi u zatvoru. Ako odlucis da i dalje stitis ubice, onda je jasno ko ce to biti. No pogledaj jos jednom slike torbe sa presjecenim kaisom i razmisli dobro.
Ja sam sada jedini koji te moze spasiti od robije…
GRUHONJIC MUHAMEDU
Tekst koji citate razlikuje se od onoga koji ce dobiti vase kolege, u tuzilastvu, s obzirom da je i vasa uloga drugacija. Naravno sugerisem vam da na eventualna pitanja, o sadrzaju pisma odgovorite da je tekst isti kao onaj upucen na vas mejl, samo bez slike. No ne smeta mi i ako ne prihvatite savjet… Svojevremeno ste napravili tezak prekrsaj kada ste odbili da uzmete od mene krivicnu prijavu. Ja naravno znam da je nalog za to dosao od glavnog tuzioca, ali s obzirom da se radi o ubistvu osmogodisnje djevojcice, svako ko mi se nadje na putu bice tretitan kao saucesnik ubistva. Od vas trazim da u procesu koji se priprema kazete istinu i nista vise. Ako sam u pravu, da je glavni tuzilac nalozio da se od mene ne uzima krivicna prijava. Ako prihvatate moju ponudu pozovite me na telefonski broj i predstavite se kao GRUJO, to iz razloga sto postoji opasnost od prisluskivanja, te odaberite mjesto gdje mozemo da razgovaramo. Ponuda vazi do 20 marta ove godine. U suprotnom, ja cu 22.03. ove godine predati krivicnu prijavu protiv vas u vezi navedenog dogadjaja, sa pretpostavkom da ste zloupotrebili polozaj, zbog saucestvovanja u ubistvu. Iskreno ja mislim da vi s tim nemate nikakve veze, ali ko zna. Moja sestricina je ubijena i svako ko laze, prikriva dokaze ili krsi zakon na bilo koji nacin, bice od mene tretiran kao saucesnik u ubistvu.
Odluka je na vama…

Vidljivo je iz oba dokumenta da se niti u jednoj rijeci ne navodi bilo kakva prijetnja, vezano za clan 169, nego su oba teksta zasnovana isklucivo na Clanu 383-Zlocinacko udruzenje, stav 3. Tekstovi koje sam poslao svim ostalim tuziocima a nisu mi niti predoceni prilikom informativnog razgovora, su iskljucico u formi obavjestanja, a vezano za clan 213-Obaveza prijavljivanja krivicnog djela.Iz njih je takodje vidljivo da ne postoji nikakva pretnja bilo kome od tih tuzilaca, od kojih vecinu i ne poznajem, ali se navode dokazi koje imam protiv kriminalaca, sto je vjerovatno i razlog, zasto taj tekst nije urucen policiji.
Isticem takodje da su prijavu protiv mene, podnijela samo dva lica, gore navedena, ali u svoje ime te jos 4 pripadnika tuzilastva, a sve bez njihovih izjava.Za izjave pomenute dvojice, sam samo cuo da postoje, ali mi nisu predocene, tako da ce pretpostavljam tek biti napisane, a sve posle radnji preduzetih protiv mene.
U nastavku prilazem skenirani tekst odgovora tuzilastva, na zahtjev djeda ubijene djevojcice Ivone, o pristupu informacijama u vezi tog slucaja....
Vidljivo je dakle da posto ni na jedan moj zahtjev nisam dobio potvrdan odgovor, sa laznim obrazlozenjem da mi je to vec odobreno, sada javni organ odbija pristup informacijama i drugoj osobi, sa obrazlozenjem da se obrati nekim fizickim licima.
Napominjem da sam detaljno proucio odredbe Zakona o slobodi pristupa informacijama i siguran sam da ovakvu formulaciju, koju je naveo Kovecevic Novak (gospodja sekretar samo potpisuje njegove odluke) ne bi smislila ni djeca iz osnovne skole.
Stoga bi u pomenuti Zakon, trebalo ubaciti i clan da javni organ nije duzan da daje informacije bilo kome, nego da se lica koja ih traze, s tim u vezi obrate Zdenku Baji...
Naravno da je ovo bio satirican komentar i jedini ispravan put da se nadje izlaz iz ove situacije je da se ti kriminalci uhapse i protiv njih pokrene istraga. Fotografije torbe sa presjecenim kaisom, te opranim nekim hemijskim sredstvom, pa sklonjenim od javnosti, dokazuju sve. Treba samo da ih pogledate. Da su takvi dokazi dostupni protiv nekog "obicnog" gradjanina, siguran sam da bi reakcija bila munjevita. Najbolji dokaz za to su mjere preduzete protiv mene bez ikakvih dokaza, samo zato sto su prijavu podnijeli tuzioci, te od vas ocekujem, da s obzirom na to kakav odgovoran posao obavljete, preduzmete sve da tuzilastva rade po zakonu i da za kriminalna djela, pojedini tuzioci i odgovaraju po zakonu.
VAZE LI ZA NJIH ZAKONI OVE ZEMLJE ?

