CLANAK BROJ 63

KRIMINAL U VLASTI

 

Obavjestavam medije i gradjane da sam dosao do nepobitnih dokaza da je mafijaski i diktatorski rezim, preuzeo pod kontrolu najvaznije organe zaduzene za borbu protiv organizovanog kriminala, a to su servisi mafije tuzilastva i Ured disciplinskog tuzioca (UDT).

U prilozima su dokazi o tome a temelje se na zvanicnim dokumentima tih organa i to:

1) 1 Prijava protiv UDT-a

Dokument je u stvari krivicna prijava protiv lica iz Udt-a, koji kako se vidi iz drugih priloga uopste ne citaju prituzbe gradjana, nego ih po automatizmu odbacuju...

2) 2 Vijecu o odluci

Tekst prituzbe iz koga se jasno vidi da je osoba x (Zdenko Bajo), podnosilac, dok je u prilozima njegov dokument i dokument osobe Y. UDT, ne citajuci tekst, zavodi pod odgovarajucim brojem, ali obavjestavajuci pogresnu osobu Y, vidjevsi njeno ime na kraju...

3) 3 Moja prijava

Radi se o prilogu koji sam ja napisao i potpisao...

4) 4 Prijava osobe y

Prijava druge osobe, koja je sluzila samo kao argument mojih tvrdnji...

5) 5 Odluka tuzioca od 28 juna

Fotokopija kriminalne odluke u kome se vidi da je donesena 28.06.

6) 6 Odgovor na zahtjev

U kome mi se odgovara da se u predmetu u kome se donosi odluka o nesprovodjenju istrage, nalaze i prijave predate poslije, cak i mjesec dana kasnije, 28.07. recimo... Nevjerovatno!!!

7) 7 Odluka udt-a

Kopija obavjestenja u kome UDT, obavjestava pogresnu osobu, koja nema pojma ni o tekstu prijave, niti da je poslata, samo je njen dokument koristen kao prilog...

8) 8 Povrat racunara

Odluka suda iz koje se indirektno vidi priznanje tuzilastva da je insceniralo teroristicku akciju protiv mene bez argumenata, kriminalno i bahato...

 

REZIME

Mafija koja vlada zemljom, ne postuje nikakve zakone i ima svoje servise, tuzilastva koja su zaduzena za sprecavanje njihovog procesuiranja i ured disciplonskog tuzioca, koji stiti pripadnike tuzilacke mafije.

Ocito je da niko iz ureda nije procitao tekst, jer bi i djeca iz osnovne skole shvatila ko je podnosilac.

S druge strane mafijaska vlast, terorise i medije zabranjujuci da se objavi bilo sta o kriminalu tuzilacke mafije. Poslije upada na BN televiziju i montirane optuznice protiv vlasnika, niko ne smije da se suprotstavi tim kriminalcima osim mene.

Iako su me optuzili za planiranje atentata na 6 tuzilaca, ta banda se nije usudila izaci pred sud i 22.12 su prisiljeni da se sloze sa vracanjem racunara, koji su oduzeti jos u martu, sa ciljem da se uniste dokazi o nihovim zlocinima. U sklopu svega sam prisluskivan, pretresan, pracen, kako policajcima u civilu ukorak po gradu, tako i patrolnim kolima, koja su me pratila na 20-50 metara, dok sam ja hodao.

Na mjestima gdje nisu mogli proci, (park recimo), javljano je patrolnim trojkama, koje su me docekivale na svakoj raskrsnici. I jos jedna sitnica :

Pred mojom kucom je bilo strazarsko mjesto u tri smjene, a takodje i neki poznanici su imali "manje tretmane". I vrhunac monstruoznosti :

Pri pokusaju da dostavimo dokaze o ubistvu njenog jedinog djeteta, moja sestra i ja bivamo uhapseni. Majci ubijenog djeteta nije dozvoljeno niti da pozove advokata, te smo prvostepenom odlukom osudjeni na kazne od po 600 KM + 300 za troskove

Odlukom okruznog suda, krajem 2010 ustanovljeno je da je ceo postupak bio nezakonit te se isti obustavlja. Ja nikada necu odustati od borbe protiv tuzilacke mafije i ovog diktatorskog rezima, ali poruka svima vama je jasna, sta ce vam se desiti ako im se suprotstavite.

Ovo je manje od 1 procenta materijala, koji imam o kriminalu tuzilacke mafije.

Ima li ovdje neko hrabrosti da se pridruzi toj borbi ili ce gradjani moci da dodju do materijala tek na sajtu g. Asanza, kada se zavrsi sa prevodjenjem ???

