CLANAK BROJ 68

STJEPANOVIĆ DANICA 
 

ODMAH PO KONSTATOVANJU SMRTI OD STRANE MEDICINSKOG OSOBLJA NALAŽE DA SE OBAVI AUTOPSIJA TIJELA TRAGIČNO NASTRADALE DJEVOJČICE, KAKO BI SE USTANOVIO UZROK SMRTI TE DAO ODGOVOR NA PITANJE KAKO JE DO TOGA DOŠLO, ŠTO JE PRVA I POSLEDNJA LOGIČNA I ZAKONITA ODLUKA TUŽITELJKE STJEPANOVIĆ.

U MEĐUVREMENU POSLE VIŠE NEZVANIČNIH U JAVNOSTI SE PLASIRA PRVO ZVANIŠNO SAOPŠTENJE : DJEVOJČICA SE UBOLA NA ŽICU POSLE PADA SA BICIKLA…

NO REZULTATI AUTOPSIJE OSPORAVAJU OVU TEORIJU ISTRAŽNIH ORGANA, CITIRAM STALNOG SUDSKOG VJEŠTAKA MEDICINSKE STRUKE :

NE RADI SE O EPILEPSIJI (KOME JE SAMO TO PALO NA PAMET I ZBOG ČEGA?). RANA NA GRUDIMA JE NETIPIČNA, NIJE OD NOŽA, NITI OD ŽICE. U SVOJOJ KARIJERI NISAM VIDIO POVREDU TAKVOG OBLIKA. NE MOGU SA SIGORNOŠĆU REĆI O KOM SE PREDMETU RADI. JA NISAM MOGAO POTPISATI DA JE ŽICA…

POSLE TE REČENICE, BILO MI JE JASNO NA SAMO TO DA SE RADI O UBISTVU, NEGO I DA POSTOJE NEKE OSOBE KOJUE SU NAJBLAŽE REČENO SUGERISALE, DA SE SVE PREDSTAVI KAO NESREĆAN SLUČAJ, A KAKO SE KASNIJE ISPOSTAVILO I AKTIVNO UČESTVOVALE U PRIKRIVANJU DOKAZNOG MATERIJALA, FALSIFIKOVANJU POSTOJEĆEG I SARADNJI SA UBICAMA. ZATO SAM U SVIM SUSRETIMA SA PREDSTAVNICIMA POLICIJE I TUŽILAŠTVA OBRATIO PAŽNJU NA NJIHOVE IZJAVE, VODEĆI RAČUNA DA I RAZGOVORI KOJE SAM VODIO NASAMO SA POJEDINCIMA BUDU ZABELEŽENI, KAKO BI PO POTREBI BILI KORIŠTENI U SUDSKOM PROCESU.

IAKO JE NA OSNOVU AUTOPSIJE, BILO JASNO DA SE NE RADI O NESRECNOM SLUČAJU (TUŽILAŠTVU JE UBILAČKI PREDMET OPISAN SA DIMENZIJAMA 2,5 cm ŠIRINE TE 1 mm DEBLJINE), A U FOTODOKUMENTACIJI SE NALAZI I SLIKA PRSNE KOSTI SA UBODNOM RANOM OD 2,5 cm, KROZ KOJU VJEŠTAK PROVLAČI SKALPEL, A POMENUTA ŽICA NEMA NI 2 mm PREČNIKA, TUŽITELJKA IGNORIŠE TE REZULTATE I NALAŽE VJEŠTAČENJE KORPE.

NA ČIJE SE MIŠLJENJE, NA ČIJI AUTORITET POZVALA OSTAJE TAJNA DO DANAS.GORE POMENUTA SLIKA JE RAVNA TOME DA JE U TIJELU PRONAĐEN METAK…NARAVNO DA TUŽIOCU ISTINA NIJE BILA VAŽNA, TE POMENUTU KORPU ŠALJE NA VJEŠTAČENJE U BEOGRAD SA ZADATKOM DA SE NA NJOJ PRONAĐU TRAGOVI TKIVA ILI UNUTRAŠNJIH IZLUČEVINA, BEZ IKAKVIH POMENA O UNUTRAŠNJIM POVREDAMA. SLUČAJNO ILI NAMJERNO, PREVIDJELA JE DA TA POVRŠINSKA RANA (INAČE JEDINA NA TIJELU, POSLE „PADA“ SA BICIKLA), NIJE UZROK SMRTI, A NIJE TO NI PROBODENA KOST, NEGO KOMBINACIJA REZDERINE DESNE PLUĆNE ARTERIJE I DESNE DUŠNICE, ŠTO JE DOVELO DO GUŠENJA KRVLJU.

JOŠ JEDNU SITNICU JE “PREVIDJELA” TUŽITELJKA STJEPANOVIĆ, A VEZANO ZA ČLAN 171 TOKSIKOLOŠKO ISPITIVANJE. NAIME IAKO SU U POČETKU IZ TUŽILAŠTVA TVRDILI DA POSTOJE SVJEDOCI PADA (KOJI SU KASNIJE ODUSTAJALI OD TE TVRDNJE), NIKO NIJE POMENUO DA JE ČUO VRISAK, KRIK , JAUK, BILO KAKAV ZVUK. APSOLUTNA TIŠINA, A DETE JE „PALO“ SA BICIKLA I ZADOBILO DUBOKU RANU NA GRUDIMA. (BANDA JE NEŠTO ZABORAVILA U SCENARIJU).