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 152

POSLIJE OVOG DOPISA, FORMIRAN JE NOVI PREDMET, U KOME SE ISTRAŽUJU KRIMINALNE AKTIVNOST U OT BIJELJINA
VISOKOM SUDSKOM I TUZILACKOM VIJECU BIH
OBAVJESTENJE
PO PREDMETU UDT:8324/10

Sa zaljenjem konstatujem da UDT, nije u potpunosti razumio smisao moje prituzbe na rad pojedinih pripadnika Okruznog tuzilastva u Bijeljini...
Naime ja nisam ni ocekivao da se utice na odluku, (koja je vec donesena), niti da se vrsi pritisak na bilo koga, nego sam isticao nezakonite i kriminalne aktivnosti pojedinih osoba.
Stoga unapred skrecem paznju da se ovaj tekst shvati i tretira kao dopuna (nove informacije), po gore navedenom predmetu, sto uz Nalaz i Misljenje, Stalnog sudskog vjestaka, dr. Blazanovica, koje sam nedavno dostavio, stvara uslove za preispitivanje odluke koju je UDT donio.
Pozvao bih se prije svega na relevantne stavove Clana 57-Disciplinski prekršaji tužilaca, Zakona o VSTV:

1. povreda nacela nepristrasnosti;
2. postupanje s pristrasnošcu i predrasudama tokom obavljanja službenih dužnosti zbog rase, boje, spola, vjerske pripadnosti, etnickog porijekla, nacionalne pripadnosti, seksualne opredijeljenosti ili društvenog i ekonomskog statusa stranke;
3. ocigledno kršenje obaveze ispravnog postupanja prema sudiji u postupku, strankama, njihovim pravnim zastupnicima, svjedocima, ili drugim osobama;
8. nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti;
9. neopravdano kašnjenje u provodenju radnji u vezi s vršenjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca;
16. upuštanje u aktivnosti koje su nespojive sa dužnostima tužioca;
22. ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilacke funkcije;
23. bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Ovo su samo stavovi za koje imam dokaze, dok one za koje pretpostavljam da su prekrseni, kao napr. stavovi 5 i 6 uopste necu navoditi...
POPIS PREKRSAJA

- 5 dana posle ubistva, tuzilastvo odbija da uzme dokazni materijal od majke i ujaka djevojcice (snimak razgovora u kome jedna osoba opravdava ubistvo, poredeci ga sa ratnim zlocinima.Pritom glavni tuzilac vice i sikanira majku ubijenog djeteta. Ostavljamo CD na stolu i izlazimo...
- Oko 2 mjeseca kasnije, postupajuci tuzilac, odbija da uzme izjavu od ujaka djevojcice, te dokazne predmete, (postoji audio snimak razgovora), koji su prikupljeni dok je bila na godisnjem odmoru...
- Pri pokusaju da se povodom toga podnese krivicna prijava, ujak djevojcice saznaje od sekretara tuzilastva, da je dobila nalog od glavnog tuzioca da se opis predmeta koji je ubio djevojcicu (2,5 cm sirina, te 1 mm debljina), ne saopstava, "da se ne bi uznemiravala javnost"
- Tuzilastvo konstantno lazno predstavlja misljenja vjestaka, izbacujuci djelove koji ne idu u prilog njihovoj tezi, ili ubacujuci one kojih nema, odnosno na kraju kod misljenja trasologa, selektivno predocava djelove koji im odgovaraju, dok izbacuju suprotne...
- 21 decembra, pri novom pokusaju da se podnese usmena krivicna prijava, (po nalogu glavnog tuzioca), Gruhonjic Muhamed, tada dezurni, izbacuje ujaka djevojcice iz kancelarije, ne zeleci da uzme tu krivicnu prijavu...
- 22 decembra, ujak podnosi prituzbu Kolegiju, na koju nikada nije dobio odgovor...
- 12 januara dobijamo Obavjest o nesprovodjenju istrage, bez obrazlozenja, sto je u suprotnosti sa clanom 216, stav 4.
- Naknadno saznajemo da je tuzilac telefonski sugerisala vjestaku trasologu, krajem oktobra da ona vec zna da se radi o nesrecnom slucaju, te on to samo treba da potpise...