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

 

CLANAK BROJ 62

 

INSTITUCIJAMA REPUBLIKE


KRIMINAL U TUZILASTVU 2010. GODINE

OVAJ DOKUMENT JE NAPISAN KRAJEM 2010 GODINE, A TOKOM OVE GODINE JE BILO I HAPSENJA LJUDI IZ VLASTI O KOJIMA SAM GOVORIO, MADA ONI NAJGORI JOS IZBJEGAVAJU ZASLUZENU KAZNU. NO NAJVECI USPJEH JE SUSPENZIJA JEDNOG OD NAJVECIH KRIMINALACA NA JEDNIM OD NAJUTICAJNIJIH POLOZAJA, ZBOG UCESCA U SVERCU ORUZJA. TO JE TEK POCETAK I MI NASTAVLJAMO DALJE U BORBI SA MAFIJOM


Napomena: Ovaj dokument je zavrsna faza moje borbe protiv kriminala u institucijama drzavne vlasti u navedenoj godini, a vezano za ubistvo i prikrivanje ubistva djevojčice Ivone Bajo, te svim nezakonitim postupcima kriminalaci iz redova tužilačke mafije po tom pitanju.
Kako sam kontinuirano dostavljao podatke o ovom slučaju i svim kriminalnim aktivnostima tužilaštva, necu sada detaljno da ponavljam nista od toga. Ističem samo da je tužilačka mafija, kada je saznala da imam veći broj dokaza o njihovim zločinima, uključujući i snimke njih samih, pokrenula akciju nepojmljivih razmjera za proječnog građanina.
U sklopu tih aktivnosti su izdejstvovali oduzimanje računara, pošto su me prethodno lažno optužili po članu 169, za "Ugrožavanje sigurnosti".
Kako se ne radi o baštovanima, nego o tužiocima, koji zasigurno znaju, šta je pretpostavljeno kao prijetnja, u pomenutom članu, jasno je da su oni smišljeno, svjesno dali lažnu izjavu sa ciljem da dođu do podataka i unište ih.
Poslije vise od 8 mjeseci, za koje vrijeme su odugovlačili postupak kriminalci iz tužilastva su bili prisiljeni da se saglase sa vraćanjem računara, pošto nisu smjeli da se suoče sa mnom na sudu, gdje bih izneo sve dokaze protiv njih.
Iako sam zahtijevao da budem obaviješten o otvaranju i pregledu računara, što je obavezno po ZKP-u, te tražio više puta razgovor sa tužiocem, on je to naravno izbjegavao, svjestan da je brutalno prekršio više članova pravilnika i KZ-a. Sem toga iako sam uputio pismeni zahtjev da se prilikom predaje izvrši kontrola ispravnosti računara, to je ignorisano i sve je izvršeno bez prijema.
Računar naravno nije bio u funkciji, a postoje i snimci kao dokaz da je hard disk prazan, te je čak i dvd rezač bio neispravan, što ne mogu da shvatim, kome je bilo potrebno, da ga onesposobi, osim ako nije bio u vlažnoj prostoriji.
Šteta koja mi je nanesena uništavanjem programskog koda za oko 130 programskih paketa, odnosno oko 250 fajlova sa tim kodom, je neprocjenjiva i biće predmet tužbe protiv odgovornih, a sada samo ponavljam da su kriminalci unutar tužilaštva spremni na sve samo da bi prikrili tragove svojih zločina. Dakle jedan građanin, koji je došao do dokaza o kriminalu u institucijama sistema i nastoji da se oni procesuiraju, je doživio nezapamćen teror, sa ciljem da se uplaši i odustane od dalje borbe. No kako ta mafija nije bila svjesna sa kim ima posla, to im nije uspjelo. Naime još početkom godine sam dobio podatke da će se u javnosti pojaviti veći broj dokumenata, koji će kompromitovati "velike igrače", te će vremenom svi biti pohapšeni.
To sam i napisao u martu 2010, u dokumentu Tužiocima.mht, (a nalazi se na diskovima koje sam dostavljao institucijama) citiram završni dio:
Imam pouzdane informacije da ce uskoro doci do „velikog ciscenja“. Bilo bi korisno da im pomognete u tom poslu.
Priznajem da nisam očekivao da će to biti u ovakvom obimu, (hapšenje bivšeg premijera Hrvatske, akcija u US kantonu, afera "žuta kuća" i trgovina ljudskim organima, te hapšenja moćnika po Crnoj Gori, sve sa Vikiliks zavrzlamama. Po informacijama koje imam od hakerske mreze i sad već bivši premijer će u budućnosti da završi iza rešetaka.
Mislim na susjednog, mada i ovi "naši" imaju sve potrebne "kvalitete" za to.
No da se ne bavimo više apstrakcijama, nego da se vratim na poznate činjenice:
Sem debakla koji su doživjeli vraćanjem računara, tužilačka mafija je raskrinkana i u slučaju hapšenja moje sestre i mene u avgustu 2010, dan prije "srčanog udara" Ace Teodorovića.
Okružni sud je doneo Rješenje o obustavi postupka protiv nas, a za one koji su neupućeni, ističem da smo uhapšeni pri pokušaju da dostavimo dokaze o više krivičnih djela.
Tužilaštvo dakle u toku cijele 2010. godine "nije imalo vremena" da evidentira niti jedan podatak koji sam pokušao da dostavim. Niti tužilac Stjepanović, u početku, a kasnije ured glavnog tužioca nisu htjeli da čuju kakve ja to dokaze imam, te su čak dali nalog da se nezakonito uhapsimo. Čak je pokušano da mi se zabrani i predaja dokumenata u pisarnici, što je kasnije poslije mog protivljenja i upozorenja preinačeno, tako da sad materijal predajem u hodniku prizemlja, što je jedinstven slučaj u zemlji.
Naravno to što predam "niko još nije proučio", mada sam lično imao prilike da vidim kako se pojedinci vraćaju natrag pošto su već krenuli kući, (oko 14 sati), da bi pročitali sve što dostavim, jer je materijal koji ja predajem prioritet tužilaštva. To u smislu da ih zanima sadržaj, a naravno ne da bilo šta preduzmu.
Svojim odlukama Sud je jasno pokazao da nikada u okviru svoje borbe nisam prekršio zakon, i to je jasno istaknuto. Ono što nije direktno istaknuto je to da je servis mafije tužilaštvo, pokrenulo pravi teroristički napad na mene, koristeći se pri tom svim sredstvima i brutalno kršeči zakon koji bi trebali da primjenjuju.
Niko ne smije biti izvan i iznad zakona, te od vas očekujem da te kriminalce zaustavite i da pred sudom bude okarakterisano svako njihovo krivično djelo.
Mislim da je sada svima jasno, da ja neću odustati nikada, a ostavljam otvoreno pitanje:
Da li će sve moći da se završi pred našim sudovima ili će biti potrebna internacionalizacija ovog slučaja. Sve sporove sa tužilačkom mafijom sam dobio pred sudom, i to bez ijedne riječi o dokazima koje sam dostavio o njihovim zločinima.
Sud u Strazburu zasigurno neće ćutati o tome...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 61

