ČLANAK 486


OSNOVNOM SUDU U BANJALUCI


Predmet: 71 0 Mal 190809 14 Mal

TUŽBA

Tužilac:

ZDENKO BAJO
MAJKE JEVROSIME 20 / 76300 BIJELJINA

Tuženi:

REPUBLIKA SRPSKA
Pravobranilaštvo RS, Vuka Karadžića broj 4, 78000 Banja Luka

Vrijednost spora:

300 (tri stotine) KM

PRIJEDLOG SUDU I TUŽENOJ

Predlažem da se ova parnica vodi pred mjesno nadležnim sudom u Bijeljini s obzirom da je zastupništvo tužene RS, obmanuto od strane OT Bijeljina koje je najodgovornije za bezakonje koje se primjenjuje. Takođe ni Osnovni sud u Banjaluci nije upoznat sa rasporedom prostorija, (naprijed u tački 7) jer da jeste bilo bi vam jasno da je ono što je napisano u odgovoru na tužbu laž. Ali da krenemo redom:
1) Tužena RS tvrdi da tužba ne sadrži sve elemente propisane odredbama ZOPP-u ali ne navodi nijedan od njih, koji kao nedostaje ???
2) Tužena RS tvrdi da ne postoji pravni osnov a jasno sam ga naveo pod tačkom 6 tužbe...
3) Što se tiče eventualne odgovornosti tužene RS to je druga tema i podsjećam da je prema ZOO član "Osnovi odgovornosti" tužena RS dužna dokazati da povrede ugleda, časti i prava ličnosti nisu nastale njenom krivicom.
4) Tužena RS tvrdi da ne posjedujem niti jedan dokaz, te podsjećam da sam uz tužbu dostavio 14 dokumenata od kojih 11 direktno dokazuju osnovanost tužbenog zahtijeva a 3 su dokazi teških krivičnih djela tužene RS.
5) S druge strane tužena RS je ta koja nema i nije dostavila nijedan dokaz za svoju tvrdnju da nije odgovorna odnosno ako osporava tužbeni zahtijev, što je obavezna prema članu 71 ZOPP-u, stav 2...
6) Takođe je i tvrdnja kako je OT Bijeljina postupilo u skladu sa zakonom besmislena jer se prema mojih 14 dokaza, (a imam ih na stotine) zastupništvo tužene suprotstavilo sa 0 (NULA) dokumenata...
7) OT Bijeljina nema portirnicu. Postoji samo šalter sudske policije na ulazu u zgradu a pisarnica OT Bijeljina se nalazi na poslednjem spratu gdje su sve prostorije tužilaštva. Taj sprat je STAKLENIM VRATIMA odvojen od ostatka i nemoguće je ući u pisarnicu a da se ne uđe u prostorije tužilaštva.
Pozivanje na prekršaje je krajnje neumjesno jer se radi o mojim suprotstavljanjima banditizmu tužene koja otima moja prava garantovana ustavom i shodno članu 48 sam se branio od napadača, jer se Ustavom garantovana prava na mogu oduzeti niti ograničiti. Tužena RS je prekršajne postupke vodila u stilu srednjovjekovne inkvizicije, krijući prvog svjedoka a drugog instruišući da laže za šta sam predao posebnu tužbu koja je dodijeljena sudu u Zvorniku. S druge strane tužena RS je dokazani kriminalac, jer me je lažno optužila za "Ugrožavanje sigurnosti" što je poslije 3 godine razvlačenja istrage morala i sama da prizna, (OT Doboj, T15 0 KT 0002365 10 od 14.12.2012.).
Identičan tretman je primjenila prema Milanu Vukeliću, koji je potom raznesen eksplozivom u centru Banjaluke, a mene su pokušali da otruju kako bi se istraga završila "smrću osumnjičenog".
Nadalje je godinama prala novac narko mafije u Bobar banci svog ortaka, (25.02.2012-te evidentirano preko 4 miliona transakcija), na dan ubistva Ivone Bajo, švercovala je 3 paketa "neke robe" u AD Univerzal istog vlasnika, oprala materijalni dokaz benzinom i falsifikovala mjesto zločina i povrede konstatovane obdukcijom, za šta sam takođe priložio dokaze. O pljačkama milijardi evra, preko Birča, Poreske uprave, namještanja poslova kumovima i tajkunima da ne govorim...
Ovo dakle nije prekršajni kao što nije ni krivični postupak a tužena RS pokušava da zamjeni teze i izađe iz tužbenog zahtijeva. Dakle gdje je RJEŠENJE koje dokazuje da je meni nešto zabranjeno na način kako to opisuje zastupništvo tužene RS ???
Ja ne zasnivam tužbu na tome da mi je nešto zabranjeno (iako je i to nezakonito) nego na tome što mi nije uručeno rješenje i omogućeno pravo žalbe garantovano članom 16 Ustava RS. Takođe ne zasnivam tužbu na tome što sam uhapšen nezakonito, (iako je bilo nezakonito) nego na tome što nisam izveden pred sud u roku od 12 sati, kako je predviđeno članom 7 ZOP-a, stav 2. Stoga tužena RS da bi osporila odgovornost, po ovoj tužbi mora dostaviti dokaze, da mi je uručila Rješenje o zabrani pristupa, (šta god da piše u njemu, tužiocima ili tužilaštvu) i omogućila pravo žalbe, te da me je izvela pred sud u roku od 12 sati u dane kada me je lišavala slobode...
Sugerišem tuženoj RS da upotrijebi dokaze o krijumčarenju i ubistvu djevojčice i odmah pokrene istragu protiv direktnih počinilaca te saučesnika iz OT Bijeljina, koji su osim što su pokušali da prikriju zločin izvršili i dodatna krivična djela, lažno me optužujući za ugrožavanje sigurnosti kako bi se dokopali dokaza o svojim zločinima na mom računaru, jer istragu o tome vodi i KT Sarajevo, (mjesno nadležno za vozače koji su dovezli robu) a i Tužilaštvo BIH, (tim iz akcije PANDORA, dobio je podatke o švercu) a kada oni objave dokaze o tome tužena RS više neće imati nikakve mogućnosti za dogovor niti u jednoj parnici protiv mene...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902