CLANAK BROJ 75

(PODNOSILAC OVE PRIJAVE, CVIJETA BAJO. PREMINULA JE U MARTU 2011 GODINE, NE SAZNAVSI, KO JE UBIO NJENU UNUKU! BAHATI I DRSKI TUZIOCI I DALJE SU NA SLOBODI, KAO I UBICE...)

OKRUŽNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI

KRIVICNA PRIJAVA PROTIV

DEBELJEVIC MILORADA

(zamjenik glavnog okruznog tuziloca)Dana 09.04.2010. godine dosla sam u prostorije Okruznog tuzilastva u Bijeljini sa namjerom da podnesem usmenu krivicnu prijavu. Posto sam teskom mukom izasla na poslednji sprat (imam tesko obolenje kicme i kukova, te se krecem pomocu staka, a uz to sam u poodmaklom zivotnom dobu, pune 72. godine), sa mnom je dosao da razgovara, kako mi je receno, gore navedeni gospodin.
Na njegovo pitanje, protiv koga zelim da podnesem prijavu, odgovorila sam, "Protiv Novaka Kovacevica", glavnog okruznog tuzioca.
Tada je pomenuti gospodin rekao "Zar smo mi ludi da sami protiv sebe pisemo?"
Tada sam mu rekla da je obavezan dezurni tuzilac po clanu 215 - Podnosenje prijave "(1) Prijava se podnosi tuziocu, pismeno ili usmeno." , da uzme krivicnu prijavu od mene, a takodje i po clanu 80 Pravilnika - Usmene prijave ," 1. Kada osoba dode u Tužilaštvo s namjerom da podnese usmenu krivicnu prijavu, poziva se dežurni tužilac koji uzima prijavu i o tome sacinjava službenu zabilješku. Nakon uzimanja prijave, postupice se dalje shodno ovom Pravilniku. .
Potom je gospodin poceo da vice na mene govoreci da je ovo sud i da ne mogu sa njim tako da razgovaram.
"Ne mozete ni vi sa mnom tako da razgovarate, nije vam ovo ocevina..."
Potom se tuzilac obratio pripadniku sudske policije rijecima, "Izbacite je napolje"
Samo na molbu policajca, pristala sam da izadjem, inace bih radije ostala unutra sve dok me ne uhapse ili ubiju kao moju unuku Ivonu.
Trazim da se ispita ponasanje pripadnika tuzilastva i sankcionise po zakonu, jer je sem pomenutih clanova prekrsio i sledece :

Clan 43 - Prava i duznosti tuzioca
Clan 162 - Povreda ravnopravnosti gradjana
Clan 177 - Povreda prava na podnosenje pravnog sredstva
Clan 347 - Zloupotreba sluzbenog polozaja
Clan 353 - Protivzakonito posredovanje
Clan 354 - Nesavjestan rad u sluzbi
Clan 359 - Povreda ljudskog dostojanstva
Clan 363 - Pomoc uciniocu poslije izvrsenja
Clan 383 - Zlocinacko udruzenje
Clan 384 - Dogovor za izvrsenje krivicnog djela
Clan 385 - Nasilnicko ponasanje
Clan 385 - Nasilnicko ponasanje
CVIJETA BAJO

055207655

CLANAK BROJ 74

OKRUŽNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI

 

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV

KOVAČEVIĆ NOVAKA

(Glavni okružni tužilac)

 

U periodu od 23.07.2009. do danas vise puta sam zahtijevao od tuzilastva do mi omoguci uvid u kompletnu dokumentaciju u slucaju ubistva Ivone Bajo.

Sem veceg broja usmenih i elektronskih zahtjeva (poslatih na zvanicnu internet adresu tuzilastva), predao sam i 5 (pet) pismenih zahtjeva za pristup informacijama.

Koristeci svoj polozaj i zloupotrebljavajuci ga, a u namjeri da me sprijeci da dodjem do svih dokaza o njegovim kriminalnim aktivnostima, Kovacevic Novak, je prekrsioZAKON O SLOBODI PRISTUPA INFORMACIJAMA“, te je nalozio sluzbenicima tuzilastva, da mi ne dozvole pristup pomenutim informacijama, te im zabranio svaki razgovor sa mnom u vezi pomenutog slucaja.

Na poslednja dva zahtjeva, cak nisam dobio nikakav odgovor (ni negativan).

U pozadini svega je ubistvo jednog djeteta i saucestvovanje Kovacevic Novaka u prikrivanju tog zlocina. Pomenuta osoba je konstantno krsila odredbe Krivicnog zakona, a sve sa namjerom da prikrije svoje zlocinacke aktivnosti…

Porodica nece odustati od svog prava da sazna istinu o tome kako je nastradala djevojcica i nastavice da podnosi zahtjeve o pristupu informacijama, na samo da bi dosla do njih, nego i da pokazemo javnosti da medju nama zive kriminalci i monstrumi, ubice djece, koji su na odgovornim funkcijama, a morali bi biti iza resetaka

ZDENKO BAJO

065831902

CLANAK BROJ 73

 

OKRUŽNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI

PRIJAVA KRIVIČNOG DJELA
MUHAMEDA GRUHONJIĆA


Kao uvod u ovu krivičnu prijavu ističem da je prvi susret između mene i gore navedenog kriminalca bio prilikom pokušaja da podnesem krivičnu prijavu, protiv kriminalne grupe koja je sabotirala istragu ubistva Ivone Bajo, kada me je isti spriječio u tome, čime je pokazao da je pripadnik tužilačke mafije, sa zadatkom da štiti organizovani kriminal.
Iako je njegova dužnost da evidentira svaku krivičnu prijavu, kriminalac Gruhonjić je pružio pomoć drugom pripadniku mafijaške mreže, koja se u to vrijeme, (22.12.2009.) pripremala da falsifikuje sve istražne radnje i donese kriminalnu odluku o nesprovođenju istrage u slučaju ubistva djevojčice. Kako bi prijava protiv njihove mafijaške družine prije tog zločinačkog čina, poremetila njihove planove, odlučeno je da se po svaku cijenu spriječim u tome.
Detalje o tome ću saopštiti tužiocu koji bude zadužen za ovu prijavu, a radi se o pritužbi Kolegiju na taj kriminalni akt.
No, iako je prošlo od tada oko 15 mjeseci, kolegij se nije oglasio, što znači da je ta pritužba sklonjena od strane tužilačke mafije, (radi se o osobama koje su zaposlene i tužilaštvu i primaju plate iz budžeta, novcem koji izdvajaju građani, a korumpirani su od strane organizovanog kriminala i rade za njihove interese).
Pošto je bilo jasno da je pomenuta pritužba sakrivena, upozoravam kriminalca Gruhonjića da ću, ako ne otkrije za čije interese je prekršio zakon, protiv njega podnijeti krivičnu prijavu sa pretpostavkom da je saučesnik u prikrivanju ubistva. Detalje i o tome, tužilac takođe može dobiti usmeno u razgovoru sa mnom...
I umjesto da postupi po zakonu i prijavi svoje nalogodavce, kriminalac Gruhonjić, podnosi lažnu prijavu protiv mene, u sadejstvu sa drugim pripadnicima tužilačke mafije, tereteći me za "Ugrožavanje sigurnosti", član 169 KZ-a.
Iako u mojim tekstovime ne postoji nijedna riječ bilo kakve prijetnje, po život i tijelo bilo koga, nego samo upozorenje da će kriminalci završiti u zatvoru, "Zloupotrebom službenog položaja" kriminalac Gruhonjić, je prisilio inspektore kriminalističke policije da podnesu zahtjev za akcije protiv mene. O tim događajima i kako kažu naredbi, (za koju nisu imali zakonsko uporište) inspektori su spremni da svjedoče na sudu.
Oni sami su istakli da nisu uočili nijednu prijetnju u tekstovima koji su im predočeni, ali su vjerovali da moraju izvršiti naredbu, (ukazujući na članove 117 i 118 ZKP-a), što je naravno pogrešno jer je očito da se radi o pravu sudije, a ne tuzioca, i to o naredbi za pretres, dok ne postoji nijedan član u kome se bilo kome daje pravo da naredi inspektoru da podnese zahtijev. Mogoće je da su inspektori bili u "Pravnoj zabludi", ali je sigurno da tužilac Gruhonjić, (on dakle nije stolar niti mesar), sasvim dobro zna da je dao "Lažnu izjavu" sa namjerom da mi nanese štetu, i koristi svoj položaj da bi prikrio svoje kriminalne aktivnosti. S obzirom da sam objelodanio da imam veći broj dokaza o kriminalu pripadnika OT Bijeljina, od kojih su im neki bili dostupni, odlučili su da koristeći instrumente državne sile otmu te meterijale i zahtijevali oduzimanje računara.
Poslije 9 mjeseci odugovlačenja, ne usuđujući se da se suoče sa mnom na sudu bivaju silom zakona prisiljeni da se saglase sa povratom računara, ali izbjegavajući kontrolu ispravnosti, koju sam tražio pismeno prije prijema.
U razgovoru sa inspektorima i tužiocem Šabić Murisom koji su zloupotrebljeni i izmanipulisani od strane tužilačke mafije, saznao sam da oni nisu imali uvid u sadržaj hard diska niti su to pokušavali, te se postavlja pitanje : Kome je i zašto trebalo da mi uzme računar i da poslije toga ne traži na njemu nikakve eventualne dokaze o mojim kriminalnim namjerama.
Jasno je dakle da je osnovno cilj bio da se ti podaci unište, (hard disk i cd rom nisu bili u funkciji) da se zastrašim i natjeram da odustanem od borbe protiv mafije.
Ja ću naravno skupa sa sestrom čija je imovina pomenuti računar, a zajedno smo bili u pripremama za osnivanje programerske kuće B(udimka) Z(denko) SOFT, predati tužbu za nadoknadu štete protiv odgovornih, zbog svega navedenog i uništavanja programskog koda za više od 100 programa, ali prije svega postavljam pitanje krivične odgovornosti kriminalca Gruhonjića.
Dakle pravno je sve jasno: Ili sam je bio kriv i za to sam morao biti optužen po članu 169, ili je sve laž, (što je poslije godinu dana jasno) i kriminalac Gruhonjič mora odgovarati za sve ono što je uradio da bi dao doprinos prikrivanju ubistva djevojčice.
I na kraju ističen neviđenu drskost, bahatost, osionost i čak bezobrazluk pomenute osobe u razgovoru sa građaninom. Nedavno je takođe odbio razgovor sa mnom, iako sam opunomoćen od strane g-dje Budimke, u vezi otimanja njenog računara i uništavanja podataka na njemu, koji su moja intelektualna svojina...
Jedan dio krivičnih djela sam istakao pod navodnicima, a za ostale ostavljam stručnim licima da ih evidentiraju.
Sem mjesno nadležnom tužilaštvu, ovaj dokument će biti proslijeđen na više adresa, kako bih spriječio da neko od pripadnika tužilačke mafije iz OT Bijeljina (Kovačević, Debeljević, Gruhonjić i Stjepanović) isti zagube, što im se i ranije dešavalo...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

 

CLANAK BROJ 72

KRIVICNA PRIJAVA PROTIV

MUHAMEDA GRUHONJICA

Dana 21.12.2009. dosao sam u prostorije Okruznog tuzilastva u Bijeljini sa namjerom da podnesem usmenu krivicnu prijavu, protiv organizovane kriminalne grupe, shodno clanu 215 - Podnosenje prijave stav 1. Pripadnik sudske policije me je „dopratio“ (posto sam vec tad imao poseban tretman), do pisarnice gdje je sef pisarnice „pogledao“ ko je dezurni tuzilac na  spisku (kao da to vec ne zna) i odveo me do kancelarije tuzioca Gruhonjic Muhameda.

Usao je unutra i zadrzao se nesto vise od dva minuta, po mojoj procjeni, te po izlasku mi saopstio da bih mogao uci ako je nesto kratko, jer pomenuti tuzilac ima za nekih 15 minuta druge obaveze…

Onda cu samo da vidim kad je slobodan, rekao sam i usao.

Upoznao sam tuzioca sa namjerom da podnesem krivicnu prijavu, te pitao kada bih mogao da dodjem s obzirom da sam obavjesten da je sada zauzet.

„Ja ne znam nista o tom predmetu rekao je na to tuzilac

O kom predmetu, pitao sa ja.

„Pa o tom, odvratio je, gledajuci u fasciklu koju sam imao u ruci“

Kako znate o cemu se radi pitao sam dalje…

Kraca stanka (nije ocekivao to pitanje), pa onda odgovor :

„Rekao mi je sef pisarnice“

A kako on to zna kada me nije ni pitao, niti sam mu ja rekao, o cemu se radi?

Sada vec vidno iznerviran time sto sam postavio to pitanje, odvratio je.

Zna te vec odranije i zna o cemu se radi, te me uputio na postupajuceg tuzioca

Dakle, nikome nisam rekao protiv koga zelim da podnesem krivicnu prijavu, a s obzirom da je taj „postupajuci tuzilac“, upravo jedna od osoba, protiv kojih sam imao namjeru da podnesem prijavu, besmislono je da me bilo ko upucuje njemu, tim prije sto je ono sto sam zelio da pokrenem, sasvim novi predmet u kome ne postoji postupajuci tuzilac.

Skrenuo sam paznju tuziocu Gruhonjicu, na to i rekao da nemam namjeru da razgovaram sa onima, koje smatram odgovornim i protiv kojih podnosim prijavu.

Necemo se raspravljati – izadjite napolje“

Duzni ste po clanu 80 pravilnika da me saslusate, rekao sam dalje…

Kratka stanka i prazan pogled, a onda ponovo : „Izadjite napolje“

Ta scena se ponovila ukupno tri puta, jer sam u trenutku odlucio da, pomenutom tuziocu 3 puta skrenem paznju da krsi sopstveni pravilnik i da ce odgovarati zbog toga, posle cega sam izasao

Vec sutradan sam podneo prituzbu Kolegiju tuzilastva na rad tuzioca sa zahtjevom da mi se dostavi pismeno njihovo misljenje o tome. Ne znam koliko je puta u medjuvremenu zasjedao kolegij, ali mi je poznato da je posle nesto vise od mjesec dana, 01.02.2010. sa koga je na adresu porodice Bajo stigao odgovor na jednu drugu prituzbu, bilo zasjedanje…

Na ovu moju prituzbu, nije stigao nikakav odgovor, sto me navodi da zakljucim kako je pomenuti dokument sklonjen, (zagubljen, pocepan ili ko zna sta vec).