KONZULATU REPUBLIKE HRVATSKE

VLADI REPUBLIKE HRVATSKE

MOLBA


Obracam se Vladi Republike Hrvatske, a posredstvom Konzulata Republike Hrvatske u Tuzli, sa molbom da se proslijede ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, da ih strucne osobe u pomenutom ministarstvu, analiziraju, skupa sa dokumentom "NALAZ I MISLJENJE", dr Blazanovica i fotosima koje sam predala konzulatu u Cirihu, te ukoliko nadju osnova u mojim tvrdnjama, proslijede svoje misljenje Vladi Bosne i Hercegovine, te Vladi republike Srpske, sa ciljem da se otkriju i procesuiraju ubice moje kceri Ivone Bajo, (inace drzavljanke Republike Hrvatske) dana 23.07.2009. godine u Bijeljini...
Ukratko bih predocila da je posle vise nezvanicnih, u javnost plasirano misljenje da je moja kci, sama sebe ubila, tako sto se nabola na zicu od korpa sa bicikla, (promjera 2mm) koja je napravila rez na grudima od 2cm, te potom probila prsnu kost, napravivsi probod kroz nju od 25*1mm, te potom kroz grudnu zlijezdu, na kraju napravila razdor desne plucne arterije i dusnice.
Iako je po zavrsenoj obdukciji, porodici (uz prisustvo 5 svjedoka, medju kojima je i jedan sudija), saopsteno da takve povrede nije mogla nanijeti zica, i da obducent nije mogao takvo sto da potpise, Tuzilastvo to ne prihvata, nego nalaze analizu zice.
Porodica je tijekom vremena, dosla do veceg broja dokaza o umijesanosti nekih od inspektora i tuzilaca u prikrivanju ubistva, a posto pocetkom godine "zatvaraju" istragu, iako niti jedan od vjestaka (biolog i trasolog), nije dao potvrdu da je smrt nastupila na nacin kako je to sugeriralo tuzilastvo, dolazimo i do materijalnog dokaza, torbe koju je djevojcica imala uz sebe u danu kada je ubijena.
KORPA

