CLANAK BROJ 43


ZALBA HELSINSKOM KOMITETU ZA LJUDSKA PRAVA U BIH


Vec dvije godine, postoji FASISTICKA NAREDBA, da se svim clanovima porodice Bajo, ne dozvoli pristup prostorijama OT Bijeljina! Poznato je da je Tuzilastvo institucija namjenjena za gonjenje pocinilaca krivicnih djela, (clan 43 ZKP-u), a istim zakonom, zagarantovano je pravo gradjaninu da prijavi krivicno djelo:
Prijavljivanje krivicnog djela od strane građana(1) Građanin ima pravo prijaviti izvršenje krivičnog djela.
(2) Svako je duzan prijaviti izvršenje krivicnog djela kada neprijavljivanje krivicnog djela predstavlja krivicno djelo.

Takodje je jasno definisano, na koji se nacin to cini:
Podnosenje prijave(1) Prijava se podnosi tuziocu, pismeno ili usmeno..

Potpuno je jasno da je Zakon dao pravo svakom gradjaninu da prijavi krivicno djelo. To dakle nije svojina ni tuzioca, ni policajca, ni sudije, to je moje pravo i ne moze mi niko to oduzimati. Otimanje tog prava gradjanima, je krivicno djelo:
Povreda prava na podnosenje pravnog sredstva(1) Ko sprijeci drugog da koristi pravo na podnosenje tuzbe, zalbe, prigovora ili nekog drugog pravnog sredstva ili podneska, kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(2) Ako djelo iz stava 1. ovog clana ucini sluzbeno lice zloupotrebom sluzbenog polozaja ili ovlascenja, kaznice se zatvorom do tri godine.

No diskriminacija cijele jedne porodice, nije vise samo kriminal, nego je cist primjer fasizma! Izvrsavajuci tu fasisticku naredbu, da bi nas sprijecili u prijavljivanju krivicnog djela i dostavi materijala o ubistvu moje kcerke Ivone Bajo, pripadnici Sudske policije su uhapsili mene i moga brata, te su nas lisili slobode, bez prava na telefonski poziv i kontakta sa advokatom.
Pred kraj radnog vremena izvedeni smo pred sudiju, koji nije dozvolio da iznesemo odbranu, sto je zagarantovano zakonom, uz opasku da nema namjeru ostajati dugo poslije 15 sati. Kaznjeni smo sa po 600 KM + 300 za troskove postupka.
Naravno na to smo ulozili zalbu, koja je usvojena i postupak je obustavljen uz konstataciju da su drzavni organi krsili zakon. Dokumentacija o tome je u prilogu. No fasizam u OT Bijeljina se sprovodi i dalje, te se ne dozvoljava dostava materijala po bilo kom osnovu.
Zdenko Bajo, (inace opunomocen da me zastupa, pred svim drzavnom organima) je ponovo uhapsen pri pokusaju, da preda disk sa dokazima o krivicnim djelima, pritvoren na nekoliko sati i nije izveden pred sudiju, iako je to obavezno zakonom u tim slucajevima. Poslije dva mjeseca je odrzano sudjenje na kome je sudski policajac izjavio da postoji takva fasisticka naredba, na osnovu koje oni ne dozvoljavaju pristup tuzilastvu, nikom iz porodice.
DAKLE, DRZAVA JE UBILA IVONU BAJO, POKUSALA DA PRIKRIJE TO UBISTVO I SADA KADA SU UHVACENI SA RUKAMA KRVAVIM DO RAMENA, BRUTALNO NASTAVLJAJU SA KRIMINALOM I PRELAZE U FASIZAM…
Dokaza o tome ima mnogo, a dio se nalazi na linkovima :
http://zdenkobajo.blog.rs/.
http://kriminaluvlasti.blogger.ba/.
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002184140160&sk=wall#!/.
http://www.youtube.com/watch?v=5nmPYqn0vIc.
http://www.2shared.com/file/3nnGwRu1/Ko_je_ubio_Ivonu.html.
Drzavni organi su po svemu sudeci svercovali oruzje u trenutku kad je doslo do ubistva, te je jasno i zasto su ga prikrili. Porodica je medjutim dosla do dokaza o tome i pri pokusaju da se preda taj materijal i obrazlozi nadleznima, clanovi porodice se vec dvije godine tjeraju iz zgrade, kao zivotinje, a kada insistiramo da nam se omoguci zakonom zagarantovano pravo, krivci nalazu nase hapsenje!
GRADJANI REPUBLIKE! OVOM ZEMLJOM VLADA MAFIJA - (KRIMINALCI POLITICARI I TAJKUNI), KOJI PLJACKAJU, OTIMAJU, UBIJAJU I SPREMNI SU NA SVE DA BI OSTALI NEKAZNJENI I NA MALA VRATA UVODE FASIZAM. MORAMO IH ZAUSTAVITI, DOK NE BUDE PREKASNO...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

 

CLANAK BROJ 42


OSNOVNOM SUDU U BIJELJINI


Predmet:          TUŽBA 
Tužilac: ZDENKO BAJO
Tuženi: 1) GRUHONJIĆ MUHAMED (TUŽILAC U OT BIJELJINA)
Tuženi: 2) DEBELJEVIĆ MILORAD (TUŽILAC U OT BIJELJINA)

OBRAZLOŽENJE


Tužene osobe, Gruhonjić Muhamed i Debeljević Milorad, su kao zaposleni u OT Bijeljina, zloupotrijebili svoj službeni položaj i lažno me optužili za "Ugrožavanje sigurnosti", te zahtijevali, (naredili) službenicima kriminalističke policije u Bijeljini da iako nije postojao nijedan element tog krivičnog djela, podnesu zahtjev NJIHOVOM Tužilaštvu, za informativni razgovor, sa mnom, pretres prostorija i odnošenje računara, te potragu za bilo kakvim materijalom, koje moze ukazivati na bilo koje krivično djelo.
U sklopu te akcije za koju nije bilo nikakvog zakonskog osnova i pokrenuta je isključivo zbog toga, što su je inicirali pripadnici organizovanog kriminala, korumpirani tužioci, praćen sam i pretresan, od strane policijskih patrola, saobraćajne policije i policajaca u civilu, a takođe i neki moji poznanici.
Pokrenut je postupak "Posebnih istraznih radnji" koji je obuhvatao i nadzor komunikacija, te danonocnu strazu u tri smjene, pred mojom kucom, a ako bih se udaljio, praćen sam neprestano patrolnim kolima ili policajcima u civilu.
Od pokretanja tih radnji, (mart 2010) proslo je do sada, (septembar 2011) 18 mjeseci i iako sam više puta pismeno zahtijevao da mi se sudi, na šta imam pravo zagarantovano ustavom i zakonom ili da se zvanično, javno i jasno, odbace lažne optužbe, te povodom toga podneo i zahtjev za pristup informacijama, nema nikakve reakcije od strane Tužilaštva.
Niko se nije usudio da podigne optužnicu i blamira sa pred sudom, bez ijednog argumenta za dokazivanje krivičnog djela, a sa druge strane iako sam poslije 6 mjeseci najkasnije od pokretanja radnji, morao biti obavješten o tome, te takodje o pregledu računara, korumpirani tužioci nastavljaju sa brutalnim pravnim nasiljem, ponašajući se kao da se ništa nije ni desilo. Tako je osim sto ni na jedan Zahtijev ili drugi materijal, nema nikakvog odgovora, a duzni su u roku od 15 dana odgovoriti na zahtjeve, izdata ne kriminalna, ne nezakonita, nego FASISTICKA USMENA NAREDBA, da se meni, mojoj sestri i svima iz porodice Bajo, ne dozvoli pristup Tužilaštvu, po bilo kom osnovu.
Na taj način, bez ijednog pravnog argumenta, bez Suda i presude, cijela jedna porodica je stavljena na nivo zivotinja, jer joj se OTIMAJU, zakonom zagarantovana prava...
Pri pokušaju da se preda materijal, o ubistvu jednog djeteta i više krivičnih djela učinjenih u svrhu sprečavanja dokazivanja tog zločina, na zakonom propisan način, dva put do sada sam hapšen.
Inicijator za ove i sve druge nezakonite radnje prema meni je lažna prijava protiv mene.
Dakle sem tretmana kome sam bio izložen, a poslije kakvog je samo deset dana ranije preminuo, gradjanin Radman Nedeljko, "maltretiranja" (nije bilo fizickog zlostavljanja), pri pretresu, praćenju, nadzoru i tretmana prema meni kao prema psu lutalici, prilikom svakog pokušaja da dostavim neki materijal, to su mogle da vide i sve komšije.
Neki od njih su pomisljali da za tu akciju ima osnova, a nije isključeno da je bilo i takvih, koji su pomislili, da sam ja osumnjičen za ubistvo, djevojčice Ivone Bajo. U svakom slučaju tim tretmanom, zasnovanom na laznoj optužbi, nanesena mi je neprocijenjiva nematerijalna šteta, a zbog činjenice, da nikada nisam dobio obavještenje o tim radnjama, (da su završene) ne postoje uslovi da se bilo gdje zaposlim, jer niko ne želi da mu sutradan policija pretresa poslovne prostorije...
Tužene osobe nisu stolari, zidari, nisu lekari, da ne znaju zakonske odredbe. Radi se o tužiocima, kojima je Krivični zakon i Zakon o krivičnom postupku, osnovno sredstvo za rad i imaju ih u malom prstu. Jasno je dakle da se ne može raditi ni o kakvoj grešci, neznanju, "Pravnoj zabludi". Oni su smišljeno, planski iskoristili svoj položaj, sa ciljem da mi se otmu i unište dokazi koje imam o njihovim kriminalnim aktivnostima. Te lažne izjave su imale sem otimanja i uništavanja dokaza, za cilj da me uplaše, stalnom prijetnjom da ću ako nastavim prikupljati dokaze o organizovanom kriminalu, biti pod neprestanim terorom i optužen za bilo koje krivično djelo, kako bi me eliminisali. Takođe je jasan bio signal svim građanima, šta ih čeka, ako se usude dostaviti mi neki podatak ili najbanalniju pomoć.
9 mjeseci od pokretanja tih radnji, na moj Zahtjev da budem konačno optužen ili da se vrati računar, ili da tužilac shodno ZKP-u, bude kažnjen zbog odugovlačenja, Okružni sud donosi Rješenje o povratu računara, koji je odnesen.
Iako sam podneo Zahtjev da se prije primopredaje provjeri ispravnost računara, Tužilaštvo se oglušilo o to i računar je predat bez kontrole. Hard disk računara je bio prazan, odnosno nije bilo nikakvih podataka. No to je segment koji izlazi iz tužbenog zahtjeva i od tuženih tražim samo nadoknadu nematerijalne štete, koja mi je nanesena, kao posljedica njihove lažne izjave i prijave...
S obzirom da se radi o osobama koje po mojim saznanjima imaju mjesečnu nadoknadu od 3000 KM, a odgovorne su za svu štetu koja mi je kasnije nanesena, tražim da mi se isplati nadoknada u visini polovine njihovih primanja, od trenutka davanja lazne prijave do danas, dakle za 18 mjeseci, jer sam formalno pravno i danas izvan zakona i prema meni se primjenjuje tretman, kao da sam zivotinja.
Stvarna nematerijalna šteta, koju je nezahvalno procjenjivati je zasigurno mnogo veća. Uzevši u obzir da se radi o stresnoj situaciji, koja se moze završiti fatalno, (sem pomenutog g, Radmana i tužiteljica Dijana Milić, je preminula, neposredno poslije prijave), pitanje je koliko može vrijediti jedan ljudski život.
Istina je da sam ja neuporedivo mentalno jači od tih osoba i da su svi iz moje porodice, mnogo teže podnijeli te stresne događaje od mene, (majka je preminula prije pola godine), ali to ne umanjuje odgovornost kriminalaca za lazno prijavljivanje. Procjenjujem da realna šteta iznosi na stotine hiljada maraka, ali imajući u vidu primanja krivaca i njihove realne mogućnosti za isplatu štete, ističem jedinstveni odštetni zahtjev od 50000 KM...
Taj iznos se dijeli na dvojicu tuženih u istom vrijednostima, od po 25000 KM.
1. OSNOV ZA NADLEZNOST SUDA
Osnovni Sud u Bijeljini je mjesno nadležan Sud, svi događaju su se desili na teritoriji opštine Bijeljina, a tuženi su zaposleni u istoj zgradi, gdje se nalaze prostorije suda, a i svi svjedoci su u neposrednoj blizini, te će troškovi postupka biti minimalni...
2. ODREĐEN ZAHTJEV U POGLEDU GLAVNE STVARI I SPOREDNIH TRAŽENJA (TUŽBENI ZAHTJEV)
Ovom tužbom se traži nadoknada štete, koji su mi, svojim lažnim izjavama prouzrokovali tuženi, te zahtijevam da se utvrde sve činjenice i dokazi, te da mi se nadoknadi nematerijalna šteta, od strane tuženih. Radi se isključivo o nematerijalnoj šteti, smišljenom, planskom, davanju lažnog iskaza, a vrijednost odštete će biti navedena u odgovarajućem stavu.
3. ČINJENICE NA KOJIMA TUŽILAC ZASNIVA TUŽBENI ZAHTJEV
Tuženi su nastupili kao građani i lažno me optužili za "Ugrožavanje sigurnosti", nakon čega su "zloupotrijebili svoj položaj" i po riječima inspektora kriminalističke policije, NAREDILI IM, da podnesu Zahtijev zas sve kasnije radnje protiv mene. Činjenica je da je podnesena lažna prijava, da sam praćen, pretresan, saslušavan, da je izvršen pretres na osnovu te prijave i odnošenje računara, da do danas nisam obaviješten o prekidu "Posebnih istražnih radnji" i o pregledu računara. No suštinski, najbitnija činjenica je to da je podnesena lažna prijava, od strane tuženih i za to postoje dokazi...
4. DOKAZI KOJIMA SE UTVRĐUJU OVE ČINJENICE
Postoji veći broj dokaza, za utvrdjivanje ove činjenice, a većina se nalazi na disku u prilogu. Suštinski najvažniji dokazi su zvanični dokumenti državnih organa. Prevashodno ću se bazirati na sledeće dokaze, koji su u prilogu, a nalaze se i na disku u folderu "Tužba", a to su : Tuziocima mejl, Pisma tuziocima, Naredba za pretres, Zapisnik saslušanja, Zahtjev Sudu za povrat računara, Rješenje suda o povratu i Zahtjev za informacije. Sem toga svoje tvrdnje namjeravam dokazivati i svjedočenjem inspektora Maksimović Bojana, te Jovičević Zorana, ukoliko tuženi ne priznaju krivnju i ne prihvate odgovornost, odnosno sami ponude nagodbu bez Pretresa. Napominjem da sam pokušavao razgovor sa tuženima, koji su oni odbili, no shodno zakonu, oni će imati 30 dana da iznesu svoj stav...
5. NAZNAČENJE VRIJEDNOSTI SPORA
Vrijednost spora, odnosno nadoknade za nematerijalnu štetu je 50000 KM (pedeset hiljada konvertibilnih maraka).
6. PRAVNI OSNOV TUŽBENOG ZAHTJEVA
Iz samog teksta tužbe je jasno, koji je pravni osnov, a uz to je u relevantnom članu predviđeno da će sud postupiti po tužbi i kad nije naveden pravni osnov.
Tuženi su odgovorni za nematerijalnu štetu nanesenu meni, te se od njih traži nadoknada te štete. Dakle pravni osnov je NADOKNADA ŠTETE...
7. OBAVEZNI PODACI U SKLADU SA CLANOM 334
Ova Tužba je rađena u 3 primjerka, (za Sud, te po jedan za obojicu tuženih). Privatne adrese tuženih mi nisu poznate, te je navedeno njihovo radno mjesto, odnosno institucija u kojoj su zaposlenim a to je OT Bijeljina. Moje adresa je navedena na kraju Tužbe, a Zahtjev za oslobađanje od troškova postupka, potkrepljujem Izvještajima o uplati na moje ime iznosa od 30 KM mjesečno, što je moj jedini prihod. Dakle, svaki dan imam po 1 KM za život, ako mjesec ima 30 dana, a svakog februara mogu ustedjeti bar po 1 marku, a prestupne godine i dvije...
Nažalost postoje i mjeseci sa po 31-im danom, tako da od pomenute uštede, ne ostaje ništa...
Shodno Zakonu, očekujem da će tuženi iznijeti svoj stav, a bez obzira na to što su pokazali nevidjenu drskost, bahatost i primitivizam, imaju mogućnost da iznesu svoj prijedlog. Lažnu izjavu su dali sa ciljem da prikriju ubistvo Ivone Bajo i otmu mi dokaze o njihovim krivičnim djelima. Ukoliko su spremni iznijeti istinu o tome, odštetni zahtijev se može i korigovati, toliko da bude simboličan...