DIJETE SE NEĆE UBOSTI NI NA TRN A DA NE VRISNE, ( A IVONU POSEBNO DOBRO POZNAJEM), A TAKVU POVREDU PRIMA ĆUTKE. OČITO JE TU MOGUĆE SAMO AKO JE BILA DROGIRANA ILI USPAVANA, ILI … AKO JE POVREDU NANEO PREDMET KOJI SE KRETAO IZUZETNO VELIKOM BRZINOM , TAKO DA NIJE NI OSJETILA BOL. ALI TO SE NARAVNO NE UKLAPA SA TEORIJOM PADA.

NO ĆAK NI NA TAKO SUGESTIVNO POSTAVLJEN ZADATAK, VJEŠTAČENJE NA BIOLOŠKOM FAKULTETU U BEOGRADU NIJE DALO ZA TUŽIOCA ŽELJENI REZULTAT, CITIRAM :

NAVEDENI TRAGOVI NISU POKAZALI ZNAČAJAN KVANTITATIVNI PRINOS I NE POSTOJI RELATIVNI KVANTITATIVNI KONTINUITET TRAGA, A ŠTO BI SE OČEKIVALO NA POVRŠINI POVREDNOG ORUĐA…

A ONDA DIO KOJI JE OČITO ZAHTJEVALA TUŽITELJKA, (KAKO BI ODUGOVLAČILA SLUČAJ), DA SE ISTO NE MOŽE U POTPUNOSTI ISKLJUČITI TE PREDLAŽE DALJA VJEŠTAČENJA.

SVE JE TO NARAVNO ISPRATIO GLAVNI OKRUŽNI TUŽILAC SA LAŽNIM OBAVJEŠTENJIMA U JAVNOSTI, O ČEMU ĆE BITI VIŠE DETALJA U POSEBNOM DIJELU.

I SADA VRHUNAC MONSTRUOZNOSTI TUŽITELJKE STJEPANOVIĆ.

IZ RAZGOVORA KOJI JE ZASTUPNIK MAJKE UBIJENE DJEVOJČICE, OBAVIO SA OSOBOM KOJA JE OBAVILA TRASOLOŠKO VJEŠTAČENJE, SAZNAJEMO DA GA JE TUŽITELJKA NAZVALA, SUGERIŠUĆI KAKAV REZULTAT ŽELI, CITIRAM :

TO NAM JE HITNO POTREBNO. U PITANJU JE NESREĆAN SLUČAJ, SAMO ČISTO FORMALNO DA TO POTPIŠETE KAKO BISMO GA ZATVORILI…

SA TIM PREDUBJEĐENJEM VJEŠTAK JE PRISTUPIO POSLU, ALI KAD JE VIDIO O ČEMU SE RADI, STOMAK MU SE PREVRTAO, ŠTA SU URADILI TIM DJETETU. POTPUNO SE POSVETIO TOME I KRAJEM OKTOBRA ZAVRŠIO VJEŠTAČENJE, TA OBAVJESTIO TUŽILAŠTVO.

ALI SADA, KAKO REZULTAT NIJE BIO ONAKAV KAKAV JE SUGERISALA, VIŠE JOJ NIJE HITNO.

A KAKAV JE ZAKLJUČAK TOG VJEŠTAČENJA NA VIŠE STRANA :

DJEVOJČICA SE NIJE NIKAKO MOGLA SAMA NABOSTI NA ŽICU. DA BI SE TO DESILO MORAO JE SUDJELOVATI AKTIVNO ILI PASIVNO (ŠTO NA OSNOVU SLIKA ISKLJUČUJE), NEKI STRANI METALNI PREDMET, POPUT KAMIONA, AUTOMOBILA ILI OGRADE, TE PREDLAŽE REKONSTRUKCIJU DOGAĐAJA…

IAKO JE MAJKA UBIJENE DJEVOJČICE, POZVALA TUŽITELJKU OKO 10. NOVEMBRA SA PITANJEM DA LI SE ZNAJU REZULTATI VJEŠTAČENJA, ONA LAŽE DA JOŠ NIŠTA NE ZNA, TE DA JE POZOVE KRAJEM NAREDNE SEDMICE, KADA BI MOŽDA IMALA NEKE PODATKE.

U NAREDNIH MJESEC DANA MAJKA I BAKA UBIJENE DJEVOJČICE SU VIŠE STOTINA PUTA POKUŠAVALE DA PRONAĐU TUZITELJKU NA RADNOM MJESTU, ALI NARAVNO BEZ USPJEHA.

IAKO POSTOJI OBAVEZA DA SVAKODNEVNO 4 SATA RADI SA STRANKAMA, PO NALOGU VRHA BANDE TUŽITELJKA SE „UČAURILA“ I TAKO ČEKALA POGODAN TRENUTAK POSLE NOVE GODINE DA „DONESE“ ODLUKU O NESPROVOĐENJU ISTRAGE.