Torba je naime za svo vrijeme navodne istrage bila sakrivena, kako od porodice, tako i od javnosti, a predocena nam je tek po zatvaranju istrage u prostorijama Okruznog suda u Bijeljini, kada je moj brat Zdenko Bajo, nacinio snimke te torbe, na kojima se jasno vidi da je kais od par cm debljine presjecen, te djelimicno opran nekim hemijskim sredstvom, kako bi se uklonili tragovi ubistva. Sve to su vidjeli i uklonili istrazitelji, ocito sa namjerom da se ubistvo jednog djeteta predstavi kao nesrecan slucaj.
Napominjem da je pristup predmetima odobrio Sud, a Tuzilastvo na vise podnesenih zahtjeva o pristupu informacijama (na sto ih obavezuje zakon), ne dozvoljava uvid u spis i kopiranje dokumenata, kako bi nas sprijecili da dodjemo do svih dokaza o prikrivanju ubistva...
Slika torbe na kojoj se jasno vidi prelaz iz originalne zute boje u drugu nijansu, predata je istrazi, kao i dokument "Zagubljeni dokazi", na kome se ocituje da predmet koji je ubio moju kci, prethodno presjekao pomenuti kais, pod uglom koji zatvara polozaj rane na grudima sa tim kaisom prebacenim preko ramena.
Torba se i dalje nalazi u prostorijama suda, a posto je moj brat predao snimke torbe kvaliteta 7000000 piksela Tuzilastvu i policiji, te pozvao pojedinacno sve tuzioce na suradnju u otkrivanju ubojica, uslijedila je tortura od strane drzavnih institucija prema mojoj porodici, koja se ocitovala u tome sto je svako ko je vidjen u drustvu mog brata, pracen, legitimisan, pretrasan, te je posle upada policije u prostorije koje je koristio moj brat i osobe sa kojima je bio u kontaktu, oduzet racunar (moje vlasnistvo, a koji je koristio brat za prikupljanje i obradu podataka o kriminalcima unutar drzavnih institucija), te imovina jedne druge osobe, koja nije u srodstvu sa nama, ali je moj brat koristio njegov stampac, posto vlastiti nije imao.
Nadalje sugeriram, s obzirom da je Tuzilastvo poslalo obavijest Konzulatu da ce njihovim pripadnicima uvijek biti omogucen uvid u dokumentaciju, a gospodja konzulica u Tuzli, Miona Sevcik je upoznata sa nasim problemima od samog pocetka, da se ta mogucnost iskoristi, kako bi uz pomoc mog brata, koji je najbolje upoznat sa svim kriminalnim aktivnostima unutar drzavnih organa (a njemu se licno ne dozvoljava pristup informacijama), sve relevantne cinjenice bile predocene i institucijama Republike Hrvatske.
Skrece ovom prilikom paznju na tekst obavijesti koji prilazem na drugoj strani u kome glavni tuzilac kaze da su poslati nesporni uzorci (tkivo), meje kceri na analizu i da je u njenom tkivu, utvrdjeno prisustvo njene krvi. NEVJEROVATNO!!!
Nadalje, posto je prilikom saslusanja zbog napada na drugu djecu Osoba I.H. priznala da je izvrsila ubojstvo Ivone Bajo, tuzilastvo to skriva od javnosti i salju ga u dusevnu bolnicu. Po posljednjim informacijama osoba je pustana i nalazi se u Sarajevu, a tuzilac je u Srebrenici.
I na kraju smo od dr Busarcevica, (tel, 00381641132592). sudskog vjestaka koji je radio trasolosku analizu saznali da mu uopste nisu bile predocene, unutarnje povrede i da je svoje misljenje zasnovao iskljucivo na povrsinskoj rani, sto je ociti bio i cilj tuziteljke.
Audio snimak razgovora sa pomenutim vjestakom, je predat nedavno u pisarnici suda, a svi dosadasnji pokusaji de se to preda policiji ili tuzilastvu zavrseni su bezuspjesno, no pokusacemo ponovno. Izjava vjestaka je na donjem linku
IZJAVA VJESTAKA

Kada se tome doda da je u svom misljenju dr Blazanovic istakao da je povredni predmet trakastog izgleda, a da je po izjavi vozaca kamiona njihov rezervoar uvezan spanerom, trakama za vezanje robe, postaje jasnije zasto nam se uskracivao pristup informacijama. Te izjave smo dobili tek nedavno i to ne zaslugom tuzilastva, koje je ocito smisljeno prikrilo dokaze ubojstva...
Nadam se da cemo svi skupa doprinijeti tome da se sazna istina o ubojstvu jedne osmogodisnje djevojcice, (neovisno o tome sto se radi o drzavljenki Republike Hrvatske), jer ako dozvolimo da nam nekaznjeno ubijaju djecu, kakvu sudbinu mozemo ocekivati za sebe.