PRILOZI TUŽBE


Prilog 1 : OBAVJEŠTENJE (MEJL)
Prilog 2 : OBAVJEŠTENJE (PISMA)
Prilog 3 : NAREDBA
Prilog 4 : ZAPISNIK
Prilog 5 : ZAHTJEV
Prilog 6 : RJEŠENJE OKRUŽNOG SUDA
Prilog 7 : ZAHTJEV ZA PRISTUP INFORMACIJAMA
Prilog 8 : PRIJEDLOG ZA OSLOBAĐANJE OD TROŠKOVA POSTUPKA
Prilog 9: IZVJEŠTAJ O UPLATI
Prilog 10: DVD "DOKAZI TUŽBE"

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 41


UBISTVA CE SE NASTAVITI


Vec duze vrijeme upozoravam drzavne organe i medije o kriminalu u institucijama sistema,prije svega u Tuzilastvima.
Iako sam jos prije 18 mjeseci predao prve dokaze o umjesanosti drzavnih organa u ubistvo i prikrivanje ubistva Ivone Bajo, ne samo da niko ne reaguje od nadleznih, nego ni mediji to ne smiju da objave iz straha od odmazde.
Po svemu sudeci do ubistva je doslo, prilikom sverca neke robe, (heroina ili oruzja) u firmu lokalnog tajkuna i kriminalca Bobar Gavrila, prvog covjeka u Bijeljini, najveceg kriminalca u zemlji Dodig Milorada. No da li su zaista svercovali oruzje, kojim se naoruzavaju paravojne formacije sa onakvim psihopatama, koji na svoj rodjendan ubijaju svoje goste ili je nesto drugo u pitanju, sada je sasvim sporedno jer postoje neosporni dokazi o kriminalu unutar OT Bijeljina...
http://zdenkobajo.blog.rs/.
http://kriminaluvlasti.blogger.ba/.
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002184140160&sk=wall#!/.
http://www.youtube.com/watch?v=5nmPYqn0vIc.
http://www.2shared.com/file/3nnGwRu1/Ko_je_ubio_Ivonu.html.
Poseban akcenat je na slici materijalnog dokaza sa mjesta zlocina: torbe koju je ubijena djevojčica nosila, a ciji je kais presjecen ukoso, dio nedostaje dok je veci dio ostatka opran vidljivo da bi se uklonili tragovi ubistva i prikrio monstruozni zlocin.
Taj prljavi posao, gori i od samog ubistva izvela je tuzilacka mafija iz Bijeljine, koja je majka svih drugih mafija, sa zadatkom da stiti tajkune, pripadnike organizovanog kriminala.
Uhvaceni sa rukama krvavim do ramena, kriminalci iz OT Bijeljina, gestapovskim metodama, zapusavaju usta svim medijima i izdaju fasisticku USMENU naredbu, da se svima ih porodice Bajo, ne dozvoli pristup Tuzilastvu, po bilo kom osnovu, kako bi sprijecili dostavljanje materijala o njihovim zlocinima.
Izvrsavajuci tu naredbu pripadnici policije su vec dva puta hapsili clanove porodice, pri pokusajima,da ostvare zakonom zagarantovano pravo:
Prijavljivanje krivicnog djela od strane građana
(1) Građanin ima pravo prijaviti izvršenje krivičnog djela.
(2) Svako je duzan prijaviti izvršewe krivicnog djela kada neprijavljivanje krivicnog djela predstavlja krivicno djelo.
Dakle stiteci najvece kriminalce u zemlji, tuzilacka mafija je spremna na sve da bi sakrila tragove, njihovih zlocina. Od ubistva Ivone Bajo, osim "sitnica" vezanim za samo ubistvo, kao sto je navedena torba i falsifikovanje vjestacenja i obmanjivanje vjestaka, (
http://www.youtube.com/watch?v=5nmPYqn0vIc), u Bijeljini se desio upad u BN televiziju, sa jasnom porukom sta ceka neposlusne medije.
Potom je uslijed stresa dozivljenog pri saslusavanju, preminuo gradjanin Nedeljko Radman.
Pokusavajuci da me uplase, pripadnici tuzilacke mafije su izdejstvovali nevidjenu hajku na mene, koja je obuhvatala sem tretmana koji je dozivio g. Radman i pretres kuce, odnosenje racunara sa dokazima, prisluskivanje i pracenje komunikacija, nadzor objekata, pracenje ukorak i patrolnim vozilima po gradu, te danonocnu strazu u 3 smjene, pred mojom kucom.
Prije toga sam imao telefonski poziv, (ocigledna sacekusa, sa automatskim oruzjem) a po pokretanju tih radnji, desio se i pokusaj ubistva trovanjem, koji je zamalo uspio.
Naravno cijelo vrijeme mi nije dozvoljeno da prijavim bilo koje krivicno djelo dezurnom tuziocu:
Podnosenje prijave
(1) Prijava se podnosi tuziocu, pismeno ili usmeno.
Zatim jedna osoba priznaje da je izvrsila ubistvo Ivone Bajo, ali se informacije o tobe blokiraju,te se poslije odokativnog pregleda od strane saucesnika Stjepanovic i Kovacevic, proglasava neuracunljivim i pusta na slobodu...
Samo 4 dana po predaju dokaza nacelniku kriminalisticke policije g. Teodorovic Aci, pri pokusaju da, isti predamo i tuzilastvu, uhapseni smo sestra i ja. G. Teodorovic, koji je obecao da ce podnijeti zahtjev za saslusanje kriminalca Stjepanovic Danice, vec sutradan je pronadjen mrtav u automobilu.
Za sve ove dogadjaje, kao i za samo ubistvo Ivone Bajo, podneo sam zahtjev za pristup informacijama, koje je tuzilacka mafija, brutalno krseci relevantni zakon, bacala u korpu za otpatke.
Poslednji slucaj ubistva u Bijeljini, kada je pripadnik paravojne jedinice, koji je svoje snimke u ratnoj opremi prikazivao i na internetu, pokazuje koga sve stiti tuzilacka mafija.
Ovaj zlocin se moze zavrsiti samo na jedan nacin: UBICA SE OSLOBADJA KAO NEURACUNLJIV...
U suprotnom, ako bi se radilo po zakonu, ubica bi mogao ispricati puno zanimljivih detalja:
Ko je njemu dao oruzje i uniformu, ko su ostali pripadnici jedinice, kakav im je cilj i zadaci, koga je sve vidio iz politickog vrha ili cuo da je povezan sa nelegalnim naoruzavanjem i ko je komandant jedinice.
Dakle sa 99% sigurnosti, mozete biti sigurni da je tuzilac dobio zadatak da oslobodi ubicu.
Gradjani republike, nije pitanje da li ce jos biti ubistava, pitanje je samo hoce li te ubice sledeci metak, ispaliti prema vama ili vasem djetetu...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

 

CLANAK BROJ 40


OSNOVNOM SUDU U BIJELJINI


Predmet: 80 0 P 031776 11 P             TUŽBA (DOPUNA TUZBE)
Tužilac: BUDIMKA BAJO BOLLIN
Tuženi: REPUBLIKA SRPSKA
U Rješenju dostavljenom od strane Suda, istaknuto je da se "Tužba vraća tužilji, radi ispravke i dopune"...
U daljem tekstu ovog dokumenta bit će numeroloski predoceni svi podaci koje je Sud tražio, a shodno članu "Tužba i njena sadržina", Zakona o parničnom postupku, uz napomenu da je i prvobitna verzija sadržala sve to, što će biti argumentovano obrazloženo u nastavku. Takođe ističem da sama tužba nije vraćena, tako da je nejasno, da li se tu radi o metafori ili je učinjen neki administrativni propust.
1. OSNOV ZA NADLEZNOST SUDA
U tekstu prvobitne tužbe istaknuto je da je Osnovni sud u Bijeljini, mjesno nadležan sud, a dio o tome je uokviren pravougaonikom i označen sa desne strane brojem 1,(prilog 1 "Prvobitni tekst tužbe") uz opasku da bi u tom slučaju troškovi bili minimalni. Ono što tada nije bilo istaknuto je činjenica da se tužena, može pozvati na nadležnost Suda u Banjaluci, za šta postoji zakonski osnov. Tuženoj je prije predaje tužbe sudu, ponudjen dogovor da isplati samo 1000 KM i da uopšte ne dodje do sudjenja uz odredjene uslove. Takođe postoji mogućnost sporazuma dvije strane o tome koji će Sud da sudi, (član 52). Istina je da taj član ne daje u potpunosti osnova za to, ali s obzirom da je i Sud jedan od organa tužene, da u istoj zgradi postoji kancelarija pravnog zastupnika tužene i da su kako je istaknuto u tom slučaju troškovi višestruko manji, ostavljeno je tuženoj i Sudu da o tome iznesu svoj stav.
Moguće je dakle da Sud ne uvaži ove razloge i oglasi se nenadležnim, ali u tom slučaju je obavezan da u roku od 3 dana ustupi predmet nadležnom Sudu, (član 20 ZOPP).
2. ODREĐEN ZAHTJEV U POGLEDU GLAVNE STVARI I SPOREDNIH TRAŽENJA (TUŽBENI ZAHTJEV)
Sto se tiče ove stavke, jasno je istaknuto da je gđi Budimki, nanesena materijalna šteta, krivicom organa tužene, zbog brutalnog pravnog nasilja i sprečavanju zakonom predviđenih prava i procedure i istaknuta je vrijednost nanesene štete. Dijelovi teksta u kojima se o tome govori su obeleženi brojem 2, na četiri mjesta u prilogu jedan. To što je korišten termin, "oko 1000 KM" je uslovljeno time, da je najveći dio troškova koje je imala, gđa Budimka, platila u Švajcarskim francima, te je zbog poznatog rasta kursa iznos nestalan i danas je osjetno veći.
Shodno tome cilj tužbe, (ili zahtjev) je da se nanesena materijalna šteta, tužilji, nadoknadi od strane tužene, odnosno da Sud donese Rješenje, kojim se tužena na to obavezuje.
U slučaju da tužena prihvati predloženi sporazum, koji je jasno opisan u tekstu, te odmah pokrene istragu o odgovornosti krivaca za ubistvo i prikrivanje ubistva i dokaze o tome objelodani javnosti, ne bi ni bilo osnova da se traži nadoknada za nematerijalnu štetu, jer je majci važnija istina, pravda i zakon, od bilo kog novca.
Zato je odšteta od 5000000 KM (pet miliona konvertibilnih maraka), dakle daljnjih 4999000 KM, u drugom planu, jer zavisi od stava tužene. Dakle to je bilo jasno istaknuto u prvobitnoj tužbi, no kako se ispostavlja da je ipak nejasno, ovom prilikom se objedinjuju sve u jedan osnovni zahtjev.
Dakle traži se da za nanesenu, prije svega nematerijalnu, štetu, duševni bol, maltretiranje, ponižavanje, kršenje ljudskih i prava predviđenim zakonom, za vrijeme fiktivne istrage, te naročito poslije Odluke o nesprovođenju istrage, pola godine poslije ubistva, sve do danas, za samo ubistvo djeteta Ivone Bajo, te materijalnu štetu nanesenu tužilji, kao posljedica tih događaja i nezakonitog hapšenja, tužena Republika Srpska, isplati nadoknadu od 5 miliona KM...
Nije potrebno isticati, da ne postoji novac, kojim se moze platiti zivot jedinog djeteta, gđe Budimke i sav bol nanesen joj od strane službenika tužene sa ciljem da se prikrije ubistvo i zaštite počinioci. Posebno je nezahvalno za bilo koga da odredi iznos takve nedoknade, te se to izbjeglo prilikom prvobitnog teksta, ali kako Sud zahtijeva brojke:
a) 1000000 KM odšteta za ubistvo djevojčice Ivone Bajo
b) 1500000 KM za bol i poniženje tokom fiktivne istrage
c) 1500000 KM za bol, poniženje, maltretiranje, poslije odluke o nesprovođenju istrage
d) 1000000 KM za šok, bol, traume prilikom otkrića materijala koji dokazuje ubistvo i prikrivanje ubistva.
Ukupna suma u pogledu glavne stvari je dakle navedenih 5000000 KM, a razlog zašto je odšteta za ubistvo samo 1 milion KM je to, što vjerujemo, da do smrtnog ishoda nije došlo namjerom organa tužene, nego nepažnjom i neodgovornošću. Svaka od stavki (a-d) će biti posebno dokazivana, i samo u slučaju da se dokažu sve četiri odšteta suma bi bila 500000 KM. što će biti na Sudu da ocijeni. Sporedno traženje je vezano iskljucivo za jedan dan, (10.08.2010.) kada je došlo do nezakonitog hapšenja i iznos koji se traži, kao nadoknada, je (450 F za novu avionsku kartu, 150 F vrijednost dnevnice, za 11.08. kada je tužilja trebala biti na radnom mjestu, 100 F troškovi za taksi usluge i telefonske razgovore, povodom tog događaja. Po trenutnom kursu, taj iznos danas je osjetno preko 1000 KM, ali ga nećemo povećavati i ostajemo pri tom iznosu, na koji se dodaje nadoknada za nematerijalnu štetu, naneseni bol i poniženje tužilje toga dana u iznosu od 9000 KM, te je ukupan iznos sporednih traženja time limitiran na 10000 KM...
3. ČINJENICE NA KOJIMA TUŽILAC ZASNIVA TUŽBENI ZAHTJEV
U samom tekstu prvobitne tužbe, navedeno je više činjenica i dokaza. Kako je tada akcenat stavljen na nezakonito hapšenje, istaknuto je najviše to. No govoriti o činjenicama a da se istovremeno one ne potkrijepe dokazima, je apsurdno, jer suštinski, dokazi o tome, zvanični sudski dokumenti, dokazuju činjenicu da se radi o kršenju zakona, u prilogu 1, taj dio teksta je oznacen brojem 3 i uokviren. Kako nije poznat stav tužene o sporazumu, manje se govorilo o činjenicama vezanim za nematerijalnu štetu, ali je i to navedeno u tekstu. Popis dokumenata na koji se poziva tekst, a koji su podvučeni i predstavljaju istovremeno i dokaze, kojima se argumentuje neka činjenica, je u narednim redovima.
Danica.mp3, Institucijama Republike.html, Istina o ubistvu.avi, Izjava vjestaka.html, Karta.png, Karta.htm, Obavijest.png , Obavjestenje i zahtjev 1.png, Obavjestenje i zahtjev 2.png, Objasnjenje tuzbe.html, Oslobadjanje 1.jpg, Oslobadjanje 2.jpg, Osuda 1.jpg, Osuda 2.jpg, Osuda 3.jpg, Otkaz.png, Prijava protiv Novaka 2.htm, Prijava protiv Sudske policije.htm, Punomoc.png, Torba.jpg, Traka.jpg, Zahtjev 1.jpg, Zahtjev 2.jpg, Zahtjev 3.jpg, Zahtjev tuziocu.png.
Svi ti dokazi se nalaze na disku u prilogu, a neki od njih su i kao tekstovi bili priloženi tužbi.
Činjenica je dakle da je djevojčica izgubila život nasilno, probodom kroz grudni koš, da su istražni organi tužene, falsifikovali vještačenja i dokaze, kršili zakon, onemogućavali porodicu da da izjavu o svojim saznanjima i konstantno terorisali, maltretirali i ponižavali, a izdata je čak i čisto fašistička naredba sudskoj policiji:
DA SE ZDENKU BAJI, BUDIMKI BOLLIN BAJO I SVIMA IZ PORODICE BAJO, NE DOZVOLI PRISTUP TUŽILAŠTVU
Izvršavanjem tog fašističkog naloga došlo je do opisanog nezakonitog hapšenja, a činjenica je takođe da već drugu godinu se onemogućava predaja materijala i bilo šta drugo vezano za rad i obaveze tužilaštva, zastupniku gđe Budimke.
Iako ovaj stav tri tretira samo činjenice, dodajem da će se one dokazivati, zvaničnim dokumentima tužene, vještačenjima, audio snimcima aktera i po potrebi svjedočenjem istih na sudu. Činjenica je da je tužilja zbog svih nezakonitih radnji i ponizavanja od strane organa tužene, pretrpjela nevidjene šokove, traume, i duševni bol...
4. DOKAZI KOJIMA SE UTVRĐUJU OVE ČINJENICE
Već je skrenuta pažnja na to da je neki predmet ili dokument, istovremeno i činjenica i dokaz. Jedan od najistaknutijih primjera je torba koju je djevojčica nosila preko ramena u trenutku ubistva. Činjenica je da je uklonjena sa lica mjesta i izuzeta iz istražnih radnji, ali stanje u kome se nalazi sada, (ako nije uništena) dokazuje da se radi o namjernom prikrivanju ubistva! Kaiš torbe je dvostruko presječen, dio je nestao sa lica zemlje, a veci dio je izmjenjene boji i bez kapi krvi, što ukazuje da je opran jakim hemijskim sredstvom. Sama torba je dakle univerzalni dokaz i dokazuje da se radi o ubistvu, da je namjerno i planski sabotirana istraga. Vidjevsi dokaz te monstruoznosti, tužilja je bila u nevjerici, da je tako nešto moguće. Taj dokaz nije jedini i ovom prilikom ističem samo falsifikate tužilaštva, na zvaničnom sajtu, kada su monstruozno falsifikovali vještačenja i izjave svjedoka, te izjava vještaka dr. Busarčevića iz koje je jasno da je tužilaštvo sakrilo od njega sve podatke o unutrašnjim povredama. Popis nekih dokaza je već naveden u prethodnom stavu 3, a na disku koji je u prilogu, se nalaze skenirana vještačenja, izjave svjedoka, fotografije, i već pomenuti dokumenti vezano za hapšenje, krivične prijave i te audio snimci. Sve to je opisano i u prvobitnom tekstu tužbe...
5. NAZNAČENJE VRIJEDNOSTI SPORA
U prilogu 1, brojem 5, (na tri mjesta) oznacen je dio u kome se govori o vrijednosti spora, sto je uočeno i od strane suda. Dakle zavisno od toga da li će tužena prihvatiti sporazum, vrijednost bi bila 1000 KM i praktično ne bi bilo potrebe za Sudskom raspravom, ili 5000000 KM, ako to ne bude prihvaćeno. No kako je očito da je jedini plan tužene da nastavi sa opstrukcijom, u ovoj dopuni tužbe ističe se kao vrijednost spora suma od 5000000 KM. Naravno da je još uvijek otvorena mogućnost da tužena prihvati sporazum i u svom odgovoru sudu to istakne, čime bismo odustali od tog iznosa, te bi ostao samo onaj "sporedni zahtjev" od 10000 KM.
Tužilja se poziva na pravo predvidjeno zakonom da bude oslobođena plaćanja takse,(član 400) jer je jedna od posljedica nezakonitig hapšenja gubitak posla, a prijedlog za to kao i dokaz je u prilozima...
6. PRAVNI OSNOV TUŽBENOG ZAHTJEVA
Iz samog teksta tužbe je jasno, koji je pravni osnov, a uz to je u relevantnom članu predviđeno da će sud postupiti po tužbi i kad nije naveden pravni osnov.
Tužena Republika Srpska, odgovorna je za materijalnu i nematerijalnu štetu nanesenu tužilji, te se od nje traži nadoknada te štete. Dakle pravni osnov je NADOKNADA ŠTETE...
7. OBAVEZNI PODACI U SKLADU SA CLANOM 334
Tužilja Budimka Bollin Bajo, povremeno boravi u porodičnoj kući, (Majke Jevrosime 20 u Bijeljini), na kojoj adresi je konstantno i punomoćnik Zdenko Bajo, a u poslednjih 20 godina, je kao podstanar na privremenom radu, boravila na više lokacija. Trenutno je u iznajmljenom stanu u Cirihu, a adresa nije navedena, zbog opasnosti od provale i možda povređivanja, pa čak i ubistva. Naime još u januaru 2010, predvidjeli smo da će pripadnici organizovanog kriminala, unutar institucija tužene, koristeći se svojim položajem, isti zloupotrijebiti i pod nekim izgovorom odnijeti racunar sa dokazima o svom kriminalu i unistiti ih. Tako su svi dotadasnji podaci za koji kriminalci nisu znali, narezani na disk, koji je gđa Budimka odnijela u Cirih, umnožila i sklonila na sigurne lokacije, a upad policije i odnošenje računara se desio krajem marta, pod lažnom optužbom za "Ugrožavanje sigurnosti". Iako je od tada proslo 18 mjeseci, niko se nije usudio da podigne optužnicu na osnovu te lažne prijave, a u decembru su bili prisiljeni vratiti racunare, sa praznim hard diskom. Kako su vec bila dva pokušaja ubistva, jednog člana porodice, od kojih je drugi, (trovanje) zamalo uspio ne zelimo objavljivanjem adrese u Cirihu dovesti i opasnost život gdje Budimke, tim prije što će se podaci o tome dostaviti tuženoj strani, a kompletan tekst će biti objavljen na internetu, na adresi "kriminaluvlasti.bloger.ba".
Adresa, na kojoj se nalazi i ponomoćnik je sasvim dovoljna za komunikaciju sa Sudom i tuženom i ona je bila na više dokumenata u prilozima. Istina ne i na dnu same tužbe, jer je bio naveden samo broj telefona, no s obzirom da je Sud poslao Rješenje, očito je da je adresa bila vidljiva...
Na kraju ističem da je prošlo preko dva mjeseca, od predaje tužbe do slanja Rješenja. Kako je Sud obavezan da u roku od 30 dana, dostavi tužbu tuženoj strani, (ako je bez nedostataka), a "konstatovano" je da tužba ima brojne nedostatke, očito je da je nepotrebno zadžana više od mjesec dana, ili je ipak dostavljena tuženoj strani, pa je Rješenje suda posledica, primjedbi, komentara i sugestija tužene Republike Srpske.
O čemu god da se radi, mi ćemo nastaviti u svojoj borbi za istinu, a sve ovo što se dešava je samo dodatni argument i dokaz za tužbu protiv Republike Srpske pred Sudom u Strazburu...
Postoje samo dvije opcije! Ili je Republika Srpska kriminalac, ubica i monsrtum ili ima među svojim službenicima pripadnike organizovanog kriminala. Potezi organa tužene će dati odgovor na pitanje, šta je od toga istina...

