Petak, Decembar 16, 2011

CLANAK BROJ 144

(NEPOSREDNO PO PREDAVANJU OVOG DOKUMENTA, "POJAVILA SE OSOBA, KOJE JE PRIZNALA IZVRŠENJE UBISTVA IVONE BAJO! TUŽIOCI PROTIV KOJIH SAM PODNEO KRIVIČNU PRIJVU ZA PRIKRIVANJE UBISTVA SU MORALI TRAŽITI SVOJE IZUZEĆE! NO TO NISU UČINILI, NEGO SU "UBICU" PROGLASILI NEURAČUNLJIVIM")

OKRUŽNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI
TUZIOCU STJEPANOVIC DANICI

ZAHTJEV

U namjeri da se izbjegnu nesporazumi u buducnosti upoznao bih gore navedeni organ sa nekim vaznim cinjenicama i ciljevima koji su uzrokovali nastanak ovog dokumenta.
Necu se u daljem tekstu mnogo pozivati na clanove KZ i ZKP, jer sam siguran da ih dobro poznajete, a takodje vam je poznato i da ih ja znam.

Samo bih prije svega skrenuo paznju da ZKP predvidja mogucnost da ako se po "Obustavi istrage", pojave nove informacije vezane za neki predmet, postupajuci tuzilac ima odgovornost da reaguje i procijeni vrijednost tih dokaza.
To sto se u nekom drugom tuzilastvu vodi postupak koji je povezan sa tim slucajem, u smislu da je osporen rad postupajuceg tuzioca u nekom predmetu, ne amnestira tog tuzioca od obaveze koja je predvidjena zakonom...
Konkretno tuzilac Stjepanovic ima pravo i duznost da analizira podatke koje sam dostavio tuzilastvu, (slike torbe presjecenog kaisa opranog benzinom, te misljenje dr. Blazanovica) i iznese svoj stav o vrednostima tih podataka.

Dodao bih samo cinjenicu da je jedan od svjedoka (portir), odmah posle tragicnog dogadjaja izjavljivao da je vidio kako djevojcica Ivona Bajo vozi bicikl, krvari i pada. Na osnovu te izjave druga svjedokinja izjavljuje "Ja sam rekla da je djete palo". Dakle nije vidjela trenutak pada, nego je samo rekla da vidi djete kad je primjetila da lezi na cesti.
Tada portir povlaci svoj iskaz i tvrdi da nije vidio trenutak pada.
Znam pouzdano da te izmjene iskaza nisu poznate tuziocu kao i to da sporna torba nije bila na licu mjesta za vrijeme uvidjaja.

Iz svega bi se dalo zakljuciti da tuzilastvo i nije bilo svjesno cinjenice da su neke osobe smisljeno pokusale da sprijece dokazivanje, tako sto su pomenutu torbu ubacile u automobil koji je odvezao djevojcicu.
Tako se desilo da za svih 6 mjeseci do zvanicne potvrde o obustavi istrage, ne bude nikakvih informacija o stanju u kome se torba nalazi.
Stoga zahtjevam od tuzioca da iznese svoj stav napismeno o ovim cinjenicama, a u narednom periodu cu insistirati na tome i razgovoru sa tuziocem jer je i izjava koju sam svojevremeno dao bila djelimicna i selektivna zbog kratkoce vremena.

Dodao bih na kraju da bi jedna promisljena odluka tuzilastva mogla da rijesi sve "probleme", kako u slucaju ubistva Ivone Bajo, tako i u predmetima koje obradjuju tuzioci izvan ovog tuzilastva.
Bilo bi mnogo korisnije za sve da ovo Tuzilastvo objavi cinjenicu da neke informacije nisu bile poznate u vrijeme odlucivanja, prije nego sto to ucini neko drugi.

Ostavicu prvu sedmicu u maju Tuzilastvu da razmotri sve cinjenice, a od naredne cu insistirati na ostvarenju ovog zahtjeva.
Ukoliko i dalje nastavite da ignorisete podatke koje sam dostavio i krsite zakonske odredbe, ovaj tekst ce biti prosledjen i na druge adrese, a takodje cu intenzivirati javne proteste protiv Tuzilastva, koji ce biti mnogo neprijatniji nego dosadasnji.

Naravno mozete i ovaj dokument priloziti kao dokaz za radnje iz clana 169, ako neko ima hrabrosti da zastupa jednu tako besmislenu optuzbu na sudu...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me