BUDIMKA BAJO

0041762453155

CLANAK BROJ 60

KONZULATU REPUBLIKE HRVATSKE

VLADI REPUBLIKE HRVATSKE

MOLBA


Obracam se Vladi Republike Hrvatske, a posredstvom Konzulata Republike Hrvatske u Cirihu, sa molbom da se dokumenti koje dostavljem kao prilog, proslijede ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, da ih strucne osobe u pomenutom ministarstvu, analiziraju, te ukoliko nadju osnova u mojim tvrdnjama, proslijede svoje misljenje Vladi Bosne i Hercegovine, te Vladi republike Srpske, sa ciljem da se otkriju i procesuiraju ubice moje kceri Ivone Bajo, (inace drzavljanke Republike Hrvatske) dana 23.07.2009. godine u Bijeljini...
Ukratko bih predocila da je posle vise nezvanicnih, u javnost plasirano misljenje da je moja kci, sama sebe ubila, tako sto se nabola na zicu od korpa sa bicikla, (promjera 2mm) koja je napravila rez na grudima od 2cm, te potom probila prsnu kost, napravivsi probod kroz nju od 25*1mm, te potom kroz grudnu zlijezdu, na kraju napravila razdor desne plucne arterije i dusnice, sto se ocituje u prilogu NALAZ I MISLJENJE, dr Blazanovica.
Iako je po zavrsenoj obdukciji, porodici (uz prisustvo 5 svjedoka, medju kojima je i jedan sudija), saopsteno da takve povrede nije mogla nanijeti zica, i da obducent nije mogao takvo sto da potpise, Tuzilastvo to ne prihvata, nego nalaze analizu zice.
Porodica je tijekom vremena, dosla do veceg broja dokaza o umijesanosti nekih od inspektora i tuzilaca u prikrivanju ubistva, a posto pocetkom godine "zatvaraju" istragu, iako niti jedan od vjestaka (biolog i trasolog), nije dao potvrdu da je smrt nastupila na nacin kako je to sugeriralo tuzilastvo, dolazimo i do materijalnog dokaza, torbe koju je djevojcica imala uz sebe u danu kada je ubijena.
Torba je naime za svo vrijeme navodne istrage bila sakrivena, kako od porodice, tako i od javnosti, a predocena nam je tek po zatvaranju istrage u prostorijama Okruznog suda u Bijeljini, kada je moj brat Zdenko Bajo, nacinio snimke te torbe, na kojima se jasno vidi da je kais od par cm debljine presjecen, te djelimicno opran nekim hemijskim sredstvom, kako bi se uklonili tragovi ubistva. Sve to su vidjeli i uklonili istrazitelji, ocito sa namjerom da se ubistvo jednog djeteta predstavi kao nesrecan slucaj.
Napominjem da je pristup predmetima odobrio Sud, a Tuzilastvo na vise podnesenih zahtjeva o pristupu informacijama (na sto ih obavezuje zakon), ne dozvoljava uvid u spis i kopiranje dokumenata, kako bi nas sprijecili da dodjemo do svih dokaza o prikrivanju ubistva...
Slika torbe na kojoj se jasno vidi prelaz iz originalne zute boje u drugu nijansu, nalazi se u prilogu, kao i dokument "Zagubljeni dokazi", na kome se ocituje da predmet koji je ubio moju kci, prethodno je presjekao pomenuti kais, pod uglom koji zatvara polozaj rane na grudima sa tim kaisom prebacenim preko ramena.
Torba se i dalje nalazi u prostorijama suda, a posto je moj brat predao snimke torbe kvaliteta 7000000 piksela Tuzilastvu i policiji, te pozvao pojedinacno sve tuzioce na suradnju u otkrivanju ubojica, uslijedila je tortura od strane drzavnih institucija prema mojoj porodici, koja se ocitovala u tome sto je svako ko je vidjen u drustvu mog brata, pracen, legitimisan, pretrasan, te je posle upada policije u prostorije koje je koristio moj brat i osobe sa kojima je bio u kontaktu, oduzet racunar (moje vlasnistvo, a koji je koristio brat za prikupljanje i obradu podataka o kriminalcima unutar drzavnih institucija), te imovina jedne druge osobe, koja nije u srodstvu sa nama, ali je moj brat koristio njegov stampac, posto vlastiti nije imao.
Nadalje sugeriram, s obzirom da je Tuzilastvo poslalo obavijest Konzulatu da ce njihovim pripadnicima uvijek biti omogucen uvid u dokumentaciju, a gospodja konzulica u Tuzli, Miona Sevcik je upoznata sa nasim problemima od samog pocetka, da se ta mogucnost iskoristi, kako bi uz pomoc mog brata, koji je najbolje upoznat sa svim kriminalnim aktivnostima unutar drzavnih organa (a njemu se licno ne dozvoljava pristup informacijama), sve relevantne cinjenice bile predocene i institucijama Republike Hrvatske.
Nadam se da cemo svi skupa doprinijeti tome da se sazna istina o ubojstvu jedne osmogodisnje djevojcice, (neovisno o tome sto se radi o drzavljenki Republike Hrvatske), jer ako dozvolimo da nam nekaznjeno ubijaju djecu, kakvu sudbinu mozemo ocekivati za sebe.

PRILOZI

1. NALAZ I MISLJENJE
2. ZAGUBLJENI DOKAZI
3. SNIMKA TORBE SA KOMENTAROM

BUDIMKA BAJO

0041762453155

CLANAK BROJ 59

U ovom dokumentu će biti predočeni tekstovi, nekih od zahtjeva za pristup informacijama, koje sam podnosio u OT Bijeljina, odnosno CJB Bijeljina. Nikada mi nije omogućen uvid niti u jednu informaciju. Samo je rijetko uslijedio odgovor, bez podataka o trazenim informacijama. Za gradjane koji to ne znaju, slijedi tekst jednog od članova Zakona:

Član 4
Svako fizicko i pravno lice ima pravo pristupa informacijama koje su pod kontrolom javnog organa, a svaki javni organ ima odgovarajucu obavezu da objavi takve informacije. Ovo pravo pristupa podliježe samo formalnim radnjama i ogranicenjima kako je utvrdeno u ovom zakonu.