- Posto je obavjestena da njegovo misljenje nije takvo kakvo je trazila, ostavlja predmet dva mjeseca, citiram vjestaka "da se kiseli" u fioci...
- Tek mjesec dana po odluci o nesprovodjenju istrage, daje Saopstenje na zvanicnom sajtu, u kome ignorise misljenja vjestaka i poziva se na izjavu svjedokinje, koja kaze, (prenosim doslovno iz tog teksta), "a ja nisam vidjela odakle je dijete palo" ???
- Pocetkom februara ujak ubijene djevojcice predaje nove dokaze (fotografije torbe sa presjecenim kaisom, te opranim benzinom, kako bi se uklonili tagovi ubistva), na koji iako postoji clan 224, stav 3, koji obradjuje tu temu, tuzilastvo vec dva mjeseca, ne zeli da iznese nikakav stav...
- Svi nasi pokusaji da saznamo na koji je nacin nastradala djevojcica (po misljenju tuzilastva), ostali su bez uspjeha...
- Na konkretno pitanje majke ubijene djevojcice, na osnovu cega je donesena odluka, te ima li odgovor na njeno pitanje, tuzilac odgovara : "NEMAM" ...
REZIME

Ocito je da se svi navedeni prekrsaji mogu dovesti u vezu sa prethodno navedenim stavovima iz clana 57, te da je bukvalno cijeli postupak vodjen u suprotnosti sa zakonskim odredbama. Naravno da tuzilac treba da je neovisan i nepristrasan, ali da je neovisan i od ubice a ne samo od zrtve, a koliko je tuzilastvo bilo nepristrasno, vidljivo je samo iz navedenih djelova, dok je popis svih prekrsaja znatno veci...
Na kraju bih vam skrenuo paznju upravo na taj pojam neovisnosti. Tuzilac ima pravo na svoj stav i misljenje, ali se sve mora kretati u okvirima zakona. Smije li tuzilac da potpuno ignorise misljenja 3 vjestaka, a misljenje cetvrtog, koji je spreman braniti ga na sudu dr. Blazanovica, najbolje odslikava pravo stanje stvari...
Tuzilac bi tako mogao da pomisli kako je lakse zatvoriti slucaj nego traziti ubicu.
Mogao bi pomisliti da je pametnije primiti novac od ubice, nego ga uhapsiti...
Dokaz koji sam pomenuo (torba), je bolje ne pominjati, da se ne vidi presjeceni kais.
Tuzilac je mozda bio misljenja da tragovi na kaisu, (sa mozda i otiscima ubice), kvare njen savrseni neovisni i nepristrasni stav, pa je sve to oprala benzinom...
Posto je pritom saprana i originalna zuta boja, tuzilac pomisli da je sve to najbolje potpuno skloniti od ociju javnosti, da se ne bi uznemiravali...
Naravno postoji mozda i neko drugo objasnjenje, ali za nas ga nije bilo.
Sve sto sam saznao po tom pitanju, je opaska sekretara tuzilastva, "Mozda to nije ono sto vi mislite". Na pitanje sta je onda, kakav je njihov stav, naravno nije bilo odgovora.
Apelujem na vas da s obzirom na to kakav odgovoran posao obavljete, trazite odgovor na ova pitanja. Jedna djevojcica je ubijena, a dokazi o tome sakriveni. Pronasao sam te dokaze i predocio ih istraznim organima, (tuzilastvu i policiji). Zasto se vec dva mjeseca niko ne oglasava po tom pitanju. Ako dozvolite da jedno dijete bude nekaznjeno ubijeno, zaklanjajuci se neovisnoscu tuzioca, to je put ka receptu za SAVRSENI ZLOCIN.
Tuzilac tako moze izvrsiti bilo kakvo krivicno djelo pa i ubistvo,(posebno ako je dezurni) jer zaboga je neovisan, te kad dodje na lice mjesta iznese misljenje da se radi o padu na koru od banane. To sto su lekari pronasli prostrelne rane a patolog par kursuma u tijelu, nije razlog da se dovede u pitanje neprikosnoveno misljenje tuzioca.
Ako dozvolite da stav i misljenje tuzioca nadrastu okvire zakona, tada i njegovo misljenje nadrasta vrednosti zakona i dobija na cijeni, a sve sto se cijeni ima i kupce.
I eto novog recepta za SAVRSENI ZLOCIN.
Svaki kriminalac sa dovoljno novca treba samo da kupi misljenje jednog tuzioca, i rijesio je sve probleme.
Nazalost, ovo nije predvidjanje buducnosti, (necega sto bi moglo da se desi), ovo se vec desava, a u ovom slucaju se sigurno desilo nesto slicno tome.
Vi imate moc da to zaustavite. Ne dozvolite da tuzilastvo izlazi iz okvira zakona i da se prema gradjanima ophode kao prema robovima.
Ja cu svoju borbu da nastavim neovisno od vase odluke. Kraj te borbe ce biti brzi ako vi iskoristite svoja ovlastenja, a u suprotnom sem domacih , alarmiracemo i institucije Hrvatske, ciji je djevojcica drzavljanin, te Svajcarske i Njemacke, ciji su drzavljani majka i ocuh, te Sud u Strazburu.
Svako ce posle toga na svojoj savjesti nositi svoje postupke i snositi odgovornost za njih.

