CLANAK BROJ 189

(JEDAN OD DOKUMENATA UPUĆENIH SUDU, KOJI JE DOPRINEO DA SE RAZOTKRIJE KRIMINAL UNUTAR TUŽILAŠTVA!
IAKO SU TVRDILI DA IM ŠALJEM PRIJETNJE MJESECIMA, TE NA OSNOVU TOGA OTELI RAČUNAR NA KOME SU VJEROVALI DA SE NALAZE SVI DOKAZI O NJIHOVIM ZLOČINIMA, NIKADA SE NISU USUDILA DA PODIGNU OPTUŽNICU!
TUŽILAŠTVO - SERVIS MAFIJE, STVARNOST U KOJOJ ŽIVIMO...)

OKRUZNOM SUDU U BIJELJINI
NA RUKE PREDSEDNIKU

Obavjestavam vas da je u poslednjih nekoliko mjeseci, od strane sudske policije, a po nalogu pripadnika Okruznog tuzilastva, i od strane nekih tuzilaca, doslo vise puta do krsenja prava predvidjenih ustavom i zakonom.
U pozadini svega je ubistvo osmogodisnje djevojcice, koje su u pocetku prikriveno a kasnije sve otvorenije, Novak Kovacevic, prije svega, te Danica Stjepanovic, kao nadlezni tuzilac, pokusali da predstave kao nesrecan slucaj.
Od vise desetina brutalnih lazi, falsifikovanja i prikrivanja dokaza, navescu samo neke:
- Glavni tuzilac ne dozvoljava da se objavi misljenje patologa, da se "ne bi uznemiravala javnost", (citiram sekretara tuzilastva)
- Tuzilac Stjepanovic odbija da saslusa moja svjedocenje...
- U narednom periodu, putem internet veze, dostavljam sve podatke do kojih sam dolazio, na adresu moje sestre, Tuzilastva, medija, te nekih znacajnih institucija. - Tuzilastvo konstantno "falsifikuje" misljenja vjestaka i u javnost plasira netacne informacije, (sto se nastavilo i nakon vjestacenja trasologa)
- Po nalogu Kovacevic Novaka, tuzilac Gruhonjic odbija da uzme krivicnu prijavu od mene, te odmah sutradan ulazem Prituzbu Kolegiju, na koju nikad nisam dobio odgovor. Sledi skenirani isecak vrha dokumenta, sa datumom, te dio teksta na kraju prituzbe...
Zahtevam da mi se odluka o ovoj pritužbi dostavi pismeno ili da budem obavešten telefonski od za to nadležne osobe, ciji rad i odnos prema poslu i strankama izuzetno poštujem, za razliku od nekih koji su sramota ne samo za pravosuđe, nego za ljudski rod u celini. Ja cu svoju borbu protiv bande kriminalaca, infiltrirane unutar državnih institucija da nastavim, te cu dolaziti svake sedmice, kod drugog dežurnog tužioca, pokušavajuci da ostvarim pravo iz clana 80, sve dok ne dođem kod osobe koja svoj rad temelji na zakonu i pravilniku ili dok se uvjerim da takve u ovom tužilaštvu nema. U međuvremenu cu poslati dopis i telefonski obavestiti ured glavnog republickog tužioca o ovom i o događajima koji su mu predhodili. Obaveštavam i clanove tužilaštva, koji možda ne znaju, da je u pozadini svega ubistvo osmogodišnje djevojcice, sa porukom da se na vreme ograde od ubica i njihovih saradnika, jer za to krivicno djelo je predviđena dugogodišnja zatvorska kazna (što je svima naravno poznato), tako da neki s obzirom na to i na svoje godine, provode svoje poslednje dane na slobodi, a ostatak života ce gledati svijet kroz rešetke…
- Krajem januara kada sam namjeravao da, ponovo pokusam podnijeti krivicnu prijavu, dezurni tuzilac je bio Sead Hodzic, koji je pokazao izuzetan profesionalizam i korektnost,(kao i sekretar tuzilastva), te sam stoga, zbog njegovih drugih obaveza odustao od usmene i sam napisao pismenu prijavu koju sam predao pocetkom februara. To je bio jedini susret i razgovor u poslednjih pola godine sa nekim pripadnikom tuzilastva, ne racunajuci izbacivanje iz kancelarije, u decembru od strane tuzioca Gruhonjica.
- U isto vrijeme pravim vise snimaka predmeta, (u zgradi suda), koje je imala uz seba Ivona Bajo u vrijeme ubistva, a posebno skrecem paznju na torbu ciji je kais presjecen, na mjestu i pod uglom koji odgovara rani na grudima, te opran benzinom kako bi se uklonili tragovi. To je ocito jer je skinuta i originalna zuta boja, a presjeceni dio je nestao sa lica zemlje...