PRILOZI TUŽBE


Prilog 1 : PRVOBITNI TEKST TUŽBE
Prilog 2 : PUNOMOĆ
Prilog 3 : PRIJEDLOG ZA OSLOBAĐANJE OD TAKSE
Prilog 4 : PREKID RADNOG ODNOSA
Prilog 5 : DISK : TUZBA I DOKAZI

BUDIMKA BOLLIN BAJO
po punomoći OPU-559/2010 : ZDENKO BAJO
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

CLANAK BROJ 39

OSNOVNOM SUDU U BIJELJINI

PREKRŠAJNOM ODJELJENJU

ŽALBA PO PREDMETU : 80 1 Pr 004323 11 Pr od 22.08.2011.


Postoji više argumenata, na kojima se temelji ova žalba, a shodno stavu B (ako su okrivljenom uskraćena bilo koja prava određena u članu 6 ovog zakona, člana 62. (Bitne povrede prekršajnog postupka), ističem da mi pomenuti član 6 nije čak ni pročitan, a pogotovo nije poštovan, sem stavova C i F, (koji nije ni bio potreban).
Dakle prije svega je prekršen stav A, člana 6, jer mi je odmah po provjeri moje tvrdnje da ranije nisam kaznjavan, saopšteno, da je to olakšavajuća okolnost i ponudjeno da prihvatim odgovornost i praktično priznam krivicu. Iako Član 48. Postupak na usmenom pretresu, daje sudu takvu mogućnost, (što je u suprotnosti sa pretpostavkom nevinosti - greška u zakonu), ta ponuda je uslijedila bez ikakvog izlaganja o navodnom prekršaju, pa čak nije bilo ni pomena o članu 24 ZOJRIM, za šta sam okrivljen. Vidljivo je da ni u jednom dokumentu, (u prilozima) počev od Potvrde o lišenju slobode, pa o Otpustu, te Zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka, Pozivu, samom Pretresu, te Rješenju, nije naveden tekst tog člana.
Jasno je da je time prekršeno moje pravo da znam šta mi se stavlja na teret. To što ja znam tekst pomenutog člana ne amnestira Sud od obaveze da mi se to predoči, a na moju sugestiju da se taj član pročita, makar zbog svjedoka, te da ću im postavljati pitanja o tome kad mi bude omogućeno, dobio sam odgovor, da ne mogu odredjivati i upravljati postupcima i radom Suda i policije, a niti je član pročitan, niti sam dobio dozvolu da ispitujem svjedoke...
Prekršen je takođe stav E, člana 6 (da ispitaju ili da se u njihovo ime ispitaju svjedoci koji ih terete i da se obezbijedi prisustvo i saslušanje svjedoka u njihovu korist pod istim uslovima kao i svjedoka koji ih terete ), jer iako sam jos krajem jula 2011, predao podneske u istovjetnom obliku Sudu i PS Bijeljina, u kojima sam sem opisa dogadjaja trazio da se pozovu i svjedoci, čija sam imena naveo, to ne samo da mi nije omogućeno, nego nije ni pomenuto.
Pošto sam u toku Pretresa, dobio pitanje o sadržaju materijala koji sam imao namjeru da predam tog dana kada mi se pripisuje prekršaj, shvatio sam da sudija nije pričitala ni slovo iz tog Podneska! S obzirom da mi je dobro poznat ZOP, shvatio sam da je samo to dovoljno da dokaze neregularnost presude i nisam to ni pominjao...
Kompletan tekst tog podneska je u prilogu sa jasno navedenim imenima osoba, koje sam trazio da budu svjedoci, kako bi ih ispitao. Sem toga imao sam namjeru predočiti i 2 dokumenta, (Obavjestenje, te Kako mali Đokica shvata zakon i prava, koji sam objavio na internetu, iste veceri kad sam uhapsen, na blogu http://kriminaluvlasti.blogger.ba/). No kako je praktično prekršen ceo član 48 Postupak na usmenom pretresu ZOP-a, za to nije ni bilo prilike. Nevjerovatno je to da osim što ja nisam dobio priliku da ispitujem svjedoke, nije to omogućeno ni podnosiocu Zahtjeva. Ispitivanje svjedoka je u cjelosti, obavila sudija, što je u suprotnosti sa stavom 2 (Teret dokazivanja da je okrivljeni počinio prekršaj je na ovlaštenom organu.) pomenutog člana. Jedina riječ kojom se dokazivala moja krivica je bila "OSTAJEM", kada je po ispitivanju svih svjedoka, sudija postavila pitanje "Vi ostajete pri..." i ne sačekavši da se dovrši rečenica ,(...svom zahtjevu - pretpostavljam), usledio je gore pomenuti odgovor. Dakle iako nijednim slovom podnosilac zahtjeva nije potkrijepila optužbu, a ja sam se naprotiv u odgovoroma na pitanja sudije, pozivao na članove zakona, postavlja se pitanje VI OSTAJETE, što je očito sugestivno.
U najmanju ruku je trebalo postaviti pitanje: "Da li?" ili "Kakav je vaš stav", a bilo je osnova, s obzirom da sam argumentovano obesmislio navodni prekršaj, da pitanje bude: "VI ODUSTAJETE OD VAŠEG ZAHTJEVA???
Nadalje, iako je u tekstu Zahtjeva, jasno istaknuto, da će se dokazi izvoditi saslušanjem svjedoka, ne postoji bukvalno ni jedno slovo od izjava bilo kog od svjedoka. Tekst Rješenja koji je potpisala sudija je doslovce prepisan iz teksta Zahtjeva, sa samo jednim premještanjem rečenice. Da je to istina vidi se u prilozima, gdje su uokvireni stavovi podnosioca i suda, a oni su kako sam naveo u dlaku isti. Zašto je to tako i zbog čega nije bilo ni riječi od izjava svjedoka policajaca, biće jasnije kada predočim izjavu svjedoka Mirić Zorana:
Pomenuta osoba je izjavila da sam u zgradu ušao sa namjerom da predam materijal o ubistvu Ivone Bajo i da sam insistirao da to učinim lično, na način predvidjen Pravilnikom. No s obzirom da kako dalje kaže postoji USMENA naredba glavnog tužioca, da se meni, mojoj sestri i svima iz porodice Bajo, ne dozvoli pristup Tužilaštvu, oni to nisu mogli da mi omoguće, te mi je naloženo da napustim zgradu. Ko je i kakva krivična djela izvršio tom prilikom, naveo sam u tekstu podneska, a sada podvlačim samo to, ( a prvi put sam tada čuo da tako glasi "NAREDBA"), to nije samo kriminal, ne samo krivično djelo, nego je diskriminacija cijele jedne porodice, čist primjer fašizma.
Tekst o tome sam poslao u obliku elektronskih poruka na nekoliko desetina adresa i uslijedila je reakcije od strane VSITV, te sam obavješten da je pomenuti dogadjaj, protokilisan pod br. UDT:9994/11, te da na njega mogu slati dopune. Kompletan tekst ove žalbe sa prilozima ce biti proslijedjen na adresu UDT-a i objavljen na internetu, kao i sve reakcije po ovom pitanju, a taj tekst je u cijelosti priložen uz ovu žalbu...
Osnovano sumnjam da je ta izjava svjedoka namjerno izostavljena, ne samo da bi se meni nanijela šteta i imalo pokriće za osuđujuću presudu, nego i da bi se prikrilo bezakonje i kriminal u Tužilaštvu, te brutalno gaženje zakona toga dana od strane državnih organa, što sam takođe opisao u svom podnesku...
Popis neregularnosti na samom Pretresu završavam time, što sam na kraju istakao činjenicu da Sud ne može zasnivati svoju odluku na dokazima do kojih se došlo kršenjem zakona, član 49 ZOP-a, povezano sa članom 10 ZOKP-u.
Da to obrazložim: Navedenog dana sam pokušao da predam disk sa dokazima o ubistvu jednog djeteta, i više krivičnih djela počinjenih od strane državnih službenika sa ciljem prikrivanja tog zločina, te Zahtjev za pristup informacijama. ZOKP-u je dao pravo građaninu da prijavi krivično djelo, odnosno da dostavi dokaze o tome, a Pravilnikom je regulisan način na koji se to čini.
Svako uskraćivanje prava predvidjenim zakonom je napad na mene i ja ću se od tog napada braniti na najefikasniji način, pozivajući se na KZ, članove " Nužna Odbrana" i " Krajnja nužda", što je predvidjeno i u ZOP-u.
Dakle cilj dokazivanja optužbe je moralo biti dokazivanje zakonitosti naredbe, a s obzirom da je u suprotnosti sa pravom zagarantovanim zakonom, jasno je da je ona bila NEZAKONITA...
I na kraju dodajem da osim ovih navedenih nepravilnosti i onih koje su izvrsene toga dana kada sam brutalnim pravnim nasiljem, spriječen da dostavim materijal o teškim krivičnim djelima, bilo je neregularnosti i u tretmanu, koji sam imao po lišavanju slobode. Naime, iako nije bilo nikakvog osnova da budem pritvoren, to je učinjeno u intervalu od 3,5 sati. Očito je da nije bilo opasnosti da se radnja ponovi, jer je kraj radnog vremena i nisam mogao predati materijal, a na stranu to što sam zbog tog pritvaranja, MORAO, da najkasnije u roku od 12 sati budem izveden pred sudiju, relevantni stav : Član 7. Lišenje slobode i jemstvo kao obezbjeđenje prisustva i plaćanja novčane kazne
(2) Sud mora ispitati okrivljenog odmah a najkasnije u roku od 12 časova.
Postoju dakle obilje argumenata koji dokazuju nepravilnosti u radu državnih slušbenika, pa i Suda u ovom predmeta, ali osnova svega je činjenica da je sve uradjeno sa ciljem da se prikrije ubistvo djevojčice Ivone Bajo i zaštite počinioci. Dio materijala o tome je na disku u prilogu, a s obzirom da je djevojčica usmrćena, na ulazu u firmu, tajkuna Bobar Gavrila, prvog čovjeka u gradu tada premijera a sad predsjednika Dodik Milorada, u vrijeme kada su švercovali neku robu, (čitaj oružje), jasno je kako je došlo do opstrukcije ovog monstruoznog zločina i ko je odgovoran za to...

