CLANAK BROJ 192

VISOKOM SUDSKOM I TUZILACKOM SAVJETU
KANCELARIJI DISCIPLINSKOG TUZIOCA
DOPUNA NA UDT : 8547/10

U uvodnom dijelu podsjetio bih prvo da se radi o slucaju tragicne smrti djevojcice Ivone Bajo 23.07.2009. koju je u startu Okruzno tuzilastvo u Bijeljini, pokusalo da predstavi kao nesrecan slucaj uzrokovan padom sa bicikla.
Iako sam od samog pocetka imao dokaze da se ne radi o tome i da neke osobe iz policije i tuzilastva pokusavaju da prikriju dokaze o ubistvu i opstruisu istragu, konstantno sam pokusavao da dodjem do uvida u kompletan spis, ukljucujuci izjave svih svjedoka i nacinjene fotografije.
Iako sam vise puta usmeno trazio, te kasnije podneo desetak zahtjeva za pristup informacijama, nisam nikada dobio pozitivan odgovor, a bilo je slucajeva i da nema nikakvog odgovora…
Bio sam siguran da je to stoga sto su sigurni da cu pronaci svaku njihovu podvalu, i to se pokazalo kao tacno posto sam nedavno iz drugog izvora dobio jedan dio dokumentacije, a radi se o izjavama svjedoka i policijskim zabiljeskama, te jos nekim dokumentima.
Jedan vazan dio koji se odnosi na fotografije, kako mjesta ubistva, tako i snimci obdukcije, je i dalje nedostupan. Stoga sam pozvao sudskog vjestaka dr Busarcevica i provjerio da li mu je uopste prezentovano od strane tuzioca, kakve je povrede imala djevojcica.
Konkretno, da li mu je poznato da je predmet koji je ubio djevojcicu, po svemu sudeci prvo presjekao kais torbe koju je nosila, a potom probio prsnu kost, ostavivsi ubodnu ranu od 25*1 mm, ta na kraju razderao desnu stranu pluca.
Pomenuti strucnjak je bio iznenadjen i istakao da mu ti detalji uopste nisu poznati, te da je radio na osnovu toga sto mu je poslato od strane tuzioca.
Kako se u njegovom izvjestaju vidi samo slika povrsinske rane na grudima, ispostavlja se da je tuzilac trazio vjestacenje samo te povrsinske povrede, iako ona sama za sebe nije uzrok smrti.
Razderine desne plucne arterije i desne dusnice, koje su i dovele do gusenja krvlju, tuzilac ocito nije smatrala za bitnim da se dostave vjestaku i te slike.
Napominjem da se radi o strucnjaku koji je i balisticar, te bi fotografija prsne kosti kroz koju patolog provlaci skalpel, da bi se stekao utisak o dimenzijama, bila i te kako relevantna, ako ne i kljucna za misljenje dr Miroslava Busarcevica.
Pomenuti strucnjak je predlozio rekonstrukciju istakavsi da je takvu ranu na grudima (samo povrsinsku, jer nije bio svjestan dubine rane), mogla da nanese, (zapara kozu) podmetnuta od strane tuzilastva zica samo uz ucesce nekog stranog tijela, koje on na snimcima nije uocio.
Uprkos tome tuzilastvo donosi odluku o nesprovodjenju istrage, iako niti jedno vjestacenje nije potvrdilo da je smrtnu povredu djetetu nanijela zica, vec naprotiv suprotno, postoje elementi da cak ni tu povrsinsku ranu nije uzrokovala ta zica, a pogotovo unutrasnje povrede, koje su i sakrivene od vjestaka biologa i trasologa.
Nadalje, kada smo dosli do saznanja da je kais torbe presjecen i po svoj prilici opran benzinom, da bi se uklonili tragovi, predali smo materijal o tome kao nove dokaze uz misljenje vjestaka dr Blazanovica.
Iako je od tada proslo vise od 4 mjeseca, tuzilastvo ne iznosi nikakav stav po tom pitanju. Naprotiv svaki put kada bih pokusavao da dobijem taj stav, dobijao sam odgovor da „niko nije tu“.