Svaki moj pokusaj da dodjem do podataka o sudbini tog dokumenta i bilo cega drugog sto sam pokretao, zavrsavao se na taj nacin sto bih dobijao informacije od pripadnika sudske policije, da niko od vise osoba koje sam navodio (Stjepanovic Danica, Glavni okruzni tuzilac, zamjenici, sekretar, ili bar dezurni tuzilac) nisu tu.

Kako sam ih trazio vise puta, a neki clanovi moje porodice, vise stotina puta u poslednjih nekoliko mjeseci, pitam se da li oni ikada rade…

Ili mozda neko pokusava da me slaze…

Siguran sam  da znate koje je prekrsaje ucinio pomenuti tuzilac, u saradnji sa sefom pisarnice i glavnim okruznim tuziocem, koji je i izdao nalog da se od mene ne uzima krivicna prijava, ali znam i ja :

Clan 23 – Saizvrsilastvo

Clan 24 - Podstrekivanje

Clan 25 – Pomaganje

Clan 162 - Povreda ravnopravnosti gradjana

Clan 177 - Povreda prava na podnosenje pravnog sredstva

Clan 215 - Podnosenje prijave

Clan 347 - Zloupotreba sluzbenog polozaja

Clan 354 - Nesavjestan rad u sluzbi

Clan 359 - Povreda ljudskog dostojanstva

Clan 363 - Pomoc uciniocu poslije izvrsenja

Clan 383 - Zlocinacko udruzenje

Clan 385 - Nasilnicko ponasanje

Clan 386 - Ucestvovanje u skupini koja izvrsi krivicno djelo

Napomena: Veci broj gornjih clanova se odnosi na tuzioca Gruhonjica, koji je bio tada dezurni tuzilac i snosi najvecu odgovornost, dok se neki clanovi odnose na sefa pisarnice i prije svega na glavnog okruznog tuzioca, koji je dao nalog za te nezakonite postupke.

S obzirom da sef pisarnice nije pravnik, on se teoretski mogao nalaziti u „Pravnoj“ ili „Stvarnoj zabludi“, te stoga protiv njega i nisam podneo krivicnu prijavu, ali jedan tuzilac je sasvim sigurno bio svjestan kakve prekrsaje cini.

S tim u vezi sam pismeno kontaktirao tuzioca Gruhonjica, jer mi je svaki licni kontakt sa bilo kim iz tuzilastva (sem pisarnice), onemogucen celu ovu godinu. Sledi tekst pisma tuziocu

 

GRUHONJIC MUHAMEDU

Tekst koji citate razlikuje se od onoga koji ce dobiti vase kolege, u tuzilastvu, s obzirom da je i vasa uloga drugacija. Naravno sugerisem vam da na eventualna pitanja, o sadrzaju pisma odgovorite da je tekst isti kao onaj upucen na vas mejl, samo bez slike. No ne smeta mi i ako ne prihvatite savjet…

Svojevremeno ste napravili tezak prekrsaj kada ste odbili da uzmete od mene krivicnu prijavu.

Ja naravno znam da je nalog za to dosao od glavnog tuzioca, ali s obzirom da se radi o ubistvu osmogodisnje djevojcice, svako ko mi se nadje na putu bice tretitan kao saucesnik ubistva.

Od vas trazim da u procesu koji se priprema kazete istinu i nista vise. Ako sam u pravu, da je glavni tuzilac nalozio da se od mene ne uzima krivicna prijava.

Ako prihvatate moju ponudu pozovite me na telefonski broj i predstavite se kao GRUJO, to iz razloga sto postoji opasnost od prisluskivanja, te odaberite mjesto gdje mozemo da razgovaramo. Ponuda vazi do 20 marta ove godine. U suprotnom, ja cu 22.03. ove godine predati krivicnu prijavu protiv vas u vezi navedenog dogadjaja, sa pretpostavkom da ste zloupotrebili polozaj, zbog saucestvovanja u ubistvu.

Iskreno ja mislim da vi s tim nemate nikakve veze, ali ko zna. Moja sestricina je ubijena i svako ko laze, prikriva dokaze ili krsi zakon na bilo koji nacin, bice od mene tretiran kao saucesnik u ubistvu.

Odluka je na vama…

Zdenko Bajo

065831902

Za onoga ko cita ove redove, a nije upoznat sa pozadinom dogadjaja, nije sve sasvim razumljivo. Naime moram istaci da je uzrok svemu ubistvo osmogodisnje djevojcice i saucesnistvo pojedinih sluzbenih lica u prikrivanju ubica, a jedan od nacina moje borbe da se krivci privedu pravdi je i pokusaj da se svi tuzioci upoznaju sa cinjenicom da su medju njima ubice djece. Tako sam vremenom slao vise elektronskih poruka na mejl tuzilastva, u kojima sam navodio dokaze o kriminalnim aktivnostima pojedinih tuzilaca, a sem toga sam i pismeno skrenuo paznju svim tuziocima na te zlocince, racunajuci na „Clan 213 - Obaveza prijavljivanja krivicnog djela“, nadajuci se da ce bar neko od njih smoci hrabrosti i snage, da su prikljuci mojoj borbi pritiv njih.

U toj elektronskoj poruci je sem tekstualnog dijela bila i slika torbe sa presjecenim kaisom, opranim nekim hemijskim sredstvom, da bi se prikrili tragovi ubistva, te pola godine sakrivenim od ociju javnosti. Svi ti tekstovi i slike su dostupni unutar tuzilastva, a ako su ih kojim slucajem kriminalci unistili, mozete ih dobiti od mene, kao i sva dodatna objasnjenja

Zdenko Bajo

Majke Jevrosime 20

0656831902

CLANAK BROJ 71

 

OKRUŽNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI

PRIJAVA KRIVIČNOG DJELA
DEBELJEVIĆ MILORADA


Kao uvod u ovu krivičnu prijavu ističem da sa gore navedenim gospodinom, inače pripadnikom OT Bijeljina, nikada nisam imao prilike da razgovaram, ni direktno, niti telefonski, nikada se nismo sreli i zaključno sa današnjim danom, ja ne znam niti kako dotični izgleda...
No važno je istaći da je ista osoba, dva puta izbjegla razgovor sa mnom i to, prvom prilikom, kada sam namjeravao podnijeti prijavu protiv tužioca Stjepanović, (tada su angažovali sekretara Prodanović) i drugi put 22.03.2010.
Tada sam namjeravao podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica za lažno prijavljivanje krivičnog djela, (tada su me već pratili i nadzirali policajci, a dva dana kasnije pozvan sam na informativni razgovor i odneseni su mi svi podaci zajedno sa računarom poslije pretresa.
Pomenuti gospodin, tada dežurni tužilac, je neprofesionalno i bahato, odbio da evidentira prijavu, (to sam saznao preko pripadnika sudske policije) i uputio me na MUP, iako je to po ZKP-u, njegova obaveza.
Kasnije se ispostavilo, da je upravo on bio jedan od kriminalaca koji su smislili plan da me eliminišu, i podnijeli lažnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti, Član 169 KZ-a.
Prenosim doslovno tekst obavještenja, koji sam poslao gospodinu, kao i za još osmoro tužilaca.
OBAVJESTENJE
Sugerisem svim okruznim tuziocima, od kojih vecinu ne poznajem da se trajno distanciraju od ubica unutar tuzilastva. Nije realno ocekivati da tuzilac bude savrsen, moze nekad da progleda kroz prste , da bude prestrog, da ne postupi po zakonu, ali ubistvo djeteta je nesto sto ne biste smjeli nikome da oprostite. Nema potreba da iznosim more argumenata koje imam. Dovoljno je pogledati sliku.
Univerzalni dokaz koji sve dokazuje: 1)DA SE RADI O UBISTVU - 2)DA SU UBICE POKUSALE SAKRITI TRAGOVE - 3)DA SU IH ISTRAZITELJI ZASTITILI - 4)DA SE UBISTVO VJEROVATNO DESILO NA DRUGOM MJESTU...
Obrazlozenje: Ocito je da vrh zice u donjem uglu nije mogao presjeci kais torbe (i to dvostruko presjecanje), sto dokazuje da je dijete ubijeno necim drugim (tacka 1). Razlika u boji kaisa, jasno se vidi prelaz iz originalne zute boje u drugu, sto pokazuje da su ubice oprale dio kaisa nekim hemijskim sredstvom, koje je cak i boju skinulo (tacka 2). Istrazitelji koji su sve to vidjeli, krili su podatke o tome pola godine, cime su postali saucesnici u ubistvu (tacka 3). I na kraju dio presjecenog kaisa je nestao sa lica zemlje i s obzirom da nije pronadjen tamo gdje je nadjena djevojcica, to sugerise da je mjesto dogadjaja inscenirano, odnosno da je djevojcica sa svim stvarima dovezena na to mjesto, ali bez pomenutog presjecenog dijela kaisa (tacka 4). U prilog tome govori i nestanak djeteta na pola sata, koji niko nije pokusao da objasni. Ne trazim od vas da bilo sta ucinite, ali s obzirom da je duznost tuzilaca da gone ucinioce krivicnih djela, svi koji zelite da se prikljucite u borbi protiv ubica djece, javite mi se na dole navedeni broj telefona. Znam da ce vam za to trebati mnogo hrabrosti. Pomislite na svoju djecu. Sve dok su te ubice na slobodi nijedno dijete nije sigurno. Imam pouzdane informacije da ce uskoro doci do „velikog ciscenja“. Bilo bi korisno da im pomognete u tom poslu…

Potpuno je jasno bilo kom građaninu a ne pravniku, kakav je Debeljević, da u ovom tekstu nema ni jedna riječ prijetnje. bar ne fizičkom silom. Kao posledica mojih dopisa, kriminalci iz OT Bijeljina su pod istragom i danas i prijeti im dugogodišnja robija. U to vrijeme nisam imao podatke o umješanosti dotičnog u prikrivanje ubistva, ali kako se vidjelo. sam se prepoznao i zajedno sa ostalim saučesnicima izdejstvovao više neregularnih radnji bez zakonskog osnova, protiv mene, od kojih sam imao neprocjenjivu štetu, o čemu ću detalje ispričati tužiocu. koji bude radio na ovoj prijavi.
Naravno već oko godinu i po svim tužiocima je zabranjeno da evidentiraju usmemo prijavu od mene, pa je tako bilo i ovaj put. Dakle pomenuti kriminalac je dao "Lažnu izjavu" i "Zloupotrijebio službeni položaj", kako bi mi oteo podatke koje imao o pripadnicima organizovanog kriminala, a sve sa ciljem prikrivanja ubistva jednog djeteta...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

 

CLANAK BROJ 70

 

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV ŠABIĆ MURISA

(okružnog tužioca)Gore navedena osoba je kao pripadnik OT Bijeljina Zloupotrijebila službeni položaj, te je iako nije postojao nijedan element iz člana 169, po kome su me lažno optužili pripadnici organizovane kriminalne grupe, izdejstvovala pokretanje posebnih istražnih radnji protiv mene i oduzimanje računara koje sam koristio, sa ciljem da mi se nanese šteta i pomogne kriminalcima da dođu do podataka koje prikupljam o njihovim kriminalnim djelima i po potrebi ih unište.
Uprkos tome što sam u kasnijem periodu, (od aprila 2010. do decembra iste godine) u više navrata pokušavao da razgovaram sa tužiocem i dostavim mu važne podatke o predmetu, on je to odbijao iako sam dostavio dokument, kojim se opunomoćujem da zastupam g-đu Budimku Bajo, i upozoravao ga čak i pismeno da je njegova dužnost kao tužioca da svakodnevno radi 4 sata sa strankama i prije svega dođe do svih informacija vezano za predmete, koje obrađuje.
Kulminacija njegovog Nesavjesnog rada u službi, uslijedila je polovinom decembra 2010. kada je ponovo odbio da razgovara sa mnom, i saopšti podatke na koje ga obavezuje zakon.
Naime, kao tužilac, koji je zatražio pokretanje radnji protiv mene, bio je obavezan da me izvjesti o otvaranju predmeta (pregledu računara), te da dostavi podatke o "Posebnim istražnim radnjama" koje su maksimalno moguće da se produžavaju do 6 mjeseci.
Po isteku tog roka, sve podatke je morao dostaviti sudiji, te da se o tome ja izvjestim. To što su sve te radnje morale biti tajna za mene je samo dokaz nesposobnosti, prije svega tužilaštva, a potom i policije, koju ne samo da sam registrovao, nego sam i fotografisao objekte korištene prilikom tih radnji, (to za slučaj da je sve rađeno bez naredbe suda).
Kako je tužilac više od 8 mjeseci odugovlačio sa radom na tom predmetu, postalo je jasno da i nema namjeru podići optužnicu i da je čitav događaj insceniran i nezakonit, te je bio prisiljen saglasiti se sa mojim zahtjevom za povrat oduzetih računara.
Da je sve to dio dobro organizovane kriminalne akcije, pokazuje i podatak da su lažnu prijavu protiv mene podnijeli dvojica pripadnika OT Bijeljina, protiv kojih sam ranije podneo krivične prijave, zbog prikrivanja krivičnog djela "Teško ubistvo" i drugih "sitnijih" koju je tužilac Šabić, kao "odobrio". U međuvremenu su taktički umiješali, načelnika kriminalističke policije g. Acu Teodorovića, da formalno podnese zahtjev.
Kada je saznao sve podatke o tom slučaju i obećao da će istražiti sve neregularne radnje inspektora i podnijeti zahtjev za saslušanje jednog od tužilaca, doživio je "srčani udar".
To što je sahranjen bez autopsije, doprinosi mojoj sumnji, da se radi o ubistvu trovanjem, jer niko na ovom svijetu ne može znati tačan uzrok smrti bez obdukcije...
U trenutku dok pišem ovu prijavu, (14.12.2010.) još uvijek ne znam, da li su podaci na računarima ili sami računari uništeni, ali i to što tužilac izbjegava da me izvjesti o radnjama koje su vršene na istima, pokazuje da njegov rad nema nikakvih dodirnih tačaka sa zakonom i da je usmjeren isključivo na "Pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela" a pokazujući pristrasnost, prekršio je jedno od osnovnih načela tužilačke funkcije i učinio krivično djelo "Povreda ravnopravnosti gradjana" i "Povreda ljudskog dostojanstva" jer me izvršavajući naloga svog mafijaškog bosa, tretira ne kao ljudsko biće, nego kao životinju.
A sve sa osnovnim ciljem prikrivanja ubistva djevojčice Ivone Bajo.