NE DOZVOLITE DA NAM STRANCI OTKRIVAJU KRIMINALCE U PRAVOSUDJU...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 151

PO OVOM ZAHTIJEVU, GLAVNI OKRUŽNI TUŽILAC U OT DOBOJ, JE DAO NALOG DA MI SE DOSTAVE SVI TRAŽENI PODACI, TE JE POŠILJKA STIGLA SAMO 2 DANA KASNIJE

ZAHTJEV ZA PRISTUP INFORMACIJAMA


Ime i prezime : ZDENKO BAJO

Adresa : MAJKE JEVROSIME 20 / 76300 BIJELJINA

(Naziv organa kome se zahtjev podnosi)OKRUŽNO TUŽILAŠTVO DOBOJ


(Sadržaj zahtjeva)Zahtijevam od gore navedenog organa da mi dostavi kopiju Zapisnika sa sjednice Kolegija, na kome je razmatrana moja Pritužba po predmetu KTA-90/10.
Relevantan je isključivo dio u kome se raspravljalo o navedenoj Pritužbi.


Obrazlozenje


Od marta 2010. godine prema meni se primjenjuju "POSEBNE ISTRAŽNE RADNJE", a u sklopu kojih je bilo scena koje zasigurno niste vidjeli ni u holivudskim filmovima.
No ja se ne žalim na to i ne postoji način na koji mafija može da me uplaši, ali jedna od radnji koje se primjenjuju prema meni je i kontrola poštanskih pošiljki.
S obzirom da sam u pismu poslao neoborive dokaze o kriminalnim radnjama tužioca Stjepanović, jer je iz nečasnih pobuda uklonila sve dokaze o ubistvu i pokušala da obmane čak i vještake, te naveo bar desetak propusta tužioca Rubil Gorana, sa detaljnim obrazloženjem, a u odgovoru Kolegija se navodi da "nisam doveo u sumnju odluku tužioca", osnovano smatram da je moja pošiljka presretnuta i falsifikovana.
Naprotiv niti g. Rubil, niti Kolegij nije, ne samo argumentovano opovrgao, nego čak ni pomenuo nijednu moju tvrdnju, kojom sa dokazima optužujem Stjepanović Danicu za saučestvovanje u prikrivanju ubistva djeteta.
Stoga je jasno da moji dokazi nisu niti došli do Kolegija.
Da bih ustanovio ko je sve učestvovao u prikrivanju monstruoznog ubistva, neophodan je zapisnik iz koga ću vidjeti šta je prezentovano Kolegiju, kao moja Pritužba.
Pravilnik jasno daje Glavnom okružnom tužiocu slobodu o odlučivanju o javnosti sjednica Kolegija, te s obzirom da je za mene bitan samo taj dio, koji ne sadrži nikakvu službenu tajnu, (ili možda sadrži) a siguran sam i da vi kao odgovaran i častan profesionalac, želite da se sazna istina i sve bude u okvirima zakona, očekujem da ćete mi traženo dostaviti.
U suprotnom direktno ćete se priključiti ubicama i saučesnicima u prikrivanju ubistva jedne osmogodišnje djevojčice, što sigurno ne želite.
U međuvremenu sam došao do novog materijala koji dodatno dokazuje ubistvo i prikrivanje ubistva od strane tužioca Stjepanović, i svi koji su umiješani u taj gnusni zločin, vrlo brzo će dobiti zasluženu kaznu, predviđenu KZ-om.

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 150

USTAVNOM SUDU


DOPUNA NA : AP-862/10

Napomena . Ovaj meterijal je namjenjen prevashodno gore navedenom organu, ali će biti proslijeđen i drugim institucijama, uključujući i one koje su očigledno korumpirane od strane organizovanog kriminala, za šta se neki od dokaza nalaze u prilozima....