SEM GRAMATIČKOG, U CELIH 10 REDOVA POMENUTA TUŽITELJKA JE POKAZALA I PRAVNO NEZNANJE, JER JE PREKRŠILA ČLAN 216, STAV 4, I SVOJU ODLUKU NIJE OBRAZLOŽILA (A KAKO BI I MOGLA), TE PREKORAČILA ROK OD 3 DANA ZA SLANJE OBAVJEŠTANJA, NE RAČUNAJUCI DVA MJESECA ZADRŽAVANJA, ŠTO BI SE MOGLO DOVESTI U VEZU SA ČL. 210.

ILI SE TU IPAK NE RADI O NEZNANJU, NEGO JE SVE DIO PLANA, JER, GLE ČUDA ISTOG DANA KADA ŠALJE OBAVJEST, DOTIČNA ODLAZI NA GODIŠNJI ODMOR…

NA SVE OVO OD BEZBROJ KRIMINALNIH RADNJI, DODAO BIH SAMO TO DA ME JE SPREČILA DA DAM ISKAZ U POTPUNOSTI, PRAVDAJUĆI SE TIME KAKO JE KASNO, KAKO SU SVI UMORNI, TE DA GA MOGU DOPUNITI NEKI DRUGI DAN. NO ODMAH POSLE TOGA JE ZBRISALA NA ODMOR (TO RADI UVJEK KAD ZAGUSTI), A KADA SAM POKUŠAO DA POSTUPIM PO SUGESTIJI I DOPUNIM IZJAVU TE DOSTAVIM SAV MATERIJAL DO KOGA SAM DOSAO ZA TIH 20-TAK DANA, ONA JE TO ODBILA, PRAVDAJUĆI SE TIME DA JE ČULA NEKE OSOBE KAKO SE O TOME DOGOVARAJU ( U MOJE IME PRETPOSTAVLJAM). UBILAČKE PRETNJE KOJE JE JEDNA OSOBA IZGOVORILA BAKI DJEVOJČICE PAR DANA PRED UBISTVO (POBICU TI SVE PILICE I NE SAMO NJIH, NEGO SVE ŠTO PROĐE VAMO), KOJE SAM NAVEO SEM PREDSTAVNICIMA POLICIJE U TRI NAVRATA I NJOJ LIČNO U ZAPISNIK …                                                        NIJE ČULA

POPIS PREKRŠAJA TUŽITELJKE STJEPANOVIĆ :

Saizvrsilastvo

Podstrekivanje

Pomaganje

Rekonstrukcija dogadjaja

Povreda ravnopravnosti

Toksikolosko ispitivanje

Odugovlacenje

Obaveza prijavljivanja

Naredba o istrazi

Zloupotreba polozaja

Protivz. posredovanje

Nesavjestan rad u sluzbi

Povreda dostojanstva

Pomoc uciniocu

Sprecavanje dokazivanja

I NA KRAJU NESTO U ČEMU SU OČITO UČESTVOVALI ZAJEDNIČKI CELA GRUPA ALI JE PO NADLEZNOSTIMA U SLUČAJU ODGOVORNOST TUŽITELJKE NAJVEĆA. OD JAVNOSTI JE SAKRIVENA ČINJENICA DA JE TORBA DJEVOJČICE PRESJECENA UKOSO, A PO OSTACIMA KAIŠA, PO SVOJ PRILICI BAŠ NA MJESTU KOJE ODGOVARA POLAŽAJU RANE NA GRUDIMA DJEVOJČICE.

OČITO JE I TAJ ŠIROKI KAIŠ, PRESJEKLA ŽICA OD 2 mm PRECNIKA…  
Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902 

CLANAK BROJ 67

MARKOVIĆ DRAGOSLAV

NEMOGUĆE JE REĆI DA LI SU RADNJE I IZJAVE GORE NAVEDENE OSOBE, VIŠE KRIMINALNE ILI GLUPE, JER IZGOVORI KOJE JE TAJ ČOVJEK IZMIŠLJAO NISU NI NA NIVOU PREDŠKOLSKE USTANOVE, A KAMOLI INSPEKTORA KRIMINALISTIKE.

U RAZGOVORU KOJI JE ZASTUPNIK MAJKE UBIJENE DJEVOJČICE, OBAVIO SA SVJEDOCIMA, SAZNALI SMO DA JE PRILIKOM UVIĐAJA, NEKO OD ISTRAŽITELJA OTVORIO TORBU DJEVOJČICE I RAZBACAO STVARI IZ NJE (ŠTO SE VIDI NA SLIKAMA, KOJE JE SAMA POLICIJA NAČINILA). PO SVOJ PRILICI DA SE NA TAJ NAČIN OSTAVI UTISAK PADA SA BICIKLA. TO ŠTO SEM SMRTONOSNE RANE, KOJA USPUT REČENO PO REZULTATIMA AUTOPSIJE NIJE NASTALA NITI OD JEDNOG PREDMETA, ZATEČENOG NA LICU MJESTA, NIJE PRONAĐENA NIJEDNA DRUGA POVREDA, PA NI OGREBOTINA, NIJE PREDSTAVLJALO PROBLEM ZA INSPEKTORA I TUŽITELJKU.

TAKOĐE JE TOM PRILIKOM IZVRŠENA DEFORMACIJA KORPE NA BICIKLU.