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

 

CLANAK BROJ 69

KOVAČEVIĆ NOVAK 

ODMAH PO ZAVRŠENOJ AUTOPSIJI TIJELA DJEVOJČICE, SUDSKI VJEŠTAK JE IZVJESTIO TUŽILAŠTVO O REZULTATIMA, SAOPŠTIVŠI IM SVE ŠTO JE REKAO I PORODICI, TE IM OPISAO PREDMET KOJI JE USMRTIO DJEVOJČICU, NAVODEĆI NJEGOVE DIMENZIJE (2,5 cm ŠIRINA, TE 1 mm DEBLJINA). POSLE SKORO TRI MJESECA SAZNAJEMO DA TAJ PODATAK TUŽILAŠTVO NIJE SAOPSTILO JAVNOSTI DA IH NE BI „UZNEMIRAVALI“. OČIGLEDNO JE DA JE NALOG ZA TO PREĆUTKIVANJE, DOŠAO OD GLAVNOG TUŽIOCA, KOJI JE I KASNIJE ZAHTJEVAO OD SEKRETARA TUŽILAŠTVA DA IZNOSI LAŽNE INFORMACIJE U JAVNOST, A I SAM JE LIČNO DAO VIŠE TAKVIH IZJAVA.

AKO BI SE TO PRVO PRIKRIVANJE ČINJENICA, MOGLO I PRIHVATITI , KAO TAKTIČKI POTEZ DA BI SE UBICE OSJEĆALE SIGURNIJIM, TE TAKO LAKŠE, DOŠLO DO NJIHOVOG HAPŠENJA, ONDA SU SVA NAREDNA SAOPŠTENJA I POTEZI TUŽILAŠTVA BILA SASVIM U SUPROTNOSTI SA TIM. IAKO SU NAIME SVA VJEŠTAČENJA I MIŠLJENJA STRUČNJAKA OD AUTOPSIJE NADALJE, DO POSLEDNJEG TRASOLOŠKOG VJEŠTAČENJA, OSPORAVALE STARTNU TEZU TUŽILAŠTVA, TE VRLO JASNO NAVODEĆI ARGUMENTE PROTIV NJE, GLAVNI OKRUŽNI TUŽILAC KONSTANTNO DAJE NALOGE DA SE JAVNOSTI DAJU SAOPŠTENJA TIPA : „SVE DOSADAŠNJE ISTRAŽNE RADNJE UKAZUJU DA SE RADI O NESREĆNOM SLUČAJU“. MOŽDA TO I JESTE ISTINA, MOŽDA SE NE RADI O PLANIRANOM UBISTVU, ALI JE SASVIM SIGURNO DA SE NE RADI O SAMOPOVREĐIVANJU, KAKO JE TO BILA NAMJERA TUŽILAŠTVA DA PREDSTAVI I TAKO ZATVORI SLUČAJ.

ALI DA KRENEMO REDOM…

PRVI SUSRET SA GLAVNIM OKRUZNIM TUŽIOCEM DESIO SE DAN POSLE TELEFONSKIH POZIVA, OD OSOBE KOJA SE PREDSTAVILA KAO ALEKSANDAR TVRDEĆI DA IMA SNIMAK UBISTVA DJEVOJČICE. BILO JE VIŠE RAZGOVORA SA NJIM KOJE SAM SNIMAO TONSKI, A NISU BILI POSEBNO ZANIMLJIVI, SVE DO POSLEDNJEG RAZGOVORA KADA JE  TA OSOBA PRAKTIČNO OPRAVDAVALA UBISTVO DJEVOJČICE, POREDEĆI TO SA UBISTVIMA ZA VRIJEME RATA.

SMATRAJUĆI DA BI TAJ SNIMAK POMOGAO ISTRAZI DA DOĐE, KAKO DO PODATAKA O POZIVAOCU, TAKO I DA PODATAKA O EVENTUALNIM UBICAMA I NJIHOVIM MOTIVIMA, ODLUČIO SAM DA TAJ SNIMAK DOSTAVIM TUŽITELJKI, KOJA JE MEĐUTIM, VEĆ SPREMNA ZA ODLAZAK NA GODIŠNJI ODMOR, PROSLEDILA NAS DO GLAVNOG TUŽIOCA.

POSLE DUŽEG OBJAŠNJAVANJA O SVEMU ŠTA SE DESILO PRETHODNOG DANA (UKLJUČUJUĆI I TO DA SAM ODNEO POLICIJI BROJ POZIVAOCA, TE DA SU USTANOVILI DA POZIVA IZ TUZLE), DOBILI SMO MIŠLJENJE DA SE „MOŽDA RADI O NEKOM MANIJAKU“, TE DA SE OBRATIMO MOBISU. A MOŽDE SE RADI I O UBICI, REKAO SAM JA I VIDJEVŠI DA ON NEMA NAMJERU DA UZME DISK SA SNIMKOM, OSTAVIO GA NA STOLU I IZAŠAO. DESET DANA KASNIJE SU ME KONTAKTIRALI NOVINARI POŠTO JE U JEDNOM ČASOPISU OBJAVLJENO DA POSTOJI TAJ SNIMAK, SA PITANJEM DA LI JE TO ISTINA.

POSTIGNUT JE DOGOVOR DA IM DOSTAVIM SNIMAK, KOM PRILIKOM SAM SAZNAO DA GLAVNI TUŽILAC, OSPORAVA NJEGOVO POSTOJANJE. EVO SAD MU PUSTITE SNIMAK, REKAO SAM, PA DA VIDIMO ŠTA ĆE ONDA REĆI.

ISTE VEČERI NA BN TELEVIZIJI, KOVAČEVIĆ NOVAK POTVRĐUJE DA SAM IM DOSTAVIO SNIMAK, ALI „ON NE ZNA ŠTA SE NA NJEMU NALAZI“, JER GA JE PROSLEDIO POLICIJI DA OTKRIJU BROJ I LOKACIJU.

ČEMU TE LAŽI, KAD SU I ON I POLICIJA VEĆ SU 10 DANA ZNALI OBA TA PODATKA ???

KAKO MI JE VEĆ POSLE TOG PRVOG SUSRETA SA NJIM BILO JASNO DA GA ISTINA NE ZANIMA, I DA OD SUSRETA SA NJIM NEMA NIKAKVE KORISTI, TO JE BIO I NAŠ POSLEDNJI SUSRET, ALI SAM NARAVNO PRATIO NJEGOVE AKTIVNOSTI.

SEM KONSTANTNIH NALOGA DA SE U JAVNOSTI PLASIRAJU NEISTINITE INFORMACIJE, GLAVNI OKRUŽNI TUŽILAC JE DAO NALOG DA SE OD MENE NE UZIMA USMENA KRIVIČNA PRIJAVA, KOJU SAM NAMJERAVAO DA PODNESEM.

PRVI PUTA SE TO DESILO NEPOSREDNO POSLE ODBIJANJE TUŽITELJKE STJEPANOVIĆ DA PREUZME OD MENE PODATKE DO KOJIH SAM DOŠAO, TE DA DOPUNIM SVOJ ISKAZ, KOJI JE ONA SADA SAM SIGURAN, SMIŠLJENO SKRATILA.

TADA JE NALOŽIO SEKRETARU TUŽILAŠTVA DA RAZGOVARA SA MNOM, IAKO JE PO PRAVILNIKU, ZA TO BIO NADLEŽAN DEŽURNI TUŽILAC. S OBZIROM DA JE SEKRETAR TUŽILAŠTVA, POKAZALA IZUZETAN PROFESIONALIZAM I DOTAD NEVIĐENU KOREKTNOST I LJUBAZNOST, ODUSTAO SAM OD PRVOBITNE NAMJERE, TIM PRIJE ŠTO SAM TADA PRVI PUT SAZNAO NEKE INFORMACIJE, KOJE SU DO TADA BILE SAKRIVENE OD JAVNOSTI. NADAO SAM SE DA TO ZNAČI DA ĆE SE ISTINA OBJELODANITI I OZBILJNO KRENUTI U ISTRAGU O UBICAMA DJEVOJČICE. NAŽALOST VRLO BRZO SAM SHVATIO DA SAM TE PODATKE DOBIO, ZATO ŠTO JE SEKRETAR VJEROVALA DA IH ZNAM, TE DA ĆE ZBOG TOGA PO SVOJ PRILICI IMATI OZBILJNIH PROBLEMA, TE ĆE MOŽDA ČAK BITI NATJERANA DA IH POREKNE. DA SAM BIO U PRAVU POKAZUJE, ČINJENICA DA JE POSLE IZRAŽENE ŽELJE MAJKE UBIJENE DJEVOJČICE, DA SE SASTANEMO SA NJOM, GOSPOĐA SEKRETAR, NATJERANA NA PRISILNI „ODMOR“, DA DO TOG SUSRETA NE BI DOŠLO. U ISTO VRIJEME JE „ODMARALA“ I TUŽITELJKA.

POSLE KRIMINALNO SROČENOG OBAVJEŠTENJA O NESPROVOĐENJU ISTRAGE, TE SPREČAVANJA DA DOĐEMO DO DOKUMENTACIJE ZA PRIGOVOR, ORGANIZOVALI SMO PROTEST PRED ZGRADOM SUDA, KOJI JE SNIMALA TELEVIZIJA.

POŠTO JE U VJESTIMA POSLE 18 SATI, OBJEVLJEN NAŠ STAV, KOVAČEVIĆ NOVAK JE DOBIO NAREĐENJE OD SVOJIH NALOGODAVACA DA SE OGLASI, TE JE U TERMINU POSLE 19:30, OBJAVIO DA JE NAŠA „ŽALBA“ (PRIGOVOR), EVIDENTIRANA, TE DA ĆE BITI RAZMATRANA NA KOLEGIJU TUŽILACA 1. FEBRUARA, DODAVŠI UOBIČAJENI REFREN, KAKO SVE DOSADAŠNJE ISTRAŽNE RADNJE UKAZUJU NA NESREĆAN SLUČAJ.

DA LI JE MISLIO NA MIŠLJENJE SUDSKOG VJEŠTAKA MEDICINSKE STRUKE, NAKON AUTOPSIJE, KOJI JE KONSTATOVAO DA JE UBILAČKI PREDMET DIMENZIJA KOJE NIKAKO NE ODGOVARAJU ŽICI, ŠTO UKAZUJE NA UBISTVO.

ILI NA ZAKLJUČAK VJEŠTAČENJA BIOLOŠKOG FAKULTETA U BEOGRADU, TE TRASOLOŠKOG VJEŠTAČENJA, KOJA ČAK I SA ONAKO SUGESTIVNO POSTAVLJENIM ZADATKOM, OSPORAVAJU NESREĆAN SLUČAJ.PRVO VJEŠTAČENJE KAŽE DA NA PODMETNUTOJ ŽICI NEMA TRAGOVA KOJI BI UKAZIVALI NA TO DA JE ONA UZROK SMRTI, DOK DRUGI VJEŠTAK TVRDI DA NI TAKO SELEKTIVNA POVREDA (POVRŠINSKA RANA, BEZ POMENA UNUTRAŠNJIH POVREDA), NIJE MOGLA NASTATI BEZ UTICAJA STRANOG METALNOG TIJELA, A KOJE ISTRAGA NIJE PRONAŠLA NA LICU MJESTA ILI NIJE HTJELA DA GA PRONAĐE.

TRI VJEŠTAČENJA KOJA OSPORAVAJU SAMOPOVREĐIVANJE SA OSNOVANOM SUMNJOM NA UBISTVO. PLANIRANO ILI NE, ALI UBISTVO. I ŠTA JE REZULTATA ZA TUŽILAŠTVO:

UBISTVO+UBISTVO+UBISTVO = NESREĆAN SLUČAJ ???

TO JE MATEMATIKA POSTUPAJUĆEG I GLAVNOG TUŽIOCA.  ZATO JE NISU NI MOGLI OBRAZLOŽITI, TE ĆE BITI VRLO ZANIMLJIVO PROČITATI KAKO ĆE TO OBRAZLOŽENJE IZGLEDATI NA KOLEGIJU TUŽILACA, SEM AKO SE NE POSTUPI PO PRVOBITNOM PLANU PA TUŽITELJKA PODNESE OSTAVKU.

TIME  MOGU KUPITI SAMO JOŠ MALO VREMENA, ALI ZASLUŽENU KAZNU NE SMIJU IZBJEĆI.

SIGURAN SAM DA ĆE IH PRAVOSUDNI SISTEM SMJESTITI NA ODGOVARAJUĆE MJESTO…

 Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902 

CLANAK BROJ 68

STJEPANOVIĆ DANICA 
 

ODMAH PO KONSTATOVANJU SMRTI OD STRANE MEDICINSKOG OSOBLJA NALAŽE DA SE OBAVI AUTOPSIJA TIJELA TRAGIČNO NASTRADALE DJEVOJČICE, KAKO BI SE USTANOVIO UZROK SMRTI TE DAO ODGOVOR NA PITANJE KAKO JE DO TOGA DOŠLO, ŠTO JE PRVA I POSLEDNJA LOGIČNA I ZAKONITA ODLUKA TUŽITELJKE STJEPANOVIĆ.

U MEĐUVREMENU POSLE VIŠE NEZVANIČNIH U JAVNOSTI SE PLASIRA PRVO ZVANIŠNO SAOPŠTENJE : DJEVOJČICA SE UBOLA NA ŽICU POSLE PADA SA BICIKLA…

NO REZULTATI AUTOPSIJE OSPORAVAJU OVU TEORIJU ISTRAŽNIH ORGANA, CITIRAM STALNOG SUDSKOG VJEŠTAKA MEDICINSKE STRUKE :

NE RADI SE O EPILEPSIJI (KOME JE SAMO TO PALO NA PAMET I ZBOG ČEGA?). RANA NA GRUDIMA JE NETIPIČNA, NIJE OD NOŽA, NITI OD ŽICE. U SVOJOJ KARIJERI NISAM VIDIO POVREDU TAKVOG OBLIKA. NE MOGU SA SIGORNOŠĆU REĆI O KOM SE PREDMETU RADI. JA NISAM MOGAO POTPISATI DA JE ŽICA…

POSLE TE REČENICE, BILO MI JE JASNO NA SAMO TO DA SE RADI O UBISTVU, NEGO I DA POSTOJE NEKE OSOBE KOJUE SU NAJBLAŽE REČENO SUGERISALE, DA SE SVE PREDSTAVI KAO NESREĆAN SLUČAJ, A KAKO SE KASNIJE ISPOSTAVILO I AKTIVNO UČESTVOVALE U PRIKRIVANJU DOKAZNOG MATERIJALA, FALSIFIKOVANJU POSTOJEĆEG I SARADNJI SA UBICAMA. ZATO SAM U SVIM SUSRETIMA SA PREDSTAVNICIMA POLICIJE I TUŽILAŠTVA OBRATIO PAŽNJU NA NJIHOVE IZJAVE, VODEĆI RAČUNA DA I RAZGOVORI KOJE SAM VODIO NASAMO SA POJEDINCIMA BUDU ZABELEŽENI, KAKO BI PO POTREBI BILI KORIŠTENI U SUDSKOM PROCESU.