PRILOZI ŽALBE :
1. Potvrda o lišenju slobode
2. Potvrda o otpustu lica lišenog slobode
3. Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka
4. Poziv za okrivljenog
5. Rješenje 1 i 2
6. Obavještenje
7. Kako mali Đokica shvata zakon i prava 1 i 2
8. Osnovnom sudu pred pretres 1, 2 i 3
9. Fasisti među nama
10. DVD sa dokazima

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 38


FASISTI MEDJU NAMA


Dana 19.08.2011. sudjeno mi je u Prekrsajnom sudu u Bijeljini, po clanu 24 ZJRIM, koji mi nije cak ni procitan, a niti predocen svjedocima iako sam to trazio, a nije od predstavnika tuzbe, (podnosioca zahtjeva) uopste opisan navodni prekrsaj, niti je izgovorena ijedna rijec, kojom bi se dokazao taj prekrsaj.
Kompletno izvodjenje dokaza obavila je sudija, posto mi je prethodno prije bilo koje radnje i izjava svjedoka, ponudila da prihvatim krivicu, kao najpovoljniju varijantu za mene, sto sam naravno odbio.
Kakva je ona nepovoljnija ostaje da se vidi, no moram istaci da je taj postupak sudije nezakonit i predstavlja brutalno gazenje, prava okrivljenih, clana 6 zakona, po kome se navodno sudi - relavantni stav:

a) da se smatraju nevinim dok se ne dokaže njihova odgovornost u skladu sa zakonom;

Jasno je dakle da u sudnicu nisam usao ne samo kao nevin, nego ni kao okrivljen, nego kao OSUDJEN.
Ostalo je samo da se "nagodim" sa sudijom o visini kazne i to tako da prihvatim krivicu i odreknem se prava na zalbu. O cemu se radi, bice jasnije ako se zna da sam pri pokusaju da predam materijal o ozbiljnim krivicnim djelima, (Tesko ubistvo djevojcice Ivone Bajo, te vise drugih, izvrsenim sa ciljem prikrivanja tog zlocina), sto je pravo svakog gradjanina, predvidjeno po ZKP-u, i to na nacin jasno propisan Pravilnikom o radu tuzilastva, sprijecen od strane sudske policije, te uhapsen.
Naime, posto mi nije omoguceno da predam materijal, naredjeno mi je da izadjem iz zgrade, sto sam ja odbio, saopstivsi da necu izaci, sve dok mi se ne omoguci da predam dokaze ili dok me ne uhapse.
Sada predocavam pomenuti clan 24, da bi bilo jasnije, zasto nije procitan na pretresu:

Ometanje državnih organa u vršenju javnih funkcija
Ko ometa ili sprečava djelovanje državnih organa, preduzeća i drugih pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja ili njihove službenike da vrše svoje funkcije, ili ko ne postupi na licu mjesta po zakonitom zahtjevu ili naređenju njihovog službenog lica – kazniće se novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM.


Smetnja je naravno, izraz "po zakonitom zahtjevu", jer je sprecavanje gradjanina da ostvari pravo zagatantovano zakonom, krivicno djelo. Zamislite samo da u grupi od 20 osoba koja ceka na prelaz preko zebre, stojite i vi, te da policajac, propusti sve da predjete ulicu, kad se upali zeleno svijetlo, a vama ne dozvoli, pod izgovorom da je dobio naredjenje da vam onemoguci pristup drugoj strani...
Na tom pretresu, je pripadnik Sudske policije izjavio, da vec drugu godinu, postoji USMENA naredba glavnog tuzioca, kriminalca Kovacevic Novaka, da se meni, mojoj sestri i svima iz porodice Bajo, ne dozvoli pristup prostorijama tuzilastva. Ne radi se znaci samo o diskriminaciji jednog gradjanina, nego o cijeloj porodici. Osmogodisnja djevojcica, je vec ubijena, a sada je otvorena "sezona lova" na porodicu Bajo, jer svaka bitanga moze da nas napadne, maltretira, pa i ubije, (mene su 2 puta pokusavali da ubiju), a mi ne mozemo ni da podnesemo krivicnu prijavu o tome...
Jasno je da posto su dokazi koje imam dovoljni da ga posalju na robiju do kraja zivota, on ne bira sredstva da prikrije svoje zlocine i da bi izvrsio i novo ubistvo da bi ostao na slobodi, ali nalog koji je dat i koji izvrsava sudska policija, te je preko njega hladno presla i sudija, je cisti primjer fasizma.
Vec sam od ranije upozoravao da smo na ivici fasizma, pod doktatorskim, mafijaskim rezimom, Milorada Dodika, ali je sada jasno da fasisti vec postoje i da je tuzilastvo najobicniji servis mafije.
Parola nacista "ZABRANJEN ULAZ PSIMA I JEVREJIMA" sada je modifikovana u "naredbu"

ZABRANJEN PRISTUP TUZILASTVU I OSTVARANJE ZAKONSKIH PRAVA ZIVOTINJAMA I PORODICI BAJO

Jos od ubistva Milana Vukelica, koji je raznesen u automobilu, u centru Banjaluke,
VIDEO ZAPIS, jasno je da mafijaska vlasti, nece prezati ni od kakvih zlocina, da bi nastavila sa pljackanjem i kriminalom, a poslednji primjer iz Tuzle, je tuzilac Dijana Milic, sta ce se desiti neposlusnim sudijama i tuziocima, koji nisu uz kriminalnu vlast. I medijima je jasno, sta ih ceka, ako se usude objaviti nesto od istine i dokaza.
Ostaje na nama gradjanima da se branimo od terora i javno zigosemo te monstrume.
U narednom periodu, nastavicu jos intenzivnije da predocavam gradjanima dokaze o kriminalu u vlasti, koje cu nositi na sebi pred zgradom suda u Bijeljini. Tako ce istina doci do javnosti, ukljucujuci i imena kriminalaca iz tuzilastva, pripadnika tuzilacke mafije, koja je generator kriminala u zemlji.
Pozivam medije, nevladine organizacije i sve casne profesionalce, zaposlene u drzavnim organima da daju svoj doprinos u borbi protiv organizovanog kriminala. Oni ce nastaviti sa svojim gestapovskim metodama i pitanje je samo, koga ce narednog ubiti ???

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 37

MAFIJA U KLOPCI 
Napomena : Tekst je namjenjen iskljucivo korumpiranim pripadnicima tuzilastva, (tuzilackoj mafiji) ali ce biti upucen na vise adresa drzavnih organa i medija...
Svakim danom, korumpirani pripadnici tuzilastva, koji su dali doprinos ubistvu i prije svega prikrivanju ubistva, djevojcice Ivone Bajo, nalaze se u sve nezavidnijoj poziciji i vec su izgubili poodavno kredibilitet, kako kod suda i kriminalisticke policije, tako i kod PS Bijeljina.
Svima je jasno da su kriminalne radnje tuzilaca, namjerne i smisljene i nece im vise pruzati indirektnu pomoc u ocajnickoj borbi da izbjegnu zasluzenu zatvorsku kaznu.
U poslednjih 20 dana nekoliko puta sam predocio zaposlenim i gradjanima, dokaze o kriminalu korumpiranih tuzilaca, pred zgradom, u trajanju od prosjecno pola sata.
Takav blazi vid moje borbe sa mafijom ce trajati samo do 20. avgusta, a onda cu to intenzivirati, na nacin, da ce trajati mnogo duze i kako je taj metod iznosenja podataka veoma ogranicen, navescu poslije tog datuma i imena krivaca, korumpiranih tuzilaca, protiv kojih imam neoborive dokaze.
Oni su vec odavno sramota za instituciju tuzilastva i ljudski rod, a sada ce za njihove zlocine, saznati i gradjani.
Uzalud cete slati policiju da me skloni!
Postoji nalog da se to ne cini.
A ako se ta naredba i povuce, ne zaboravite da uvijek uz sebe imam dokaze o zlocinima tuzilaca iz OT Bijeljina.
Sanjajte zatvorske resetke i zasluzenu kaznu, koja je neizbjezna...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 36

 DRZAVNI TERORIZAM


Kako je vec odavno jasno da drzavne institucije, ne haju mnogo za zakone i obaveze koji iz njih proisticu, te su spremne na sve kriminalne radnje, kako bi se zastitili tajkuni i kriminalci povezani sa rezimom, u poslednjih mjesec dana presao sam u novu fazu borbe sa organizovanim kriminalom...Dokazni materijal, koji imam o teskim krivicnim djelima, kakav svaki gradjanin ima po zakonu pravo da preda i podnese krivicnu prijavu, a obaveza je tuzilastva da takav materijal primi i obradi, oni naprotiv ne zele da prime i uz to angazuju sudsku policiju da mi se zabrani pristup prostorijama tuzilastva...Samovolja i bezakonje idu dotle da se nalaze i moje hapsenje, samo da ne bih mogao na zakonom propisani nacin predati materijal. No ocito je opet neko debelo pogrijesio, jer ce uslijediti sudjenje na kome cu raskrinkati kriminalni rad korumpiranog tuzilastva. Materijal o krivicnim djelima cu povremeno prezentovati gradjanima pred ulazom u zgradu, ne insistirajuci previse na vremenu, do 19 avgusta ove godine.Postalo je jasno da je policija dobila instrukcije da me ne hapsi, jer ne samo da nema materijala za optuzbu protiv mene, nego ce posledice osjetiti stvarni krivci, koji su i odgovorni za kriminal u radu tuzilastva...Ali, takav blazi vid moje borbe, nece dugo trajati!Ukoliko do 20 avgusta to ne da rezultate, spreman sam da dokaze prezentujem pred zgradom bar 4 sata dnevno svaki dan.Tako ce svi gradjani moci da vide, da tuzilastvo nece da primi i obradi dokaze o ubistvu jednog djeteta, sto je nevidjena sramota i blamaza ne samo za tuzilastvo nego i republiku u cjelini. 
Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

