Petak, Novembar 25, 2011

CLANAK BROJ 87

 

(OVAJ DOKUMENT JE UPUCEN SPECIJALNOM TUŽILAŠTVU SA DISKOM U PRILOGU, NA KOME SE NALAZE FAJLOVI SA DOKAZIMA, A LINKOVI KA NJIMA OVDE NARAVNO NISU AKTIVNI...)

OKRUZNOM TUZILASTVU BANJA LUKA


POSEBNOM TUZILASTVU ZA SUZBIJANJE ORGANIZOVANOG KRIMINALA I NAJTEZIH OBLIKA PRIVREDNOG KRIMINALA
SPECIJALNOM TUZILASTVU
PRITUZBA NA : KTA-ST-122/10


Napomena: Dokument je izradjen u dvije verzije i to kao stampani tekst, te u elektronskom obliku, pod nazivom "Prituzba specijalnom tuzilastvu", sa aktivnim linkovima ka drugim fajlovima na koje se poziva, a nalaze se na disku u prilogu...
Naredba pod navedenim brojem je pravi primjer profesionalnog rada, na nacin predvidjen zakonom, sto se ogleda u tome da je tuzilac na vise strana sacinio rezime svog rada i isti obrazlozio. Kako je to naprotiv ucinila tuzilac Stjepanovic Danica, moze se vidjeti na slici
Obavijest.png. Poslije 6 mjeseci navodno neke istrage, sramnih 10 redova iz kojih se ne moze ni naslutiti, do kakvog je zakljucka dosla tuzilac, na koji je nacin doslo do povredjivanja, na kom mjestu, a kamoli da se odgovori na pitanje kako je zica od 2 mm precnika napravila rupu u kosti dimenzija 25x1 mm i sve druge povrede, opisane na skeniranoj slici Patologija.jpg, gdje vjestak iznosi misljenje da je smrt NASILNA i ne daje potvrdu da je nastupila usled djelovanja zice. Tako ni danas poslike 18 mjeseci majka ne zna, kako je njeno jedino dijete izgubilo zivot. O bahatosti, drskosti i osionosti, sa kojima su nastupali pojedini pripadnici tuzilastva prema porodici, necu trositi rijeci...
Dakle, kako sam vec istakao, sa druge strane specijalni tuzilac na impresivan nacin istice sustinu primjedbi koje sam navodio u nekim tekstovima, tako da sam se za trenutak zapitao, kako je moglo doci do odluke o nesprovodjenju istrage. Odgovor na to pitanje sam pronasao na poslednjoj stranici u dijelu gdje se to obrazlaze time da tuzilastvu nije dostavljen nijedan materijalni dokaz, koji bi potvrdio navode u prijavi.
Sada bih istakao nesto, sto je rekao bih i tuzilac konstatovao, a to je da sam dostavljao dokumentaciju na vise adresa, prije svega informativnog karaktera, ocekujuci da ce shodno odredbama ZKP-a, clan "Obaveza prijavljivanja krivicnog djela", nadlezni reagovati.
Na neke adrese sam dostavio i cd, a vama ocito nisam, te to cinim ovom prilikom, a na disku se nalaze neki od dokumenata koje sam prikupio, ukljucujuci i one koje ste istakli...
Samu torbu, nisam mogao dostaviti, jer se i danas nalazi u zgradi suda, a na disku su fotografije koje sam nacinio po okoncanju istrage tuzioca Stjepanovic. Snimci su iz vise uglova, a nalaze se na slikama
Torba 0.jpg, (plakat kojim cu se obratiti gradjanima, prilikom protesta, ako do marta niko iz OT Bijeljina ne bude htio da evidentira nove dokaze, gdje sam uneo svoje komentare), te Torba 1.jpg, Torba 2.jpg, Torba 3.jpg, Torba 4.jpg, Torba 5.jpg. Na slikama Torba test 1.jpg i Torba test 2.jpg, je majka ubijene djevojcice, sa svojom torbom. Bijela linija pokazuje mjesto rane na grudima djeteta, a dio kaisa ispod kod originalne torbe je nestao sa lica zemlje.
Fotografije sam na disku predao u februaru 2010. u pisarnici OT Bijeljina uz dokument
