Četvrtak, Decembar 22, 2011

CLANAK BROJ 173

INSTITUCIJI OMBUDSMENA ZA LJUDSKA PRAVA BOSNE I HERCEGOVINE

DOPUNA NA : Ž-BL-05-217/10

Obavjestavam vas da se zbog moje borbe za istinu i nastojanja da se ubice i saucesnici u prikrivanju ubistva osmogodisnje djevojcice Ivone Bajo privedu pravdi i dobiju zasluzenu kaznu u poslednjih mjesec dana intenzivirao teror od strane drzavnih institucija prema meni prvenstveno (na sta se i ne zalim), te prema prakticno svima koji me poznaju.
Iako sam pocetkom februara predao dokazni materijal, (koji dokazuje ubistvo i prikrivanje ubistva) u Okruzno tuzilastvo u Bijeljini, te pocetkom marta sluzbenicima MUP-a u Bijeljini, nije usledila nikakva reakcija po tom pitanju, nego je naprotiv razradjen plan, da mi se oduzmu svi podaci koje sam prikupio o kriminalu unutar tuzilastva i policije.
Prilazem zaglavlje dokumenta na osnovu koga su pretresene prostorije koje sam koristio, te oduzeta imovina od dvije osobe. Racunar vlasnistvo moje sestre Budimke, majke ubijene djevojcice, koji sam koristio za kreiranje i obradu podataka, te imovinu osobe koja nije u srodstvu sa mnom, ciji sam stampac koristio. Ime te osobe i detalje ne navodim jer je vec imala dovoljno problema...

