CLANAK BROJ 71

 

OKRUŽNOM TUŽILAŠTVU U BIJELJINI

PRIJAVA KRIVIČNOG DJELA
DEBELJEVIĆ MILORADA


Kao uvod u ovu krivičnu prijavu ističem da sa gore navedenim gospodinom, inače pripadnikom OT Bijeljina, nikada nisam imao prilike da razgovaram, ni direktno, niti telefonski, nikada se nismo sreli i zaključno sa današnjim danom, ja ne znam niti kako dotični izgleda...
No važno je istaći da je ista osoba, dva puta izbjegla razgovor sa mnom i to, prvom prilikom, kada sam namjeravao podnijeti prijavu protiv tužioca Stjepanović, (tada su angažovali sekretara Prodanović) i drugi put 22.03.2010.
Tada sam namjeravao podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica za lažno prijavljivanje krivičnog djela, (tada su me već pratili i nadzirali policajci, a dva dana kasnije pozvan sam na informativni razgovor i odneseni su mi svi podaci zajedno sa računarom poslije pretresa.
Pomenuti gospodin, tada dežurni tužilac, je neprofesionalno i bahato, odbio da evidentira prijavu, (to sam saznao preko pripadnika sudske policije) i uputio me na MUP, iako je to po ZKP-u, njegova obaveza.
Kasnije se ispostavilo, da je upravo on bio jedan od kriminalaca koji su smislili plan da me eliminišu, i podnijeli lažnu prijavu za ugrožavanje sigurnosti, Član 169 KZ-a.
Prenosim doslovno tekst obavještenja, koji sam poslao gospodinu, kao i za još osmoro tužilaca.
OBAVJESTENJE
Sugerisem svim okruznim tuziocima, od kojih vecinu ne poznajem da se trajno distanciraju od ubica unutar tuzilastva. Nije realno ocekivati da tuzilac bude savrsen, moze nekad da progleda kroz prste , da bude prestrog, da ne postupi po zakonu, ali ubistvo djeteta je nesto sto ne biste smjeli nikome da oprostite. Nema potreba da iznosim more argumenata koje imam. Dovoljno je pogledati sliku.
Univerzalni dokaz koji sve dokazuje: 1)DA SE RADI O UBISTVU - 2)DA SU UBICE POKUSALE SAKRITI TRAGOVE - 3)DA SU IH ISTRAZITELJI ZASTITILI - 4)DA SE UBISTVO VJEROVATNO DESILO NA DRUGOM MJESTU...
Obrazlozenje: Ocito je da vrh zice u donjem uglu nije mogao presjeci kais torbe (i to dvostruko presjecanje), sto dokazuje da je dijete ubijeno necim drugim (tacka 1). Razlika u boji kaisa, jasno se vidi prelaz iz originalne zute boje u drugu, sto pokazuje da su ubice oprale dio kaisa nekim hemijskim sredstvom, koje je cak i boju skinulo (tacka 2). Istrazitelji koji su sve to vidjeli, krili su podatke o tome pola godine, cime su postali saucesnici u ubistvu (tacka 3). I na kraju dio presjecenog kaisa je nestao sa lica zemlje i s obzirom da nije pronadjen tamo gdje je nadjena djevojcica, to sugerise da je mjesto dogadjaja inscenirano, odnosno da je djevojcica sa svim stvarima dovezena na to mjesto, ali bez pomenutog presjecenog dijela kaisa (tacka 4). U prilog tome govori i nestanak djeteta na pola sata, koji niko nije pokusao da objasni. Ne trazim od vas da bilo sta ucinite, ali s obzirom da je duznost tuzilaca da gone ucinioce krivicnih djela, svi koji zelite da se prikljucite u borbi protiv ubica djece, javite mi se na dole navedeni broj telefona. Znam da ce vam za to trebati mnogo hrabrosti. Pomislite na svoju djecu. Sve dok su te ubice na slobodi nijedno dijete nije sigurno. Imam pouzdane informacije da ce uskoro doci do „velikog ciscenja“. Bilo bi korisno da im pomognete u tom poslu…