Krajem 2010. godine, (novembar i decembar), pokrenuo sam pravnu ofanzivu, za dokazivanje kriminala i korupcije, prevashodno u instituciji tužilastva uopšte, na nivou države, i u sklopu tih aktivnosti, izdejstvovao sam "pobjede" u oba slučaja koja je tužilačka mafija, pokrenula protiv mene, sa ciljem da me uplaši i odvrati od namjere da dokažem spregu tužilaštva sa organizovanim kriminalom.
Prvi slučaj se odnosi na lažne prijave kriminalaca iz OT BIjeljina, koji su koristeći se svojim položajem isti zloupotrijebili i pokrenuli protiv mene neviđenu hajku, sa ciljem da se dokopaju podataka na računaru koji sam koristio, a koji dokazuju njihove kriminalne aktivnosti.
Kao povod za to su iskoristili moje više puta ponovljene tvrdnje, da će svi kriminalci iz redova tužilaštva, završiti iza rešetaka, što ih u početku nije zabrinjavalo, ali kada su saznali da imam čak i audio snimke njihovih izjava, odlučili su da me optuže po članu 169, iako u njemu ne postoji nijedna riječ, koja bi se povezivala sa mojim tekstovima...
U sklopu tih radnji sam praćen, pretresan, (i moji poznanici), prisluškivan, te je uz odnošenje računara, pred mojom kućom, postavljena i straža u tri smjene, a sve ovo je samo vrh ledenog brijega. No kako se sve zasnivalo na lažima, tužilačka mafija se ne usuđuje sukobiti sa mnom pred sudom, nego nezakonito odugovlači postupak, te je konačno poslije oko 9 mjeseci prisiljena složiti se sa povratom računara, jer sam zahtijevao da se u suprotnom kazne, što je predviđeno u ZKP-u, član "Kažnjavanje za odugovlačenje postupka".
Time je indirektno tužilačka mafija priznala da je ceo postupak bio nezakonit.
Prije preuzimanja računara insistirao sam na razgovoru sa tužiocem, iz više razloga, a prevashodno zbog obaveze, iz člana "Otvaranje i pregled privremeno oduzetih predmeta i dokumentacije" stav 2 : O otvaranju privremeno oduzetih predmeta i dokumentacije tužilac je dužan obavijestiti lice ili preduzeće od kojeg su predmeti oduzeti, sudiju za prethodni postupak i branioca, (vezano za oduzete računare). Drugi važan momenat je vezan za član ZKP-a "Materijal dobijen preduzimanjem radnji i obavještavanje o preduzetim radnjama" stavovi 2 i 3, u kojima je jasno predviđeno da moram dobiti obavještenje, a kako se Posebne istražne radnje mogu maksimalno produžavati do 6 mjeseci, očito je da servis mafije OT Bijeljina, brutalno gazi sve zakonske odredbe, da bi prikrio umješanost u ubistvo djevojčice Ivone Bajo, odnosno "Sprečavanje dokazivanja" istog.
Treći važan momenat je bio moj zahtjev da se prije predaje računara provjeri njihova ispravnost, što je tužilaštvo takođe izbjeglo. No kako sam podneo pismene zahtjeve i Sudu i tužilaštvu, a tužilac nije ispoštovao nijednu obavezu koju sam naveo, odgovornost za uništavanje podataka, (hard disk je bio prazan, a cd rom neopotrebljiv) i materijalnu štetu za programski kod od oko 130 instalacijskih pakete u oko 250 fajlova, snosi prije svega OT Bijeljina, koja će biti i jedna od optuženih za nadoknadu štete.
Drugi nezakonit i kriminalan čin tužilačke mafije je hapšenje moje sestre i mene 10.08.2010. kada smo pri pokušaju da dostavimo dokaze o više krivičnih djela privedeni u sobicu 2x2 metra, bez prava na telefonski poziv, iako je sestra insistirala da pozove advokata.
Tom prilikom mi je uskraćeno čak i pravo na iznošenje odbrane i unakrsno ispitivanje, sa obrazloženjem da nemaju namjeru ostajati dugo poslije 15 sati.
To što smo zadržani ukupno više od 6 sati, i što je sestra imala troškove od oko 1000 KM, zbog propuštenog leta, će takođe biti predmet tužbe za nadoknadu štete, no najbitnije je da je krajem prošle godine Okružni sud doneo Rješenje po kome se jasno vidi da je ceo postupak bio nezakonit i da se isti obustavlja. Ali najgore od svega je to što majka ubijene djevojčice donoseći dokaze o ubistvu svog djeteta i sprečavanju dokazivanja istog, umjesto da bude tretirana kao ljudsko biće, biva maltretirana, šikanirana, mentalno ubijena, terorom i tiranijom, koju je naložio glavni okružni tužilac.