SNIMAK DO KAGA SMO DOSLI POSLE TRI MJESECA NA INTERNETU I ONO STO SMO VIDJELI U POLICIJSKOJ STANICI DRASTICNO SE RAZLIKUJU JEDNO OD DRUGOG. DALJE SLEDI TOK RAZGOVORA SA GORE NAVEDENIM LICEM :

GOVORIMO DA SMO PRVO UVJERAVANI DA JE ZICA UZROK SMRTI, ALI DA JE TO PO PATOLOSKOM NALAZU ISKLJUCENO, TE PITAMO O CEMU SE TU RADI.

JA I DALJE MISLIM DA JE ZICA, KAZE LICE, NISAM ZADOVOLJAN RADOM PATOLOGA, STO POSTO JE ŽICA.

PREDLOZIO SAM TUZIOCU, DA JE POŠALJE NA ANALIZU KAZE ON. SAD JE NA NJIMA, DA LI CE TO URADITI ILI NE, ZNATE KAKO JE, TO SU TROSKOVI, A ONI GLEDAJU DA IH SMANJE.

MADA I NEMA POTREBE, SIGURNO JE ZICA, I DEDA JE REKO DA IMA ZICA.

NIJE TACNO, KAZEM JA, BIO SAM TAMO.PITALI SU GA JE LI BICIKL BIO OSTECEN, A ON JE ODGOVORIO DA JE BILA OSTECENA KORPA. NIKO NIJE POMINJAO ZICU.

EVO IMAM JA ZAPISNIK I CITA, (PO MOM SECANJU, A TEKST POSTOJI):

NA PREDNJOJ STRANI BICIKLA, NALAZI SE KORPA, KOJA JE OSTECENA NA JEDNOM DIJELU.

ETO KAZE ON, VIDITE.

PISE OSTECENJE KAKO SAM JA REKAO, ODGOVARAM, A NE ZICA.

ON ONDA PONOVO CITA ISTI TEKST (NE ZNAM ZBOG CEGA).

TO SAM JA REKAO, PONAVLJAM. PROCITAJTE MI GDJE PISE ZICA...

KONACNO ON ODUSTAJE, TE PITAM, KOLIKA JE TA ZICA?

DUZINE PRSTA, KAO PRESJECENA I OSTRA POPUT NOZA, OKRENUTA PREMA GORE, KAZE SLUZBENO LICE.

MOZEMO LI MI TO DA VIDIMO ILI SLIKE BAR?

NE BIH SMIO, ALI NA SVOJU ODGOVORNOST, PUSTICU VAS.TAD POZIVA DRUGO LICE, JER BEZ NJEGA NE MOZE DO TE PROSTORIJE, KAKO KAZE.

ULAZIMO. PRILAZIM I GLEDAM. PRIZOR SE UMNOGOME RAZLIKUJE OD OPISANOG:

BICIKL JE USPRAVAN, SA KORPOM NAPRED, OSTECENOM. KORPA JE ISPOD NIVOA UPRAVLJACA, DAKLE PRI PADU BISTE U NJEGA UDARILI.ZICA UOPSTE NIJE OSTRA. RADI SE O ZICI SAVIJENU U ELIPSU CIJI SE KRAJEVI MIMOILAZE SA DESNE STRANE. TU JE BILA ZAVARENA PRE OSTECENJA, A SAD JE VAR PUKAO I TI KRAJEVI SU SE ODVOJILI, ALI SE I DALJE SAMO MIMOILAZE. NEMA NI GOVORA DA JE NEKI KRAJ OKRENUT NAGORE.

AKO VI TVRDITE DA SE NA OVO UBOLA, JA KAZEM DA NEMA UOPSTE MOGOCNISTI DA SE FIZICKI DODJE U KONTAKT SA ZICOM, (STO JE POTVRDILO I TRASOLOŠKO VJEŠTAČENJE PAR MJESECI KASNIJE, TO JE BILO MOGUCE SAMO UZ UČEŠĆE STRANOG TIJELA). A OSIM TOGA OVO JE SA DESNE STRANE, A UBOD JE NA LIJEVOJ STRANI GRUDI.

NISAM KOMENTARISAO POLOZAJ ZICE, ALI LICE KAZE:

ETO BILA JE OKRENUTA NAGORE, A SAD SE KO NESTO ISPRAVILA...

SAMA SE ISPRAVILA? - PITAM JA.

NECES VJEROVAT, AL ETO VIDJECES SLIKE.

PROSLO JE VISE OD 180 DANA, A SLIKE VIDIO NISAM...

JOS JEDAN DETALJ IZ TOG RAZGOVORA:

ZASTO SE POSLE MISLJENJA PATOLAGA DA SE NE RADI O ZICI, NISTA NE ISTRAZUJE, JE LI MOZDA ZATO TVRDITE DA JE ZICA, JER ONDA IMATE RESEN SLUCAJ, A U SUPROTNOM JE UBISTVO.

LAKSE VAM JE DA BUDE NESRECAN SLUCAJ, NEGO UBISTVO.

TU SE ON SLOZIO SA MNOM, NISAM ZAPAMTIO TACNO KOJIM RECIMA, ALI KAZE DA JE VEC ISPITANO DESETAK LJUDI O MOGUCIM SUKOBIMA NEKOGA SA PORODICOM, MOTIVIMA I SLICNO.