CLANAK BROJ 35

OSNOVNOM SUDU U BIJELJINI
POLICIJSKOJ STANICI U BIJELJINI

PO PREDMETU : 80 1 Pr 004323 11 Pr


Napomena: Ovaj dokument je informativnog karaktera, sa ciljem da doprinese efikasnosti i brzini zakazanog pretresa, a istovremeno i Zahtjev, shodno članovima ZOP "Prava lica okrivljenih za prekršaje" i "Svjedoci i isprave"...
S tim u vezi skrecem paznju da postoje dvije nepravilnosti u samom tekstu poziva i to ne greskom sudije, nego greskama u samom zakonu. Prva je više puta ponovljena teza da se propuštanje okrivljenog da prisustvije pretresu, smatra priznanjem krivice. To bi bilo u redu da postoji riječ "neopravdano". Uz pominjanje samo dvije mogućnosti, a to su teška povreda ili bolest, dodajem mogućnost da neko izda usmenu naredbu policiji da mi onemogući pristup Sudu i tako izdejstvuje moje "prihvatanje" krivice. Da to nije smiješno, nego realna opcija ukazuje i činjenica da se cijeli postupak i vodi zbog usmene naredbe da mi se onemogući pristup tužilaštvu.
Drugi problem je povezan sa neslaganjima u samim članovima ZOP-a. Naime stav e) da ispitaju ili da se u njihovo ime ispitaju svjedoci koji ih terete i da se obezbijedi prisustvo i saslušanje svjedoka u njihovu korist pod istim uslovima kao i svjedoka koji ih terete, člana "Prava lica okrivljenih za prekršaje", je u direktnoj suprotnosti sa stavom 1 člana "Svjedoci i isprave", na koji se poziva u tekstu iz opasku "da okrivljeni ima obavezu, obezbijediti svjedoke"...
U jednom članu je očito da Sud obezbjedjuje prisustvo svjedoka, što je i normalno, jer jedini ima za to zakonsko uporište. Tvrdnja da to mora učiniti okrivljeni, je apsurdna i neizvodljiva, sto se vidi u istom, pomenutom stavu 1 (U slučaju da svjedok ne želi da dobrovoljno pristupi na sud, svaka od strana može zahtijevati od suda da pozove takve svjedoke).
Kako ja namjeravam da pozovem kao svjedoka, glavnog okružnog tužioca, Kovačević Novaka, koji je odgovoran za dogadjaj, o kome će se voditi rasprava, a isti mi vec drugu godinu, onemogucava sva zakonom predvidjena prava, inicijator je i lažne prijave protiv mene, po članu 169 KZ-a, jasno je da ja nemam instrumente, kojima bih obezbijedio njegovo prisustvo.
Pomenuti je koristeci svoj položaj i uticaj pokrenuo nevidjenu hajku na mene, koja je uključivala, saslušanje, praćenje patrolnim kolima i policajcima u civilu, nadzor komunikacija, pracenje i pretresanje mojih poznanika, pretres ojekata i odnošenje računara sa dokazima o kriminalu, kako njega tako i drugih pripadnika mafije. Vrhunac svega je straza u 3 smjene pred mojom kućom, za danonoćni nadzor nada mnom.
Nisam mogao da ostvarim, čak ni pravo na suđenje, jer iako sam praktično optužen za planiranje atentata na 6 pripadnika tužilaštva i od prvog dana tražio da mi se sudi, to se uporno izbjegavalo, jer je sve bilo zasnovano na mojim tekstovima u kojima sam pisao da će svi odgovorni za prikrivanje ubistva završiti u zatvoru...
Kako je postalo jasno da dokazni materijal do koga sam dolazio, sem ubistva dokazuje i umjesanost pojedinih pripadnika tužilaštva u prikrivanje tog zločina, zabranjuje mi se pristup i predaja materijala u prostorijama tužilaštva i to bez ikakve sudske odluke, bez Rješenja i prava na odbranu i žalbu, sa jedinim ciljem da se nastavi sa prikrivanjem ubistva jednog djeteta, zarad interesa mafajasko-tajkunske mreze, koja kontroliše tokove novca u zemlji.
Samo Sud, može da ograniči ili uskrati neko pravo predviđeno zakonom i o tome mora bito pismeno obavješten gradjanin, na koga se to odnosi! Konkretno, moralo bi biti jasno istaknuto, kojoj se osobi ili lokaciji zabranjuje pristup, na koliku udaljenost i na koji vremenski rok. Naprotiv, bez suda i zakona, Kovačević Novak je naložio da mi se onemoguće sva prava predviđena zakonom povezana sa radom tužilaštva.
Uvažavam činjenicu, da će sud prevashodno da se bavi događajem od 23.06.2011. radi shvatanja pozadine svega ističem da sam još u februaru 2010. predao prve materijale kao nove informacije, koje dokazuju ubistvo, sto je predviđeno po ZKP-u.
Pošto bi svaka obrada tog i kasnije predatog materijala dokazala umješanost korumpiranih tužilaca u organizovani kriminal. uporno se izbjegava obaveza tužilaštva da gone počinioce krivičnih djela. Ne samo da neće da rade svoj posao, nego na sve načine sprečavaju građane da dostave meterijal o krivičnim djelima i daju majci odgovor na pitanje, kako je njeno jedino dijete izgubilo život. Tako je pri pokušaju da dostavi novi materijal i ona uhapšena skupa sa mnom, a Rješenjem Okružnog suda, je obustavljen taj postupak uz konstataciju nepravilnosti izvršenih od strane državnih organa...
No to nije spriječilo tužilaštvo da nastavi sa brutalnim kršenjem zakona i sprečava me u podnošenju krivičnih prijava, te dostavi materijala na zakonom propisan način, a o radu sa strankama na šta su obavezni 4 sata dnevno, da i ne govorim. Takođe se brutalno krši Zakon o slobodi pristupa informacijama, te praktično nisam nikada dobio pristup nijednoj informaciji, a od 8 poslednjih zahtjeva, dobio sam odgovor samo na jedan, a i tad mi nije omogucen pristup.
U razgovoru sa sekretarom tužilaštva, predočio sam jedan od tih zahtjeva i dobio odgovor da ga nikada nije ni vidjela. Kako se radi o osobi nadležnoj za obradu i odgovore na Zahtjeve, a predao sam ih na ponižavajući način, kao prosjak prolaznik u prizemlju, osnovano sumnjam da neko uništava sve moje materijale, bilo od prizemlja ka pisarnici, bilo kasnije, kada se predoče osobi koja donosi odluke. Kako praktično 18 mjeseci nema reakcije tužilaštva, ni na materijale o najtežim krivičnim djelima, insistirao sam na tome da Zahtjev u 2 primjerka i disk sa dokazima predam lično i na zakonom propisani način.
Primjerak diska dostavljam uz ovaj dokument, a skrecem paznju na folder pod nazivom "Za sud" u kome se nalaze samo neki od dokaza do kojih sam došao. Materijalni dokaz ubistva Torba.jpg, bez ikakvog komentara ovdje. Slika sve govori i jasno je da kriminalci ne mogu dati nikakvo objašnjenje za to. Taj dokaz se nalazi i danas u sudskom depou, ako nije uništen...
Drugi bitan dokaz je snimak razgovora sa vještakom dr. Busarčevićem "Istina o ubistvu (audio).mp3" iz koga je i osnovcu jasno, da je OT Bijeljina najobičniji servis mafije i da su namjerno, smišljeno planski, sabotirali istragu sa ciljem da prikriju ubistvo osmogodišnje djevojčice, te tako zaštite saučesnike, koji su tog dana kada se desila tragedija švercovali neku robu, (vjerovao sam da se radi o narkoticima, ali poslednji događaji ukazuju na šverc oružja).
Primjerak zahtjeva koji sam namjeravao da predam se nalazi u podfolderu "Zahtjevi" pod nazivom "Zahtjev za informacije 11" U podfolderu "Plus" nalaze se tekstovi nastali poslije 23.06.2011. od kojih cu bar jedan koristiti na pretresu...
Ovaj dokument cu sem Sudu, predati i podnosiocu Zahtjeva, jer ga doživljavam kao čisto tehničko lice, koje samo obavlja svoj posao, na zakonom propisani način a ne kao protivnika. Očekujem kako od suda tako i od podnosioca zahtjeva da shodno ZKP-u, član "Obaveza prijavljivanja krivicnog djela" ispune svoju dužnost i odmah po prijemu ovog materijala pokrenu mehanizme da se ispitaju odgovorni za više krivičnih djela.
Moram skrenuti paznju da je prvi koji je to pokušao, po prijemu mog materijala, načelnik kriminalističke policije, g. Aco Teodorović, samo 5 dana kasnije pronadjen mrtav, a netragom su nestali i podaci koje sam mu dostavio...
Drugi i poslednji koji su se usudili da pomenu te dokaze, pripadnici Specijalnog tužilaštva, su u isto vrijeme dobili javnu prijetnju ukidanjem lično od Dodig Milorada, iako je to očit pritisak na tužilaštvo, na šta niko nema pravo.
Zašto je to tako, postaje jasnije kada se zna da je djevojčica usmrćena na ulazu u firmu, lokalnog tajkuna Bobar Gavrila, prvog čovjega u gradu SNSD-a, predsjednika Dodiga, oko koga je okupljena kompletna mafija u zemlji.
Najveći dosadašnji "uspjeh" te mafije je oslobađanje, brutalnog ubice u Doboju, kada su ga proglasili neuračunljivim, a sada su pokušali da probadanje djeteta kroz grudni koš, uključujući i probog kosti, predstave kao samopovređivanje.
No, nije sve išlo po planu i uhvaćeni sa rukama, krvavim do ramena, korumpirani tužioci, nemaju drugo rješenje nego da blokiraju istražne radnje i brutalno zapuše usta medijima. Tako niko ne smije da objavi ništa od dokaznog materijala, plašeći se osvete i upada poput onoga na BN televiziju u januaru 2010.
No mene uplašiti ne mogu, ni poslije 2 pokušaja ubistva, te nastavljam još intenzivnije svoju borbu protiv organizovanog kriminala, o cemu sam obavjestio sve drzavne institucije, pozivajući se uvijek na zakonom propisana prava građana i obaveze nadležnih organa.
Dakle da se vratimo na sporni događaj od 23.06.2011:
1. radnja, je moj dolazak u zgradu i zahtjev da mi se omogući predaja materijala što je zakonom zagarantovano pravo i to na zakonom predviđeni način. Ja u ovoj tački ne vidim ništa neregularno i očekujem da će takav stav biti i podnosioca zahtjeva, kao i Suda.
2. radnja, je onemogućavanje da se to pravo ostvari na zakonom predviđen način i pokušaj da se improvizuje i zaobiđe zakon. Ja tvrdim da je tada počinjeno više krivičnih djela i to "Zloupotreba službenog položaja" od strane Novaka Kovačevića, koji je pri tome učinio i Krivično djelo "Samovlašće", te "Podstrekivanje" i "Pomoć učiniocu poslije izvršenja". Pripadnici Sudske policije, su izvršavajući nezakonitu neredbu povrijedili zakon u članovima "Povreda prava na podnosenje pravnog sredstva", "Povreda ravnopravnosti gradjana" i "Povreda ljudskog dostojanstva".
3. radnja je naredba Sudske policije da napustim prostorije suda, te moje odbijanje da to učinim, sve dok mi se ne omogući da predam materijal na zakonom propisani način, čime sam po tvrdnji predstavnika optužbe prekršio zakon po članu 24 ZJRIM. Naknadno su pozvani i pripadnici PS Bijeljina, koji su samo tehnički uradili svoj dio posla...
Ukoliko je nesporno da u tački 1 nema nikakvog prekršaja zakona ni sa čije strane, tražim od suda da se ispitaju radnje u tački 2 i da se sud kao jedini mjerodavan u tumačenju članova zakona odredi po pitanju, da li moze bilo koji pojedinac da suspenduje zakon i prava građana, predviđena tim zakonom ili je to krivično djelo.
Ja sam potpuno siguran da je tako nešto u nadležnosti jedino i isključivo Suda i tome sam se suprotstavio koristeći pravo starije od svih drugih prava, a to je pravo na samoodbranu, opisano u KZ-u, kao "Nužna odbrana" i "Krajnja nužda".
Ako je to tačno, onda se mora konstatovati činjenje tih krivičnih djela nastalih prije događaja koji je bio povod za podnošenje zahtjeva i pokrenuti postupak za odgovornost krivaca.
U suprotnom, ako Sud iznese stav da neki pojedinac, moze zabraniti građaninu da ostvari prava predviđena zakonom, stiču se uslovi da se raspravlja o tački broj 3 i mom eventualnom prekršaju.
Bilo koja odluka Suda, za mene će biti uspjeh.
Ako se konstatuje bezakonje i kriminal u tuzilaštvu, on će biti trenutan, a ako se to bezakonje legalizuje na sudu, onda mi predstoji viši sud, te po potrebi "Sud za ljudska prava", gdje bahatost, drskost i bezobrazluk, korimpiranih tužilaca, zasigurno neće proći. Stoga pozivam sve aktere, da daju svoj doprinos borbi protiv organizovanog kriminala, jer to je vaša dužnost...
Suštinski meni se sudi, zato što sam se usudio pokušati predati na zakonom propisani način, materijal, koji dokazuje kriminal i korupciju u institucijama vlasti, sve do predjednika zemlje.
Ovaj dokument završavam podsjećanjem na to da tražim od Suda da obezbijedi prisustvo Kovačević Novaka, kao svjedoka. Sem njega imam namjeru da ispitam i sekretara Prodanović Danku, te šefa pisarnice Sekanić Vojislava.
Vjerujem i da je jasno sa kojim ciljem je potrebno svjedočenje tih osoba. Po USMENOJ "Naredbi" Kovačević Novaka, osoblje pisarnice, je preuzimalo materijal na nezakonit način, a isti je kasnije nestajao, odnosno nije stizao do jedne od nadležnih osoba.
Takođe tražim od Suda da mi u svrhu pripreme odbrane omogući uvid i kopiranje spisa broj KTA-596/09, a koji je u posjedu OT Bijeljina: Unaprijed upozoravam Sud, da ce se suočiti sa velikom problemima i pritiscima, ako pokuša da mi omogući ostvarenje tih zahtjeva i da i ne očekujem da će to biti ispunjeno.
No, mozda se nešto i ostvari od mojih zahtjeva: Vrijeme će nam to pokazati...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 34

PROTEST PROTIV MAFIJE

OKRUŽNOM SUDU U BIJELJINI
OSNOVNOM SUDU U BIJELJINI
OKRUŽNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI
SUDSKOJ POLICIJI U BIJELJINI
INSTITUCIJAMA REPUBLIKE


Obavjestavam sve institucije republike, da cu od 20.07.2011. poceti sa neprestanim protestom, protiv kriminala u vlasti, oličenom u prije svega nekorektnom, neprofesionalnom i nezakonitom radu tužilaštva.
S obzirom da je osnovna dužnost tužioca da goni počinioce krivičnih djela, a meni se onemogućava već skoro 2 godine da podnesem krivičnu prijavu, predajem materijalne dokaze i dokumente, na zakonom propisani način, te se nastavlja sa prikrivanjem ubica Ivone Bajo i nevjerovatno monstruozno, uskraćuju porodici informacije o tom ubistvu i stavovima do kojih je "došlo" tužilaštvo, dokaze o tome ću predočiti svima pred ulazom u zgradu.
Nevjerovatno je ali istinito, da tužilaštvo, NEĆE da razgovara sa građaninom koji donosi dokaze o ubistvu jednog djeteta, dokaze o prikrivanju tog ubistva i podatke koji ukazuju na počinioce ubistva.
Bez obzira, kakve metode i prijetnje mi budu upućivane, na bilo koji način, neću odustati od svojih zahtjeva, a to su :
Da ovlašteni predstavnik OT Bijeljina, iznese jasne stavove po pitanju, materijalnog dokaza, torbe, čije su fotografije dostavljene odmah po "donošenju" Odluke o nesprovođenju istrage, kao nove informacije, a ističem da je kaiš presječen, dio nedostaje, dok je veći dio ostatka, opran hemijskim sredstvim, kako bi se uklonili tragovi.
Drugi važan detalj, je činjenica, da je tužilac Stjepanović Danica, falsifikovala rezultate autopsije i nije dostavila vještacima, nijedan podatak o unutrašnjim povredama, za šta je dokaz izjava samog vještaka.
Taj dokaz je predat tužilaštvu, prije oko godinu dana i bilo je dovoljno vremena da se ispita da li je do toga došlo, nekom greškom ili se radi o namjeri. S obzirom da je jedina reakcija tužilaštva bila to da mi se onemogući pristup i uskrate sve informacije, istina o tome se sama nameće :
OT BIJELJINA JE SERVIS TAJKUNA I PODACI O UBISTVU SU NAMJERNO SAKRIVENI, ODNOSNO FALSIFIKOVANI
To je prvi i osnovni zahtjev, koji iznosim kao zastupnik, majke ubijene djevojčice, da bi se protesti suspendovali, jer je moguće da na njih da odgovor i neko ko nije direktno učestvovao u navodnoj istrazi. Torba bi trebalo i dalje da se nalazi u depou Suda, dok je vještak dr. Busarčević, lako dostupan tužilaštvu, tako da ako za ovih 18 mjeseci nisu ni prstom makli da dođu do odgovora, to ako žele mogu da provjere za manje od 24 sata.
Proteste ću prekinuti tek kada dobijem informaciju o zakazanom razgovoru sa ovlašćenim predstavnikom tužilaštva, koji će dati odgovore na ta dva pitanja, ako ih ima, ili će konstatovati da su to novi dokazi, koje ne mogu da objasne, čime se stiču uslovi za pokretanje istrage.
Istina je kristalno jasna! Ili tužilac namjerno nije poslala podatke, o unutrašnjim povredama ili su oni "slučajno" zagubljeni, krivicom NN lica, ili ih vještaci nisu primjetili. Kakva god da je istina, težina vještačenja je NULA i to tužilaštvo, vrlo dobro zna, jer nikad nisu imali potvrdu da je žica napravila kanal, kroz grudnu žlijezdu, da je probola prsnu kost, te razderala desnu plućnu arteriju i desnu dušnicu...
Lažna izjava portira, zaposlenog u firmi lokalnog tajkuna Bobar Gavrila, je posebna priča. Isti je uklonio sa mjesta zločina, spornu torbu, a veoma je zanimljivo i to da je u to vrijeme švercovana neka roba kamionom, koji je gle čuda imao kvar na rezervoaru, koji je vezan španerom, trakama za vezanje robe. Visina rezervoara odgovara visini rane na tijelu djevojčice, dok je po mišljenju jednog vještaka, predmet koji je ubio dijete, TRAKASTOG oblika...
Koji je razlog bio da istražitelji prikriju postojanje tog kamiona i ne naloze saobraćajnoj policiji da ga zaustave? Da li bi pronašli heroin ili se radilo o švercu oružja, na šta ukazuju najnoviji događaji, još nije kasno da se otkrije.
Tužilac koji želi da otkrije istinu imao bi je za 48 sati ili bi imao nekoliko osoba, optuženih za Teško ubistvo i više krivičnih djela učinjenih u svrhu prikrivanja tog zločina.
Postoji još veliki broj pitanja i dokaznog materijala, ali ako se od strane tužilaštva pokaže dobra volja da rade po zakonu i razgovaraju sa predstavnikom porodice u narednim danima, kada će biti razriješena sva sporna pitanje, protest će biti prekinut. Inače ako se to ne desi, nastaviću da svakodnevno donosim dokaze o kriminalu unutar institucija republike, uključujući i imena krivaca. Nikakva hapšenja, nikakve prijetnje, nikakve kazne me neće pokolebati.
Krivci moraju da znaju jednu činjenicu : U svakom trenutku, imaću uz sebe dokaze o krivičnim djelima i zahtijevam da budem odveden pred nadležno službeno lice. Može to biti i sudija prekršajnog suda, a dužnost i njega i svih koji budu vidjeli dokaze je jasno propisana u ZKP-u, član "Obaveza prijavljivanja krivičnog djela".
Ovaj tekst je upozorenje OT Bijeljina, kao direktno odgovornom za više počinjenih krivičnih djela, dok se sve ostale institucije obavještavaju, samo informativno, uz opasku da se pomenuti član, odnosi na sve njih...
Dakle svi oni koji nisu bili prisutni kada su ubijali djevojčicu i ranije nisu pružili pomoć ubicama, moći će sada da im pomognu. Ko želi moći će i da se pridruži borbi protiv organizovanog kriminala, ali treba imati u vidu činjenicu da je prva osoba koja je to pokušala, načelnik kriminalističke policije g. Teodorović, samo 5 dana kasnije pronadjen mrtav u automobilu. Pošto je odokativno "konstatovan" infarkt, sahranjen je po hitnom postupku bez autopsije.
Drugi i poslednji su iz Specijalnog tužilaštva, a jedini su pomenuli materijalne dokaze koje sam dostavio svima. Odmah je uslijedila prijetnja Milorada Dodiga, ukidanjem. Iako nije bilo nikakvih rezultata u prethodnom periodu, izgleda da je bilo dovoljno to što nije pokrenuta istraga, oko kriminalne grupe tužilaca, jer se o ukidanju više ne govori...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 33

DOKLE SU SPREMNI DA IDU KRIMINALCI IZ VLASTI ???