Dan kasnije načelnik kriminalističke policije, g. Aco Teodorović, koji je izrazio spremnost da ispita sve neregularnosti, "umire od srčanog udara".
Dakle cijele 2010. godine mi je bio onemogućen pristup tužilaštvu, sem pisarnice, dok je u drugoj polovini godine Kovačević Novak, izdao naredbu sudskoj policiji da mi ne dozvoli čak ni predaju materijala u pisarnici, što je poslije mog upozorenja da time čine krivično djelo iz člana 177 KZ-a i da ću je ako pokušaju da me spriječe krenuti i bez propusnice, izmjenjeno tako što sam tih nekoliko mjeseci predavao dokumente u prizemlju kao pas lutalica...
Nedavno sam dobio obavještenje od obmudsmena za ljudska prava o tome da zatvaraju predmet sa opaskom da da je OT Bijeljina postupalo po zakonu???
Sada navodim samo najekstremnije primjere bezakonja kriminalaca iz OT Bijeljina :
1. Tužilac Stjepanović odbija da uzme od mene izjavu o krivičnim djelima, vezano za ubistvo Ivone Bajo, jer bi ti dokazi poremetili njen plan, a postoji snimak mog razgovora s njom. (Po ZKP-u, član "Prijavljivanje krivičnog djela od strane građana" stav 1" jasno je da je to pravo brutalno spriječeno.
2. Poslije tog i drugih kriminalnih djela iste osobe pokušavam da podnesem prijavu protiv te kriminalke, ali po nalogu Kovačević Novaka, tada dežurni tužilac Gruhonjić Muhamed odbija da evidentira prijavu iako sam ga 3 puta upozorio da time krši čak i Pravilnik (član 80 - Usmene prijave).
3. Istovremeno iako je znala rezultate vještačenja, kriminalac Stjepanović, odugovlači sa donošenjem "odluke" i tempira je poslije nove godine, prekršivši član ZKP-a "Naredba o sprovođenju istrage" stav 4, ne navodeći nijedan razlog za odluku i bježeći na odmor kako bismo bilo spriječeni ostvariti uvid u spis. Majka ni danas ne zna kako je ubijeno njeno dijete.
4. Pri pokušaju da dođemo do spisa i podnesemo pritužbu, sudska policija nam ne dozvoljava pristup, (istog dana kada je izvršen upad na BN tv, što je u narednim mjesecima "zapušilo usta" svim medijima, tako da niko ne smije da objavi bilo šta o kriminalu tužilaca...)
Pozivajući se na član ZKP-a "Obustava istrage" stav (3) Tužilac, u slučajevima iz stava 1. tačka b) ovog člana može ponovo otvoriti istragu ako se dobiju dodatne informacije koje pružaju dovoljno razloga za vjerovanje da je osumnjičeni počinio krivično djelo, dostavljam od februara dokaze o tome i iako sam više puta insistirao, OT Bijeljina ne iznosi stav o tome.
5. U junu 2010. obavljam razgovor sa dr. Busarčevićem, vještakom, (postoji audio zapis) iz koga je jasno da je tužilac namjerno, monstruozno, kriminalno, sakrila sve podatke od njega, o unutrašnjim povredama koje dokazuju ubistvo.
6 Materijalni dokaz, torbu presječenog kaiša i to dvostruko, sa dijelom koji nedostaje, tužilac ili neko drugi su oprali benzinom, kako bi uklonili tragove ubistva, Snimci torbe postoje i dostavljeni su još u februaru, a ista se i dalje nalazi u sudu, sem ako nije uništena.
Ovo sve je dakle po ombudsmenima primjer zakonitog postupka. Mnogo će mi značiti taj stav pred Sudom u Strazburu, ali u međuvremenu očekujem da obmudsmeni "prepoznaju", gdje su o ovim tačkama brutalno kršena moja prava i u skladu sa time reaguju, a ne da se prave kako o tome nemaju nikakve podatke i drže se samo odluke o nesprovođenju istrage i još je legalizuju iako je servis mafije OT Bijeljina, ostavio takve tragove svog kriminala da su pokušali da ih unište oduzimanjem računara koje sam koristio.
7. Dakle krajem marta u znak odmazde i prijetnje, pokreće se neviđena hajka na mene, samo zato što sam napisao da će kriminalci završiti u zatvoru.