Zagubljeni dokazi, a evo poslije vise od godinu dana za koje vrijeme sam predao i neke druge dokaze, niko iz tuzilastva ne iznosi stav o tome, nego naprotiv stvaraju iluziju da ne znaju za te podatke i onemogucavaju mi pristup, kako ne bi morali da objasnjavaju neobjasnjivo.
Niko dakle nije evidentirao stanje u kome se torba nalazi, niti je o tome nesto znala porodica i javnost, a kamoli da se dao odgovor na pitanja, kako je do presjecanja doslo i cime, gdje je nestao dio kaisa, ko je i zasto oprao kais. Moje je misljenje poznato, a sakrivanje ovog materijalnog dokaza sa mjesta zlocina je jos veci zlocin od samog ubistva, koje je sasvim moguce bilo iz nehata. Ostavljam sad vama da na osnovu fotografija doneseta zakljucak.
U proteklih godinu dana sam sem pokusaja da razgovaram sa tuziocem, predao i vise pismenih zahtjeva, od kojih predocavam jedan od prvih,
Zahtjev Danici.png. Vidljivo je da je predat 17.03. 2010. godine, a umjesto da odgovore, tuzioci su izdejstvovali pretresanje kuce i odnosenje racunara, kako bi unistili dokaze koje imam, a objavio sam i da imam vise audio snimaka, te drugih materijala koje ih kompromituju.
Kao izgovor za to su upotrijebili moje tekstove u kojima sam pisao da ce svi koji su cinili krivicna djela sa ciljem da se prikrije ubistvo, zavrsiti u zatvoru, te me optuzili po clanu 169 KZ "Ugrozavanje sigurnosti" iako nijednu pretpostavljenu prijetnju nisam, izrekao...
Tom prilikom su odneseni predmeti u vlasnistvu moje sestre, (racunar koji sam ja koristio), te predmeti osobe M.K. od kojih je jedan zakonom zabranjen za drzanje. Iako su u toku istog dana obavili razgovor sa tom osobom, gdje je potvrdila vlasnistvo, te 7 dana kasnije dala izjavu o tome u CJB Bijeljina, a dva mjeseca nakon toga izasla pred sudiju, tuzilastvo me i dalje fiktivno goni i po clanu 399, a ne samo 169.
No kako se sve zasnivalo na laznoj prijavi, sa ciljem da mi se uniste podaci, da se uplasim i odustanem, (to sto su prema meni primjenjivali nisam vidio ni u filmovima, a samo je dovoljno da istaknem strazu u tri smjene pred kucom i danonocno pracenje policajcima u civilu i patrolnim kolima, bilo gdje da krenem), te da me predstave kao manijaka i teroristu izmedju ostalog i u vasim ocima, kako bi uticali na vase odlucivanje, nijedan tuzilac se nije usudio da podigne i zvanicno optuznicu. Iako sam mjesecima trazio da budem izveden pred sudiju, (clan 169 ne trazi nakakvo nasilje ili kriminal, kaznjivo je i samo pisanje ili izgovaranje), posto "imaju obilje dokaza", primjenjena je taktika odugovlacenja, no na kraju su poslije mog zahtjeva da me optuze ili odustanu ili budu kaznjeni po clanu "Kaznjavanje za odugovlacenje postupka" ZKP-a, bili silom zakona prisiljeni da vrate racunare,
Povrat racunara.png.
Iako sam zahtijevao da se prije predaje provjeri ispravnost, tuzilastvo se oglusilo, te je odgovornost za unistavanje podataka, (hard disk je bio prazan) na njima.
Takodje je krajem 2010, Okruzni sud, doneo Rjesenje u kome konstatuje da je postupak u kome smo pri pokusaju da dostavimo dokaze uhapseni i izvedeni pred sudiju za prekrsaje bio neregularan i da se isti obustavlja.