IAKO JE NA OSNOVU AUTOPSIJE, BILO JASNO DA SE NE RADI O NESRECNOM SLUČAJU (TUŽILAŠTVU JE UBILAČKI PREDMET OPISAN SA DIMENZIJAMA 2,5 cm ŠIRINE TE 1 mm DEBLJINE), A U FOTODOKUMENTACIJI SE NALAZI I SLIKA PRSNE KOSTI SA UBODNOM RANOM OD 2,5 cm, KROZ KOJU VJEŠTAK PROVLAČI SKALPEL, A POMENUTA ŽICA NEMA NI 2 mm PREČNIKA, TUŽITELJKA IGNORIŠE TE REZULTATE I NALAŽE VJEŠTAČENJE KORPE.

NA ČIJE SE MIŠLJENJE, NA ČIJI AUTORITET POZVALA OSTAJE TAJNA DO DANAS.GORE POMENUTA SLIKA JE RAVNA TOME DA JE U TIJELU PRONAĐEN METAK…NARAVNO DA TUŽIOCU ISTINA NIJE BILA VAŽNA, TE POMENUTU KORPU ŠALJE NA VJEŠTAČENJE U BEOGRAD SA ZADATKOM DA SE NA NJOJ PRONAĐU TRAGOVI TKIVA ILI UNUTRAŠNJIH IZLUČEVINA, BEZ IKAKVIH POMENA O UNUTRAŠNJIM POVREDAMA. SLUČAJNO ILI NAMJERNO, PREVIDJELA JE DA TA POVRŠINSKA RANA (INAČE JEDINA NA TIJELU, POSLE „PADA“ SA BICIKLA), NIJE UZROK SMRTI, A NIJE TO NI PROBODENA KOST, NEGO KOMBINACIJA REZDERINE DESNE PLUĆNE ARTERIJE I DESNE DUŠNICE, ŠTO JE DOVELO DO GUŠENJA KRVLJU.

JOŠ JEDNU SITNICU JE “PREVIDJELA” TUŽITELJKA STJEPANOVIĆ, A VEZANO ZA ČLAN 171 TOKSIKOLOŠKO ISPITIVANJE. NAIME IAKO SU U POČETKU IZ TUŽILAŠTVA TVRDILI DA POSTOJE SVJEDOCI PADA (KOJI SU KASNIJE ODUSTAJALI OD TE TVRDNJE), NIKO NIJE POMENUO DA JE ČUO VRISAK, KRIK , JAUK, BILO KAKAV ZVUK. APSOLUTNA TIŠINA, A DETE JE „PALO“ SA BICIKLA I ZADOBILO DUBOKU RANU NA GRUDIMA. (BANDA JE NEŠTO ZABORAVILA U SCENARIJU).

DIJETE SE NEĆE UBOSTI NI NA TRN A DA NE VRISNE, ( A IVONU POSEBNO DOBRO POZNAJEM), A TAKVU POVREDU PRIMA ĆUTKE. OČITO JE TU MOGUĆE SAMO AKO JE BILA DROGIRANA ILI USPAVANA, ILI … AKO JE POVREDU NANEO PREDMET KOJI SE KRETAO IZUZETNO VELIKOM BRZINOM , TAKO DA NIJE NI OSJETILA BOL. ALI TO SE NARAVNO NE UKLAPA SA TEORIJOM PADA.

NO ĆAK NI NA TAKO SUGESTIVNO POSTAVLJEN ZADATAK, VJEŠTAČENJE NA BIOLOŠKOM FAKULTETU U BEOGRADU NIJE DALO ZA TUŽIOCA ŽELJENI REZULTAT, CITIRAM :

NAVEDENI TRAGOVI NISU POKAZALI ZNAČAJAN KVANTITATIVNI PRINOS I NE POSTOJI RELATIVNI KVANTITATIVNI KONTINUITET TRAGA, A ŠTO BI SE OČEKIVALO NA POVRŠINI POVREDNOG ORUĐA…

A ONDA DIO KOJI JE OČITO ZAHTJEVALA TUŽITELJKA, (KAKO BI ODUGOVLAČILA SLUČAJ), DA SE ISTO NE MOŽE U POTPUNOSTI ISKLJUČITI TE PREDLAŽE DALJA VJEŠTAČENJA.

SVE JE TO NARAVNO ISPRATIO GLAVNI OKRUŽNI TUŽILAC SA LAŽNIM OBAVJEŠTENJIMA U JAVNOSTI, O ČEMU ĆE BITI VIŠE DETALJA U POSEBNOM DIJELU.

I SADA VRHUNAC MONSTRUOZNOSTI TUŽITELJKE STJEPANOVIĆ.

IZ RAZGOVORA KOJI JE ZASTUPNIK MAJKE UBIJENE DJEVOJČICE, OBAVIO SA OSOBOM KOJA JE OBAVILA TRASOLOŠKO VJEŠTAČENJE, SAZNAJEMO DA GA JE TUŽITELJKA NAZVALA, SUGERIŠUĆI KAKAV REZULTAT ŽELI, CITIRAM :

TO NAM JE HITNO POTREBNO. U PITANJU JE NESREĆAN SLUČAJ, SAMO ČISTO FORMALNO DA TO POTPIŠETE KAKO BISMO GA ZATVORILI…

SA TIM PREDUBJEĐENJEM VJEŠTAK JE PRISTUPIO POSLU, ALI KAD JE VIDIO O ČEMU SE RADI, STOMAK MU SE PREVRTAO, ŠTA SU URADILI TIM DJETETU. POTPUNO SE POSVETIO TOME I KRAJEM OKTOBRA ZAVRŠIO VJEŠTAČENJE, TA OBAVJESTIO TUŽILAŠTVO.

ALI SADA, KAKO REZULTAT NIJE BIO ONAKAV KAKAV JE SUGERISALA, VIŠE JOJ NIJE HITNO.

A KAKAV JE ZAKLJUČAK TOG VJEŠTAČENJA NA VIŠE STRANA :

DJEVOJČICA SE NIJE NIKAKO MOGLA SAMA NABOSTI NA ŽICU. DA BI SE TO DESILO MORAO JE SUDJELOVATI AKTIVNO ILI PASIVNO (ŠTO NA OSNOVU SLIKA ISKLJUČUJE), NEKI STRANI METALNI PREDMET, POPUT KAMIONA, AUTOMOBILA ILI OGRADE, TE PREDLAŽE REKONSTRUKCIJU DOGAĐAJA…

IAKO JE MAJKA UBIJENE DJEVOJČICE, POZVALA TUŽITELJKU OKO 10. NOVEMBRA SA PITANJEM DA LI SE ZNAJU REZULTATI VJEŠTAČENJA, ONA LAŽE DA JOŠ NIŠTA NE ZNA, TE DA JE POZOVE KRAJEM NAREDNE SEDMICE, KADA BI MOŽDA IMALA NEKE PODATKE.

U NAREDNIH MJESEC DANA MAJKA I BAKA UBIJENE DJEVOJČICE SU VIŠE STOTINA PUTA POKUŠAVALE DA PRONAĐU TUZITELJKU NA RADNOM MJESTU, ALI NARAVNO BEZ USPJEHA.

IAKO POSTOJI OBAVEZA DA SVAKODNEVNO 4 SATA RADI SA STRANKAMA, PO NALOGU VRHA BANDE TUŽITELJKA SE „UČAURILA“ I TAKO ČEKALA POGODAN TRENUTAK POSLE NOVE GODINE DA „DONESE“ ODLUKU O NESPROVOĐENJU ISTRAGE.

SEM GRAMATIČKOG, U CELIH 10 REDOVA POMENUTA TUŽITELJKA JE POKAZALA I PRAVNO NEZNANJE, JER JE PREKRŠILA ČLAN 216, STAV 4, I SVOJU ODLUKU NIJE OBRAZLOŽILA (A KAKO BI I MOGLA), TE PREKORAČILA ROK OD 3 DANA ZA SLANJE OBAVJEŠTANJA, NE RAČUNAJUCI DVA MJESECA ZADRŽAVANJA, ŠTO BI SE MOGLO DOVESTI U VEZU SA ČL. 210.

ILI SE TU IPAK NE RADI O NEZNANJU, NEGO JE SVE DIO PLANA, JER, GLE ČUDA ISTOG DANA KADA ŠALJE OBAVJEST, DOTIČNA ODLAZI NA GODIŠNJI ODMOR…

NA SVE OVO OD BEZBROJ KRIMINALNIH RADNJI, DODAO BIH SAMO TO DA ME JE SPREČILA DA DAM ISKAZ U POTPUNOSTI, PRAVDAJUĆI SE TIME KAKO JE KASNO, KAKO SU SVI UMORNI, TE DA GA MOGU DOPUNITI NEKI DRUGI DAN. NO ODMAH POSLE TOGA JE ZBRISALA NA ODMOR (TO RADI UVJEK KAD ZAGUSTI), A KADA SAM POKUŠAO DA POSTUPIM PO SUGESTIJI I DOPUNIM IZJAVU TE DOSTAVIM SAV MATERIJAL DO KOGA SAM DOSAO ZA TIH 20-TAK DANA, ONA JE TO ODBILA, PRAVDAJUĆI SE TIME DA JE ČULA NEKE OSOBE KAKO SE O TOME DOGOVARAJU ( U MOJE IME PRETPOSTAVLJAM). UBILAČKE PRETNJE KOJE JE JEDNA OSOBA IZGOVORILA BAKI DJEVOJČICE PAR DANA PRED UBISTVO (POBICU TI SVE PILICE I NE SAMO NJIH, NEGO SVE ŠTO PROĐE VAMO), KOJE SAM NAVEO SEM PREDSTAVNICIMA POLICIJE U TRI NAVRATA I NJOJ LIČNO U ZAPISNIK …                                                        NIJE ČULA

POPIS PREKRŠAJA TUŽITELJKE STJEPANOVIĆ :

Saizvrsilastvo

Podstrekivanje

Pomaganje

Rekonstrukcija dogadjaja

Povreda ravnopravnosti

Toksikolosko ispitivanje

Odugovlacenje

Obaveza prijavljivanja

Naredba o istrazi

Zloupotreba polozaja

Protivz. posredovanje

Nesavjestan rad u sluzbi

Povreda dostojanstva

Pomoc uciniocu

Sprecavanje dokazivanja

I NA KRAJU NESTO U ČEMU SU OČITO UČESTVOVALI ZAJEDNIČKI CELA GRUPA ALI JE PO NADLEZNOSTIMA U SLUČAJU ODGOVORNOST TUŽITELJKE NAJVEĆA. OD JAVNOSTI JE SAKRIVENA ČINJENICA DA JE TORBA DJEVOJČICE PRESJECENA UKOSO, A PO OSTACIMA KAIŠA, PO SVOJ PRILICI BAŠ NA MJESTU KOJE ODGOVARA POLAŽAJU RANE NA GRUDIMA DJEVOJČICE.

OČITO JE I TAJ ŠIROKI KAIŠ, PRESJEKLA ŽICA OD 2 mm PRECNIKA…  
Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902 

CLANAK BROJ 67

MARKOVIĆ DRAGOSLAV

NEMOGUĆE JE REĆI DA LI SU RADNJE I IZJAVE GORE NAVEDENE OSOBE, VIŠE KRIMINALNE ILI GLUPE, JER IZGOVORI KOJE JE TAJ ČOVJEK IZMIŠLJAO NISU NI NA NIVOU PREDŠKOLSKE USTANOVE, A KAMOLI INSPEKTORA KRIMINALISTIKE.

U RAZGOVORU KOJI JE ZASTUPNIK MAJKE UBIJENE DJEVOJČICE, OBAVIO SA SVJEDOCIMA, SAZNALI SMO DA JE PRILIKOM UVIĐAJA, NEKO OD ISTRAŽITELJA OTVORIO TORBU DJEVOJČICE I RAZBACAO STVARI IZ NJE (ŠTO SE VIDI NA SLIKAMA, KOJE JE SAMA POLICIJA NAČINILA). PO SVOJ PRILICI DA SE NA TAJ NAČIN OSTAVI UTISAK PADA SA BICIKLA. TO ŠTO SEM SMRTONOSNE RANE, KOJA USPUT REČENO PO REZULTATIMA AUTOPSIJE NIJE NASTALA NITI OD JEDNOG PREDMETA, ZATEČENOG NA LICU MJESTA, NIJE PRONAĐENA NIJEDNA DRUGA POVREDA, PA NI OGREBOTINA, NIJE PREDSTAVLJALO PROBLEM ZA INSPEKTORA I TUŽITELJKU.

TAKOĐE JE TOM PRILIKOM IZVRŠENA DEFORMACIJA KORPE NA BICIKLU.

SNIMAK DO KAGA SMO DOSLI POSLE TRI MJESECA NA INTERNETU I ONO STO SMO VIDJELI U POLICIJSKOJ STANICI DRASTICNO SE RAZLIKUJU JEDNO OD DRUGOG. DALJE SLEDI TOK RAZGOVORA SA GORE NAVEDENIM LICEM :

GOVORIMO DA SMO PRVO UVJERAVANI DA JE ZICA UZROK SMRTI, ALI DA JE TO PO PATOLOSKOM NALAZU ISKLJUCENO, TE PITAMO O CEMU SE TU RADI.

JA I DALJE MISLIM DA JE ZICA, KAZE LICE, NISAM ZADOVOLJAN RADOM PATOLOGA, STO POSTO JE ŽICA.

PREDLOZIO SAM TUZIOCU, DA JE POŠALJE NA ANALIZU KAZE ON. SAD JE NA NJIMA, DA LI CE TO URADITI ILI NE, ZNATE KAKO JE, TO SU TROSKOVI, A ONI GLEDAJU DA IH SMANJE.

MADA I NEMA POTREBE, SIGURNO JE ZICA, I DEDA JE REKO DA IMA ZICA.