Potpuno je jasno bilo kom građaninu a ne pravniku, kakav je Debeljević, da u ovom tekstu nema ni jedna riječ prijetnje. bar ne fizičkom silom. Kao posledica mojih dopisa, kriminalci iz OT Bijeljina su pod istragom i danas i prijeti im dugogodišnja robija. U to vrijeme nisam imao podatke o umješanosti dotičnog u prikrivanje ubistva, ali kako se vidjelo. sam se prepoznao i zajedno sa ostalim saučesnicima izdejstvovao više neregularnih radnji bez zakonskog osnova, protiv mene, od kojih sam imao neprocjenjivu štetu, o čemu ću detalje ispričati tužiocu. koji bude radio na ovoj prijavi.
Naravno već oko godinu i po svim tužiocima je zabranjeno da evidentiraju usmemo prijavu od mene, pa je tako bilo i ovaj put. Dakle pomenuti kriminalac je dao "Lažnu izjavu" i "Zloupotrijebio službeni položaj", kako bi mi oteo podatke koje imao o pripadnicima organizovanog kriminala, a sve sa ciljem prikrivanja ubistva jednog djeteta...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

 

CLANAK BROJ 70

 

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV ŠABIĆ MURISA

(okružnog tužioca)Gore navedena osoba je kao pripadnik OT Bijeljina Zloupotrijebila službeni položaj, te je iako nije postojao nijedan element iz člana 169, po kome su me lažno optužili pripadnici organizovane kriminalne grupe, izdejstvovala pokretanje posebnih istražnih radnji protiv mene i oduzimanje računara koje sam koristio, sa ciljem da mi se nanese šteta i pomogne kriminalcima da dođu do podataka koje prikupljam o njihovim kriminalnim djelima i po potrebi ih unište.
Uprkos tome što sam u kasnijem periodu, (od aprila 2010. do decembra iste godine) u više navrata pokušavao da razgovaram sa tužiocem i dostavim mu važne podatke o predmetu, on je to odbijao iako sam dostavio dokument, kojim se opunomoćujem da zastupam g-đu Budimku Bajo, i upozoravao ga čak i pismeno da je njegova dužnost kao tužioca da svakodnevno radi 4 sata sa strankama i prije svega dođe do svih informacija vezano za predmete, koje obrađuje.
Kulminacija njegovog Nesavjesnog rada u službi, uslijedila je polovinom decembra 2010. kada je ponovo odbio da razgovara sa mnom, i saopšti podatke na koje ga obavezuje zakon.
Naime, kao tužilac, koji je zatražio pokretanje radnji protiv mene, bio je obavezan da me izvjesti o otvaranju predmeta (pregledu računara), te da dostavi podatke o "Posebnim istražnim radnjama" koje su maksimalno moguće da se produžavaju do 6 mjeseci.
Po isteku tog roka, sve podatke je morao dostaviti sudiji, te da se o tome ja izvjestim. To što su sve te radnje morale biti tajna za mene je samo dokaz nesposobnosti, prije svega tužilaštva, a potom i policije, koju ne samo da sam registrovao, nego sam i fotografisao objekte korištene prilikom tih radnji, (to za slučaj da je sve rađeno bez naredbe suda).
Kako je tužilac više od 8 mjeseci odugovlačio sa radom na tom predmetu, postalo je jasno da i nema namjeru podići optužnicu i da je čitav događaj insceniran i nezakonit, te je bio prisiljen saglasiti se sa mojim zahtjevom za povrat oduzetih računara.
Da je sve to dio dobro organizovane kriminalne akcije, pokazuje i podatak da su lažnu prijavu protiv mene podnijeli dvojica pripadnika OT Bijeljina, protiv kojih sam ranije podneo krivične prijave, zbog prikrivanja krivičnog djela "Teško ubistvo" i drugih "sitnijih" koju je tužilac Šabić, kao "odobrio". U međuvremenu su taktički umiješali, načelnika kriminalističke policije g. Acu Teodorovića, da formalno podnese zahtjev.
Kada je saznao sve podatke o tom slučaju i obećao da će istražiti sve neregularne radnje inspektora i podnijeti zahtjev za saslušanje jednog od tužilaca, doživio je "srčani udar".
To što je sahranjen bez autopsije, doprinosi mojoj sumnji, da se radi o ubistvu trovanjem, jer niko na ovom svijetu ne može znati tačan uzrok smrti bez obdukcije...
U trenutku dok pišem ovu prijavu, (14.12.2010.) još uvijek ne znam, da li su podaci na računarima ili sami računari uništeni, ali i to što tužilac izbjegava da me izvjesti o radnjama koje su vršene na istima, pokazuje da njegov rad nema nikakvih dodirnih tačaka sa zakonom i da je usmjeren isključivo na "Pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela" a pokazujući pristrasnost, prekršio je jedno od osnovnih načela tužilačke funkcije i učinio krivično djelo "Povreda ravnopravnosti gradjana" i "Povreda ljudskog dostojanstva" jer me izvršavajući naloga svog mafijaškog bosa, tretira ne kao ljudsko biće, nego kao životinju.
A sve sa osnovnim ciljem prikrivanja ubistva djevojčice Ivone Bajo.