8. U avgustu bivamo uhapšeni pri pokušaju da dostavimo dokazni materijal i damo izjavu o tome, a u narednom periodu se tretiram kao životinja i predajem dokumente u prizemlju, a čak je i to bilo pokušano da mi se ne dozvoli...
9. Mjesecima istovremeno tražim da se poštuje moje pravo na suđenje ili da tužilačka mafija odustane od optužbi, što se konačno završava 22.12.2010. vraćanjem računara. Prethodno sam obavješten pismeno iz OT Doboj da za 8 mjeseci "nisu imali vremena" za taj predmet i još uvijek ne znam da li sam pod nadzorom (sigurno da jesam, ali nezakonito) ili je prijava odbačena, a prošlo je od pokretanja terorističke akcije više od 9 mjeseci.
To stoga što je izdejstvovana na osnovu lažne prijave, (postoji i audio snimak izjave tužioca Kerovića, koji to dokazuje), a ne zato što tvrdim da nije predviđena zakonom...
10. Hard disk računara na kome su se nalazili podaci od neprocjenjive vrijednosti, (programski kod, na kojima sam planirao materijalnu egzistenciju, jer bih u suprotnom od ovog mafijaškog i diktatorskog režima, skapao od gladi) je prazan.
Uništena je moja intelektualna svojina, a još uvijek nemam podatke o tome ko je pristupao računaru, posebno u 5 dana od odnošenja da smještaja u depozit suda.
Postoji li neko pravo koje mi je uskraćeno gospodo ombudsmeni ili treba da vam nacrtam?
Dakle pomenuta institucija je obična farsa, kao i UDT, s tim što sam stekao utisak da se ombudsmeni plaše za svoj položaj, a možda i za život, (sjetimo se Ace Teodorovića, upada na BN televiziju, pa i terora nada mnom), dok je UDT, očigledno servis mafije, sprege tajkuna, političara i tužilaštva.
Podaci o ulozi UDT-a u servisiranju mafije su u prilogu, koji dokazuje da disciplinski tužioci ne čitaju niti jednu riječ pritužbi građana, sem naslova i potpisa na kraju....
Tužilaštvo je simbol korupcije i kriminala i djeluje u okvirima zakona, samo u granicama kada su optuženi "obični građani", dok za posebne slojeve koje sam naveo, zakoni ne važe, niti građani imaju bilo kakva prava predviđena zakonom.
Oni tužioci koji časno i po zakonskim propisima obavljaju svoj posao su po svemu sudeći zaduženi za te obične građane, dok su pripadnici tužilačke mafije tu da bi onemogućili pokretanje istrage i podizanje optužnice za svoje mafijačke bosove i nalogodavce.
No protiv mene im ni to nije pomoglo, tako da se uprkos tome što su imali neograničene resurse i pokušali da me zaplaše, pa čak i ubiju, ne usuđuju suprotstaviti na sudu, jer protiv mene nemaju ništa drugo sem izjave da će završiti na robiji, a znaju da ja protiv njih imam dosta, a ne znaju šta sve imam.
U svakom slučaju jedini ko može i mora da zaustavi ovu tiraniju i bezakonje inkvizitorske tužilačke mafije je Ustavni sud, a sigurno je da više ne mogu izbjeći ni tužbe za nadoknadu materijalne štete i duševnog bola.
A i Strazbur je sve bliži. Iako bih već sada mogao da predam tužbu, sačekaćemo odluku Ustavnog suda. Kako sam se uvjerio u dosadašnjem periodu, da sudije sve svoje poteze dovode u vezu sa zakonskim odredbama, imam povjerenje i u Ustavni sud.
S druge strane više bi mi odgovaralo da i ta institucija podrži kriminal ove mafijaške vlasti, jer u domaćem procesu, moja sestra ne može dobiti ni deseti dio odštete, koju bi dobila u Strazburu. S obzirom da zbog opterećenosti poslom ona jednostavno ne može dozvoliti sebi da ima još djece, (ne samo trudnoća, nego i kako da odrasta to dijete) kada dobije milionsku odštetu, moći će ponovo da se posveti djeci.
Zato, udrite svi koliko god možete. Ako niste bili tu kada su ubijali Ivonu, pomozite im sada. Možete da mi prijetite, čime god hoćete, ali je neću odustati, ali koga ja poslije sudskog procesa smjestim iza rešetaka, neće izaći sa robije do kraja života.
KZ član "Teško ubistvo" stav 1 i 6 "(1) Zatvorom najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora kazniće se: 6) ko liši života dijete, maloljetno lice ili žensko lice za koje zna da je bremenito.