Kompletan tekst Zakona je na linku:

ZAKON O SLOBODI PRISTUPA INFORMACIJAMA

Dakle iako im je to zakonska obaveza, korumpirani službenici se toga ne pridržavaju! O kakvim se monstruoznim krivicnim djelima radi, mozete steci utisak iz sadrzaja Zahtjeva, koje sam dostavljao, a ovo je samo jedan dio njih…

ZAHTJEV ZA PRISTUP INFORMACIJAMA

   Ime i prezime : ZDENKO BAJO

  Adresa : MAJKE JEVROSIME 20

(Naziv organa kome se zahtjev podnosi)

OKRUZNO TUZILASTVO U BIJELJINI 
(Sadržaj zahtjeva) 1 
1. PODACI O IZVRŠENIM RADNJAMA OD STRANE TUŽILAŠTVA, VEZANO ZA SMRT NAČELNIKA KRIMINALISTIČKE POLICIJE ACE TEODOROVIĆA 11.08.2010. SA POSEBNIM OSVRTOM NA TO KO JE BIO NADLEŽNI TUŽILAC ILI DEŽURNI, AKO TUŽILAŠTVO UOPŠTE NIJE PREDUZIMALO BILO KAKVE AKTIVNOSTI.S OBZIROM DA POSTOJE OTROVI KOJI SIMULIRAJU SRČANI UDAR, TAJ KOJI NIJE NALOŽIO AUTOPSIJU PREUZEO JE NA SEBE ODGOVORNOST ZA EVENTUALNO UBISTVO, SEM AKO NEMA VIDOVNJAČKE SPOSOBNOSTI...
 (Sadržaj zahtjeva) 2 
OD MJESECA MARTA 2010. GODINE, PREMA MENI SU PROVOĐENE "POSEBNE ISTRAŽNE RADNJE", O ČEMU IMAM DOKAZE, KOJE SU OBUHVATALE SVE ZAKONOM PREDVIĐENE AKTIVNOSTI, SEM "SIMULIRANOG OTKUPA PREDMETA I DAVANJA PODKUPNINE", ALI UZ NEKE AKTIVNOSTI IZVAN OKVIRA ZAKONA...S OBZIROM DA ZA POMENUTE AKTIVNOSTI, MOGUC JE KRAJNJI ROK OD 6 MJESECI, POSLIJE KOGA O ISTIMA MORAM BITI OBAVJEŠTEN, OČITO JE DA JE ZAKON ZLOUPOTREBLJEN...ILI ZA POMENUTE RADNJE NIKADA NIJE DATA SUDSKA NAREDBA, ILI SE NEZAKONITO IZBJEGAVA OBAVEZA PREDVIĐENA ZKP-om, ODNOSNO ONE NEZAKONITO PRODUŽAVAJU, TE ZAHTIJEVAM SVE PODATKE O ISTIMA, UKOLIKO SU ZATRAŽENE OD STRANE BILO KOG TUŽIOCA...

 (Sadržaj zahtjeva) 3

ZAHTIJEVAM DA MI SE KAO ZASTUPNIKU GOSPOĐE BUDIMKE BAJO OMOGUĆI UVID U SVE DOKUMENTE KRIMINALISTIČKE POLICIJE VEZANO ZA SASLUŠANJE OSOBE, KOJA JE NA SASLUŠANJU PRIZNALA DA JE IZVRŠILA UBISTVO IVONE BAJO...

 (Sadržaj zahtjeva) 4
S obzirom da je prije mjesec dana OT Doboj zavrsio sa "obradom" spisa KTA-596/09, koji kako sam obavješten od strane tamošnjeg glavnog okružnog tužioca lično, nije nikada ni bio dodijeljen njihovom tužilaštvu, stekli su se uslovi da porodica ubijene djevojčice, ostvari uvid u taj predmet i približi se istini o tome na koji način je nastradala djevojčica, jer poslije 15 mjeseci zahvaljujući kriminalnom radu tužioca Stjepanović, imamo samo Obavijest na čitavih 10 (deset) redova o nesprovođenju istrage. To je dakle slika njenog grandioznog, profesionalnog rada, te stoga tražim...
1. UVID U NAPRIJED NAVEDENI SPIS I KOPIRANJE DIJELOVA KOJI SU DO DANAŠNJEG DANA BILI NEDOSTUPNI PORODICI, SA POSEBNOM OSVRTOM NA FOTO DOKUMENTACIJU IZ TOG PREDMETA.
2. UVID U DOKUMENTACIJU O ISTRAŽNIM RADNJAMA PROVEDENIM PREMA OSOBI KOJA NAS JE JOŠ PRIJE 15 MJESECI KONTAKTIRALA SA TVRDNJOM DA IMA SNIMAK UBISTVA DJEVOJČICE IVONE BAJO.
3. UVID U ZAPISNIK I KOPIRANJE IZJAVE OSOBE KOJA JE U MAJU 2010. PRIZNALA UBISTVO.
Kako se fotografije nalaze i na cd-u, zanima me da li je praksa zužilaštva da se materijal u elektronskom obliku, kopira na diskove ili je moguć prenos pomoću prenosive usb memorije, kako bih se prilagodio praksi službi koji se bave tim poslom.Obavještavam OT Bijeljina da sam nedavno poslao zahtjev u OT Doboj za kopiju zapisnika sa sjednice Kolegija, na koji je naredbom glavnog tužioca, poslije samo 2 dana, poštom stigla tražena dokumentacija.Postoje dakle i pozitivni primjeri poštovanja zakona od strane tužilaštva.Očekujem od vas da slijedite taj primjer, jer će neki dokumenti iz tog spisa biti jak dokazni materijal na predstoječim procesima za najteža krivična djela, od kojih je najveći zločin "Teško ubistvo", te više djela sa ciljem sprečavanja dokazivanja istog... 
(Sadržaj zahtjeva) 5 
Obracem se Okruznom tuzilastvu u Bijeljini sa zahtjevom da mi se omoguci uvid u neke informacije koje su u posjedu gore navedenog organa.
Radi se o sledecim informacijama :

