Četvrtak, Januar 12, 2012

CLANAK BROJ 194

ISTINA
ŠTA JE TO

U drugoj polovini marta 2010, godine, nekoliko osoba se dogovorilo da me prijave za "Ugrožavanje sigurnosti", član 169 KZ-a, koji navodim:
(1) Ko ugrozi sigurnost nekog lica ozbiljnom prijetnjom da će njega ili njemu blisko lice lišiti života, teško tjelesno povrijediti, lišiti slobode ili oteti, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom ili nekom drugom opšteopasnom radnjom ili sredstvom, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(2) Ako je djelo iz stava 1. ovog člana učinjeno prema službenom licu u vezi sa vršenjem njegove funkcije, ili prema više lica, ili je učinjeno u sastavu grupe ili zločinačke organizacije, učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.

Neću sada iznositi nakakve argumente u vezi toga da li sam na bilo koji način izneo bilo kada neku od pretpostavljenih prijetnji iz navedenog člana, nego samo podatak da iako sam od prvog dana tražio da mi se sudi, do danas, poslije skoro dvije godine, nije podignuta optužnica. Šta to znači, jasno je svakom pravniku...
Više puta sam tražio uvid u spis i obavještenje o pomenutim radnjama, a osim saslušavanja u CJB Bijeljina, pretresanja objekata i mene lično, kao i pojedinih mojih poznanika, vršene su i sledeće radnje:
Praćenje patrolnim kolima, (dok sam hodao pješice iza mene je išlo policijsko vozilo na 20-50 metara razmaka), a kada dalje nisu mogli, (kroz park recimo), dočekivale su me policijske trojke na svakoj raskrsnici, te pred zgradom Suda i čak ušli za mnom unutra. Zatim pratnja policajcima u civilu, nadziranje telekomunikacija, te je ustanovljeno stražarsko mjesto pred kućom za danonoćno nadgledanje...
Podneo sam zahtijev za pristup informacijama u OT Bijeljina i CJB Bijeljina, sledeće sadržine:

OKRUŽNO TUŽILAŠTVO BIJELJINA

(Sadržaj zahtjeva)


OD MJESECA MARTA 2010. GODINE, PREMA MENI SU PROVOĐENE " POSEBNE ISTRAŽNE RADNJE", O ČEMU IMAM DOKAZE, KOJE SU OBUHVATALE SVE ZAKONOM PREDVIĐENE AKTIVNOSTI, SEM "SIMULIRANOG OTKUPA PREDMETA I DAVANJA PODKUPNINE", ALI UZ NEKE AKTIVNOSTI IZVAN OKVIRA ZAKONA...
S OBZIROM DA ZA POMENUTE AKTIVNOSTI, MOGUC JE KRAJNJI ROK OD 6 MJESECI, POSLIJE KOGA O ISTIMA MORAM BITI OBAVJEŠTEN, OČITO JE DA JE ZAKON ZLOUPOTREBLJEN...
ILI ZA POMENUTE RADNJE NIKADA NIJE DATA SUDSKA NAREDBA, ILI SE NEZAKONITO IZBJEGAVA OBAVEZA PREDVIĐENA ZKP-om, ODNOSNO ONE NEZAKONITO PRODUŽAVAJU, TE ZAHTIJEVAM SVE PODATKE O ISTIMA, UKOLIKO SU ZATRAŽENE OD STRANE BILO KOG TUŽIOCA...


Iz CJB Bijeljina nije bilo nikakvog odgovora, dok je iz OT Bijeljina stigao dokument, koji slijedi:

Naravno ja sam konstantno zahtijevao da budem optužen ili da se tužilastvo povuče iz slučaja odnosno da vrati računare, što su poslije 9 mjeseci bili silom zakona prisiljeni da učine, ali iako je to predviđeno u ZKP-u, nikada nisam dobio obavještenje o pregledu računara, relevantni član : Otvaranje i pregled privremeno oduzetih predmeta i dokumentacije, stav (2) O otvaranju privremeno oduzetih predmeta i dokumentacije tužilac je dužan obavijestiti lice ili preduzeće od kojeg su predmeti oduzeti, sudiju za prethodni postupak i branioca.
No sve ovo je bio samo okvir za temu koja je u nadležnosti suda, a radi se o "Posebnim istražnim radnjama". Kako je ZKP, jasno predvidio da se pomenute radnje, mogu najviše primjenjivati 6 mjeseci, a onda citiram : Materijal dobijen preduzimanjem radnji i obavještavanje o preduzetim radnjama, stav (3) Sudija za prethodni postupak će, bez odlaganja, a nakon preduzimanja radnji iz ovog zakona, obavijestiti lice protiv kojeg je radnja bila preduzeta. Lice protiv kojeg je radnja bila preduzeta može od suda zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i načina na koji je sprovedena radnja..
Stoga sam se u septembru 2011, godine obratio zahtijevom Okružnom Sudu, pretpostavivši da zakon nije ispoštovan, te da Sud nije ni dobio podatke o tome. Ispostavilo se da sam u pravu, jer je moj zahtijev shodno zakonu, proslijeđen u OT Bijeljina, poslije čega sam dobio odgovor:
Dakle, ponavlja se tvrdnja da nije bilo nikakvih radnji, na osnovu kojih bi bile prikupljane informacije o meni, jer za to nije postojao zakonski osnov! No kako ja vrlo dobro znam da se te radnje sprovođene, obratio sam se ponovo zahtijevom u CJB Bijeljina i to na takav način da sam mogao biti optužen ponovo za "Ugrožavanje sigurnosti":