Korumpirani tuzioci iz OT Bijeljina, su vec odavno sramota za instituciju Tuzilastva i svoje kolege, koje se casno bave svojim poslom, a sada postaju sramota i na drzavnom nivou.

Iako im je osnovna obaveza, gonjenje pocinilaca, krivicnih djela, oni ne samo da to ne cine, nego istima pomazu, (naravno, ako se radi o tajkunima i mafijaskim bosovima) te na sve nacine sprecavaju gradjane da dostave podatke i dokaze o kriminalu.

Bukvalno sve drzavne institucije su obavjestene i dobile dokaze o bezocnom kriminalu korumpiranih tuzilaca, koji su, ne birajuci sredstva, prikrivali, falsifikovali i unistavali dokaze o ubistvu Ivone Bajo.

To sto su ti kriminalci i dalje na slobodi i jos gore, na istim radnim mjestima, je samo dokaz da je korupcija i kriminal, prozela sve organe i ide direktno u vrh vlasti.

Da bi me sprijecili u dostavi materijala i dokaza, angazovana je sudska policija da mi onemoguci pristup tuzilastvu, postajuci tako licna vojska kriminalca Kovacevic Novaka, i izvrsavajuci njegova nezakonita naredjenja na koje on nema pravo. Samo sud moze da mi ogranici pristup nekoj lokaciji ili osobi, odnosno suspenduje pravo predvidjeno zakonom.

Zato sam se tome suprotstavio na taj nacin sto sam direktno pred ulazom predocio svima dokaz o kriminalu i sramoti ove vlasti. Krv jednog nevinog djeteta je na vasim rukama.

Tuzilastvo nece da primi dokaze o ubistvu djeteta i da odgovori na pitanja koja se postavljaju, a sudska policija, čija je duznost, da omoguci gradjaninu ostvarenje prava predvidjenim zakonom i pristup tuzilastvu, me u tome sprecava svojim tjelima, postavljajuci zivu barijeru...

U takvim okolnostima, ostaje mi jedino pravo na samoodbranu i to tako sto cu dokaze predociti svima.

Svaki dan cu da dolazim pred ulaz i predocavam dokaze o kriminalu zaposlenima i prolaznicima.

Tako ce gradjani vidjeti, kakva mafija vlada ovom zemljom.

Nadam se da ce neko napraviti gresku i naloziti moje hapsenje, jer cu tako na sudu pokazati i dokazati, kakvi kriminalci upravljaju tuzilastvom i ubrzati njihov slom i pad sa vlasti, te ih konacno strpati iza resetaka za sva vremena.

A svi oni koji su imali odgovornost i obavezu da te kriminalce uklone sa njihovih pozicija, jos pocetkom 2010 godine, kada su dobili prve dokaze o njihovim zlocinima, snosice odgovornost za saucestvovanje u prikrivanju ubistva...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902 

CLANAK BROJ 32


GOLI KRIMINAL


Svakim danom sve je jasnije i imamo sve više dokaza o tome da je organizovani kriminal, preuzeo poluge vlasti i korumpirani državni službenici, otvoreno, drsko i bezobrazno, brutalno, svakodnevno krše zakon i sprečavaju građane u ostvarenju zakonom predviđenih prava.
Najnoviji primjeri u ovoj godini su prijetnja od strane Milorada Dodiga, ukidanjem, Specijalnom tužilastvu, u vrijeme kada je obrađivana dokumentacija, koju sam dostavio o ubistvu Ivone Bajo i prikrivanju tog zločina od strane korumpiranih tužilaca. Taj zločin se desio na ulazu u firmu njegovog prvog čovjeka u Bijeljini, tajkuna Bobar Gavrila, kada su švercovali "neku" robu, kamionom, bez specifikacije i poslije radnog vremena.
Da li se radi o švercu neke "normalne" robe, narkoticima, ili švercu oružjem, na šta ukazuju najnoviji događaji, u koje je umješan glavni republički tuzilac Barašin, na nadležnima je da ustanove, umjesto da nezakonito prisluškuju građane...
Dakle iako sam prve nove dokaze o ubistvu, predao još prije 18 mjeseci, kako tužilaštvu, tako i svim državnim institucijama, svi se prave nevješti, kao da ti materijali i ne postoje, a kriminalci su nezakonito, naložili Sudskoj policiji da mi spriječi bilo kakav pristup prostorijama tužilaštva, kako ne bih mogao, ne samo predavati nove materijale, nego prije svega, da se izbjegnu odgovori na koje su obavezni zakonom...
Kako je moguće da se dokazi o ubistvu, kriju, falsifikuju, uništavaju, peru, hemijskim sredstvima?
Uhvaćeni sa rukama, krvavim do ramena, korumpirani kriminalci iz drzavnih institucija, jedini izlaz nalaze u nastavku opstrukcije i novim krivičnim djelima, koja svakodnevno čine.
Podsjetiću da je majka ubijene djevojčice, uhapšena pri pokušaju da preda novi materijal glavnom tužiocu, kriminalcu Kovačević Novaku, te osudjena na novčanu kaznu, koja je Rješenjem Okružnog suda kasnije ukinuta, jer su konstatovane nezakonitosti u radu državnih organa.
Iako samo Sud, može pravosnažnim Rješanjem, ograničiti neko pravo predviđeno zakonom, u panici, korumpirani kriminalci su naredili USMENO, Sudskoj policiji, da mi zabrani pristup tužilaštvu, čineći tako od jednog časnog poziva, tjelesnu gardu, najgorih kriminalaca, koji hodaju ovom zemljom.
Kako sam više puta upozorio na to pripadnike Sudske policije, kao i na činjenicu, da ja moram imati primjerak naredbe Suda, u kojoj će biti jasno navedeno, koje se pravo uskraćuje, na koji način i na koji rok, očito je da kriminalci, koji su odgovorni za smrt djeteta imaju svoje pripadnike i u Sudskoj policiji, te samoj vladi.
Gradjanin, koji se poziva na prava predviđena zakonom, dobija upozorenje od policije, da će ako nastavi sa tim, biti uhapšen i protiv njega će se podnijeti prijava, odnosno zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.
Morate dakle biti spremni da pred sudom branite svoja prava i imate hrabrosti, suprotstaviti se mafiji.
Ja nisam htio da odstupim, jer imam povjerenja u važeće zakone, koji su na mojoj strani. Iako sam jednom prilikom i uhapšen, te pritvoren, 3,5 sata, sve je izvedeno tako da postoje elementi da se Zahtjev odbije i nikada ne vidim Sud.
Nekome bi to izgledalo povoljno, no ja to ne želim. Cilj svega je bio da na Sudu dokažem da je jedan bahati korumpirani kriminalac, prekršio zakon, i počinio više krivičnih djela, čemu sam se suprotstavio na miran način.
Postoji pravo, starije od svih drugih prava, a to je pravo na samoodbranu, što je predviđeno i u Krivičnom zakonu u članovima "Nužna odbrana" i "Krajnja nužda".
Na bilo kom mjestu i bilo kome građani republike, imate pravo da se suprotstavite i branite svoja prava, bilo da se radi o pravu na život ili pravu na predaju pravnog sredstva.
Poslije nekoliko dana, kada je takođe onemogućeno da predam materijal uredu glavnog tužioca, napravio sam javni protest sa slikama dokaza o ubistvu, na sebi, pred ulazom u zgradu Suda i tužilaštva.
Policija, koja je došla da interveniše se povukla poslije nekoliko minuta, ostavivši me pred ulazom.
Stajao sam dakle tamo oko 2 sata, sa dokazima o ubistvu na sebi i iako je dužnost tužilaštva da goni počinioce krivičnih djela, a dužnost svakog državnog službenika da prijavi krivično djelo, za koje sazna na bilo koji način, niko nije reagovao.
To je bio samo prvi dan i test, a vjerovatno ću takve scene ponavljati svakondevno, kako bi građani vidjeli da iza ubistva jednog djeteta, stoje državne institucije, prije svega tužilaštvo, kao najmonstruoznija institucija, od kraja drugog svjetskog rata, servis organizovanog kriminala, koja brutalno svakodnevno, gazi i krši zakone, a ima metode rada, koji se najblaže rečeno mogu uporediti sa srednjovjekovnom inkvizicijom.
SLAŽI, SAKRIJ, PREVARI, UNIŠTI, FALSIFIKUJ, UKRADI - TO JE TUŽILAŠTVO I JOŠ MNOGO GORE...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 31


DIKTATURA MAFIJE


Već duže vrijeme obavještavam, državne institucije i medije o neviđenom kriminalu i korupciji u organima vlasti...
Pojam za koji svi znaju "Organizovani kriminal" nije savez Huse, Ilije i Stipe, nego tajkuna, politicara, (poslanika, ministara, predsjednika), tužilaca, policajaca...
A udarna sila organizovanog kriminala, kancer na tijelu države je institucija Tužilaštva, koja je najveća zločinačka organizacija, od Hitlerovog Gestapoa, sa osnovnim zadatkom da bude servis mafije i spriječi procesuiranje najvećih kriminalaca u zemlji. U tome se ide, čak i korak dalje, pa mafijaška sprega uspijeva osloboditi u monstruozne ubice, pod izgovorom da su neuračunljivi, nalaže nezakonita prisluškivanja građana. Za one koji ne znaju : Policija ne može ništa da uradi sa dobijenim podacima, nego jedino Tužilaštvo. Tako je jasno ko je dao nalog za te kriminalne akcije.
Sredstvo ucjene, straha, i mača nad glavom, svima koji se usprotive kriminalcima...
Istovremeno, od februara 2010. dostavljaju se novi dokazi Tužilaštvu, o ubistvu Ivone Bajo i prikrivanju ubistva.
Iako je zakonom jasno propisana obaveza Tužilaštva, po pitanju novih dokaza, pravo građanina da prijavi krivično djelo i obaveza o radu sa strankama, jedina reakcija tužilačke mafije je da po svaku cijenu onemogući ta prava, pristup prostorijama tužilaštva, predaju materijala i bilo kakvu istragu o ubistvu jednog djeteta.
Ja dakle mogu teoretski biti i u zabludi! Možda su zaključci do kojih je porodica došla, na osnovu dokaza koje ima, svi sa logičnim objašnjenjem, te nema ništa nezakonito u radu tužioca, no pitanje je onda, zašto to Tužilaštvo ne objasni, što je takođe obavezno po ZKP-u. Naprotiv, niti je tužilac navela razloge za nesprovođenje istrage, niti je dato bilo kakvo objašnjenja majci o tome kako je njeno dijete izgubilo život. O prikrivanju dokaza da i ne govorim...
Jasno je naravno i zbog čega : Dokazi o ubistvu i prikrivanju ubistva idu direktno na tužioca Stjepanović Danicu, koja je samo puki izvršilac naređenja iz vrha mafijaške vlasti.
Već 15 mjeseci se dakle onemogućava pristup meni kao podnosiocu zahtjeva, dokumenata i obimnog materijala o kriminalu, da to i usmeno detaljno obrazložim Uredu glavnog okružnog zužioca, ta da porodica dobije odgovor o tim temama.
Uvazavajući činjenicu da pojedini pripadnici tužilaštva imaju mnoge obaveze, kao što su sastanci sa švercerima oružja i narkotika, ćaskanje sa tajkunima, ispijanje kafa i surfovanje porno sajtovima, postavlja se pitanje:
Zašto niko nema vremena za ubistvo jednog djeteta???
Ako je Tužilaštvo, radilo sve po zakonu i ima objašnjenja za materijalne dokaze, (podsjećam da je kaiš torbe, koji je djevojčica nosila, presječen i dio je nestao sa lica zemlje, a veći dio ostatka je opran hemijskim sredstvom, da bi se uklonili tragovi ubistva). Takodje su svi podaci ne samo o tome, nego i o unutrašnjim povredama, sakriveni - falsifikovani, i nisu predočeni vještaku, čije se mišljenje "tražilo"
To što su još istog dana po ubistvu istražitelji sakrili postajanje kamiona, koji je pobjego sa mjesta zločina je posebno zanimljivo. Iako su znali za to, nigdje nisu zabelezili, kako ne bi izdali nalog saobraćajnoj policiji da zaustavi i pregleda tovar. Do podataka o tome je došla i porodica, a tužilac se nije zainteresovala da ispita, koju su to robu prevozili, iako nije predočena specifikacija, a "podmetnute" su joj i falsifikovane tahograf trake...
Da li se radilo o švercu narkoticima ili o švercu oružjem, što je specijalnost tužilaštva, sasvim je nebitno.
Činjenica je da su korumpirani pripadnici tužilaštva, (tužilačka mafija) svjesno radili na opstrukciji istrage te uništavali i prikrivali dokaze o ubistvu. Nije zato čudno, što je dat nalog da se po svaku cijenu spriječim da dostavljam materijal i ostvarim sva druga prava predviđena zakonom, jer se radi o dokumentaciji, koja vodi na praktično doživotnu robiju, veliki broj pripadnika organizovanog kriminala.
To što je djevojčica ubijena pred ulazom u firmu, tajkuna Bobar Gavrila, koji je nedavno javno priznao da je u poslednjih godinu dana poslovao zakonito, (prethodnih 15-20, kaze da je nezakonito), koji je težak milione maraka i prvi je čovjek predsjednika Dodog Molorada u Bijeljini, jasno pokazuje, odakle je dosao nalog za prikrivanje ubistva...
Iako donosim jasne dokaze o krivičnim djelima, počev od "Teškog ubistva", pa nadalje, pripadnici Sudske policije su dobili nalog da mi se to onemogući i to zamislite, "USMENO NAREĐENJE" ???
Građani republike! Ja mogu biti narko diler, teoretski i da se protiv mene vodi postupak, ali i tada imam sva prava predviđena zakonom. Svako se smatra nevinim, dok sud ne utvrdi njegovu krivicu, pravosnažnim Rješenjem.
Iako su pokušali da me dovedu u vezu sa bilo kakvim krivičnim djelom, pripadnici tužilačke mafije, kada to nisu uspjeli, daju nalog policiji da mi uskrati zakonom predviđeno pravo. Ističem zbog građana, da samo Sud može ograničiti ili oduzeti neko pravo i Rješenje o tome mora biti dostavljeno građaninu.
Konkretno, mora biti jasno istaknuto, kojoj se osobi ili lokaciji zabranjuje pristup i na koji period.
Bez suda i rješenja, kriminalac Kovačević Novak, je dao sebi pravo koje mu ne pripada, čineći tako krivično djelo "Samovlašće". Sudska policija, se teoretski može pozvati na "Pravnu zabludu", ali im je jasno istaknuto više puta, da nalozi koje dobivaju, moraju biti u okvirima zakona, tako da je jasno i to da je neko iz komandne linije pripadnik organizovanog kriminala. Ko je to saznaćemo na sudu, a to se izbjegava već duže vrijeme.
Iako su me nezakonito spriječili, uhapsili, priveli i pritvorili, bez osnova, niko se nije usudio da podnese zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Vjerovali ili ne poslije 3,5 sata u pritvoru, pušten sam kući, a da niko nije uzeo nikakvu izjavu od mene o tom događaju. Očito je da kriminalci pokušavaju da prikriju taj događaj, jer bi bilo kakvo suđenje pokazalo, sve nezakonitosti i kriminal, u organima vlasti...
I na kraju za kriminalce, koji to do sada nisu shvatili! Moje pismeno Obavještenje i upozorenje institucijama Republike i medijima, nije bilo blefiranje. Suprotstaviću se svakom budućem nezakomitom, kriminalnom postupku, bilo kog državnog službenika, na miran način i isključivo se pozivajući na zakonske odredbe. Tako će podaci o bahatosti, osionosti, korupciji i kriminalu, pojedinih tužilaca, prije svega i ostalih kriminalaca iz vlasti, neminovno završiti na sudu.
TO ĆE BII POČETAK NJIHOVOG SLOMA! POSLEDNJI DANI NA SLOBODI, PRIJE ZASLUŽENE ZATVORSKE KAZNE...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