No to je samo pozadina dogadjaja u kome smo pokusali dostaviti vise dokaza od kojih je najvazniji izjava vjestaka dr. Busarcevica. Tonski zapis je na fajlu
Miroslav.mp3, dok je transkript iste u dokumentu Izjava vjestaka.html.
To bi bili dakle dokazi mojih pismenih tvrdnji. Naravno, mozda sam ja slikao neku drugu torbu i na drugom mjestu, mozda ono nije glas vjestaka, ali vi to kao tuzilac, shodno clanu ZKP-a "Prava i duznosti tuzioca", mozete provjeriti i ispitati.
S obzirom da se radi o dokazu iz depoa suda i izjavi sudskog vjestaka tuzilastva, vjerujem da cete im dati tezinu koju zasluzuju.
Dakle pomenuti vjestak je dobio samo sliku povrsinske rane,
Trasologija 08.jpg, iako postoje slike i unutrasnjih povreda. Kroz probodenu kost, otvor je 25x1 mm ne moze proci ni vrh zice na korpi Korpa 2.jpg, a pogotovo ne plocica u obliku slova L, koja je obelezena strelicom. Na stranu to sto tupa zica od 2 mm precnika, nije mogla napraviti probod od 25x1 mm, da bi vrh zice naneo sve povrede na desnom plucnom krilu, morao je kroz taj otvor proci i onaj dio sa plocicom. Naravno da bi to vjestak uocio i doneo takav zakljucak koji iskljucuje zicu, te je jasno zasto mu podaci o unutrasnjim povredama nisu dostavljeni.
Nadalje, vidljivo je na slici
Trasologija 10.jpg, da tragovi krvi pocinju cak 15 metara prije navodnog pada na zicu, sto znaci da je prvo pocela da krvari, pa tek onda pala na zicu, sto je apsurdno. To se vidi i iz izjava vise svjedoka, gdje naprimjer portir kaze da je postojao trag krvi na asvaltu prije pada, na kraju svoje izjave, Blagisa 1c.jpg. S druge strane vidljivo je da prvi trag pocinje bas na mjestu , gdje se ukrsta putanja djevojcice sa kamionom koji je po izjavama aktera usao par sekundi u "Univerzal", prije nego sto je dijete palo na asvalt. Kompletna analiza vjestaka i to samo na osnovu povrsinske rane ne daje potvrdu da se radi o zici jer kaze da bi cak i ta "ogrebotina" mogla nastati samo uz dejstvo stranog tijela, sto je tuzilac izostavio u saopstenju na zvanicnom sajtu. Skenirane su sve stranice i nose naziv Trasologija 01 do Trasologija 10.
Kamion koji je dovezao robu je pobjegao prije dolaska policije i bio bi tajna da mi taj podatak nismo saznali. Vidljivo je da su tahograf trake sumnjive, jer pokazuju dva razlicita datuma, a kao oba vozaca su vozila isti kamion u isto vrijeme oko 16 sati
Tahograf trake.jpg. Ne postoji popis robe koja je dovezena, dakle moguce je da se radilo i o par stotina kilograma narkotika. Ako se zna da je za bilo kakav oblik organizovanog kriminala potrebna i logistika nekog iz tuzilastva prije svega, te iz policije, da je ocito neka roba svercovana, da je vlasnik firme prvi covjek u gradu, stranke na celu koje je premijer, tada, a danas predsjednik zemlje, postaje jasno, kako je ubistvo jedne djevojcice postalo tabu tema i drzavna tajna.
No sem tih dokaza dosao sam i do misljenja vjestaka Blazanovica, koji jasno opisuje ubilacko oruzje,
Blazanovic 4.jpg, kao predmet trakastog oblika, a svoje misljenje zasniva na osnovu svih povreda, a ne selektivno, kao dr. Busarcevic, ako se taj izraz uopste moze adekvatno upotrebiti. Od 5 povreda, (rana na grudima, probod kosti, probod kroz grudnu zlijezdu, razderina arterije i dusnice) on je upoznat samo sa prvom, sto je 20%, podataka i to manje bitnih o povredama. Stoga sam i upotrijebio izraz masakriranje vjestacenja, od strane tuzioca.