A ZASTO MENE NISTA NISTE PITALI? KAZEM MU-

A KO SI TI, ODVRACA ON?

JA SAM NJEN UJAK, ZASTO MENE NISTA NISTE PITALI.

PA AKO ZNAS NESTO KAZI.

MISLITE LI DA JE PAMETNO DA TO PRICAM PRED SESTROM, DA ONA CUJE STA ZNAM?

SESTRA ME JE TAD ZACUDJENO POGLEDALA, ALI SAM USPIO KASNIJE DA JE UBJEDIM, KAKO SAM TO REKAO DA BIH VIDIO NJEGOVU REAKCIJU.

MOZEMO I NASAMO DA SE VIDIMO REKAO JE, TE POSLE DVA DANA KAD SMO SE SRELI VEZANO ZA TELEFONSKE POZIVE, OBAVESTIO SAM GA O PRETNJAMA JEDNE OSOBE, OBJASNIVŠI DA TO NISAM HTIO REĆI PRED SESTROM, JER BI PRI SUSRETU SA NJIM MOGLO DOĆI DO TRAGIČNOG SUKOBA.

UVJERAVAM VAS DA SVE PREDUZIMAMO. POSLALI SMO ODMAH LJUDE I DO TE KUCE SA BAZENOM, DA PROVJERIMO, I SVE DRZIM POD KONTROLOM.

A ZNATE LI KO JE ODVEO TE LJUDE DO KUCE, PITAM GA.

NEZNAM, KAZE ON.

JA SAM IH ODVEO, A VI ME PITATE, KO SAM???

KLJUČNI MOMENAT SE DESIO KADA JE INSPEKTOR MARKOVIĆ DOLAZIO KOD NAS KUĆI POVODOM POMENUTIH POZIVA. TADA SAM MU PONUDIO DA PREUZME STVARI KOJE JE DJEVOJČICA IMALA NA SEBI TOG KOBNOG DANA. RADI SE O GORNJEM DJELU KOSTIMA, KAPI I NAOČALAMA, NA KOJIMA BI REKAO SAM MU MOGLI PRONAĆI I NEKI OTISAK, JER SAM ZBOG NESTANKA DJETETA NA POLA SATA, ZA KOJE DO DANAS NEMA OBJAŠNJENJA, POMISLIO DA JE NEGDJE ZADRŽANA, UBIJENA PA DOVEZANA, TE DA JE TE NAOCALE NA NJU STAVILA RUKA UBICE.

NEMA POTREBE ODGOVORIO JE, VEĆ SMO POSLALI KORPU NA ANALIZU ???

TAKO SMO IH PREDALI KASNIJE SESTRINOM ZASTUPNIKU KADA GA JE ANGAZOVALA, A ON JE O TOME OBAVESTIO TUŽIOCA. ŠTA SE SA NJIMA DESILO TAKOĐE JE ZA NAS TAJNA.

A ONDA NEVJEROVATNO : PRILIKOM POSLEDNJEG RAZGOVORA SA INSPEKTOROM KADA JE PO KO ZNA KOJI PUT POMENUO DA JE ON SVOJ POSAO OBAVIO PROFESIONALNO I NE SHVATA ZAŠTO MI TO NE CIJENIMO, PITAO SAM GA ZAŠTO NIJE HTIO DA UZME POMENUTE STVARI (AKO JE TAKAV PROFESIONALAC).

KAKVE STVARI, NIKAD MI IH NISTE NI POKAZIVALI ???

POMENUTOM DOGAĐAJU JE PRISUSTVOVALO VIŠE SVJEDOKA, A POSTOJE I DRUGI DOKAZI O TOME.

IAKO MI JE OD PRVOG DANA BILO JASNO DA JE DOTIČNO LICE SAUČESNIK UBICA, DIREKTNO ILI INDIREKTNO, TOM IZJAVOM JE I BUKVALNO STEKAO STATUS UBICE. ZA MENE JE ISTO KAO DA JE ON LIČNO SVOJOM RUKOM UBIO DJEVOJČICU …

 Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902 

CLANAK BROJ 66

KOVRLIJA DARKO
OSOBA GORE NAVEDENOG IMENA JE ISTINE RADI POKAZALA PROFESIONALAN I KOREKTAN ODNOS, BEZ I NAJMANJEG TRAGA BAHATOSTI (ČEGA NIJE BILO NI KOD INSPEKTORA MARKOVIĆA, NITI BILO KOGA BILO KADA ZA SVO OVO VRIJEME OD STRANE PRIPADNIKA POLICIJE). OVO ISTIČEM STOGA ŠTO SAM U JEDNOM LISTU PROČITAO DA MENE CITIRAJU KADA ISTIČU POMENUTU TVRDNJU, ŠTO JE POGREŠNO PRENESENO. SVE NEGATIVNO U TOM SMISLU ODNOSI SE NA NEKE PRIPADNIKE TUŽILAŠTVA, A MORAM ISTAĆI I DA JE MEĐU NJIMA BILO PRAVIH PROFESIONALACA.  SEM SEKRETARA TUŽILAŠTVA IMAO SAM PRILIKU DA SE SRETNEM I SA IZUZETNO KOREKTNIM TUŽIOCEM ( U TOM TRENUTKU DEŽURNIM ), KOJI JE BIO SPREMAN DA VIŠE DANA UZIMA OD MENE KRIVIČNU PRIJAVU, U TRENUCIMA KADA NIJE ZAUZET). NJEGOVO IME NE ŽELIM NAVODITI, DA NE BI TRPIO KRITIKE ZBOG TOGA. NA ŽALOST IZGLEDA DA JE PRAVILO DA ONI ČIJU LJUBAZNOST I KOREKTNOST ISTAKNEM, ZBOG TOGA KASNIJE IMAJU PROBLEMA.NO DA SE VRATIMO NA NAČELNIKA OPŠTEG SEKTORA… 