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

 

CLANAK BROJ 69

KOVAČEVIĆ NOVAK 

ODMAH PO ZAVRŠENOJ AUTOPSIJI TIJELA DJEVOJČICE, SUDSKI VJEŠTAK JE IZVJESTIO TUŽILAŠTVO O REZULTATIMA, SAOPŠTIVŠI IM SVE ŠTO JE REKAO I PORODICI, TE IM OPISAO PREDMET KOJI JE USMRTIO DJEVOJČICU, NAVODEĆI NJEGOVE DIMENZIJE (2,5 cm ŠIRINA, TE 1 mm DEBLJINA). POSLE SKORO TRI MJESECA SAZNAJEMO DA TAJ PODATAK TUŽILAŠTVO NIJE SAOPSTILO JAVNOSTI DA IH NE BI „UZNEMIRAVALI“. OČIGLEDNO JE DA JE NALOG ZA TO PREĆUTKIVANJE, DOŠAO OD GLAVNOG TUŽIOCA, KOJI JE I KASNIJE ZAHTJEVAO OD SEKRETARA TUŽILAŠTVA DA IZNOSI LAŽNE INFORMACIJE U JAVNOST, A I SAM JE LIČNO DAO VIŠE TAKVIH IZJAVA.

AKO BI SE TO PRVO PRIKRIVANJE ČINJENICA, MOGLO I PRIHVATITI , KAO TAKTIČKI POTEZ DA BI SE UBICE OSJEĆALE SIGURNIJIM, TE TAKO LAKŠE, DOŠLO DO NJIHOVOG HAPŠENJA, ONDA SU SVA NAREDNA SAOPŠTENJA I POTEZI TUŽILAŠTVA BILA SASVIM U SUPROTNOSTI SA TIM. IAKO SU NAIME SVA VJEŠTAČENJA I MIŠLJENJA STRUČNJAKA OD AUTOPSIJE NADALJE, DO POSLEDNJEG TRASOLOŠKOG VJEŠTAČENJA, OSPORAVALE STARTNU TEZU TUŽILAŠTVA, TE VRLO JASNO NAVODEĆI ARGUMENTE PROTIV NJE, GLAVNI OKRUŽNI TUŽILAC KONSTANTNO DAJE NALOGE DA SE JAVNOSTI DAJU SAOPŠTENJA TIPA : „SVE DOSADAŠNJE ISTRAŽNE RADNJE UKAZUJU DA SE RADI O NESREĆNOM SLUČAJU“. MOŽDA TO I JESTE ISTINA, MOŽDA SE NE RADI O PLANIRANOM UBISTVU, ALI JE SASVIM SIGURNO DA SE NE RADI O SAMOPOVREĐIVANJU, KAKO JE TO BILA NAMJERA TUŽILAŠTVA DA PREDSTAVI I TAKO ZATVORI SLUČAJ.

ALI DA KRENEMO REDOM…

PRVI SUSRET SA GLAVNIM OKRUZNIM TUŽIOCEM DESIO SE DAN POSLE TELEFONSKIH POZIVA, OD OSOBE KOJA SE PREDSTAVILA KAO ALEKSANDAR TVRDEĆI DA IMA SNIMAK UBISTVA DJEVOJČICE. BILO JE VIŠE RAZGOVORA SA NJIM KOJE SAM SNIMAO TONSKI, A NISU BILI POSEBNO ZANIMLJIVI, SVE DO POSLEDNJEG RAZGOVORA KADA JE  TA OSOBA PRAKTIČNO OPRAVDAVALA UBISTVO DJEVOJČICE, POREDEĆI TO SA UBISTVIMA ZA VRIJEME RATA.

SMATRAJUĆI DA BI TAJ SNIMAK POMOGAO ISTRAZI DA DOĐE, KAKO DO PODATAKA O POZIVAOCU, TAKO I DA PODATAKA O EVENTUALNIM UBICAMA I NJIHOVIM MOTIVIMA, ODLUČIO SAM DA TAJ SNIMAK DOSTAVIM TUŽITELJKI, KOJA JE MEĐUTIM, VEĆ SPREMNA ZA ODLAZAK NA GODIŠNJI ODMOR, PROSLEDILA NAS DO GLAVNOG TUŽIOCA.