 

CLANAK BROJ 30


KAKO MALI ĐOKICA, SHVATA ZAKON I PRAVA


Dana 23.06.2011. poslije podne oko 13:15, usao sam u zgradu gdje su smjestene sudske i tuzilačke institucije grada Bijeljine, sa namjerom da predam materijal u pisarnici tužilaštva...
Radilo se o Zahtjevu za pristup informacijama i disku sa dokazima o ubistvu djevojcice Ivone Bajo, te dokazima o ucestvovanju tužioca Stjepanović Danice u prikrivanju tog ubistva.
Kako mi je vec oko godinu dana onemogućeno da ostvarim bilo koje pravo predvidjeno zakonom u Tuzilastvu, kao recimo podnošenje prijave, navodim relevantne članove :

Prijavljivanje krivičnog djela od strane građana
(1) Građanin ima pravo prijaviti izvršenje krivičnog djela.
(2) Svako je dužan prijaviti izvršenje krivičnog djela kada neprijavljivanje krivičnog djela predstavlja krivično djelo.

Podnošenje prijave
(1) Prijava se podnosi tužiocu, pismeno ili usmeno.
(2) Ako se prijava podnosi usmeno, lice koje podnosi prijavu upozoriće se na posledice lažnog prijavljivanja. O usmenoj prijavi sastaviće se zapisnik, a ako je prijava saopštena telefonom, sačiniće se službena zabilješka.
(3) Ako je prijava podnesena sudu ili ovlašćenom službenom licu, oni će prijavu primiti i odmah i dostaviti tužiocu.
- nedavno sam dostavio obavještenje na adrese drzavnih institucija, da takvo nezakonito ponašanje i bahatost, neću više dozvoliti i da ću ako se to nastavi, da se mirnim putem suprotstavim tom nasilju...
Jedno vrijeme se pokušalo potpuno onemogućavanje predaje dokumenata, ali kad sam ih upozorio na član KZ-a :

Povreda prava na podnosenje pravnog sredstva
(1) Ko sprijeci drugog da koristi pravo na podnosenje tuzbe, zalbe, prigovora ili nekog drugog pravnog sredstva ili podneska, kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(2) Ako djelo iz stava 1. ovog clana ucini sluzbeno lice zloupotrebom sluzbenog polozaja ili ovlascenja, kaznice se zatvorom do tri godine.
- od toga se odustalo i dokumentaciju, (kojoj se kasnije gubio svaki trag) sam predavao u prizemlju zgrade u hodniku, kao pas lutalica, dok je Pravilnikom jasno propisan nacin predaje dokumenata, (član 75, relevantni stav) :

Prijem - registracija dokumenata
1. Primanje podnesaka, spisa, telegrama, paketa i drugih pismena u tužilaštvima se vrši u toku radnog vremena u pisarnici.
Naravno, da to nije kraj potpunog bezakonja i samovolje Tuzilaštva, jer iako sam opunomoćen da zastupam sestru, majku ubijene Ivone Bajo, a imam i sopstvene razloge za pristup i razgovor sa ovlaštenim osobama, to se konstantno sprečava! Relevantni stavovi iz članova 69 i 70 Pravilnika :

Radno vrijeme
3. Prijem stranaka u tužilaštvu se vrši u vremenu koje odredi Glavni tužilac, a koje ne može biti kraće od 4 (četiri) sata na dan.

Poštivanje radnog vremena
1. Svi zaposleni dužni su se pridržavati utvrđenog radnog vremena i vremena za rad sa strankama.
Dakle iako je sve jasno određeno zakonom, kriminalci iz vlasti to ne poštuju i sprečavaju bilo kakav pokušaj da se dostavi materijal o ubistvu, na zakonom propisani način, iz razloga, što su to dokazi o njihovim krivičnim djelima...
Dakle iako sam i danas jasno istakao da želim, predati materijal na zakonom propisani način, pripadnik sudske policije je javio da ako meni ne dozvole pristup, neko sidje dole, (sa 4-og sprata), sto se i desilo. Ja to naravno nisam prihvatio, nego sam se izvinio gospođi, što su je pozvali i što je uzalud silazila. Nije mi odmah bilo jasno, zašto, su to uradili, kada sam bio izričit, da to neću prihvatiti ???
No ubrzo sam shvatio: Na suđenju, (pošto sam uhapšen), pokušaće se predstaviti, da mi je bilo omogućeno da predam materijal i na taj način opravdati nezakonito sprečavanje u ostvarenju zakonskih prava. Do suđenja još nije došlo, iako sam takođe bez osnova pritvoren 3 i po sata, a morao sam da budem izveden pred sudiju najkasnija za 12 sati...
Zato pišem ovaj tekst, prije suđenja, jer sam uvjeren, da će predstavnik optužbe upravo ovako pokušati da opravda nasilje i pokušaću da se pozovem na njega, kako bih pokazao da sam razotkrio plan kriminalaca iz tužilaštva...
No to, će biti uz eventualnu dozvolu sudije, da se pozovem na moj tekst sa interneta, no ako se to ne desi, obrazložiću svoj stav usmeno. A sada zbog građana, pojašnjenje o tome, u čemu je nezakonitost, predaje materijala, u hodniku:

Povreda ljudskog dostojanstva
Sluzbeno lice koje u vrsenju sluzbe, zloupotrebom svog polozaja ili ovlascenja drugog grubo zlostavlja, zastrasuje, tjelesno povrijedi ili uopste prema njemu postupa na nacin kojim se vrijedja ljudsko dostojanstvo, kaznice se zatvorom do tri godine.

Povreda ravnopravnosti gradjana
(1) Ko na osnovu razlike u rasi, boji koze, vjeri, polu, jeziku, politickom ili drugom ubjedjenju, polnoj usmjerenosti, nacionalnoj ili etnickoj pripadnosti, imovnom stanju, rodjenju ili socijalnom porijeklu, obrazovanju ili drustvenom polozaju uskrati ili ogranici slobodu ili pravo covjeka utvrdjeno ustavom, zakonom ili ratifikovanim medjunarodnim ugovorom, ili ko na osnovu ove razlike daje gradjanima povlastice ili pogodnosti suprotno ustavu, zakonu ili ratifikovanom medjunarodnom ugovoru, kaznice se zatvorom do tri godine.
(2) Kaznom iz stava 1. ovog clana kaznice se i ko vrsi proganjanje lica ili organizacija zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi.
(3) Ako djelo iz st. 1. i 2. ovog clana ucini sluzbeno lice zloupotrebom sluzbenog polozaja ili ovlascenja, kaznice se zatvorom od sest mjeseci do pet godina.
A sada dva primjera, ( a mogao bih da navedem na stotone takvih) :
Sudija, koji meni bude sudio, ima kao i svaki drugi, svoju sudnicu, radni sto i sve ostale "rekvizite".
Zamislimo da sad neki kriminalac, izbaci radni sto sudije u hodnik, te ako se ovaj pobuni, kaze :
"PA, BILO TI JE OMOGUĆENO DA RADIŠ" ?????????????????????????
Ili drugo, vi koji ste srećom zaposleni i imate topli obrok, (u tanjiru, sa priborom i hlebom), zamislite da vam dodje neki silnik, prospe jelo na pločice, odnese pribor i kaže "LIŽI SA PODA". Ako se pobunite, čujete odgovor :
"PA, BILO TI JE OMOGUĆENO DA JEDEŠ" ?????????????????????????
Tako "mali Đokica" shvata zakon i ljudska prava...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 29


OSNOVNOM SUDU U BIJELJINI


Predmet:          TUŽBA 
Tužilac: BUDIMKA BAJO BOLLIN
Tuženi: REPUBLIKA SRPSKA

UVODNI DIO


Prije predaje ove tužbe sudu, pokušalo se sa postizanjem vansudskog dogovora sa tuženom stranom. U nastavku ce biti predočen kompletan tekst prijedloga o tome,(između dvije horizontalne linije) upućen, institucijama tužene, Republike Srpske, kako bi Sud imao punu predstavu o svim činjenicama, koje su prethodile ovoj tužbi i uticale na njen sadržaj...