NARAVNO, MORAM ISTACI DA JE STAV, KOJI JE TA OSOBA ZAUZELA, BIO I DALJE NA LINIJI NESRECNOG SLUCAJA, ODNOSNO SAMOPOVREDJIVANJA NA ZICU OD KORPE.

CUDNO JE I TO DA SAM UPITAN, JESAM LI DODIRIVAO TU ZICU, DA VIDIM KAKO SE PONASA, KAKAV POLOZAJ ZAUZIMA KAD SE OKRECE, DA LI SAM SE UVERIO DA MOZE BITI OPASNA. NARAVNO DA NISAM I NE BIH, CAK I DA SU MI TO PONUDILI, DA NE BIH OSTETIO DOKAZNI MATERIJAL PRE PREGLEDA, NO PITAM SE SADA,ZNACI LI TO DA SU ONI, NEKO OD NJIH, PIPALI, DIRALI, POMJERALI TU ZICU, A SVE PRIJE NJENE ANALIZE...?

NA MOJE PODSECANJE DA JE I IZVESTAJ PATOLOGA POSLE OBDUKCIJE, ISKLJUCIVAO ZICU KAO UZROK RANE NA GRUDIMA, DOBIO SAM ODGOVOR DA PATOLOG UOPSTE NIJE VIDEO ZICU, TE NIJE NI MOGAO RECI DA LI SE RADI O NJOJ ILI NE. PITAO SAM: A DA LI STE VI VIDJELI TU ZICU...

KADA SAM DOBIO POTVRDAN ODGOVOR, NASTAVIO SAM DALJE SA PITANJEM:

SLAZETE LI SE DA SVAKA ZICA, IZGLEDA MANJE VISE ISTO, RAZLIKA JE SAMO U DEBLJINI?

KADA SE I SA TIME SLOZIO, PITAO SAM, KAKO JE MOGUCE DA ZICA OD 2 DO 3 MILIMETRA DEBLJINE, NAPRAVI REZ NA KOZI OD 2 CENTIMETRA, TE PRI ULASKU U TELO, PROBIJE KOST U DUZINI OD 2,5 CENTIMETRA, I SIRINI OD 1 MILIMETRA, TE DALJE DA NA DESNOJ PLUCNOJ ARTERIJI, NAPRAVI REZ OD JEDNOG CENTIMETRA.

KAKO NA TO NIKO NEMA ADEKVATAN ODGOVOR, U ZAMENU SAM DOBIO TVRDNJU DA NIJE NI BILO DO PATOLOGA DA UTVRDJUJE KOJIM JE PREDMETOM NANESENA POVREDA, NEGO SAMO DA USTANOVI UZROK SMRTI.

NIJE SE IZJASNIO KONKRETNO NA STA MISLI, ALI PRETPOSTAVLJAM NA TO, DA JE SMRT NASTUPILA GUSENJEM, ODNOSNO DAVLJENJEM, JER JE IVONA UMESTO VAZDUHA UDAHNILA VECU KOLICINU SVOJE KRVI...

KADA SAM NA TO UZVRATIO RECIMA: AKO ON NIJE TREBAO DA USTANOVI, KOJIM JE PREDMETOM POVREDA NANESENA, ZASTO MU JE UOPSTE POMINJANA TA ZICA, TE DOBIO ODGOVOR, DA MU JE TO VJEROVATNO NEKO REKAO. A ZASTO STE MU TO GOVORILI AKO ON NIJE NADLEZAN DA DA SVOJE MISLJENJE O TOME. I ISTICEM PONOVO SVIMA KOJI OVO BUDU NEKAD CITALI: ZASTO STE COVEKU UOPSTE POMINJALI TAMO NEKU ZICU, AKO ON NIJE KOMPETENTAN DA USTANOVI, OD CEGA JE POVREDA NASTALA, PA KAD SE ON JASNO ODREDIO DA SE NE RADI O ZICI, ONDA VAM ODJEDNOM NJEGOVO MISLJENJE O TOME NIJE VAZNO...

OVAKO KAKO SU POSTAVLJENE STVARI, POLICIJA JE NA MESTU TRAGEDIJE MOGLA PRONACI I IGLU OD 5 CENTIMETARA DUZINE I POLA MILIMETRA SIRINE, TE JE "OKRIVITI" ZA PROBODNU RANU KROZ CITAV GRUDNI KOS, U SIRINI I DUZINI OD PO 5 CENTIMETARA, TE RECI DA PATOLOG NIJE NADLEZAN ZA TO, BEZ OBZIRA STO NAVEDENI PREDMET, NIKAKO NIJE MOGAO NANETI TAKVE POVREDE.