- Pocetkom februara predajem krivicnu prijavu, a par dana poslije nove dokaze, sto je predvidio clan ZKP "Obustava istrage", stav 3 "Tuzilac, u slucajevima iz stava 1. tacka b) ovog clana moze ponovo otvoriti istragu ako se dobiju dodatne informacije koje pruzaju dovoljno razloga za vjerovanje da je osumnjiceni pocinio krivicno djelo.
- Kako sam se uvjerio da je moja prituzba na rad tuzioca Gruhonjica netragom nestala, a da se to ne desi i sa "novim informacijama", sredinom marta sam predao materijal i u zgradi MUP-a. Nazalost za tri mjeseca, niko iz tuzilastva nije izneo stav po tom pitanju, sem sto je sekretar tuzilastva u telefonskom razgovoru rekla "Mozda to nije ono sto vi mislite". Na moje pitanje, o cemu se onda radi ni ona niti bilo ko drugi nije imao odgovor. - Vise puta sam pokusavao da dodjem do stava tuzilastva po tom ili nekom drugom osnovu, ali sam uvijek dobijao odgovor od strane sudske policije da niko od navedenih (nadlezni tuzilac, glavni tuzilac, zamjenici, sekretar, dezurni tuzilac) nije tu. Pristup sam imao samo do pisarnice i zanimljivo na stepenistu srecem tuzioca Stjepanovic, "koja nije bila tu".
- I naravno umjesto da se pokrene istraga i pruze odgovori, kako je i zasto sabotirana istraga o ubistvu jednog djeteta, banda kriminalaca, smislja plan da dodje do podataka koje imam protiv njih, tako sto daju lazan iskaz, (sto je tesko krivicno djelo), te koristeci se svojim uticajnim polozajem obmanjuju sud i uspijevaju da izdejstvuju Naredbu, kojom ce doci do racunara za koje vjeruju da se na njima nalaze svi podaci.
- Kako sam vec mnogo ranije predvidio taj njihov potez, nisam ni drzao sve podatke na disku racunara, a o tome sam (mislim na upad i odnosenje racunara), jos krajem prosle godine obavjestio neke novinare. Jedan od njih je osoba kojoj je licno prijetio portparol policije, rijecima koje nisu prikladne da se nadju na ovom dokumentu, zahtijevajuci da se drzi podalje od ovog slucaja i od mene posebno.
- Kako sam vec mnogo ranije predvidio taj njihov potez, nisam ni drzao sve podatke na disku racunara, sto sam im i pismeno predocio u dokumentu Obavjestenje.html, koji ce pronaci na disku racunara, (ako i za to budu sposobni).
Krajem aprila predao sam Zahtjev tuzilastvu u kome trazim da se izjasne po pitanju informacija koje sam dostavio, za sta sam predvidio prvu sedmicu u maju da formulisu svoj stav. U drugoj sedmici cu pokusavati svakodnevno da razgovaram sa predstavnikom tuzilastva i dobijem njihovo misljenje o tome u pismenom obliku. No kako su se za svo ovo vrijeme u svom radu, rukovodili parafrazom jedne parole iz istorije "Tudje necemo, svoje ne damo", za ovu priliku izmjenjenu u "Mi necemo, tebi ne damo", ukoliko se to i dalje nastavi, ja cu biti prisiljen da s obzirom da su mi uskracena sva druga prava predvidjena zakonom, intenziviram javne proteste protiv drzavnih institucija koje su se u potpunosti stavile u funkciju saucestvovanja u prikrivanju ubistva jedne djevojcice...
S tim u vezi isticem da sam do sada predao desetak zahtijeva za pristup informacijama i na na jedan nisam dobio pozitivan odgovor. Prilazem tekst poslednjeg od tih zahtjeva :
Obracem se Okruznom tuzilastvu u Bijeljini sa zahtjevom da mi se omoguci uvid u neke informacije koje su u posjedu gore navedenog organa.
Istovremeno koristim priliku da vas upoznam sa cinjenicom da postoji ZAKON O SLOBODI PRISTUPA INFORMACIJAMA i da bi bilo korisno da ga procitate, jer sam siguran da ne zelite, nehotice da prekrsite neku od odredbi tog zakona. Radi se o sledecim informacijama :
1. DOKUMENTACIJA VEZANA ZA UPAD I PRETRES PROSTORIJA BN TELEVIZIJE OD STRANE POLICIJE, A PO NALOGU OKRUZNOG TUZILASTVA U BIJELJINI U JANUARU 2010. GODINE.