NIJE TACNO, KAZEM JA, BIO SAM TAMO.PITALI SU GA JE LI BICIKL BIO OSTECEN, A ON JE ODGOVORIO DA JE BILA OSTECENA KORPA. NIKO NIJE POMINJAO ZICU.

EVO IMAM JA ZAPISNIK I CITA, (PO MOM SECANJU, A TEKST POSTOJI):

NA PREDNJOJ STRANI BICIKLA, NALAZI SE KORPA, KOJA JE OSTECENA NA JEDNOM DIJELU.

ETO KAZE ON, VIDITE.

PISE OSTECENJE KAKO SAM JA REKAO, ODGOVARAM, A NE ZICA.

ON ONDA PONOVO CITA ISTI TEKST (NE ZNAM ZBOG CEGA).

TO SAM JA REKAO, PONAVLJAM. PROCITAJTE MI GDJE PISE ZICA...

KONACNO ON ODUSTAJE, TE PITAM, KOLIKA JE TA ZICA?

DUZINE PRSTA, KAO PRESJECENA I OSTRA POPUT NOZA, OKRENUTA PREMA GORE, KAZE SLUZBENO LICE.

MOZEMO LI MI TO DA VIDIMO ILI SLIKE BAR?

NE BIH SMIO, ALI NA SVOJU ODGOVORNOST, PUSTICU VAS.TAD POZIVA DRUGO LICE, JER BEZ NJEGA NE MOZE DO TE PROSTORIJE, KAKO KAZE.

ULAZIMO. PRILAZIM I GLEDAM. PRIZOR SE UMNOGOME RAZLIKUJE OD OPISANOG:

BICIKL JE USPRAVAN, SA KORPOM NAPRED, OSTECENOM. KORPA JE ISPOD NIVOA UPRAVLJACA, DAKLE PRI PADU BISTE U NJEGA UDARILI.ZICA UOPSTE NIJE OSTRA. RADI SE O ZICI SAVIJENU U ELIPSU CIJI SE KRAJEVI MIMOILAZE SA DESNE STRANE. TU JE BILA ZAVARENA PRE OSTECENJA, A SAD JE VAR PUKAO I TI KRAJEVI SU SE ODVOJILI, ALI SE I DALJE SAMO MIMOILAZE. NEMA NI GOVORA DA JE NEKI KRAJ OKRENUT NAGORE.

AKO VI TVRDITE DA SE NA OVO UBOLA, JA KAZEM DA NEMA UOPSTE MOGOCNISTI DA SE FIZICKI DODJE U KONTAKT SA ZICOM, (STO JE POTVRDILO I TRASOLOŠKO VJEŠTAČENJE PAR MJESECI KASNIJE, TO JE BILO MOGUCE SAMO UZ UČEŠĆE STRANOG TIJELA). A OSIM TOGA OVO JE SA DESNE STRANE, A UBOD JE NA LIJEVOJ STRANI GRUDI.

NISAM KOMENTARISAO POLOZAJ ZICE, ALI LICE KAZE:

ETO BILA JE OKRENUTA NAGORE, A SAD SE KO NESTO ISPRAVILA...

SAMA SE ISPRAVILA? - PITAM JA.

NECES VJEROVAT, AL ETO VIDJECES SLIKE.

PROSLO JE VISE OD 180 DANA, A SLIKE VIDIO NISAM...

JOS JEDAN DETALJ IZ TOG RAZGOVORA:

ZASTO SE POSLE MISLJENJA PATOLAGA DA SE NE RADI O ZICI, NISTA NE ISTRAZUJE, JE LI MOZDA ZATO TVRDITE DA JE ZICA, JER ONDA IMATE RESEN SLUCAJ, A U SUPROTNOM JE UBISTVO.

LAKSE VAM JE DA BUDE NESRECAN SLUCAJ, NEGO UBISTVO.

TU SE ON SLOZIO SA MNOM, NISAM ZAPAMTIO TACNO KOJIM RECIMA, ALI KAZE DA JE VEC ISPITANO DESETAK LJUDI O MOGUCIM SUKOBIMA NEKOGA SA PORODICOM, MOTIVIMA I SLICNO.

A ZASTO MENE NISTA NISTE PITALI? KAZEM MU-

A KO SI TI, ODVRACA ON?

JA SAM NJEN UJAK, ZASTO MENE NISTA NISTE PITALI.

PA AKO ZNAS NESTO KAZI.

MISLITE LI DA JE PAMETNO DA TO PRICAM PRED SESTROM, DA ONA CUJE STA ZNAM?

SESTRA ME JE TAD ZACUDJENO POGLEDALA, ALI SAM USPIO KASNIJE DA JE UBJEDIM, KAKO SAM TO REKAO DA BIH VIDIO NJEGOVU REAKCIJU.

MOZEMO I NASAMO DA SE VIDIMO REKAO JE, TE POSLE DVA DANA KAD SMO SE SRELI VEZANO ZA TELEFONSKE POZIVE, OBAVESTIO SAM GA O PRETNJAMA JEDNE OSOBE, OBJASNIVŠI DA TO NISAM HTIO REĆI PRED SESTROM, JER BI PRI SUSRETU SA NJIM MOGLO DOĆI DO TRAGIČNOG SUKOBA.

UVJERAVAM VAS DA SVE PREDUZIMAMO. POSLALI SMO ODMAH LJUDE I DO TE KUCE SA BAZENOM, DA PROVJERIMO, I SVE DRZIM POD KONTROLOM.

A ZNATE LI KO JE ODVEO TE LJUDE DO KUCE, PITAM GA.

NEZNAM, KAZE ON.

JA SAM IH ODVEO, A VI ME PITATE, KO SAM???

KLJUČNI MOMENAT SE DESIO KADA JE INSPEKTOR MARKOVIĆ DOLAZIO KOD NAS KUĆI POVODOM POMENUTIH POZIVA. TADA SAM MU PONUDIO DA PREUZME STVARI KOJE JE DJEVOJČICA IMALA NA SEBI TOG KOBNOG DANA. RADI SE O GORNJEM DJELU KOSTIMA, KAPI I NAOČALAMA, NA KOJIMA BI REKAO SAM MU MOGLI PRONAĆI I NEKI OTISAK, JER SAM ZBOG NESTANKA DJETETA NA POLA SATA, ZA KOJE DO DANAS NEMA OBJAŠNJENJA, POMISLIO DA JE NEGDJE ZADRŽANA, UBIJENA PA DOVEZANA, TE DA JE TE NAOCALE NA NJU STAVILA RUKA UBICE.

NEMA POTREBE ODGOVORIO JE, VEĆ SMO POSLALI KORPU NA ANALIZU ???

TAKO SMO IH PREDALI KASNIJE SESTRINOM ZASTUPNIKU KADA GA JE ANGAZOVALA, A ON JE O TOME OBAVESTIO TUŽIOCA. ŠTA SE SA NJIMA DESILO TAKOĐE JE ZA NAS TAJNA.

A ONDA NEVJEROVATNO : PRILIKOM POSLEDNJEG RAZGOVORA SA INSPEKTOROM KADA JE PO KO ZNA KOJI PUT POMENUO DA JE ON SVOJ POSAO OBAVIO PROFESIONALNO I NE SHVATA ZAŠTO MI TO NE CIJENIMO, PITAO SAM GA ZAŠTO NIJE HTIO DA UZME POMENUTE STVARI (AKO JE TAKAV PROFESIONALAC).

KAKVE STVARI, NIKAD MI IH NISTE NI POKAZIVALI ???

POMENUTOM DOGAĐAJU JE PRISUSTVOVALO VIŠE SVJEDOKA, A POSTOJE I DRUGI DOKAZI O TOME.

IAKO MI JE OD PRVOG DANA BILO JASNO DA JE DOTIČNO LICE SAUČESNIK UBICA, DIREKTNO ILI INDIREKTNO, TOM IZJAVOM JE I BUKVALNO STEKAO STATUS UBICE. ZA MENE JE ISTO KAO DA JE ON LIČNO SVOJOM RUKOM UBIO DJEVOJČICU …

 Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902 

CLANAK BROJ 66

KOVRLIJA DARKO
OSOBA GORE NAVEDENOG IMENA JE ISTINE RADI POKAZALA PROFESIONALAN I KOREKTAN ODNOS, BEZ I NAJMANJEG TRAGA BAHATOSTI (ČEGA NIJE BILO NI KOD INSPEKTORA MARKOVIĆA, NITI BILO KOGA BILO KADA ZA SVO OVO VRIJEME OD STRANE PRIPADNIKA POLICIJE). OVO ISTIČEM STOGA ŠTO SAM U JEDNOM LISTU PROČITAO DA MENE CITIRAJU KADA ISTIČU POMENUTU TVRDNJU, ŠTO JE POGREŠNO PRENESENO. SVE NEGATIVNO U TOM SMISLU ODNOSI SE NA NEKE PRIPADNIKE TUŽILAŠTVA, A MORAM ISTAĆI I DA JE MEĐU NJIMA BILO PRAVIH PROFESIONALACA.  SEM SEKRETARA TUŽILAŠTVA IMAO SAM PRILIKU DA SE SRETNEM I SA IZUZETNO KOREKTNIM TUŽIOCEM ( U TOM TRENUTKU DEŽURNIM ), KOJI JE BIO SPREMAN DA VIŠE DANA UZIMA OD MENE KRIVIČNU PRIJAVU, U TRENUCIMA KADA NIJE ZAUZET). NJEGOVO IME NE ŽELIM NAVODITI, DA NE BI TRPIO KRITIKE ZBOG TOGA. NA ŽALOST IZGLEDA DA JE PRAVILO DA ONI ČIJU LJUBAZNOST I KOREKTNOST ISTAKNEM, ZBOG TOGA KASNIJE IMAJU PROBLEMA.NO DA SE VRATIMO NA NAČELNIKA OPŠTEG SEKTORA… 

NARAVNO, MORAM ISTACI DA JE STAV, KOJI JE TA OSOBA ZAUZELA, BIO I DALJE NA LINIJI NESRECNOG SLUCAJA, ODNOSNO SAMOPOVREDJIVANJA NA ZICU OD KORPE.

CUDNO JE I TO DA SAM UPITAN, JESAM LI DODIRIVAO TU ZICU, DA VIDIM KAKO SE PONASA, KAKAV POLOZAJ ZAUZIMA KAD SE OKRECE, DA LI SAM SE UVERIO DA MOZE BITI OPASNA. NARAVNO DA NISAM I NE BIH, CAK I DA SU MI TO PONUDILI, DA NE BIH OSTETIO DOKAZNI MATERIJAL PRE PREGLEDA, NO PITAM SE SADA,ZNACI LI TO DA SU ONI, NEKO OD NJIH, PIPALI, DIRALI, POMJERALI TU ZICU, A SVE PRIJE NJENE ANALIZE...?

NA MOJE PODSECANJE DA JE I IZVESTAJ PATOLOGA POSLE OBDUKCIJE, ISKLJUCIVAO ZICU KAO UZROK RANE NA GRUDIMA, DOBIO SAM ODGOVOR DA PATOLOG UOPSTE NIJE VIDEO ZICU, TE NIJE NI MOGAO RECI DA LI SE RADI O NJOJ ILI NE. PITAO SAM: A DA LI STE VI VIDJELI TU ZICU...

KADA SAM DOBIO POTVRDAN ODGOVOR, NASTAVIO SAM DALJE SA PITANJEM:

SLAZETE LI SE DA SVAKA ZICA, IZGLEDA MANJE VISE ISTO, RAZLIKA JE SAMO U DEBLJINI?

KADA SE I SA TIME SLOZIO, PITAO SAM, KAKO JE MOGUCE DA ZICA OD 2 DO 3 MILIMETRA DEBLJINE, NAPRAVI REZ NA KOZI OD 2 CENTIMETRA, TE PRI ULASKU U TELO, PROBIJE KOST U DUZINI OD 2,5 CENTIMETRA, I SIRINI OD 1 MILIMETRA, TE DALJE DA NA DESNOJ PLUCNOJ ARTERIJI, NAPRAVI REZ OD JEDNOG CENTIMETRA.

KAKO NA TO NIKO NEMA ADEKVATAN ODGOVOR, U ZAMENU SAM DOBIO TVRDNJU DA NIJE NI BILO DO PATOLOGA DA UTVRDJUJE KOJIM JE PREDMETOM NANESENA POVREDA, NEGO SAMO DA USTANOVI UZROK SMRTI.

NIJE SE IZJASNIO KONKRETNO NA STA MISLI, ALI PRETPOSTAVLJAM NA TO, DA JE SMRT NASTUPILA GUSENJEM, ODNOSNO DAVLJENJEM, JER JE IVONA UMESTO VAZDUHA UDAHNILA VECU KOLICINU SVOJE KRVI...

KADA SAM NA TO UZVRATIO RECIMA: AKO ON NIJE TREBAO DA USTANOVI, KOJIM JE PREDMETOM POVREDA NANESENA, ZASTO MU JE UOPSTE POMINJANA TA ZICA, TE DOBIO ODGOVOR, DA MU JE TO VJEROVATNO NEKO REKAO. A ZASTO STE MU TO GOVORILI AKO ON NIJE NADLEZAN DA DA SVOJE MISLJENJE O TOME. I ISTICEM PONOVO SVIMA KOJI OVO BUDU NEKAD CITALI: ZASTO STE COVEKU UOPSTE POMINJALI TAMO NEKU ZICU, AKO ON NIJE KOMPETENTAN DA USTANOVI, OD CEGA JE POVREDA NASTALA, PA KAD SE ON JASNO ODREDIO DA SE NE RADI O ZICI, ONDA VAM ODJEDNOM NJEGOVO MISLJENJE O TOME NIJE VAZNO...

OVAKO KAKO SU POSTAVLJENE STVARI, POLICIJA JE NA MESTU TRAGEDIJE MOGLA PRONACI I IGLU OD 5 CENTIMETARA DUZINE I POLA MILIMETRA SIRINE, TE JE "OKRIVITI" ZA PROBODNU RANU KROZ CITAV GRUDNI KOS, U SIRINI I DUZINI OD PO 5 CENTIMETARA, TE RECI DA PATOLOG NIJE NADLEZAN ZA TO, BEZ OBZIRA STO NAVEDENI PREDMET, NIKAKO NIJE MOGAO NANETI TAKVE POVREDE.