NISAM BIO LIJEN PA SAM PROVJERIO KOD JEDNOG ISKUSNOG PRAVNIKA, DA LI SU POLICAJCI U PRAVU, KADA KAZU DA PATOLOG NIJE TREBAO GOVORITI O TOJ ZICI, I DOBIO ODGOVOR DA JE TAKO NESTO U NADLEZNOSTI SUDSKOG VJESTAKA. DAKLE U PRINCIPU SE SLOZIO SA NJIMA, ALI AKO JE TAKO PITAO SAM GA, AKO TO MOZE KOMENTARISATI SAMO SUDSKI VJESTAK, ZASTO ONDA POLICAJCI MOGU RECI:

"SMRTONOSNE POVREDE JE NANIJELA ZICA, POSLE PADA SA BICIKLA"

ZABRANJUJU DRUGOM NESTO STO SU ONI VEC URADILI PRIJE TOGA.

I DA DODAM, DA NA PRVOM LISTU OBDUKCIONOG NALAZA PISE OVO:

DR. VIDAK SIMIC! STALNI SUDSKI VJESTAK MEDICINSKE STRUKE???

TAKO SMO KONACNO ZAVRSILI SA TOM TEMOM, I NASTAVILI O DRUGIM POJEDINOSTIMA.

IAKO JE KAKO SAM ISTAKAO, COVEK BIO IZUZETNO KOREKTAN I LJUBAZAN, ZALOSNO JE TO, STO JE NATERAN, OCIGLEDNO SA VISEG NIVOA, DA OBJASNI NEOBJASNJIVO:

KAKO ZICA SA KOJOM JE FIZICKI NEMOGUC KONTAKT, PRAVI POVREDE KOJE NE ODGOVARAJU NJENIM DIMENZIJAMA...?

DODAO BIH SAD, NA SVE OVO JOS JEDAN VAZAN DETALJ: SEM TOGA STO JE OBDUKCIONI NALAZ ISKLJUCIO ZICU KAO PREDMET KOJI JE NANEO SMRTONOSNE POVREDE, TE JE ZAKLJUCENO DA JE SMRT NASILNA, A NE PRIRODNA ILI ZADESNA, DVA MEDICINSKA STRUCNJAKA IZVAN DRZAVE SU IZNELI STAV, DA JE ONAKVE POVREDE MOGAO NANETI SAMO NEKI PREDMET KOJI SE KRETAO IZUZETNO VELIKOM BRZINOM.

TO SE PRE SVEGA ODNOSI NA CINJENICU DA OSTECENA KOST NIJE POLOMLJENA ILI SMRSKANA, NEGO JE PROBIJENA, A ZA TAKO NESTO JE POTREBNA VELIKA BRZINA I SILINA.

TAKAV ZAKLJUCAK ISKLJUCUJE NE SAMO TU FAMOZNU ZICU, NEGO I BILO KOJI PREDMET, UPRAVLJAN LJUDSKOM RUKOM I SNAGOM, JER COVJEKOVA RUKA NE MOZE POSTICI POTREBNU BRZINU ZA TO.

NARAVNO DA SU OVE TVRDNJE NASTALE PROUCAVANJEM IZVESTAJA KOJI SU NACINILE OVDASNJE NADLEZNE SLUZBE, TE SU TOLIKO POUZDANE, KOLIKO JE I SAM NALAZ OBDUKCIJE TACAN.

NO JEDNO JE SIGURNO: AKO MOZDA I POSTOJI PREDMET KOJIM JE NECIJA RUKA MOGLA DA NANESE TAKVE POVREDE (RECIMO NESTO POPUT KAME), TO NIJE MOGLA BITI ZICA, KOJA SEM DIMENZIJA NEMA NI POTREBNU CVRSTINU NI KRUTOST (ONA JE U SKLOPU KORPE ELASTICANA - VIBRIRA).

ZA NEDOSTAJUCIH POLA SATA VREMENA, NARAVNO JOS NIKO NIJE SMISLIO ADEKVATAN ODGOVOR...

KAO MOGUCE PREDMETE ZA TE POVREDE, SUGERISAO SAM DA SE PROVERI SA PATOLOGOM, DA LI JE TO MOGLA NANETI STRELICA ISPALJENA IZ SAMOSTRELA, NA STO ZANIMLJIVO, NISAM DOBIO ODGOVOR DA ON (PATOLOG) NIJE NADLEZAN DA O TOME IZNESE SVOJE MISLJENJE, TE DA SU U KRITICNO VREME, NA ULAZU U UNIVERZAL, IZVODJENI RADOVI (PRIPREMA ASVALTIRANJA, TE SAMO ASVALTIRANJE).

S TIM U VEZI, POMENUO SAM DA JE MOZDA NEKA OD TIH MASINA, MOGLA BITI UZROK, AKO JE IMALA NEKI SPOLJNJI MOTOR KOJI JE ROTIRAO, AKO JE NESTO BILO NATEGNUTO PA PUKLO, SAJLE ILI PLJOSNATE METALNE TRAKE, KOJE SU NESTO ZATEZALE, BILO STA STO JE MOGLO OSLOBODITI NEKI PREDMET...