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 149

GODINU DANA POSLIJE PREDAJE OVOG DOKUMENTA, NA SUDSKOM PROCESU, GDJE SAM OPTUŽEN, ZA VIŠE TEŠKIH "ZLOČINA" (POKUŠAJ PREDAJE DOKAZA O UBISTVU, BORBA PROTIV OGRANIZOVANOG KRIMINALA, POKUŠAJ OSTVARENJA PRAVA GARANTOVANIH ZAKONOM I SLIČNO), EVIDENTIRANO JE DA POSTOJI "USMENA" NAREDBA O ZABRANI PRISTUPA I OSTVARENJU BILO KOJIH PRAVA SVIM SRODNICIMA, UBIJENE DJEVOJČICE IVONE BAJO...
(Podnosilac zahtjeva)

Ime i prezime   ZDENKO BAJO

Adresa     MAJKE JEVROSIME 20(Naziv organa kome se zahtjev podnosi)SUDSKA POLICIJA BIJELJINA
 (Sadržaj zahtjeva)
ZAHTIJEVAM DA MI SE OMOGUĆI UVID I KOPIRANJE DOKUMENTACIJE KOJA SE ODNOSI NA NAREDBE SUDSKOJ POLICIJI VEZANO ZA TRETMAN KOJI SE PRIMJENJUJE PREMA MENI.
S OBZIROM DA SE JOŠ OD KRAJA PROŠLE GODINE PRIMJENJUJU NEZAKONITE MJERE PREMA MENI, KAKO BIH SE SPRIJEČIO U SVOJOJ BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA I DOSTAVI DOKAZA O TOME NADLEZNOM ORGANU, ZAHTIJEVAM DA MI SE OMOGUĆI UVID I KOPIRANJE SLEDEĆIH DOKUMENATA : 1. NAREDBA O POSEBNOM NADZORU KOJI SUDSKA POLICIJA IMA PREMA MENI.2. NAREDBA O ZABRANI PREDAJE PRAVNIH AKATA3. NAREDBA O ZABRANI PREDAJE DOKAZNOG MATERIJALA O KRIVIČNIM DJELIMA4. NAREDBA O HAPŠENJU MOJE SESTRE I MENE UPOZORENJE 

Nedavno je tokom jedne sudske rasprave, Sudska policija tvrdila da se prema nama primjenjuje uobičajena praksa i procedura, što je naravno laž, jer sam ja vjerovatno jedina osoba od nastanka ove zamlje, prema kojoj su primjenjivana mjere takvog oblika. Pomenuću samo predavanje dokumentacije u prizemlju zgrade.

Sem toga nijedan državni organ ne može uvoditi nikakvu praksu, nego ima da radi po zakonskim propisima.

Ukoliko Sudska policija nema pismena naređenja o pomenutom tretmanu koji je primjenjen na meni, to znači da ste sve pomenute aktivnosti radili za nečiji privatni račun, sa ciljem da se spriječi dokazivanje krivičnog djela.

Nadam se da je sa time završeno, inače za svako dalje sprečavanje bilo kog prava predviđenog zakonom, smatraću direktno odgovornom komandu Sudske policije…

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 148

ZAHTJEV ZA PRISTUP INFORMACIJAMA

  

Ime i prezime : ZDENKO BAJO

   Adresa : MAJKE JEVROSIME 20
 (Naziv organa kome se zahtjev podnosi)

OKRUZNI SUD U BIJELJINI


 (Sadržaj zahtjeva)Kao uvod u zahtjev isticem da mi se vec mjesecima uskracuju prava predvidjena zakonom od strane Okruznog Tuzilastva U Bijeljini.
Pravo na podnosenje pravnog sredstva prije svega, a Sudska policija mi konstantno sprecava pristup bilo kom pripadniku Tuzilastva, kako ne bih mogao da saznam kakav je njihov stav, po pitanju novih dokaza u slucaju ubistva Ivone Bajo (sto je predvidjeno clanom ZKP stav 3), te se na taj nacin omogucava da kriminalci protiv kojih sam podneo krivicne prijave za saucesnistvo u ubistvu, opstruisu i taj postupak.
S druge strane, prema meni se provodi teror od strane drzavnih organa, a jedini razlog za to je to sto sam se "usudio", da optuzim "svemocne" tuzioce...
Dakle u izgledu su dvije mogucnosti :
a) Neko je zloupotrebio svoj polozaj i izdejstvovao da se svaki moj pokusaj da dodjem do istine sprijeci od strane sudske policije, navodeci lazne razloge. U prilog tome je cinjenica da nisam optuzen niti za jedno krivicno djelo iako se Tuzilastvo vec mjesecima trudi da mi pronadje bilo sta.
b) Sve navedene radnje se vrse "privatno", bez sudskog naloga.
Bilo sta da je u pitanju, vasa je obaveza da postupite po clanu ZKP, Obaveza prijavljivanja krivicnog djela, jer je ocito na djelu "Povreda ravnopravnosti gradjana", a ja sa svoje strane zahtjevam uvid u sledece dokumente (ako postoje, a napominjem da sam detaljno proucio KZ, ZKP i Zakon o Sudskoj policiji)...

1. SVI DOKUMENTI NA KOJIMA SE ZASNIVAVAJU RADNJE SUDSKE POLICIJE UPERENE PROTIV MENE.
TO PODRAZUMJEVA, KO JE, KADA I NA OSNOVU KOJIH RAZLOGA NAREDIO (NALOZIO), SUDSKOJ POLICIJI DA ME SPRECAVA U POKUSAJIMA DA OSTVARIM PRAVA PREDVIDJENA USTAVOM I ZAKONOM .

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902