NISAM BIO LIJEN PA SAM PROVJERIO KOD JEDNOG ISKUSNOG PRAVNIKA, DA LI SU POLICAJCI U PRAVU, KADA KAZU DA PATOLOG NIJE TREBAO GOVORITI O TOJ ZICI, I DOBIO ODGOVOR DA JE TAKO NESTO U NADLEZNOSTI SUDSKOG VJESTAKA. DAKLE U PRINCIPU SE SLOZIO SA NJIMA, ALI AKO JE TAKO PITAO SAM GA, AKO TO MOZE KOMENTARISATI SAMO SUDSKI VJESTAK, ZASTO ONDA POLICAJCI MOGU RECI:

"SMRTONOSNE POVREDE JE NANIJELA ZICA, POSLE PADA SA BICIKLA"

ZABRANJUJU DRUGOM NESTO STO SU ONI VEC URADILI PRIJE TOGA.

I DA DODAM, DA NA PRVOM LISTU OBDUKCIONOG NALAZA PISE OVO:

DR. VIDAK SIMIC! STALNI SUDSKI VJESTAK MEDICINSKE STRUKE???

TAKO SMO KONACNO ZAVRSILI SA TOM TEMOM, I NASTAVILI O DRUGIM POJEDINOSTIMA.

IAKO JE KAKO SAM ISTAKAO, COVEK BIO IZUZETNO KOREKTAN I LJUBAZAN, ZALOSNO JE TO, STO JE NATERAN, OCIGLEDNO SA VISEG NIVOA, DA OBJASNI NEOBJASNJIVO:

KAKO ZICA SA KOJOM JE FIZICKI NEMOGUC KONTAKT, PRAVI POVREDE KOJE NE ODGOVARAJU NJENIM DIMENZIJAMA...?

DODAO BIH SAD, NA SVE OVO JOS JEDAN VAZAN DETALJ: SEM TOGA STO JE OBDUKCIONI NALAZ ISKLJUCIO ZICU KAO PREDMET KOJI JE NANEO SMRTONOSNE POVREDE, TE JE ZAKLJUCENO DA JE SMRT NASILNA, A NE PRIRODNA ILI ZADESNA, DVA MEDICINSKA STRUCNJAKA IZVAN DRZAVE SU IZNELI STAV, DA JE ONAKVE POVREDE MOGAO NANETI SAMO NEKI PREDMET KOJI SE KRETAO IZUZETNO VELIKOM BRZINOM.

TO SE PRE SVEGA ODNOSI NA CINJENICU DA OSTECENA KOST NIJE POLOMLJENA ILI SMRSKANA, NEGO JE PROBIJENA, A ZA TAKO NESTO JE POTREBNA VELIKA BRZINA I SILINA.

TAKAV ZAKLJUCAK ISKLJUCUJE NE SAMO TU FAMOZNU ZICU, NEGO I BILO KOJI PREDMET, UPRAVLJAN LJUDSKOM RUKOM I SNAGOM, JER COVJEKOVA RUKA NE MOZE POSTICI POTREBNU BRZINU ZA TO.

NARAVNO DA SU OVE TVRDNJE NASTALE PROUCAVANJEM IZVESTAJA KOJI SU NACINILE OVDASNJE NADLEZNE SLUZBE, TE SU TOLIKO POUZDANE, KOLIKO JE I SAM NALAZ OBDUKCIJE TACAN.

NO JEDNO JE SIGURNO: AKO MOZDA I POSTOJI PREDMET KOJIM JE NECIJA RUKA MOGLA DA NANESE TAKVE POVREDE (RECIMO NESTO POPUT KAME), TO NIJE MOGLA BITI ZICA, KOJA SEM DIMENZIJA NEMA NI POTREBNU CVRSTINU NI KRUTOST (ONA JE U SKLOPU KORPE ELASTICANA - VIBRIRA).

ZA NEDOSTAJUCIH POLA SATA VREMENA, NARAVNO JOS NIKO NIJE SMISLIO ADEKVATAN ODGOVOR...

KAO MOGUCE PREDMETE ZA TE POVREDE, SUGERISAO SAM DA SE PROVERI SA PATOLOGOM, DA LI JE TO MOGLA NANETI STRELICA ISPALJENA IZ SAMOSTRELA, NA STO ZANIMLJIVO, NISAM DOBIO ODGOVOR DA ON (PATOLOG) NIJE NADLEZAN DA O TOME IZNESE SVOJE MISLJENJE, TE DA SU U KRITICNO VREME, NA ULAZU U UNIVERZAL, IZVODJENI RADOVI (PRIPREMA ASVALTIRANJA, TE SAMO ASVALTIRANJE).

S TIM U VEZI, POMENUO SAM DA JE MOZDA NEKA OD TIH MASINA, MOGLA BITI UZROK, AKO JE IMALA NEKI SPOLJNJI MOTOR KOJI JE ROTIRAO, AKO JE NESTO BILO NATEGNUTO PA PUKLO, SAJLE ILI PLJOSNATE METALNE TRAKE, KOJE SU NESTO ZATEZALE, BILO STA STO JE MOGLO OSLOBODITI NEKI PREDMET...

I SADA JEDAN VAŽAN DETALJ, KOJI ME JE NAVEO DA I PORED LJUBAZNOSTI POSUMNJAM U GOSPODINA.

ISTAKAO SAM DA JE PORTIR UNIVERZALA BLAGIŠA SOFRONIĆ, DEDI (PRED VIŠE SVJEDOKA ISTOG DANA), TE MAJCI UBIJENE DJEVOJČICE I MENI, REKAO KAKO NIŠTA NIJE MOGAO DA URADI, VIDIO JE KAKO VOZI, ISKAŠLJAVA KRV I PADA (NA ČEMU JE PO SVOJ PRILICI BAZIRANA PRIČA O NEKIM SVJEDOCIMA KOJI SU VIDJELI PAD), A POSLE JE IZMJENIO PRIČU TE TVRDI DA TO NIJE REKAO, TE DA I NIJE MOGAO NIŠTA VIDJETI OD JABUKA. SUGERISAO SAM DA MU SE SKRENE PAŽNJA NA KAZNU ZA KRIVOKLETSTVO, TE DA BI AKO SE RADI O UBISTVU, SVAKI SVJEDOK KOJI LAŽE, MOGAO DA SE TRETIRA KAO SAUČESNIK.

TAKO BISMO KONAČNO SAZNALI ŠTA JE STVARNO ISTINA.

I SADA NEŠTO ŠTO ZAISTA NISAM OČEKIVAO:

NIKAD SE NEĆE SAZNATI PRAVA ISTINA, KAŽE GOSPODIN KOVRLIJA…

NE MOGU A DA SE NE ZAPITAM, A KAKO TO ONI ZNAJU...?

DA LI JE TA KONACNA "ISTINA", VEC NAPISANA?

MOZDA NJIMA ISTINA NIJE VAZNA, NI IVONA IM NIJE BITNA, ALI NJEN UJKO NECE DOZVOLITI DA KRIVCI OSTANU NEKAZNJENI. DA LI UZ SARADNJU ZVANICNIH DRZAVNIH ORGANA, DA LI UZ POMOC NOVINA I TELEVIZIJE, DA LI UZ POMOC GRADJANA, ILI SAM, SASVIM SAM, ISTINU CU PRENETI SVIMA KOJI ZELE DA JE CUJU. SVAKO SVEDOCENJE, SVAKI DETALJ, SVAKI POTEZ ISTRAZNIH ORGANA...

POSLEDNJI DOKAZ DA SE POMENUTI GOSPODIN NALAZI UNUTAR KRIMINALNE GRUPE VEZAN JE ZA TVRDNJU INSPEKTORA MARKOVIĆA, DA MU NIKADA NISMO POKAZALI IVONINE STVARI (NAOCALE, KAPA I KOSTIM).

TE PREDMETE JE POLICIJA MORALA UZETI JOS RANIJE, ALI POSTO NIJE, POKAZALI SMO IH INSPEKTORU MISLECI DA MOZDA MOGU POSTOJATI NEKI TRAGOVI NA NJIMA, KOJI BI POMOGLI U ISTRAZI.

NO ON NIJE HTIO DA IH UZME REKAVSI KAKO NEMA POTREBE ZA TIM, TAKO DA SMO IH PREDALI KASNIJE SESTRINOM ZASTUPNIKU KADA GA JE ANGAZOVALA, A ON JE O TOME OBAVESTIO TUZIOCA.

SADA, NEVJEROVATNO, INSPEKTOR TVRDI DA MU, TE STVARI NIKAD NIKO NIJE POKAZAO???

MENI JE OVDJE SVE SAVRSENO JASNO. OSTAVLJAM SVIMA DA SAMI DONESU SVOJ STAV O SVEMU...

O TOME SAM VEC SUTRADAN, OBAVJESTIO NACELNIKA OPSTEG SEKTORA, NA STA ON NIJE POKAZAO NIKAKVU REAKCIJU, ALI SAM OCEKIVAO DA CE NESTO PREDUZETI.

OKO MESEC DANA KASNIJE, KADA SAM MU TO POMENUO, PITAVSI DA LI SE SJECA DA SAM GA O TOME OBAVJESTIO ODMAH SUTRADAN, ODGOVORIO JE.

NE SJECAM SE???

IAKO SAM OD PRVOG DANA IMAO ARGUMENTE DA I POMENUTOG GOSPODINA SVRSTAM U REDOVE SAUCESNIKA UBICA, NISAM TO URADIO ZBOG LJUBAZNOSTI I INTERESOVANJA KOJE JE POKAZAO, A SVE "GRESKE" SAM PRIPISAO UTICAJU NEKOG MOCNIKA IZ SJENKE.

SADA MI JE SASVIM SVEJEDNO, DA LI JE NEKO LICNO UBIO DJEVOJCICU ILI RADI PO NALOGU ONIH KOJI SU TO URADILI, ZBOG NOVCA, POSLA ILI BILO KOG DRUGOG RAZLOGA.

TRETIRACU IH KAO UBICE I POKRENUTI SUDSKI PRECES ZBOG UBISTVA...

 Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902 

CLANAK BROJ 65

OTVORENO PISMO SPECIJALNOM TUZILASTVU 
Nedavno sam dobio obavjestenje potpisano od Glavnog specijalnog tuzioca, koje sadrzi niz netacnosti, a zasnovanih kako na nezakonitom i kriminalnom radu OT Bijeljina, tako i Specijalnog tuzilastva!
S obzirom da su potpuno „nezainteresovani“ za dokaze koje imam o organizovanom kriminalu, a placeni su i to mnogo bolje nego gradjani ove zemlje, upravo da se bore protiv njega, početkom naredne sedmice, objavicu dokaze o kriminalu u Specijalnom tuzilastvu u cemu je posebna uloga upravo glavnog specijalnog tuzioca…
Slijedi tekst pisma Specijalnom tuzilastvu :
 SPECIJALNOM TUZILASTVU
NA RUKE : GLAVNI SPECIJALNI TUZILAC 
Nedavno sam dobio dokument od Specijalnog tuzilastva u kome se nalaze neke netacnosti!
Naime tvrdi se da nisam dostavio dokaze o krivicnim djelima vezano za ubistvo Ivone Bajo.
To sam uradio vise puta i to prije svega na disku dostavljenom vasem tuzilastvu, neposredno poslije prijetnji jednog od najvecih kriminalaca u zemlji da ce ukinuti Specijalno tuzilastvo!
Takodje sam vam dostavio linkove ka dokazima koji se nalaze na internetu u pismu na koje ste odgovorili.
U medjuvremenu sam  poslao vise mejlova koji takodje sadrze linkove ka tim dokazima.
Sem toga vam i sada saljem linkove na kojima se nalaze neki od dokaza o organizovanom kriminalu:
http://zdenkobajo.blog.rs/gallery/13652/Torba%200.jpg
http://zdenkobajo.blog.rs/gallery/13652/Zagubljeni%20dokazi.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=5nmPYqn0vIc
Obavjestavam vas da ste u samom tekstu nacinili disciplinski prekrsaj na kraju dokumenta :"Clan 57. Disciplinski prekršaji tužilaca" stav : 14
Davanje bilo kakvih komentara, dok se predmet ne riješi na sudu, za koje se opravdano može ocekivati da mogu ometati ili štetiti pravicnom postupku ili sudjenju, ili nepoduzimanje odgovarajuih koraka kako bi se osiguralo da se njemu podredjeni uposlenici tužilaštva takdjer suzdrže od davanja komentara;
Nadalje ste opravdali i dali podrsku fasistickim postupcima Novaka Kovacevica, koji je bio dovoljno mudar da o tome ne ostavi pisane tragove, nego je dao usmene instrukcije...
Ocekujem od Specijalnog tuzilastva da reaguje i obavjesti me telefonski o tome da li zeli saradnju sa gradjanima u borbi protiv organizovanog kriminala, zakljucno sa 18.11.2011. u 15 sati, dakle odmah.
Ako se to ne desi, tretiracu Specijalno tuzilastvo, kao servis mafije i o tome iznijeti osim navedenih i sve druge dokaze koje imam, prije svega na internetu, a kasnije i svim medijima, a odgovornost za nepostovanje zakona ce biti iskljucivio na glavnom tuziocu...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 64

(Tekstovi pisama upicenih zaposlenima u OT Bijeljina, koji su iskoristeni kao izgovor za optuzbu po clanu 169 KZ-a "Ugrozavanje sigurnosti", te otimanje racunara sa dokazima o kriminalu tuzilacke mafije. Od tada je proslo 18 mjeseci i niko se nije "usudio" da podigne optuznicu, jer ne postoji nijedno slovo tog krivicnog djela)

Da je to istina vidi se iz teksta tog clana:

Ugrozavanje sigurnosti
(1) Ko ugrozi sigurnost nekog lica ozbiljnom prijetnjom da ce njega ili njemu blisko lice lisiti zivota, tesko tjelesno povrijediti, lisiti slobode ili oteti, ili nanijeti zlo podmetanjem pozara, eksplozijom ili nekom drugom opsteopasnom radnjom ili sredstvom, kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(2) Ako je djelo iz stava 1. ovog clana ucinjeno prema sluzbenom licu u vezi sa vrsenjem njegove funkcije, ili prema vise lica, ili je ucinjeno u sastavu grupe ili zlocinacke organizacije, ucinilac ce se kazniti zatvorom do tri godine.
OBAVJESTENJE TUŽIOCIMA
Sugerisem svim okruznim tuziocima, od kojih vecinu ne poznajem da se trajno distanciraju od ubica unutar tuzilastva. Nije realno ocekivati da tuzilac bude savrsen, moze nekad da progleda kroz prste , da bude prestrog, da ne postupi po zakonu, ali ubistvo djeteta je nesto sto ne biste smjeli nikome da oprostite. Nema potrebe da iznosim more argumenata koje imam. Dovoljno je pogledati sliku…
TORBA I VRH ZICE
Univerzalni dokaz koji sve dokazuje:
  1. DA SE RADI O UBISTVU
  2. DA SU UBICE POKUSALE SAKRITI TRAGOVE
  3. DA SU IH ISTRAZITELJI ZASTITILI
  4. DA SE UBISTVO VJEROVATNO DESILO NA DRUGOM MJESTU
Obrazlozenje:Ocito je da vrh zice u donjem uglu nije mogao presjeci kais torbe (i to dvostruko presjecanje), sto dokazuije da je dijete ubijeno necim drugim (tacka 1).Razlika u boji kaisa, jasno se vidi prelaz iz originalne zute boje u drugu, sto pokazuje da su ubice oprale dio kaisa nekim hemijskim sredstvom, koje je cak i boju skinulo (tacka 2).Istrazitelji koji su sve to vidjeli, krili su podatke o tome pola godine, cime su postali saucesnici u ubistvu (tacka 3). I na kraju dio presjecenog kaisa je nestao sa lica zemlje i s obzirom da nije pronadjen tamo gdje je nadjena djevojcica, to sugerise da je mjesto dogadjaja inscenirano, odnosno da je dijevojcica sa svim stvarima dovezena na to mjesto, ali bez pomenutog presjecenog dijela kaisa (tacka 4). U prilog tome govori i nestanak djeteta na pola sata, koji niko nije pokusao da objasni…Ne trazim od vas da bilo sta ucinite, ali s obzirom da je duznost tuzilaca da gone ucinioce krivicnih djela, svi koji zelite da se prikljucite u borbi protiv ubica djece, javite mi se na dole navedeni broj telefona. Znam da ce vam za to trebati mnogo hrabrosti. Pomislite na svoju djecu. Sve dok su te ubice na slobodi nijedno dijete nije sigurno…Imam pouzdane informacije da ce uskoro doci do „velikog ciscenja“. Bilo bi korisno da im pomognete u tom poslu…
STJEPANOVIC DANICI 
Tekst koji citate razlikuje se od onoga koji ce dobiti vase kolege, u tuzilastvu, s obzirom da je i vasa uloga drugacija. Naravno sugerisem vam da na eventualna pitanja, o sadrzaju pisma odgovorite da je tekst isti kao onaj upucen na vas mejl, samo bez slike. No ne smeta mi i ako ne prihvatite savjet…Trenutno se nalazite u bezizlaznoj situaciji sa velikim izgledima da ostatak zivota provedete na robiji zbog saucestvocanja u ubistvu, a razlog za ovo pismo je to sto mene zanimaju ubice, a pomagaci su u svemu sporedni…Sa druge strane ako biste otkrili ko su vasi nalogodavci imam ponudu, koja ne samo da ce vas ostaviti na slobodi, nego imate sansi i da nastavite sa poslom tuzioca. To sve pod pretpostavkom da zaista niste direktan ubica.Za pocetak navodim relevantni clan :
Zlocinacko udruzenje (Clan 383)
1) Ko organizuje udruzenje koje ima za cilj vrsenje krivicnih djela za koja se moze izreci kazna zatvora od tri godine ili teza kazna, kaznice se zatvorom od sest mjeseci do pet godina.2) Ko postane clan udruzenja iz prethodnog stava, kaznice se zatvorom do dvije godine.3) Izvrsilac djela iz st. 1. i 2. koji sprijeci izvrsenje krivicnih djela navedenih u stavu 1. ovog clana ili ih pravovremeno prijavi ili otkrije organizaciju i vodece clanove udruzenja, oslobodice se od kazne.
Ovaj clan bi vam garantovao slobodu, ali ne i nastavak bavljenja poslom, no ja imam rjesenje koje bi i to obezbijedilo, ali o tome iskljucivo u cetiri oka. Ako se odlucite da cujete o cemu se radi pozovite me na dole navedeni broj i predstavite se kao NADICA, i to do kraja marta, jer od pocetka aprila moram da znam sa cime sve raspolazem.Na vama je da odlucite sta da radite. Ovo pismo mozete pokazati kome god hocete, ali ja sam sada jedini koji vas moze spasiti. Naravno da to nece biti „besplatno“. Slobodu cete morato da „platite“ istinom… 
GRUHONJIC MUHAMEDU
Tekst koji citate razlikuje se od onoga koji ce dobiti vase kolege, u tuzilastvu, s obzirom da je i vasa uloga drugacija. Naravno sugerisem vam da na eventualna pitanja, o sadrzaju pisma odgovorite da je tekst isti kao onaj upucen na vas mejl, samo bez slike. No ne smeta mi i ako ne prihvatite savjet…Svojevremeno ste napravili tezak prekrsaj kada ste odbili da uzmete od mene krivicnu prijavu.Ja naravno znam da je nalog za to dosao od glavnog tuzioca, ali s obzirom da se radi o ubistvu osmogodisnje djevojcice, svako ko mi se nadje na putu bice tretitan kao saucesnik ubistva.Od vas trazim da u procesu koji se priprema kazete istinu i nista vise. Ako sam u pravu, da je glavni tuzilac nalozio da se od mene ne uzima krivicna prijava. Ako prihvatate moju ponudu pozovite me na telefonski broj i predstavite se kao GRUJO, to iz razloga sto postoji opasnost od prisluskivanja, te odaberite mjesto gdje mozemo da razgovaramo. Ponuda vazi do 20 marta ove godine. U suprotnom, ja cu 22.03. ove godine predati krivicnu prijavu protiv vas u vezi navedenog dogadjaja, sa pretpostavkom da ste zloupotrebili polozaj, zbog saucestvovanja u ubistvu.Iskreno ja mislim da vi s tim nemate nikakve veze, ali ko zna. Moja sestricina je ubijena i svako ko laze, prikriva dokaze ili krsi zakon na bilo koji nacin, bice od mene tretiran kao saucesnik u ubistvu.Odluka je na vama…
KOVAČEVIC NOVAKU
Pred tobom su zadnji dani slobode. Jedino sto te moze izvuci je da nisi licno ucestvovao u ubistvu Ivone Bajo, nego da si izvrsavao tudje naloge. Imas vremena do 20. marta da me pozoves i pokusas da izbjegnes robiju.Ako mi otkrijes za koga si radio, odustacu od optuzbi prema tebi.Naravno da bismo o tome morali licno da se dogovorimo. Necu navoditi clanove zakona koji mogu da ti pomognu, jer bi morao sam da ih znas.Ako zelis da izbjegnes robiju pozovi me do navedenog datuma i predstavi se kao KOVAČ (zbog eventualnog prisluskivanja). Naravno do tada, a i posle moraces da me tretiras pred ostalima kao i do sada (drsko i bezobrazno), kako niko ne bi nista posumnjao.Sasvim mi je svejedno da li ces prihvatiti ili ne. Moja sestricina je ubijena i za to će neko da zavrsi u zatvoru. Ako odlucis da i dalje stitis ubice, onda je jasno ko ce to biti. No pogledaj jos jednom slike torbe sa presjecenim kaisom i razmisli dobro.Ja sam sada jedini koji te moze spasiti od robije…
SEKRETARU TUŽILAŠTVA
Tekst koji citate razlikuje se od onoga koji ce dobiti vase kolege, u tuzilastvu, s obzirom da je i vasa uloga drugacija. Naravno sugerisem vam da na eventualna pitanja, o sadrzaju pisma odgovorite da je tekst isti kao onaj upucen na vas mejl, samo bez slike, (to su oni dobili). No ne smeta mi i ako ne prihvatite savjet…Razlog za ovo je taj sto ce doci dan kada cete morati da svjedocite o dogadjajima kojima ste prisustvovali. Nije iskljuceno da ce vas onda, posto su vas vec tjerali da iznosite lazne informacije u javnost, prisiljavati da povucete neke svoje izjave, konkretno: Radi se o predmetu 2,5-3 cm sirine, te 1 mm debljine, (nepoznate duzine), ali mi to nismo saopstili da ne bi uznemiravali javnost... Time  biste postali njihov saucesnik, a siguran sam da to ne zelite.Naravno da se ne radi samo o tome, ali je to kljucna recenica, koja sad vise i ne zavisi samo od vas, jer smo u medjuvremenu dobili potvrdu i sa druge strane o tome, a siguran sam da znate da imam obicaj sve svoje razgovore snimam tonski. No cak i da nemam obilje dokaznog materijala, dovoljna je samo slika torbe. Krivci su toga svjesni i ponasaju se kao narkoman bez sprica.Ja cu naravno biti prisiljen da navedem sve dokaze koje imam i pomenem sve svjedoke, a time i vas, no volio bih da prije nego sto se to desi razgovaram sa vama izvan prostorija tuzilastva, kako bi sve proteklo onako kako vama najvise odgovara. Siguran sam da vec odavno znate da su vase kolege pokusali da prikriju ubistvo. Postupite po zakonu i pozovite me na dole navedeni broj i to iskljucivo sa broja koji se ne moze povezati sa vama (iz poste recimo), jer vjerujem da se moj telefon prisluskuje. Predstavite se kao NADA, i odaberite mjesto gdje mozemo da razgovaramo. Jedina osoba koja moze prisustvovati tom razgovoru je vas suprug (ako to zelite, i ako ste ga upoznali o svemu).Ukoliko odbijete ovaj predlog, nece to sa moje strane izazvati nikakve negativne posledice (necu vas smatrati njihovim saucesnikom niti ukljuciti u grupu optuzenih), ali ako vam to nesto znaci, mnogo biste me razocarali.To znaci da ste zarad dobre plate spremni zazmuriti na ubistvo djeteta, a veliko je pitanje sta ce vasa djeca misliti o tome kad se istina sazna…

Ako i malo sumnjate u zakonitost postupka koji trazim procitajte :

Odavanje sluzbene tajne (Clan 355-relevantni stav)
(5) Nema krivicnog djela iz stava 2., ako ko sluzbenu tajnu, cija je sadrzina suprotna ustavnom poretku Republike Srpske, objavi ili posreduje u objavljivanju u namjeri da javnosti otkrije nepravilnosti u organizovanju, djelovanju i vodjenju sluzbe, ako objava nema stetne posljedice za Republiku Srpsku.Ako odlucite da razgovaramo javite mi se najdalje do kraja marta (ili dodjite licno na adresu Majke Jevrosime 20), jer cu kako sam obavjesten pocetkom aprila imati razgovore o predstojecem procesu. Zao mi je sto ne mogu da vas potpuno iskljucim iz svega, ali siguran sam da znate da je vasa duznost da kazete istinu… 
Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 63

KRIMINAL U VLASTI

 

Obavjestavam medije i gradjane da sam dosao do nepobitnih dokaza da je mafijaski i diktatorski rezim, preuzeo pod kontrolu najvaznije organe zaduzene za borbu protiv organizovanog kriminala, a to su servisi mafije tuzilastva i Ured disciplinskog tuzioca (UDT).

U prilozima su dokazi o tome a temelje se na zvanicnim dokumentima tih organa i to:

1) 1 Prijava protiv UDT-a

Dokument je u stvari krivicna prijava protiv lica iz Udt-a, koji kako se vidi iz drugih priloga uopste ne citaju prituzbe gradjana, nego ih po automatizmu odbacuju...

2) 2 Vijecu o odluci

Tekst prituzbe iz koga se jasno vidi da je osoba x (Zdenko Bajo), podnosilac, dok je u prilozima njegov dokument i dokument osobe Y. UDT, ne citajuci tekst, zavodi pod odgovarajucim brojem, ali obavjestavajuci pogresnu osobu Y, vidjevsi njeno ime na kraju...

3) 3 Moja prijava

Radi se o prilogu koji sam ja napisao i potpisao...

4) 4 Prijava osobe y

Prijava druge osobe, koja je sluzila samo kao argument mojih tvrdnji...

5) 5 Odluka tuzioca od 28 juna

Fotokopija kriminalne odluke u kome se vidi da je donesena 28.06.

6) 6 Odgovor na zahtjev

U kome mi se odgovara da se u predmetu u kome se donosi odluka o nesprovodjenju istrage, nalaze i prijave predate poslije, cak i mjesec dana kasnije, 28.07. recimo... Nevjerovatno!!!

7) 7 Odluka udt-a

Kopija obavjestenja u kome UDT, obavjestava pogresnu osobu, koja nema pojma ni o tekstu prijave, niti da je poslata, samo je njen dokument koristen kao prilog...

8) 8 Povrat racunara

Odluka suda iz koje se indirektno vidi priznanje tuzilastva da je insceniralo teroristicku akciju protiv mene bez argumenata, kriminalno i bahato...

 

REZIME

Mafija koja vlada zemljom, ne postuje nikakve zakone i ima svoje servise, tuzilastva koja su zaduzena za sprecavanje njihovog procesuiranja i ured disciplonskog tuzioca, koji stiti pripadnike tuzilacke mafije.

Ocito je da niko iz ureda nije procitao tekst, jer bi i djeca iz osnovne skole shvatila ko je podnosilac.

S druge strane mafijaska vlast, terorise i medije zabranjujuci da se objavi bilo sta o kriminalu tuzilacke mafije. Poslije upada na BN televiziju i montirane optuznice protiv vlasnika, niko ne smije da se suprotstavi tim kriminalcima osim mene.

Iako su me optuzili za planiranje atentata na 6 tuzilaca, ta banda se nije usudila izaci pred sud i 22.12 su prisiljeni da se sloze sa vracanjem racunara, koji su oduzeti jos u martu, sa ciljem da se uniste dokazi o nihovim zlocinima. U sklopu svega sam prisluskivan, pretresan, pracen, kako policajcima u civilu ukorak po gradu, tako i patrolnim kolima, koja su me pratila na 20-50 metara, dok sam ja hodao.

Na mjestima gdje nisu mogli proci, (park recimo), javljano je patrolnim trojkama, koje su me docekivale na svakoj raskrsnici. I jos jedna sitnica :

Pred mojom kucom je bilo strazarsko mjesto u tri smjene, a takodje i neki poznanici su imali "manje tretmane". I vrhunac monstruoznosti :

Pri pokusaju da dostavimo dokaze o ubistvu njenog jedinog djeteta, moja sestra i ja bivamo uhapseni. Majci ubijenog djeteta nije dozvoljeno niti da pozove advokata, te smo prvostepenom odlukom osudjeni na kazne od po 600 KM + 300 za troskove

Odlukom okruznog suda, krajem 2010 ustanovljeno je da je ceo postupak bio nezakonit te se isti obustavlja. Ja nikada necu odustati od borbe protiv tuzilacke mafije i ovog diktatorskog rezima, ali poruka svima vama je jasna, sta ce vam se desiti ako im se suprotstavite.