2. DOKUMENTACIJA VEZANA ZA SLUCAJ "NEDELJKO RADMAN", KOJI JE UMRO NA SASLUSANJU U CJB BIJELJINA, A PO NALOGU OKRUZNOG TUZILASTVA U BIJELJINI (da ne bude zabune, misli se da je saslusan po nalogu, a ne da je umro po nalogu... ili mozda jeste ?).
Na taj zahtjev sam dobio odgovor koji predocavam.
Dakle iako je proslo 4 mjeseca od pretrese prostorija jednog medija, tuzilastvo i dalje kao vodi istragu, a ocito je cilj svega da se mediji natjeraju na poslusnost, jer im u suprotnom prijeti isti postupak. Tako mi je od strane vise novinara receno da ne smiju nista da objavljuju o slucaju ubistva Ivone Bajo.
Vec i samo ubistvo djeteta je dovoljno monstruozno, ali mnogo veci zlocin je sprecavanje dokazivanja i prikrivanje tog ubistva od monstruma unutar kriminalisticke policije i tuzilastva.
Drugi slucaj je takodje specifican, jer je osoba koja je umrla po saslusanju, prezivjela isti postupak kao i ja. Naime negdje na polovini moje izjave koja je izgleda bila duza nego sto je uobicajeno, napravljena je kafe pauza, a i ja sam takodje ponudjen :
"Ja bih samo popio malo vode", rekao sam, "ali iz umivaonika, a ne od vas". "Cuo sam da ovdje ljudi umiru na saslusanju, pa ne bih da se to ponovo desi"
Oni su se samo blijedo pogledali i omogucili mi da odem do toaleta (pod prismotrom). Po povratku mi je receno da je covjek sasvim normalno odgovarao na pitanja i da mu je pozlilo, neposredno posto je dao izjavu.
S obzirom da je i meni po zavrsetku saopsteno da ce sad da mi se pretresaju prostorije, a ja imam zdravije i srce i krvne sudove od vecine ljudi, ocito je da je postupak za "informativni razgovor" koji je neki "genije", smislio, izuzetno stresan i moze da dovede do fatalnog ishoda. Stoga bih sugerisao svima koji mogu nesto da ucine po tom pitanju da se ubuduce takve stvari rade mnogo obazrivije,da se ne bi ponavljele ovakve greske. Nadalje bih skrenuo paznju da je ZKP u clanu Kaznjavanje za odugovlacenje postupka predvidio sankcije i za tuzioce, a ocito je da se postupak protiv BN televizije namjerno oteze iz razloga koje sam naveo.
Takodje i u postupku protiv mene, te stoga zahtijevam od suda da nalozi tuziocu da podigne optuznicu protiv mene na sta imam pravo po clanu ZKP Pravo na sudjenje bez odlaganja, te da se postuje clan ZKP Princip istine . U vezi toga skrecem ponovo paznju da je optuzba protiv mene zasnovana na laznoj prijavi. Sud se sad moze uvjeriti da u tekstovima koje su prilozili saucesnici u ubistvu djevojcice ne postoji nista vezano za clan 169 KZ. Uostalom da su imali bilo kakav dokaz u tim dokumentima ne bi im bilo potrebno da traze podatke na racunaru, a posebno postupak "Posebnih istraznih radnji" ,koji se koristi samo kada NEMA DOKAZA. Oni su naprotiv naveli da im ja vec mjesecima upucujem pismene prijetnje. Ocito je da to ne moze biti istina, jer bi sa takvim dokazima svaki tuzilac mogao da bez problema napise optuznicu.
Ja ne trazim da se oslobodim optuzbi, jer cu sa posebnim zadovoljstvom da te kriminalce "raznesem na komade" u sudskom procesu. Ovaj prethodni izraz je naravno metafora, (koje cesto koristim) i iznesena je u pravnom kontekstu, ali je u ovom slucaju dvostruka, jer je ostavljeno tuzilastvu da ima bar jedan izraz za koji moze da se uhvati. Tako ce bar moci reci da su pogresno shvatili rijeci koje upotrebljavam.
Naravno da ja ne mislim da ce bilo ko iz tuzilastva da se izlozi neprijatnosti i zastupa takvu besmislenu optuznicu, tim prije sto cu lako dokazati i da su izjave koje su podneli dvojica tuzilaca, (a u ime njih sestoro) lazne, sto je kaznjivo po clanu KZ Lazno prijavljivanje krivicnog djela.
Ciljevi te prijave su bili da se dokopaju podataka koje imam protiv njih, da uplase kako mene tako i sve koji me poznaju, da me sprijece da saljem podatke medijima, te da simuliraju ravnotezu prijavama i dokazima koje sam izneo protiv njih.
Mene naravno nikada nece uplasiti niti zaustaviti, sem ako me ne ubiju s ledja.