Napomena: Tužba je sačinjena u dvije verzije i to štampana, na papiru i digitalna, na disku u prilogu, sa aktivnim linkovima ka fajlovima na koje se poziva, uvažavajući činjenicu, da je dio dokaznog materijala u formi, slika i audio zapisa.
Osnovni Sud u Bijeljini je mjesno nadlezan sud, s obzirom da se dogadjaj koji je prouzrokovao stetne posljedice, odvijao ne samo u gradu, nego čak u službenim prostorijama suda... Takodje je bitno istaći činjenicu da će shodno članu 10, troškovi postupka biti najmanji mogući.
Tužbom se traži nadoknada materijalne štete, koju je tužitelj imala, kao posljedicu više izvršenih krivičnih, djela od strane državnih organa, a koji su posredno nanijeli i materijalnu štetu, na način koji će biti opisan u daljem tekstu tužbe.
Materijalna vrijednost spora, (nanesena materijalna šteta), je oko 1000 KM, što je minimum odštetnog zahtjeva. Kada se radi o nematerijalnoj šteti, nju je nezahvalno procijenjivati, ali je tužitelj, BUDIMKA BAJO BOLLIN, spremna da od tog dijela odustane, ukoliko se postigne dogovor sa tuženom stranom, te će im se to ponuditi. Ukoliko tuženi ne prihvati nagodbu, kao sastavni dio tužbe će biti navedena i nematerijalna šteta, a spor će biti i internacionalizovan, sa mogućnošću da više stotina puta premaši osnovni iznos od 1000 KM.
Radi se naime o brutalnom kršenju prava predviđenih zakonom, jer je majka ubijenog djeteta donoseći dokaze o tome, umjesto da bude tretirana kao ljudsko biće, omalovažavana, šikanirana, a čak joj nije dozvoljeno da pozove pravnog zastupnika, iako je to tražila i sve sa ciljem da se pomogne izvršiocima ubistva i spriječi istraga o tome...
Ovaj dokument je "radna verzija" i bice u slicaju potrebe modifikovan i doradjen, ako naravno dogovor sa odgovornom, tuženom stranom ne bude moguć. Suština je da je tužena strana, učestvovala direktno ili indirektno u ubistvu djevojčice Ivone Bajo, osmogodišnje ćerke tužiteljke, a u svrhu prikrivanja tog ubistva, izvršeno je više krivičnih djela i nanesena materijalna i nematerijalna šteta tužiocu Budimki Bollin Bajo...
Osnova svega je dakle ubistvo djevojčice Ivone, koje su kriminalci zaposleni u institucijama vlasti, prije svega tužilaštva, pokušali da prikriju, koristeći se svim sredstvima. Tako je za vrijeme fiktivne istrage tužilac OT Bijeljina Stjepanović Danica, iako joj je to dužnost, odbila da uzme izjavu od gradjanina, ujaka ubijene djevojčice, jer je to kvarilo njen plan da prikrje ubistvo Danica.
Kriminalac Stjepanović, u ovom audio zapisu jasno pokazuje da ne zeli razgovor sa osobom koja joj je predhodno dostavila materijal na disku, koji ukazuje da se radi o ubistvu...
Istovremeno se javnosti plasira vise laži i falsifikata, o kojima sada nece biti riječi, a takodje se izbjegava razgovor sa majkom ubijenog djeteta, sve sa ciljem da se zločinački plan nesmetano izvrši. Finalizacija toga je sramno Obavještenje o nesprovođenju istrage Obavijest. Tom prilikom je od strane Sudske policije, a po nalogu OT Bijeljina onemogućen pristup dokumentaciji, kako bi se podneo adekvatan prigovor, i kako ne bi bile otkrivene sve kriminalne radnje državnih organa usmjerene na prikrivanje ubistva.
No, iako je tokom same istrage izvršeno više krivičnih djela, sa time se nastavlja još intenzivnije po obustavi istrage: Iako je ZKP predvidio obavezu tužioca da analizira sve nove informacije, to se uporno izbjegava i čak zabranjuje pristup članovima porodice, kako ne bi mogli dostaviti materijal, što je pravo predvidjeno zakonom.
Tako je još u februaru 2010. tužilastvu predat prvi materijal (u pisarnici, dok se direktan razgovor i davanje izjave izbjegava konstantno već 15 mjeseci, sa ciljem da se ti dokazi "zagube"). Taj prvi, meterijalni dokaz je torba koju je djevojčica nosila preko ramena u trenutku ubistva. Jesno se vidi na slici, Torba da je kaiš iste presječen. Komad nedostaje, a veći dio ostatka je opran jakim hemijskim sredstvom, da bi se uklonili tragovi ubistva. Sve te podatke servis mafije OT Bijeljina je krio za vrijeme navodne istrage...
Naravno i danas 15 mjeseci kasnije, niko iz ove mafijaške vlasti nema odgovor na to, zašto je torba u takvom stanju i ko je presjekao kaiš, ko je isti oprao i zašto je to sakriveno od porodice i javnosti???
Jedina reakcija OT Bijeljina je bila da se naloži Sudskoj policiji, sprečavanje pristupa tužilaštvu, prije svega ujaku djevojčice, kao svjedoku i zastupniku majke ubijene djevojčice Punomoc. a u kasnijem periodu se pokušalo lažnom prijavom, oteti sve što ukazuje na njihove kriminalne aktivnosti, tako što su izdejstvovali nalog za pretres i odnošenje računara...
Sa polaznom pretpostavkom da je prikrivanje dokaza izvršeno bez znanja tužioca, više pute se o tome obavještava i traži razgovor sa njim, usmeno i pismeno. Zahtjev tuziocu je samo jedan od dokumenata, koji to dokazuju. Kada je postalo očito da je tužic Stjepanović, upravo taj kriminalac, koji je sakrio te dokaze, obavještava se više puta ured Glavnog okružnog tužioca, a dokumenti Obavjestenje i zahtjev 1 i Obavjestenje i zahtjev 2 to takođe dokazuju.
Ovaj dokument je sačinjen u vrijeme, kada je već odavno bilo jasno da je glavni tužilac Kovačević Novak, kriminalac, koji je dao aktivan doprinos prikrivanju ubistva, i namjena mu je bila upravo da bude korišten kao dokaz na sudu. Naime kako se konstantno dolazilo do novih dokaze o ubistvu i kriminalu drzavnih organa, kao dokaz tome je izjava vještaka dr. Busarčevića, Istina o ubistvu iz koje se jasno vidi da mu je OT Bijeljina namjerno uskratio, (sakrio - falsifikovao) podatke o unutrašnjim povredama, koje je djevojčica imala, sa namjerom da se vještak navede na pogrešan zaključak i potvrdi monstruozni plan tuženog.
Tekstualna verzija izjave je u dokumentu Izjava vjestaka.
Kako je taj snimak predat 5 dana ranije načelniku kriminalističke policije g. Teodorović Aci, sa kojim je postignut dogovor da na osnovu njega i još nekih dokaza podnese Zahtjev, za saslušanje tužioca, bilo je za očekivati da će kriminalci na sve načine pokušati da spriječe predavanje tog materijala u Tužilaštvu.
Bitno je istaći da su neposredno prije hapšenja o kome će još biti riječi podnesene krivične prijeve Prijava protiv Novaka 2 i Prijava protiv Sudske policije, zbog nezakonitog sprečavanja , odnosno onemogućavanja da se dokumenti i dokazni materijal, predaju na zakonom propisani način.
Kako je jasno istaknuto i Sudskoj policiji, kao "kuriru" i OT Bijeljina, kao primaocu poruka da ćemo donijeti nove materijale i insistirati na stavu tužilaštva po pitanju dosada dostavljenih dokaza, postaje očito da je nezakonito hapšenje gdje. Budimke 10.08.2010. bilo smišljeno i planski izvedeno ne samo sa ciljem da se spriječi dostava novih dokaza, nego i čin osvete za neposredno predate prijave.
Sutradan po tom dogadjaju, pomenuti načelnik policije je pronadjem mrtav u sumnjivim okolnostima. Nikada nije izvrsena autopsija, a šta se desilo sa materijalom koji mu je dostavljen pred smrt je tajna, koju je odneo u grob...
Dakle, iako je nesporno pravo gradjanina da podnese krivičnu prijavu, to je brutalno spriječeno od strane kriminalaca, koji su naložili to nezakonito hapšenje Sudskoj policiji. Ističući prije svega korektnost svih pripadnika sudske policije, mora se istaći da je u tekstu Zahtjeva : Zahtjev 1, Zahtjev 2 i Zahtjev 3 izneseno namjerno više laži, sa ciljem da nam, se nanese šteta i izdejstvuje osudjujuća presuda, kako bi se "dozvali pameti" i odustali od borbe protiv mafije iz vlasti...
Detalji o tome će po potrebi biti dokazivani na sudu, a na osnovu zvanične sudske dokumentacije...
Tom prilikom je uskraćeno gdji Budimki da pozove advokata, a nije dozvoljeno ni iznošenje odbrane, sa obrazloženjem da sudija nema namjeru da ostaje dugo poslije 15 sati. Očito pravni argument...
Detalji o tome i izvodjenje dokaza, takodje po potrebi, a tekst u kome se osuđuje majka ubijenog djeteta, zato što se usudila da pokuša dostaviti dokaze o ubistvu njenog djeteta je u dokumentima : Osuda 1, Osuda 2 i Osuda 3.
Na tu kriminalnu presudu je naravno uložena žalba, koja sada neće biti predočena, ali će po potrebi biti korištene u sudskom procesu. Krajem 2010. Okružni sud donosi Rješenje kojim konstatuje nezakonitosti od strane državnih organa izvršenih tom prilikom i obustavlja postupak Oslobadjanje 1, Oslobadjanje 2.
S obzirom da su ranije bili upozoreni da je sprečavanje građana u ostvarenju prava predviđenih zakonom krivično djelo, očito je da su te nezakonite radnje bile izvršene namjerno, sa unaprijed razrađenim scenariom...
Jedan od elemenata na koji se pokušala skrenuti pažnja tužilaštvu, sem navedenih je i traka, koja se koristi za španovanje tereta, Traka. Njene dimenzije u dlaku odgovaraju dimenzijama povrede na tijelu djevojčice, posebno probodenoj prsnoj kosti, a po mišljenju jednog vještaka, koje je takođe dostavljeno tužilaštvu, predmet koji je ubio djevojčicu je trakastog oblika...
Iz svega ovoga je lako dokazivo ne samo da je cerka Budimke Bollin Bajo ubijena, nego i da je organizovanim djelovanjem kriminalaca iz ograna vlasti tužene Republike Srpske, izvršeno više krivičnih djela sa ciljem da se ubistvo prikrije, a kao posledica toga je materijalna i nematerijalna šteta, nanesena tužiteljki.
Prva materijalna posljedica je propuštanje rezervisanog leta Karta, gdje su crveno obeleženi datum i vrijeme. Takodje isti dokoment u html fajlu, (originalno) Karta, .
Tako je drugi let, sutradan marala da rezerviše hitno, po najskupljoj tarifi, (koja je jedina preostala), oko 600 KM. Za troškove osobi koju je platila da je zamjeni (11.08.2010. na poslu) i druge "sitnije" izdatke, odlazi još oko 400 KM, što iznosi ukupno 1000 KM i to je OSNOVNI ZAHTJEV tuženom za nadoknadu štete.
No kako je dokumentom, kojim se zahtijeva pokretanje prekršajnog postupka, opisana kao neko ko "remeti red i mir", a morala je da ga predoči kao dokaz za kašnjenje, on pokreće niz okolnosti koje dovode do otkaza i gubitka posla :Otkaz. Tako materijalna šteta indirektno postaje mnogo veća, a činjenica da je tužilac bez posla će biti korištena kao argument za oslobađanje od sudske takse.
Dakle ova radna verzija Tužbe je namjenjena tuženom i nudi mogućnost dogovora :
1. Minimalno dogovorno isplaćivanje odštete od 1000 KMuz obavezu tuženog da odmah po postignutom sporazumu, u svim sredstvima informisanja objavi dokaze koji ukazuju na ubistvo i odgovornost istražnih organa, te neodložno pokrene istragu o tome kako je do prikrivanja ubistva došlo. Detalji će obavezno biti dogovoreni sa zastupnikom gdje Budimke...
2. Ukoliko tuzena Republika Srpska, odbije da postupi po zakonu i istraži kriminal u svojim redovima, tužba će biti doradjena, modifikovana i dopunjena nematerijalnom štetom u iznosu od 500000 KM...
3. Tuzba za materijalnu i nematerijalnu štetu za ubistvo Ivona Bajo, prikrivanje istog i sve radnje koje su imale za posljedicu, poniženje, maltretiranje, šikaniranje majke ubijene djevojčice i nanošenje duševnog bola, te kršenja njenih osnovnih ljudskih prava, biće predata Sudu za ljudsaka prava u Strazburu sa odštetnim zahtjevom od 5000000 KM
Ukoliko tužena Republika Srpska odbije dogovor i podrži kriminalce u svojim redovima, o svim detaljima će biti obavještena javnost...

REZIME


Tuzenoj Republici Srpskoj, je dakle predocen veci dio materijala, na kome tuzilac, zasniva svoju eventualnu tužbu i to prvo u razgovoru sa Pravoblanilaštvom, (kancelarija u Bijeljini), koje je iznelo stav, da nisu nadležni za postizanje nagodbe, te da se obratimo Ministarstvu pravde, što je i učinjeno. Za manje od 7 dana, stigao je odgovor u kome i Ministarstvo pravde ističe da nije nadležno, te da očekujemo obaviještenje od Pravobranilaštva...
Uvažavajući korektan odnos obe ove institucije u tim kontaktima, imali smo namjeru, prihvatiti taj stav uz pojašnjenje, koliko je dug taj vremenski period, poučeni iskustvom da je dosadašnja praksa pokazala, kako je jedina taktika službenika tužene, da maksimalno odugovlači i opstruiše sve vezano za ubistvo djevojčice Ivone Bajo. Čekati na neko obavještenje, nekoliko mjeseci ili godina, nemamo namjeru, tim prije što se paralelno vode aktivnosti i na drugim poljima, prvenstveno obavezi Tužilaštva, shodno članu ZKP-a "Obustava istrage" stav 3...
Tako je ponovo obavljen razgovor sa Pravobranilaštvom i predočen je dokument iz Ministarstva pravde. Stav pravobranilaštva je bio da naš prijedlog nije dobro shvaćen, ( kao mozda su mislili da se radi o nadoknadi za ratnu odštetu), te da se dostavi novi dokument u kome ce se to pojasniti Objasnjenje tuzbe.
Pomenuti dokument je poslan standardnom i elektronskom postom, na obje adrese. Posto je uočena greška u datumu, (umjesto 20.06. naveden je 20.08. vjerovatno zbog toga što je u tom mjesecu izvršeno nezakonito hapšenje, ispravke su upućene elektronskom poštom u dvije poruke Institucijama Republike. No s obzirom da je prvi vremenski rok za prihvatanje naše ponude, 10.06.2011 vec prošao, a ni do 20.06.2011 nije bilo obavještenja, samo o tome da li prihvataju razgovor i dogovor o tome, smatramo da je nas predlog neprihvatljiv za tuženu stranu.
Dakle tužena Republika Srpska će radije rizikovati, da izgubi parnicu od 5 miliona KM, nego da isplati 1000 KM i samo postupi po odredbama ZKP-a i analizira dokaze koji su joj dostavljeni, a ukazuju na ubistvo jednog djeteta i prikrivanje istog od njenih službenika. Jasno je zašto je to tako: OT Bijeljina, odnosno, osobe, koje su izvršile više krivičnih djela i sprečavali građene u ostvarenju osnovnih prava predviđenim zakonom, sa ciljem da pomognu ubicama i zaštite ih, su samo izvršioci naloga mafije od koje su korumpirani.
Dakle, kako tužilac Budimka Bollin Bajo, raspolaže sa materijalnim dokazima, ne samo o kršenju prava predviđenim zakonom, koji se u kontinuitetu brutalno sprečavaju od strane institucija tužene Republike Srpske, već skoro dvije godine, nego i o dokazima, o teskim krivičnom djelima, izvršenim od strane službenika tužene, sa ciljem da se prikrije ubistvo, zastupnik tužene, će po svoj prilici pokušati da izbjegne ili bar odgodi sudsku raspravu, pozivajući se na sve moguće izgovore.
No nas stav je jasan : Sud u Bijeljini je mjesno nadležan sud i bilo koje drugo rješenje bi višestruko uvećalo troškove, jer bi svi akteri morali iz Bijeljine da putuju, recimo u Banjaluku, sa opasnošću da i ne stignu na vrijeme...
No poštujući, zakonsku proceduru ističemo sledeće :
Nudi se tuženoj Republici Srpskoj, da prihvati kao činjenicu da je Tužilaštvo spriječilo gradjanina da da izjavu o saznanjima da kojih je došao i odbilo da o tome uzme izjavu, da su takodje odbili da evidentiraju krivičnu prijavu, da nisu poštovali odredbe KZ-a, da su lažno informisali javnost i falsifikovali izjave vještaka. Da su materijalne dokaze sa lica mjesta, sakrivali, prethodno uklanjajući sa njih tragove ubistva. Da su smišljeno, planski, monstruozno, obmanuli vještake, da bi dobili od njih misljenje koje žele, pa kad ga i tako nisu dobili, da su i to falsifikovali na svom sajtu.
Da počev od februara 2010, sprečavaju pristup i dostavu materijala Tužilaštvu, a u svrhu toga su naložili i nezakonito hapšenje. Da odbijaju analizirati dokaze koji su dostavljeni i poslije 15 mjeseci od dostave prvih dokaza, nijedna institucija nema odgovore, na to ko je i zašto prikrivao dokaze ubistva. Te da se konstantno sprečava predaja materijala i danas na način predviđen zakonom i kontakt sa Tužilaštvom, zastupniku tužiteljke, kako bi se formalno mogli praviti neupućeni u postojanje tih dokaza.
Ukoliko tužena prihvati da je sve to istina, neće biti potrebno izvođenje dokaza, koji su faktički već predočeni i nema potrebe da se dalje obrazlažu, ali naravno mi ćemo to učiniti i zavisno od stava tužene, izvoditi dokaze u segmentima, koje tužena ne bude eventualno prihvatila, kao činjenično stanje.
S tim u vezi, i definitivan popis svjedoka, trenutno ne može biti poznat, ali navodimo orijentacioni spisak:
STJEPANOVIC DANICA, KOVACEVIĆ NOVAK, GRUHONJIĆ MUHAMED, SIMIC VIDAK, PRODANOVIĆ DANKA, BUSARČEVIC MIROSLAV, VISNJIC RANKO, PETRIČEVIĆ DRAGISA, BOROVČANIN DANKO, MIRIĆ ZORAN...
Tokom procesa, biće dokazano da su službenici tužene, nanijeli materijalnu štetu i duševni bol, tužiteljki, kršeći njena prava i ponižavajući je, varajući, obmanjujući, te prikrivajući dokaze o ubistvu njenog jedinog djeteta.
Iz toga je lako izvodivo, da je tužena, odgovorna i za nasilnu smrt djeteta, te će i to predstavljati dio odštetnog zahtjeva. Tuzilac Budimka Bollin Bajo, sa poziva na pravo iz ZPP-u da bude oslobođena od plaćanja taksi i troškova postupka, jer je od 28.10.2010. nezaposlena, a što je velikoj mjeri posledica nezakonitog hapšenja od strane službenika tužene. Skenirani dokument je na disku, a nalazi se i kopija u prilogu...
S obzirom da ćemo lako dokazati sve kriminalne radnje tužene, predlažemo da sud donese sledeću odluku :
Nalaže se tuženoj Republici Srpskoj, da na ime odštete za materijalnu i nematerijalnu štetu, nanesenu tužiocu, Budimki Bollin Bajo, za nasilnu smrt njenog djeteta Ivone Bajo, te prikravanje dokaza o tome i uskracivanje prava predviđenih zakonom, isplati nadoknadu od 5 miliona KM.
Očekujemo od Suda da će po prijemu ove tužbe, neodložno reagovati i shodno članu ZKP-a "Obaveza prijavljivanja krivicnog djela" izvršiti svoju dužnost i učiniti sve što je potrebno da krivci za teška krivična djela, o čemu se na disku nalaze dokazi, budu ispitani i procesuirani, te kažnjeni po zakonu...

PRILOZI TUŽBE


Prilog 1 : KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV KOVAČEVIĆ NOVAKA
Prilog 2 : KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV PRAVNOG LICA (SUDSKE POLICIJE)
Prilog 3 : GDJE ISTINA LEŽI
Prilog 4 : ZAHTJEV ZA POKRETANJE PREKRŠAJNOG POSTUPKA
Prilog 5 : RJEŠENJE OSNOVNOG SUDA
Prilog 6 : RJEŠENJE OKRUŽNOG SUDA
Prilog 7 : RJEŠENJE O PRESTANKU RADNOG ODNOSA
Prilog 8 : DISK : TUZBA I DOKAZI

BUDIMKA BOLLIN BAJO
po punomoći OPU-559/2010 : ZDENKO BAJO
065831902

 

«Prethodni   1 2 3 ... 70 71 72 73 74 75 76 77  Sledeći»