I SADA JEDAN VAŽAN DETALJ, KOJI ME JE NAVEO DA I PORED LJUBAZNOSTI POSUMNJAM U GOSPODINA.

ISTAKAO SAM DA JE PORTIR UNIVERZALA BLAGIŠA SOFRONIĆ, DEDI (PRED VIŠE SVJEDOKA ISTOG DANA), TE MAJCI UBIJENE DJEVOJČICE I MENI, REKAO KAKO NIŠTA NIJE MOGAO DA URADI, VIDIO JE KAKO VOZI, ISKAŠLJAVA KRV I PADA (NA ČEMU JE PO SVOJ PRILICI BAZIRANA PRIČA O NEKIM SVJEDOCIMA KOJI SU VIDJELI PAD), A POSLE JE IZMJENIO PRIČU TE TVRDI DA TO NIJE REKAO, TE DA I NIJE MOGAO NIŠTA VIDJETI OD JABUKA. SUGERISAO SAM DA MU SE SKRENE PAŽNJA NA KAZNU ZA KRIVOKLETSTVO, TE DA BI AKO SE RADI O UBISTVU, SVAKI SVJEDOK KOJI LAŽE, MOGAO DA SE TRETIRA KAO SAUČESNIK.

TAKO BISMO KONAČNO SAZNALI ŠTA JE STVARNO ISTINA.

I SADA NEŠTO ŠTO ZAISTA NISAM OČEKIVAO:

NIKAD SE NEĆE SAZNATI PRAVA ISTINA, KAŽE GOSPODIN KOVRLIJA…

NE MOGU A DA SE NE ZAPITAM, A KAKO TO ONI ZNAJU...?

DA LI JE TA KONACNA "ISTINA", VEC NAPISANA?

MOZDA NJIMA ISTINA NIJE VAZNA, NI IVONA IM NIJE BITNA, ALI NJEN UJKO NECE DOZVOLITI DA KRIVCI OSTANU NEKAZNJENI. DA LI UZ SARADNJU ZVANICNIH DRZAVNIH ORGANA, DA LI UZ POMOC NOVINA I TELEVIZIJE, DA LI UZ POMOC GRADJANA, ILI SAM, SASVIM SAM, ISTINU CU PRENETI SVIMA KOJI ZELE DA JE CUJU. SVAKO SVEDOCENJE, SVAKI DETALJ, SVAKI POTEZ ISTRAZNIH ORGANA...

POSLEDNJI DOKAZ DA SE POMENUTI GOSPODIN NALAZI UNUTAR KRIMINALNE GRUPE VEZAN JE ZA TVRDNJU INSPEKTORA MARKOVIĆA, DA MU NIKADA NISMO POKAZALI IVONINE STVARI (NAOCALE, KAPA I KOSTIM).

TE PREDMETE JE POLICIJA MORALA UZETI JOS RANIJE, ALI POSTO NIJE, POKAZALI SMO IH INSPEKTORU MISLECI DA MOZDA MOGU POSTOJATI NEKI TRAGOVI NA NJIMA, KOJI BI POMOGLI U ISTRAZI.

NO ON NIJE HTIO DA IH UZME REKAVSI KAKO NEMA POTREBE ZA TIM, TAKO DA SMO IH PREDALI KASNIJE SESTRINOM ZASTUPNIKU KADA GA JE ANGAZOVALA, A ON JE O TOME OBAVESTIO TUZIOCA.

SADA, NEVJEROVATNO, INSPEKTOR TVRDI DA MU, TE STVARI NIKAD NIKO NIJE POKAZAO???

MENI JE OVDJE SVE SAVRSENO JASNO. OSTAVLJAM SVIMA DA SAMI DONESU SVOJ STAV O SVEMU...

O TOME SAM VEC SUTRADAN, OBAVJESTIO NACELNIKA OPSTEG SEKTORA, NA STA ON NIJE POKAZAO NIKAKVU REAKCIJU, ALI SAM OCEKIVAO DA CE NESTO PREDUZETI.

OKO MESEC DANA KASNIJE, KADA SAM MU TO POMENUO, PITAVSI DA LI SE SJECA DA SAM GA O TOME OBAVJESTIO ODMAH SUTRADAN, ODGOVORIO JE.

NE SJECAM SE???

IAKO SAM OD PRVOG DANA IMAO ARGUMENTE DA I POMENUTOG GOSPODINA SVRSTAM U REDOVE SAUCESNIKA UBICA, NISAM TO URADIO ZBOG LJUBAZNOSTI I INTERESOVANJA KOJE JE POKAZAO, A SVE "GRESKE" SAM PRIPISAO UTICAJU NEKOG MOCNIKA IZ SJENKE.

SADA MI JE SASVIM SVEJEDNO, DA LI JE NEKO LICNO UBIO DJEVOJCICU ILI RADI PO NALOGU ONIH KOJI SU TO URADILI, ZBOG NOVCA, POSLA ILI BILO KOG DRUGOG RAZLOGA.

TRETIRACU IH KAO UBICE I POKRENUTI SUDSKI PRECES ZBOG UBISTVA...

 Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902