Da li ce neko imati hrabrosti da toj bandi kriminalaca stane na put osim mene ostavljam vasoj savjesti. Materijalni dokaz o njihovom kriminalu se nalazi u zgradi suda. Od nekoliko osoba u drzavnim institucijama koje sam kontaktirao u vezi toga niko nije smio da kaze svoje misljenje. Bar da izmisle nesto : da se radi o falsifikatu, fotomontazi, da je Ivona sama presjekla taj kais i oprala ga, te se potom ubila. Neka kazu da sve to nije relevantno, da je mozda torba bila ostecena i ranije, neka slazu kao sto su i dosad lagali za ovih 9 mjeseci. Sta je jos jedna laz, poslije vise desetina izgovorenih samo u ovom slucaju.
Ali ne znaju sta da rade, jer protiv materijalnih dokaza ne mogu, i u panici jedino pokusavaju da kupe malo vremena i mozda pronadju nekog ko bi tu torbu unistio. Pitao sam nacelnika kriminalisticke policije, kad je rekao da oni ne mogu nista vise nego da materijal koji dostavim predaju tuzilastvu, hipoteticki : "Sta biste uradili kada bih vam doneo snimak na kome glavni tuzilac izvrsava ubistvo i oruzje sa njegovim otiscima, da li biste to ponovo predali njemu???
Odgovorio je da ako bi bio takav slucaj, tad to ne bi predao njemu.
Sad je takav slucaj. Dokaz o ubistvu su smisljeno sakrili od javnosti i izvan istraznih radnji pripadnici tuzilastva Da li je zakonom predvidjena procedura u takvim slucajevima.
Iako sam se vise puta pozivao na clan ZKP Obaveza prijavljivanja krivicnog djela u razgovorima sa sluzbenim licima i tekstovima, niko nije reagovao. Bas me briga sto je dijete ubijeno, sto su tuzioci lazno predocili vjestacenja, sto su sakrili dokaze, sto su se pozvali na svjedokinju, koja kaze "ja sam rekla gazdi da je palo dijete i on me je pitao gdje je jer on nije vidio, a ja nisam vidjela odakle je dijete palo". (ta glupost je navedena na sajtu tuzilastva). To je moj prikaz postupaka sluzbenih lica. Zasto da se zamjeraju "mocnicima". Pa i ako su ubili jedno dijete, vrlo vazno, samo neka ide plata i tece radno vrijeme.
Kako cete vi da reagujete? Treba samo da pogledate tu torbu koja se nalazi u sudu, da biste se uvjerili u istinitost mojih tvrdnji. Ja naravno imam mnogo vise podataka i ovaj tekst nije niti jedna petina tog materijala. Nedavno sam obavjesten da Predsjednik suda utorkom razgovara sa gradjanima. Ako zelite da ucinite nesto da bi ti zlocinci dobili zatvorsku kaznu i imate vremena za razgovor obavjestite me o tome, kako bih vam predocio sve dokaze o kriminalu unutar tuzilastva i kriminalisticke policije (pojedinih pripadnika).
Ja cu bez obzira na sve nastaviti svoju Gandijevsku borbu za istinu. Jedan od vidova te borbe su i javni protesti pred zgradom suda, jer je to jedini nacin da upoznam javnost sa kriminalom u drzavnim institucijama, posto su medijima zapusena usta. Nijedna prijetnja, hapsenje, zatvor nece me zaustaviti.
Ili cu "natjerati" tuzilastvo da radi po zakonu i postuje moja prava predvidjena zakonom, ili ce oni naloziti sudskoj policiju da me uhapsi, jer ne vjerujem da ce ti kriminalci moci da me gledaju svakodnevno kada budu ulazili i izlazili iz tuzilastva.
S obzirom da sam lazno optuzen po clanu 169, isticem samo da za vrijeme tih protesta (ako do njih dodje), niko od mene nece biti fizicki ugrozen na bilo koji nacin, ali bez obzira koliko policajaca posalju na mene necu se udaljiti sa tog mjesta sve do ispunjenja mog zahtjeva da tuzilastvo iznese svoj stav po pitanju podataka koje sam dostavio. Ako me odnesu uvjek cu se ponovo vracati. Samo u slucaju da mi se saopsti da sam lisen slobode, krenucu sam, dobrovoljno i za to ce biti dovoljan samo jedan policajac.
Po pustanju iz pritvora, ponovo cu doci na isto mjesto da nastavim sa protestima. To ce trajati sve dok drzavni organi budu stitili kriminalce, a mene sprecavali da otkrijem istinu i pomognem da dobiju kaznu predvidjenu zakonom...
Da li prije izbora ili poslije, kad mafija izgubi pozicije, o tome necu sad da razmisljam, ali je sasvim sigurno da cu traziti odgovornost svih koji su ucestvovali u prikrivanju ubistva direktno ili indirektno.

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902