Predmet opisan od strane vjestaka pronasao sam u gradu, a kako sam saznao iz razgovora sa profesionalnim vozacima koristi se za spanovanje tovara na kamionima.
Metalna traka je na slici
Traka 1.jpg, dok je uvecani dio na slici Traka 1a.jpg, gdje je vidljivo da sirina trake u dlaku odgovara dimenziji ulazne rane na grudima, od 19 mm, koliko je izmjerio vjestak, a vidi se na slici Trasologija 08.jpg.
No to nije sve, jer vozaci koji su dovezli kamion izjavljuju, (posto se portir zaletio i otkrio taj detalj u svojoj izjavi,
Blagisa 2e.jpg) da su rezervoar vezali trakama, posto je nosac pukao Mirsad 6.jpg. Kompletne skenirane izjave portira su u folderu "Dokumenti", (Blagisa), kao i vozaca, (Mirsad). Nije zgoreg dodati da je portir porodici ispricao da je vidio djevojcicu da vozi bicikl, iskasljava krv i pada, a kada smo to ispricali inspektoru, rekao je da nije bilo tako, te ga je sutradan pozvao da da izjavu i gle portir zaista mjenja pricu, a ista osoba je uklonila spornu torbu sa lica mjesta i kostim koji je bio na djevojcici. (Imam takodje snimak njegove izjave, ali je ovom prilikom necu dostaviti, jer planiram da je koristim ako ospori autenticnost). Cilj svega je bio da se pokaze kako je rana zadobijena na mjestu pada, no previdjeli su dio, gdje svjedoci tvrde da su tragovi krvi bili prije nego sto je djevojcica podignuta sa asvalta, dakle nisu kapali sa nje. Uostalom i ne radi se o kapima nego o krugovima nastalim iskasljavanjem.
Ovo je samo dio dokaza koji imam o korupciji tuzioca i inspektora i sasvim je sigurno da ja necu odustati od borbe za istinom. Ja naravno na vasu odluku ne mogu i ne zelim uticati. Samo vam skrecem paznju, da sve dok ne dobijemo odgovore na to zasto je kais torbe u takvom stanju i izuzet iz istraznih radnji, te zasto je vjestak obmanut, prije svega, ovaj slucaj nece biti zavrsen. Da li cete vi imati hrabrosti da se suprotstavite mafiji ili VSiTV te Ustavni sud, koji takodje vode ovaj slucaj ili ce se sve zavrsiti u Strazburu? Mozete li vi legalizovati ocigledan kriminal tuzioca Stjepanovic i odluciti da je standardna procedura da tuzilac prikriva sve tragove, dokaze i rezultate vjestacenja, koje ne odgovaraju cilju koji je zacrtao. Da su pomenutu torbu pronasli kod mene prilikom pretresa, vec bih bio u zatvoru, ali sada se radi o tuziocu. I opet pitanje:
DA LI JE ZAKON ISTI ZA SVE ???.

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

polovni kamioni [Odgovori]

Ja sam jako zadovoljan sa sadržajem koje ste spomenuli. Htjela sam vam zahvaliti za ovaj veliki članak. Uživao sam u svakom malo dio i ja ću biti na čekanju za nova ažuriranja.

kamioni

Comment by polovni kamioni (12/05/2011 17:57)

polovni kamioni [Odgovori]

To je savršen blog za svakoga tko želi znati o ovoj temi.Članak je lijepo i to je ugodno za čitanje. Poznajem jako važne stvari ovdje. Divim vrijedne savjete možete učiniti dostupnim u vašoj stručno pisani sadržaj. Želim vam zahvaliti za ovaj informativni čitati, a ja stvarno poštovati dijeljenje ovu veliku.

Comment by polovni kamioni (12/01/2011 17:37)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me