CJB BIJELJINA

(Sadržaj zahtjeva)OKRUŽNI SUD U BIJELJINI, DONIO JE 23.03.2010. NAREDBU 12 0 K 001162 10 KPP O PRETRESU STAMBENIH PROSTORIJA, KOJE SAM KORISTIO, A NA ZAHTIJEV CJB BIJELJINA, IAKO JE SVIMA BILO JASNO DA SE RADI O LAŽNOJ PRIJAVI!
DO DANAS 20 MJESECI KASNIJE NIJEDAN TUŽILAC NIJE PODIGAO OPTUŽNICU, PO TOM PREDMETU, A KRAJEM 2010, OKRUŽNI SUD JE DONEO RJEŠENJE O POVRATU ODUZETOG RAČUNARA, ŠTO JE PRAKTIČNO PRIZNANJE NEPOSTOJANJA KRIVIČNOG DJELA!
TRENUTNO JE U TOKU SUDSKI POSTUPAK KOJI SAM POKRENUO PROTIV ODGOVORNIH PODNOSILACA LAŽNE PRIJAVE, TE ZAHTIJEVAM OD CJB BIJELJINA UVID U SVE DOKUMENTE VEZANO ZA TU NAREDBU, PRVENSTVENO IZJAVU ILI SLUŽBENU ZABILJEŠKU, SAČINJENU PO IZJAVI PODNOSILACA LAŽNE PRIJAVE.
U SLUČAJU DA DOBIJEM PODATKE BIĆE PROSLIJEĐENI SUDU, TE NEĆE BITI POTREBNO SVJEDOČENJE INSPEKTORA MUPA!
U SLUČAJU DA MI SE NE ODGOVORI, A PODSJEĆAM DA SAM U MARTU 2011. PREDAO 3 ZAHTJEVA NA KOJA NIKADA NIJE ODGOVORENO, OBAVIJESTIĆU O TOME SUD I OSIM ZAHTIJEVA ZA SASLUŠANJE SVIJEDOKA IZ CJB BIJELJINA, TRAŽITI I DA SE USTANOVI KRIVIČNA ODGOVORNOST, ODGOVORNIH IZ MUPA KOJI NE POŠTUJU ZAKON...


Ne znam da li je provijeravana tačnost moje tvrdnje u Sudu ili ne, ( a istinita je) no ovog puta mi je odgovoreno prije zakonom predviđenog roka od 15 dana. Odgovor potpisan od načelnika CJB Bijeljina slijedi:

 
REZIME
CJB Bijeljina dostavlja Izvještaj u OT Bijeljina 25.03.2010. godine, a s obzirom da je dan ranije obavljen "informativni razgovor", koji je bio samo zamka, za planirani upad i otimanje računara sa dokazima o kriminalnim djelima pripadnika mafije, očito se opisuju te radnje...
Mjesec dana kasnije 23.04.2010. godine, dostavlje se dopuna tog Izvještaja! Podsjećam da se "Posebne istražne radnje" pokreću u intervalima od po 30 dana...
Dakle, o radnjama koje "nikada nisu pokrenute" jer za to nije nilo zakonskog osnova, CJB Bijeljina je sačinio 2 izvještaja i dostavio ih u OT Bijeljina!
To što mene lično, OT Bijeljina, tretira kao životinju i sve pripadnike porodice Bajo, a u cilju prikrivanja ubistva osmogodišnje djevojčice Ivone Bajo je nešto na šta sam navikao!
Poplava laži, falsifikata i krivičnih djela vezano za taj zločin, pokazuje pravo lice OT Bijeljina.

No ovom prilikom nije "prevarena" samo porodica, nego OT Bijeljina vara, laže i obmanjuje Okružni Sud!
Ja lično ne mogu predati krivičnu prijavu protiv odgovornih, jer Sudska policija ima neredbu da mi po svaku cijenu onemogući predaju bilo kog materijala, na zakonom propisani način, te stoga očekujem da će Sud reagovati, kao i svi drugi nadležni organi, koje ću obavijestiti putem elektronske pošte!
Informacije o Izvještaju CJB Bijeljina, koji je proslijeđen u OT Bijeljina suštinski su za mene nebitne.
Mnogo je važnije to, što on postoji, a OT Bijeljina krije te podatke! U toku je više sudskih procesa, tokom kojih ću tražiti da se izda naredba OT Bijeljina da objelodani informacije.

Naravno, pokušaću i lično da ostvarim uvid, no moj osnovni cilj je već postignit!
OT Bijeljina je srce mafije i svi postupci zaposlenih su prvenstveno usmjereni na zaštitu i logistiku organizovanog kriminala. Ako i postoje osobe, koje bi htjele da rade po zakonskim odredbama, to im je onemogućeno, jer je zakon nebitan u odnosu na to što kaže svemogući šef mafije Kovačević Novak!

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me