POSLE DUŽEG OBJAŠNJAVANJA O SVEMU ŠTA SE DESILO PRETHODNOG DANA (UKLJUČUJUĆI I TO DA SAM ODNEO POLICIJI BROJ POZIVAOCA, TE DA SU USTANOVILI DA POZIVA IZ TUZLE), DOBILI SMO MIŠLJENJE DA SE „MOŽDA RADI O NEKOM MANIJAKU“, TE DA SE OBRATIMO MOBISU. A MOŽDE SE RADI I O UBICI, REKAO SAM JA I VIDJEVŠI DA ON NEMA NAMJERU DA UZME DISK SA SNIMKOM, OSTAVIO GA NA STOLU I IZAŠAO. DESET DANA KASNIJE SU ME KONTAKTIRALI NOVINARI POŠTO JE U JEDNOM ČASOPISU OBJAVLJENO DA POSTOJI TAJ SNIMAK, SA PITANJEM DA LI JE TO ISTINA.

POSTIGNUT JE DOGOVOR DA IM DOSTAVIM SNIMAK, KOM PRILIKOM SAM SAZNAO DA GLAVNI TUŽILAC, OSPORAVA NJEGOVO POSTOJANJE. EVO SAD MU PUSTITE SNIMAK, REKAO SAM, PA DA VIDIMO ŠTA ĆE ONDA REĆI.

ISTE VEČERI NA BN TELEVIZIJI, KOVAČEVIĆ NOVAK POTVRĐUJE DA SAM IM DOSTAVIO SNIMAK, ALI „ON NE ZNA ŠTA SE NA NJEMU NALAZI“, JER GA JE PROSLEDIO POLICIJI DA OTKRIJU BROJ I LOKACIJU.

ČEMU TE LAŽI, KAD SU I ON I POLICIJA VEĆ SU 10 DANA ZNALI OBA TA PODATKA ???

KAKO MI JE VEĆ POSLE TOG PRVOG SUSRETA SA NJIM BILO JASNO DA GA ISTINA NE ZANIMA, I DA OD SUSRETA SA NJIM NEMA NIKAKVE KORISTI, TO JE BIO I NAŠ POSLEDNJI SUSRET, ALI SAM NARAVNO PRATIO NJEGOVE AKTIVNOSTI.

SEM KONSTANTNIH NALOGA DA SE U JAVNOSTI PLASIRAJU NEISTINITE INFORMACIJE, GLAVNI OKRUŽNI TUŽILAC JE DAO NALOG DA SE OD MENE NE UZIMA USMENA KRIVIČNA PRIJAVA, KOJU SAM NAMJERAVAO DA PODNESEM.

PRVI PUTA SE TO DESILO NEPOSREDNO POSLE ODBIJANJE TUŽITELJKE STJEPANOVIĆ DA PREUZME OD MENE PODATKE DO KOJIH SAM DOŠAO, TE DA DOPUNIM SVOJ ISKAZ, KOJI JE ONA SADA SAM SIGURAN, SMIŠLJENO SKRATILA.

TADA JE NALOŽIO SEKRETARU TUŽILAŠTVA DA RAZGOVARA SA MNOM, IAKO JE PO PRAVILNIKU, ZA TO BIO NADLEŽAN DEŽURNI TUŽILAC. S OBZIROM DA JE SEKRETAR TUŽILAŠTVA, POKAZALA IZUZETAN PROFESIONALIZAM I DOTAD NEVIĐENU KOREKTNOST I LJUBAZNOST, ODUSTAO SAM OD PRVOBITNE NAMJERE, TIM PRIJE ŠTO SAM TADA PRVI PUT SAZNAO NEKE INFORMACIJE, KOJE SU DO TADA BILE SAKRIVENE OD JAVNOSTI. NADAO SAM SE DA TO ZNAČI DA ĆE SE ISTINA OBJELODANITI I OZBILJNO KRENUTI U ISTRAGU O UBICAMA DJEVOJČICE. NAŽALOST VRLO BRZO SAM SHVATIO DA SAM TE PODATKE DOBIO, ZATO ŠTO JE SEKRETAR VJEROVALA DA IH ZNAM, TE DA ĆE ZBOG TOGA PO SVOJ PRILICI IMATI OZBILJNIH PROBLEMA, TE ĆE MOŽDA ČAK BITI NATJERANA DA IH POREKNE. DA SAM BIO U PRAVU POKAZUJE, ČINJENICA DA JE POSLE IZRAŽENE ŽELJE MAJKE UBIJENE DJEVOJČICE, DA SE SASTANEMO SA NJOM, GOSPOĐA SEKRETAR, NATJERANA NA PRISILNI „ODMOR“, DA DO TOG SUSRETA NE BI DOŠLO. U ISTO VRIJEME JE „ODMARALA“ I TUŽITELJKA.