Na osnovu ove Naredbe je izvrsen upad i oduzimanje predmeta, a sve na osnovu lazne optuzbe kriminalaca, protiv kojih sam podneo krivicnu prijavu za zloupotrebu sluzbenog polozaja i saucesnistvo u prikrivanju ubistva.
Vidljivo je da su se pozvali na clan 169 KZ, tvrdnjom da im vec duze vrijeme upucujem opasne prijetnje po zivot i tijelo. Pitanje je zasto me nisu optuzili odmah, nego su to uradili sada kada sam predocio dokaze o njihovim kriminalnim aktivnostima. U nastavku prilazem tekstove koje su oni doneli u policiju i na osnovu kojih su izdejstvovali pretresanje i oduzimanje podataka koje imam protiv njih:
KOVACEVIC NOVAKU
Pred tobom su zadnji dani slobode. Jedino sto te moze izvuci je da nisi licno ucestvovao u ubistvu Ivone Bajo, nego da si izvrsavao tudje naloge. Imas vremena do 20. marta da me pozoves i pokusas da izbjegnes robiju. Ako mi otkrijes za koga si radio, odustacu od optuzbi prema tebi. Naravno da bismo o tome morali licno da se dogovorimo. Necu navoditi clanove zakona koji mogu da ti pomognu, jer bi morao sam da ih znas. Ako zelis da izbjegnes robiju pozovi me do navedenog datuma i predstavi se kao KOVAC (zbog eventualnog prisluskivanja). Naravno do tada, a i posle moraces da me tretiras pred ostalima kao i do sada (drsko i bezobrazno), kako niko ne bi nista posumnjao. Sasvim mi je svejedno da li ces prihvatiti ili ne. Moja sestricina je ubijena i za to ce neko da zavrsi u zatvoru. Ako odlucis da i dalje stitis ubice, onda je jasno ko ce to biti. No pogledaj jos jednom slike torbe sa presjecenim kaisom i razmisli dobro.
Ja sam sada jedini koji te moze spasiti od robije…
GRUHONJIC MUHAMEDU
Tekst koji citate razlikuje se od onoga koji ce dobiti vase kolege, u tuzilastvu, s obzirom da je i vasa uloga drugacija. Naravno sugerisem vam da na eventualna pitanja, o sadrzaju pisma odgovorite da je tekst isti kao onaj upucen na vas mejl, samo bez slike. No ne smeta mi i ako ne prihvatite savjet… Svojevremeno ste napravili tezak prekrsaj kada ste odbili da uzmete od mene krivicnu prijavu. Ja naravno znam da je nalog za to dosao od glavnog tuzioca, ali s obzirom da se radi o ubistvu osmogodisnje djevojcice, svako ko mi se nadje na putu bice tretiran kao saucesnik ubistva. Od vas trazim da u procesu koji se priprema kazete istinu i nista vise. Ako sam u pravu, da je glavni tuzilac nalozio da se od mene ne uzima krivicna prijava. Ako prihvatate moju ponudu pozovite me na telefonski broj i predstavite se kao GRUJO, to iz razloga sto postoji opasnost od prisluskivanja, te odaberite mjesto gdje mozemo da razgovaramo. Ponuda vazi do 20 marta ove godine. U suprotnom, ja cu 22.03. ove godine predati krivicnu prijavu protiv vas u vezi navedenog dogadjaja, sa pretpostavkom da ste zloupotrebili polozaj, zbog saucestvovanja u ubistvu. Iskreno ja mislim da vi s tim nemate nikakve veze, ali ko zna. Moja sestricina je ubijena i svako ko laze, prikriva dokaze ili krsi zakon na bilo koji nacin, bice od mene tretiran kao saucesnik u ubistvu.
Odluka je na vama…
Kako se radi o pripadnicima tuzilastva, koji su brutalno krsili odredbe KZ, te saucestvovali u prikrivanju ubistva, ponudio sam im da otkriju ko se nalazi u pozadini tog ubistva i cije naloge izvrsavaju, sto ih po Clanu 383- Zlocinacko udruzenje, stav 3, moze osloboditi od kazne. Navodim pomenuti stav :
(3) Izvrsilac djela iz st. 1. i 2. koji sprijeci izvrsenje krivicnih djela navedenih u stavu 1. ovog clana ili ih pravovremeno prijavi ili otkrije organizaciju i vodece clanove udruzenja, oslobodice se od kazne.
Vidljivo je da u pomenutim tekstovima nema ni slova o pretpostavljenim pretnjama iz clana 169 KZ, te da su zasnovani na zakonom predvidjenoj proceduri iz clana koji sam naveo. Podseticu sada da sam pocetkom godine podneo Krivicnu prijavu protiv organizovane kriminalne grupe, medju kojima su pripadnici tuzilastva i policije. Vidljivo je iz naredbe, da je na osnovu lazne prijave dvojice tuzilaca, MUP podneo Zahtjev, a koji zanimljivo "odobrava" tuzilac, dakle podnosilac, te na osnovu svega sudija izdaje Naredbu...
Ime tuzioca koji je to "odobrio" nije ni vazno, jer je u sluzbi Kovacevic Novaka, a iako sam vec sutradan pokusao da ulozim zalbu, te trazim sve podatke, sprijecen sam u tome, sto za mene ne predstavlje nista novo, (vise puta mi nije dozvoljeno da ostvarim prava predvidjena zakonom). Do danas nisam dobio dokumente na osnovu kojih je donesena naredba iako sam insistirao na tome, jer je to predvidjeno u ZKP Clan 142 - Pouka osumnjicenom o njegovim pravima, sto je navedeno i u Zapisniku saslusanja, ali nikada nisam dobio nijedan dokument, i sto je najvaznije, imena osoba koje su napisale Zahtjev (iz MUP-a), te tuzioca koji je to "odobrio", kako bih vidio kojim su se razlozima rukovodili, za svoje postupke, te da pokrenem adekvatna pravna sredstva po tom pitanju.
I na kraju sam ponovo kontaktirao policiju, sa namjerom da saznam sta su ucinili sa dokazima koje sam im ja predao, a nisam dobio nikakvu potvrdu o tome niti je radjen zapisnik, te je sve dakle moglo da zavrsi i u kanti za otpatke. Dobio sam odgovor da su oni to prosledili u tuzilastvo (koje optuzujem), te da nisu ni mogli nista vise da urade...
Pa, vidio sam da ste u slucaju laznih optuzbi protiv mene munjevito podnijeli zahtjev, (konstatovao sam) pa ste mogli i ovdje da date neki stav, misljenje, bilo sta da preduzmete (pretres i oduzimanje predmeta od osumnjicenih nisam pominjao).
Naravno, na to odgovora nije bilo...
Neke osobe koje me poznaju su zaustavljane, legitimisane, pretresane, a mene su licno danima pratili, (patrolna kola, na 20-50 metara iza mene dok sam pjesice isao u grad, a kad sam prosao kroz park, dalje su preuzimale trojke iz interventnog voda), pracen sam ukorak od strane policajaca u civilu, te usput zaustavljen i pretresen...
Mjere POSEBNOG NADZORA, koje se inace koriste, kada ne postoje dokazi da je osoba pocinila bilo kakvo krivicno djelo, obuhvataju i angazovanje posmatraca (u tri smjene, ispred moje kuce), pracenje i snimanje svih komunikacija, te kontrola svih osoba preko kojih bih mogao poslati neki podatak medijima ili institucijama koje sam obavjestavao, o organizovanom kriminalu unutar tuzilastva u Bijeljini, a sve su primjenjene, na meni.
Ni na jedan poziv u poslednjih mjesec dana od strane majke i bake ubijene djevojcice, medijima da objave pod kakvim terorom zivimo (da se ne shvati bukvalno, nije bilo nikakve primjene sile, a svi policajci su bili korektni i ljubazni, cak se izvinjavali, te nas podrzavali da nastavimo svoju borbu za istinu), niko nije reagovao. Meni licno je vise novinara saopstilo da ne mogu nista da objave, da nije odluka na njima, a jedna osoba cije ime necu pominjati, da ne bi imala problema, je pozvana od strane portparola policije i rijecnikom koji nije primjeren da se nadje na ovom dokumentu, upozorila ga "da se vise ne petlja u ovaj slucaj". Inace vec duze vrijeme postoji nalog da se podaci koje ja prikupljam ne objavljuju, a po svemu sudeci mogao je doci samo od izuzetno uticajne osobe, koja je i dala naredbu da se zataska ubistvo jednog djeteta.
Upad u jednu medijsku kucu pocetkom godine, od strane policije, a po nalogu tuzilastva i pretres prostorija, pokazuje jasno sta ce se desiti svima koji bi pokazali neposlusnost.
Da se samo deseti dio energije utrosene na blokiranje moje borbe za istinu, upotrebio za otkrivanje ubica, oni bi sad vec bili iza resetaka.
Slusao sam nekoliko puta pozive gradjanima da pomognu u borbi protiv kriminala. Evo sada na mom primjeru, moze se vidjeti sta ce se desiti onima koji bi to pokusali.
Umjesto da pokrenu neku akciju, istragu, daju neki odgovor, makar i lazni, sto su ucinili vec desetine puta, (da sam sve izmislio, da su u pitanju fotomontaze, da je djevojcica sama presjekla kais i oprala ga benzinom, bilo sta), tuzilastvo i policija se udruzuju i traze pomoc suda da bi mi oduzeli podatke.
Ostalo je jedino jos da pozovu vojsku pa da svi krenu na mene.
A SVE DA BI UBICE JEDNOG DJETETA OSTALE NA SLOBODI...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me