I kada sam postao previse dosadan, poslali su policiju da mi oduzme racunar, optuzivsi me da planiram atentat na polovinu pripadnika tuzilastva.
I onda odjednom pojavljuje se osoba koja priznaje da je ubila djevojcicu.
Sve informacije o tome su cenzurisane i blokirane od strane tuzilastva, jer su mediji u strahu od moguce osvete (upad i pretres BN televizije u januaru, je jos „u fazi istrage“).
Osobu koja je priznala ubistvo saslusava tuzilac Stjepanovic, koju sam optuzio za prikrivanje ubistva, te u dogovoru sa Kovacevic Novakom, odmah ga salju u dusevnu bolnicu, kako bi ga proglasili neuracunljivim i time prikrili svoju umjesanost.
Javnost naravno o tome nije obavjestena, a ja postavljam pitanje :
Kako je moguce da tuzilac osumnjicen za saucestvovanje u prikrivanju ubistva, saslusava moguceg ubicu i jos trazi Psihijatrijsko vjestacenje?
Poslednje informacije o tome su da je osoba I.H. koja je napala vise djece pustena na slobodu, a tuzilac Stjepanovic je „do septembra u Srebrenici“
No iako su uspjeli da uplase sve medije, mene nisu i nikada nece.
Proucio sam sve izjave svjedoka i analizu o tome dostavio Tuzilastvu, a saljem je i vama u prilogu.
Siguran sam da ce sadrzaj te analize biti sokantan i za vas, jer pokazije da su neke cinjenice smisljeno prikrivene, a mozda ukazuje i na to kako je djevojcica nastradala.
Razgovor u kome dr Busarcevic potvrdjuje da mu tuzilac nije predocio najvaznije cinjenice i smrtonosne povrede, nego je trazila vjestacenje „zanoktica, zuljeva ili sta vec“, predao sam kao prilog na cd-u Okruznom sudu u Bijeljini, po predmetu u kome sam optuzen za Ugrozavanje sigurnosti.
Broj telefona pomenutog vjestaka se nalazi u prilogu, i za vas je sada posao lak.
Tuzilac smisljeno precutkuje vjestacima kakve je unutrasnje povrede imala djevojcica i trazi od bioloskog fakulteta potvrdu da se na zici nalaze tragovi tkiva ili krvi. Po toj logici mogla je poslati i gumu od bicikla na analizu. Trasolog je umjesto da je angazovan kao balisticar, da da misljenje da li je podmetnuta zica mogla napraviti probod kosti, (i da mu se posalje ta fotografija), analizirao samo to, da li je ta ista zica, mogla i pod kojim uslovima, napraviti ogrebotinu na grudima. I na kraju, iako nijedno vjestacenje nije dalo potvrdu da je uzrok smrti famozna zica, vec upravo su izneseni suprotni argumenti, tuzilac sve to odbacuje. Postavlja se pitanje : Koja je svrha vjestacenja, kada svemocni tuzilac prikriva dokaze i na kraju provodi svoju zamisao bez obzira na sve…?
Ovakvo smisljeno prikrivanje dokaznog materijala i prikrivanje ubistva je mnogo veci zlocin od samog ubistva djevojcice, koje mozda i nije bilo sa namjerom izvrseno.
Kada provjerite da je sve ono sto sam naveo istina, vasa je duznost da za sva vremena eliminisete te kriminalce iz pravosudja.
Za saucesnistvu u ubistvu jednog djeteta, odnosno prikrivanje tragova kojima se to dokazuje, odgovorni zasluzuju zakonom predvidjenu kaznu.
Ukoliko pravosudni sistem u zamlji stane na stranu tih ubica, sve podatke o ovom zlocinu dostavicemo Sudu u Strazburu, a u tom slucaju ce odgovornost biti na svima koji su te kriminalce stitili i podrzavali…
NAPOMENA :
Ovaj dokument je namjenjen za vise razlicitih adresa, te su neki argumenti koji su koristeni neprimereni za neke od tih institucija. Nadam se da ce svaka od njih uociti svoje nadleznosti…

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902