Ovo je manje od 1 procenta materijala, koji imam o kriminalu tuzilacke mafije.

Ima li ovdje neko hrabrosti da se pridruzi toj borbi ili ce gradjani moci da dodju do materijala tek na sajtu g. Asanza, kada se zavrsi sa prevodjenjem ???

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

 

CLANAK BROJ 62

 

INSTITUCIJAMA REPUBLIKE


KRIMINAL U TUZILASTVU 2010. GODINE

OVAJ DOKUMENT JE NAPISAN KRAJEM 2010 GODINE, A TOKOM OVE GODINE JE BILO I HAPSENJA LJUDI IZ VLASTI O KOJIMA SAM GOVORIO, MADA ONI NAJGORI JOS IZBJEGAVAJU ZASLUZENU KAZNU. NO NAJVECI USPJEH JE SUSPENZIJA JEDNOG OD NAJVECIH KRIMINALACA NA JEDNIM OD NAJUTICAJNIJIH POLOZAJA, ZBOG UCESCA U SVERCU ORUZJA. TO JE TEK POCETAK I MI NASTAVLJAMO DALJE U BORBI SA MAFIJOM


Napomena: Ovaj dokument je zavrsna faza moje borbe protiv kriminala u institucijama drzavne vlasti u navedenoj godini, a vezano za ubistvo i prikrivanje ubistva djevojčice Ivone Bajo, te svim nezakonitim postupcima kriminalaci iz redova tužilačke mafije po tom pitanju.
Kako sam kontinuirano dostavljao podatke o ovom slučaju i svim kriminalnim aktivnostima tužilaštva, necu sada detaljno da ponavljam nista od toga. Ističem samo da je tužilačka mafija, kada je saznala da imam veći broj dokaza o njihovim zločinima, uključujući i snimke njih samih, pokrenula akciju nepojmljivih razmjera za proječnog građanina.
U sklopu tih aktivnosti su izdejstvovali oduzimanje računara, pošto su me prethodno lažno optužili po članu 169, za "Ugrožavanje sigurnosti".
Kako se ne radi o baštovanima, nego o tužiocima, koji zasigurno znaju, šta je pretpostavljeno kao prijetnja, u pomenutom članu, jasno je da su oni smišljeno, svjesno dali lažnu izjavu sa ciljem da dođu do podataka i unište ih.
Poslije vise od 8 mjeseci, za koje vrijeme su odugovlačili postupak kriminalci iz tužilastva su bili prisiljeni da se saglase sa vraćanjem računara, pošto nisu smjeli da se suoče sa mnom na sudu, gdje bih izneo sve dokaze protiv njih.
Iako sam zahtijevao da budem obaviješten o otvaranju i pregledu računara, što je obavezno po ZKP-u, te tražio više puta razgovor sa tužiocem, on je to naravno izbjegavao, svjestan da je brutalno prekršio više članova pravilnika i KZ-a. Sem toga iako sam uputio pismeni zahtjev da se prilikom predaje izvrši kontrola ispravnosti računara, to je ignorisano i sve je izvršeno bez prijema.
Računar naravno nije bio u funkciji, a postoje i snimci kao dokaz da je hard disk prazan, te je čak i dvd rezač bio neispravan, što ne mogu da shvatim, kome je bilo potrebno, da ga onesposobi, osim ako nije bio u vlažnoj prostoriji.
Šteta koja mi je nanesena uništavanjem programskog koda za oko 130 programskih paketa, odnosno oko 250 fajlova sa tim kodom, je neprocjenjiva i biće predmet tužbe protiv odgovornih, a sada samo ponavljam da su kriminalci unutar tužilaštva spremni na sve samo da bi prikrili tragove svojih zločina. Dakle jedan građanin, koji je došao do dokaza o kriminalu u institucijama sistema i nastoji da se oni procesuiraju, je doživio nezapamćen teror, sa ciljem da se uplaši i odustane od dalje borbe. No kako ta mafija nije bila svjesna sa kim ima posla, to im nije uspjelo. Naime još početkom godine sam dobio podatke da će se u javnosti pojaviti veći broj dokumenata, koji će kompromitovati "velike igrače", te će vremenom svi biti pohapšeni.
To sam i napisao u martu 2010, u dokumentu Tužiocima.mht, (a nalazi se na diskovima koje sam dostavljao institucijama) citiram završni dio:
Imam pouzdane informacije da ce uskoro doci do „velikog ciscenja“. Bilo bi korisno da im pomognete u tom poslu.
Priznajem da nisam očekivao da će to biti u ovakvom obimu, (hapšenje bivšeg premijera Hrvatske, akcija u US kantonu, afera "žuta kuća" i trgovina ljudskim organima, te hapšenja moćnika po Crnoj Gori, sve sa Vikiliks zavrzlamama. Po informacijama koje imam od hakerske mreze i sad već bivši premijer će u budućnosti da završi iza rešetaka.
Mislim na susjednog, mada i ovi "naši" imaju sve potrebne "kvalitete" za to.
No da se ne bavimo više apstrakcijama, nego da se vratim na poznate činjenice:
Sem debakla koji su doživjeli vraćanjem računara, tužilačka mafija je raskrinkana i u slučaju hapšenja moje sestre i mene u avgustu 2010, dan prije "srčanog udara" Ace Teodorovića.
Okružni sud je doneo Rješenje o obustavi postupka protiv nas, a za one koji su neupućeni, ističem da smo uhapšeni pri pokušaju da dostavimo dokaze o više krivičnih djela.
Tužilaštvo dakle u toku cijele 2010. godine "nije imalo vremena" da evidentira niti jedan podatak koji sam pokušao da dostavim. Niti tužilac Stjepanović, u početku, a kasnije ured glavnog tužioca nisu htjeli da čuju kakve ja to dokaze imam, te su čak dali nalog da se nezakonito uhapsimo. Čak je pokušano da mi se zabrani i predaja dokumenata u pisarnici, što je kasnije poslije mog protivljenja i upozorenja preinačeno, tako da sad materijal predajem u hodniku prizemlja, što je jedinstven slučaj u zemlji.
Naravno to što predam "niko još nije proučio", mada sam lično imao prilike da vidim kako se pojedinci vraćaju natrag pošto su već krenuli kući, (oko 14 sati), da bi pročitali sve što dostavim, jer je materijal koji ja predajem prioritet tužilaštva. To u smislu da ih zanima sadržaj, a naravno ne da bilo šta preduzmu.
Svojim odlukama Sud je jasno pokazao da nikada u okviru svoje borbe nisam prekršio zakon, i to je jasno istaknuto. Ono što nije direktno istaknuto je to da je servis mafije tužilaštvo, pokrenulo pravi teroristički napad na mene, koristeći se pri tom svim sredstvima i brutalno kršeči zakon koji bi trebali da primjenjuju.
Niko ne smije biti izvan i iznad zakona, te od vas očekujem da te kriminalce zaustavite i da pred sudom bude okarakterisano svako njihovo krivično djelo.
Mislim da je sada svima jasno, da ja neću odustati nikada, a ostavljam otvoreno pitanje:
Da li će sve moći da se završi pred našim sudovima ili će biti potrebna internacionalizacija ovog slučaja. Sve sporove sa tužilačkom mafijom sam dobio pred sudom, i to bez ijedne riječi o dokazima koje sam dostavio o njihovim zločinima.
Sud u Strazburu zasigurno neće ćutati o tome...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 61

KONZULATU REPUBLIKE HRVATSKE

VLADI REPUBLIKE HRVATSKE

MOLBA


Obracam se Vladi Republike Hrvatske, a posredstvom Konzulata Republike Hrvatske u Tuzli, sa molbom da se proslijede ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, da ih strucne osobe u pomenutom ministarstvu, analiziraju, skupa sa dokumentom "NALAZ I MISLJENJE", dr Blazanovica i fotosima koje sam predala konzulatu u Cirihu, te ukoliko nadju osnova u mojim tvrdnjama, proslijede svoje misljenje Vladi Bosne i Hercegovine, te Vladi republike Srpske, sa ciljem da se otkriju i procesuiraju ubice moje kceri Ivone Bajo, (inace drzavljanke Republike Hrvatske) dana 23.07.2009. godine u Bijeljini...
Ukratko bih predocila da je posle vise nezvanicnih, u javnost plasirano misljenje da je moja kci, sama sebe ubila, tako sto se nabola na zicu od korpa sa bicikla, (promjera 2mm) koja je napravila rez na grudima od 2cm, te potom probila prsnu kost, napravivsi probod kroz nju od 25*1mm, te potom kroz grudnu zlijezdu, na kraju napravila razdor desne plucne arterije i dusnice.
Iako je po zavrsenoj obdukciji, porodici (uz prisustvo 5 svjedoka, medju kojima je i jedan sudija), saopsteno da takve povrede nije mogla nanijeti zica, i da obducent nije mogao takvo sto da potpise, Tuzilastvo to ne prihvata, nego nalaze analizu zice.
Porodica je tijekom vremena, dosla do veceg broja dokaza o umijesanosti nekih od inspektora i tuzilaca u prikrivanju ubistva, a posto pocetkom godine "zatvaraju" istragu, iako niti jedan od vjestaka (biolog i trasolog), nije dao potvrdu da je smrt nastupila na nacin kako je to sugeriralo tuzilastvo, dolazimo i do materijalnog dokaza, torbe koju je djevojcica imala uz sebe u danu kada je ubijena.
KORPA

Torba je naime za svo vrijeme navodne istrage bila sakrivena, kako od porodice, tako i od javnosti, a predocena nam je tek po zatvaranju istrage u prostorijama Okruznog suda u Bijeljini, kada je moj brat Zdenko Bajo, nacinio snimke te torbe, na kojima se jasno vidi da je kais od par cm debljine presjecen, te djelimicno opran nekim hemijskim sredstvom, kako bi se uklonili tragovi ubistva. Sve to su vidjeli i uklonili istrazitelji, ocito sa namjerom da se ubistvo jednog djeteta predstavi kao nesrecan slucaj.
Napominjem da je pristup predmetima odobrio Sud, a Tuzilastvo na vise podnesenih zahtjeva o pristupu informacijama (na sto ih obavezuje zakon), ne dozvoljava uvid u spis i kopiranje dokumenata, kako bi nas sprijecili da dodjemo do svih dokaza o prikrivanju ubistva...
Slika torbe na kojoj se jasno vidi prelaz iz originalne zute boje u drugu nijansu, predata je istrazi, kao i dokument "Zagubljeni dokazi", na kome se ocituje da predmet koji je ubio moju kci, prethodno presjekao pomenuti kais, pod uglom koji zatvara polozaj rane na grudima sa tim kaisom prebacenim preko ramena.
Torba se i dalje nalazi u prostorijama suda, a posto je moj brat predao snimke torbe kvaliteta 7000000 piksela Tuzilastvu i policiji, te pozvao pojedinacno sve tuzioce na suradnju u otkrivanju ubojica, uslijedila je tortura od strane drzavnih institucija prema mojoj porodici, koja se ocitovala u tome sto je svako ko je vidjen u drustvu mog brata, pracen, legitimisan, pretrasan, te je posle upada policije u prostorije koje je koristio moj brat i osobe sa kojima je bio u kontaktu, oduzet racunar (moje vlasnistvo, a koji je koristio brat za prikupljanje i obradu podataka o kriminalcima unutar drzavnih institucija), te imovina jedne druge osobe, koja nije u srodstvu sa nama, ali je moj brat koristio njegov stampac, posto vlastiti nije imao.
Nadalje sugeriram, s obzirom da je Tuzilastvo poslalo obavijest Konzulatu da ce njihovim pripadnicima uvijek biti omogucen uvid u dokumentaciju, a gospodja konzulica u Tuzli, Miona Sevcik je upoznata sa nasim problemima od samog pocetka, da se ta mogucnost iskoristi, kako bi uz pomoc mog brata, koji je najbolje upoznat sa svim kriminalnim aktivnostima unutar drzavnih organa (a njemu se licno ne dozvoljava pristup informacijama), sve relevantne cinjenice bile predocene i institucijama Republike Hrvatske.
Skrece ovom prilikom paznju na tekst obavijesti koji prilazem na drugoj strani u kome glavni tuzilac kaze da su poslati nesporni uzorci (tkivo), meje kceri na analizu i da je u njenom tkivu, utvrdjeno prisustvo njene krvi. NEVJEROVATNO!!!
Nadalje, posto je prilikom saslusanja zbog napada na drugu djecu Osoba I.H. priznala da je izvrsila ubojstvo Ivone Bajo, tuzilastvo to skriva od javnosti i salju ga u dusevnu bolnicu. Po posljednjim informacijama osoba je pustana i nalazi se u Sarajevu, a tuzilac je u Srebrenici.
I na kraju smo od dr Busarcevica, (tel, 00381641132592). sudskog vjestaka koji je radio trasolosku analizu saznali da mu uopste nisu bile predocene, unutarnje povrede i da je svoje misljenje zasnovao iskljucivo na povrsinskoj rani, sto je ociti bio i cilj tuziteljke.
Audio snimak razgovora sa pomenutim vjestakom, je predat nedavno u pisarnici suda, a svi dosadasnji pokusaji de se to preda policiji ili tuzilastvu zavrseni su bezuspjesno, no pokusacemo ponovno. Izjava vjestaka je na donjem linku
IZJAVA VJESTAKA

Kada se tome doda da je u svom misljenju dr Blazanovic istakao da je povredni predmet trakastog izgleda, a da je po izjavi vozaca kamiona njihov rezervoar uvezan spanerom, trakama za vezanje robe, postaje jasnije zasto nam se uskracivao pristup informacijama. Te izjave smo dobili tek nedavno i to ne zaslugom tuzilastva, koje je ocito smisljeno prikrilo dokaze ubojstva...
Nadam se da cemo svi skupa doprinijeti tome da se sazna istina o ubojstvu jedne osmogodisnje djevojcice, (neovisno o tome sto se radi o drzavljenki Republike Hrvatske), jer ako dozvolimo da nam nekaznjeno ubijaju djecu, kakvu sudbinu mozemo ocekivati za sebe.

BUDIMKA BAJO

0041762453155