POSLE KRIMINALNO SROČENOG OBAVJEŠTENJA O NESPROVOĐENJU ISTRAGE, TE SPREČAVANJA DA DOĐEMO DO DOKUMENTACIJE ZA PRIGOVOR, ORGANIZOVALI SMO PROTEST PRED ZGRADOM SUDA, KOJI JE SNIMALA TELEVIZIJA.

POŠTO JE U VJESTIMA POSLE 18 SATI, OBJEVLJEN NAŠ STAV, KOVAČEVIĆ NOVAK JE DOBIO NAREĐENJE OD SVOJIH NALOGODAVACA DA SE OGLASI, TE JE U TERMINU POSLE 19:30, OBJAVIO DA JE NAŠA „ŽALBA“ (PRIGOVOR), EVIDENTIRANA, TE DA ĆE BITI RAZMATRANA NA KOLEGIJU TUŽILACA 1. FEBRUARA, DODAVŠI UOBIČAJENI REFREN, KAKO SVE DOSADAŠNJE ISTRAŽNE RADNJE UKAZUJU NA NESREĆAN SLUČAJ.

DA LI JE MISLIO NA MIŠLJENJE SUDSKOG VJEŠTAKA MEDICINSKE STRUKE, NAKON AUTOPSIJE, KOJI JE KONSTATOVAO DA JE UBILAČKI PREDMET DIMENZIJA KOJE NIKAKO NE ODGOVARAJU ŽICI, ŠTO UKAZUJE NA UBISTVO.

ILI NA ZAKLJUČAK VJEŠTAČENJA BIOLOŠKOG FAKULTETA U BEOGRADU, TE TRASOLOŠKOG VJEŠTAČENJA, KOJA ČAK I SA ONAKO SUGESTIVNO POSTAVLJENIM ZADATKOM, OSPORAVAJU NESREĆAN SLUČAJ.PRVO VJEŠTAČENJE KAŽE DA NA PODMETNUTOJ ŽICI NEMA TRAGOVA KOJI BI UKAZIVALI NA TO DA JE ONA UZROK SMRTI, DOK DRUGI VJEŠTAK TVRDI DA NI TAKO SELEKTIVNA POVREDA (POVRŠINSKA RANA, BEZ POMENA UNUTRAŠNJIH POVREDA), NIJE MOGLA NASTATI BEZ UTICAJA STRANOG METALNOG TIJELA, A KOJE ISTRAGA NIJE PRONAŠLA NA LICU MJESTA ILI NIJE HTJELA DA GA PRONAĐE.

TRI VJEŠTAČENJA KOJA OSPORAVAJU SAMOPOVREĐIVANJE SA OSNOVANOM SUMNJOM NA UBISTVO. PLANIRANO ILI NE, ALI UBISTVO. I ŠTA JE REZULTATA ZA TUŽILAŠTVO:

UBISTVO+UBISTVO+UBISTVO = NESREĆAN SLUČAJ ???

TO JE MATEMATIKA POSTUPAJUĆEG I GLAVNOG TUŽIOCA.  ZATO JE NISU NI MOGLI OBRAZLOŽITI, TE ĆE BITI VRLO ZANIMLJIVO PROČITATI KAKO ĆE TO OBRAZLOŽENJE IZGLEDATI NA KOLEGIJU TUŽILACA, SEM AKO SE NE POSTUPI PO PRVOBITNOM PLANU PA TUŽITELJKA PODNESE OSTAVKU.

TIME  MOGU KUPITI SAMO JOŠ MALO VREMENA, ALI ZASLUŽENU KAZNU NE SMIJU IZBJEĆI.

SIGURAN SAM DA ĆE IH PRAVOSUDNI SISTEM SMJESTITI NA ODGOVARAJUĆE MJESTO…

 Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902