1. PODACI O LICNIM PRIMANJIMA SVIH ZAPOSLENIH U TUZILASTVU POJEDINACNO.
(Misli se samo na tuzioce, a ne i na ostale službenike, i to podaci kako o mjesecnim premanjima, tako i o bilo kakvim dodacima u sklopu posla, ako ih ima. Primanja bilo koga "sa strane", nisu predmet ovog Zahtjeva...)

2. UVID U DOKUMENTACIJU I KOPIRANJE ISTE, O NAREDBI ZA PRENOS NADLEŽNOSTI PREDMETA "IVONA BAJO" U DRUGO TUŽILAŠTVU, DRUGOM TUŽIOCU (ako ista postoji, jer sam dobio informaciju od Sudske policije o tome, dok portparol OT Doboj, to u stampi negira).

 
(Sadržaj zahtjeva) 6
Obracem se Okruznom tuzilastvu u Bijeljini sa zahtjevom da mi se omoguci uvid u neke informacije koje su u posjedu gore navedenog organa.
Istovremeno koristim priliku da vas upoznam sa cinjenicom da postoji
ZAKON O SLOBODI PRISTUPA INFORMACIJAMA
i da bi bilo korisno da ga procitate, jer sam siguran da ne zelite, nehotice da prekrsite neku od odredbi tog zakona...
Radi se o sledecim informacijama :

1. DOKUMENTACIJA VEZANA ZA UPAD I PRETRES PROSTORIJA BN TELEVIZIJE OD STRANE POLICIJE, A PO NALOGU OKRUZNOG TUZILASTVA U BIJELJINI U JANUARU 2010. GODINE.

2. DOKUMENTACIJA VEZANA ZA SLUCAJ "NEDELJKO RADMAN", KOJI JE UMRO NA SASLUSANJU U CJB BIJELJINA, A PO NALOGU OKRUZNOG TUZILASTVA U BIJELJINI (da ne bude zabune, misli se da je saslusan po nalogu, a ne da je umro po nalogu... ili mozda jeste ?). 

CJB BIJELJINA - KRIMINALISTIČKA POLICIJA

 (Sadržaj zahtjeva) 7


ZAHTIJEVAM DA MI SE KAO ZASTUPNIKU GOSPOĐE BUDIMKE BAJO OMOGUĆI UVID U DOKUMENTACIJU, U KOJOJ NADLEŽNI INSPEKTOR OPISUJE KAKO JE DOŠLO DO PRESJECANJA KAIŠA. TORBE KOJU JE UBIJENA DJEVOJČICA IVONA BAJO NOSILA PREKO RAMENA, GDJE JE NESTAO DIO I KO JE I ZAŠTO OPRAO VEĆI DIO OSTATKA KAIŠA, AKO JE TO UOPŠTE PRIMJEĆENO OD INSPEKTORA, KOJI TVRDI DA JE SVOJ POSAO RADIO PROFESIONALNO...

(PRILIKOM POKUSAJA PREDAJE NAREDNOG ZAHTJEVA I DISKA SA DOKAZIMA O VISE KRIVICNIH DJELA SAM UHAPSEN, TAKO DA OVAJ ZAHTJEV, PRIMJENOM FASISTICKE NAREDBE, NIKADA NIJE PREDAT…)
OKRUZNO TUZILASTVO U BIJELJINI 

 (Sadržaj zahtjeva) 8


ZAHTIJEVAM OD GORE NAVEDENOG ORGANA DA MI DOSTAVI PODATKE O TOME . ŠTA SE DESILO SA ZAHTIJEVIMA KOJE SAM PREDAO 10.12.2010, (TRI ZAHTJEVA) TE ZAHTJEVIMA OD 16.12.2010, (TRI ZAHTJEVA), TE JEDNIM ZAHTJEVOM OD 20.04.2010. GODINE?
OČITO JE DA SE BRUTALNO KRŠI ZAKON O SLOBODI PRISTUPA INFORMACIJAMA, A SVE SA CILJEM PRIKRIVANJA KRIMINALNIH DJELATNOSTI IZVRŠENIH OD STRANE PRIPADNIKA OT BIJELJINA...
POSTOJI TAKOĐE VIŠE DOKUMENATA I DOKAZNOG MATERIJALA KOJE SAM PREDAVAO U PROTEKLIH 18 MJESECI, KOJIMA SE IZGUBIO SVAKI TRAG. O TOME ĆU INSISTIRATI NA DIREKTNOM RAZGOVORU SA UREDOM GLAVNOG TUŽIOCA, JER JE OČIGLEDNO DA NEKO UNIŠTAVA DOKAZE I DOKUMENTE...

 Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 58


MINISTARSTVU UNUTRASNJIH POSLOVA


NA RUKE MINISTRU


ZAŠTO JE "UMRO" NAČELNIK KRIMINALISTIČKE POLICIJE


Moja je dužnost, kao građanina, koji se bori protiv organizovanog kriminala, da obavijestim sve zvanične institucije o podacima do kojih sam došao u poslednje vrijeme.
Pozadina svega je ubistvo djevojčice Ivone Bajo, 23.07.2009. koje su kriminalci unutar drzavnih organa od početka pokušali predstaviti kao samoubistvo, (samopovređivanje) iako su vještaci to osporavali, kako patolog, (vještak medicinske struke), tako i biolog, te trasolog.
Iako sam još od kraja prošle godine upozoravao više državnih organa o svemu i iznosio dokaze, čak sa ponudom da i lično svjedočim i predočim druge dokaze, niko za to nije pokazao interes, osim nedavno g. Aco Teodorović, načelnik kriminalističke policije u Bijeljini.
Pošto smo mu 05.08.2010. sestra i ja predočili originalne zapisnike CJ Bijeljina, vezano za ubistvo djevojčice i ukazali na više nepravilnosti, on se složio da je to istina, sa opaskom "da su greške moguće", te istakao da će sve ispitati.
Takođe sam mu predložio da podnese Zahtjev za saslušanje tužioca Stjepanović Danice, a na osnovu audio snimka izjave vještaka dr. Busarčevića, koji tvrdi da mu dotična, nije dostavila podatke o unutrašnjim povredama, koje su i dovele do smrti, nego je svoje mišljenje zasnivao isključivo na snimku površinske rane, koju je sliku jedino dobio, ukoliko ih se ne boji.
Sa primjedbom, "Mislite da ih se bojim", dodao je : "Pa možda ću tako i da uradim".
Radilo se o razgovoru od oko pola sata, a ja iznosim samo najbitnije detalje.
Ponovivši još jednom da će predložiti saslušanje tužioca i ispitati sve ono na šta smo mu ukazali, (čak je pravio beleške) završili smo razgovor.
Sutradan smo pokušali da o kriminalnim djelima tužioca Stjepanović, obavjestimo ured Glavnog okružnog tužioca, na šta smo ponovo dobili odgovor da je isti zauzet, (što sam i očekivao) te da je tužilac Stjepanović na odmoru, što me uopšte ne zanima, niti sam to pominjao.
Zanimljivo je da se dok smo razgovarali sa policajcem na stepeništu ispred zgrade, tužilac Stjepanović pojavila na vratima i čuvši uzvik sestre, "Gospođa Danica", munjevito okrenula i kao zmija šmugnula nazad u objekat.
Da li je sudska policija, slagala nas ili su kriminalci iz tužilaštva slagali njih, nije ni važno, jer je komentar policajca bio, da je mislio kako je ona na odmoru.
Očito je da postoji naredba da se na sve načine spriječimo da dostavimo podatke o kriminalu, unutar tužilaštva i policije, a da li je to na nivou gradske ili državne vlasti, meni je sasvim svejedno, jer kriminalac je kriminalac, pa bio on običan nadničar ili premijer....
Par dana kasnije 10.08.2010. pokušali smo ponovo da dostavimo dokazni materijal o kriminalnim djelima tužioca Stjepanović, vezano za njenu tužilačku funkciju, uredu glavnog tužioca, što je jedna od obaveza tog ograna.
Tom prilikom je naredba o sprečevanju naših pokušaja da dostavimo dokaze išla i korak dalje, jer smo zbog naše borbe protiv organizovanog kriminala uhapšeni i bez prava na telefonski poziv, koji je sestra tražila, poslije 4-satnog zadržavanja izvedeni pred sudiju.
To je dakle poruka, ove jadne i bijedne vlasti, šta će se desiti sa građanima, ako pokušaju da se suprotstave mafiji....
No i nije to najgore što se desilo, jer nas, pogotovo mene ne mogu uplašiti ti kriminalci niti na koji način, ali već sutradan, dana 11.08.2010. gospodin Aco Teodorović, pronađen je mrtav u svom automobilu.
Cenzurisane informacije koje su se pojavile, kažu da je doživio srčani udar i skrenuo sa puta, te udario u neki objekat sa strane.
Sahranjen je već sutradan bez autopsije.
Volio bih da znam, ko je taj koji ima smjelosti "odokativno" konstatovati infarkt i naložiti da se ne radi autopsija. Zanimljivo bi bilo znati pravi uzrok smrti jedine osobe koja je bila spremna ispitati sve nezakonite i kriminalne radnje, vezano za ubistvo Ivone Bajo.
Ja naravno nemam dokaz da je g. Teodorović ubijen, (sumnjam da je otrovan) ali imam dokaze o krivičnim djelima tužilaštva (nekih osoba) i nekih inspektora.
To što sam vam već odavno dostavio podatke o kriminalnim aktivnostima inspektora Marković Dragoslava, a u međuvremenu sam dobio dokumentaciju iz koje se vidi da je u prikrivanje ubistva bio uključen i Stanko Stanišić, koji je 5 mjeseci prije okončanja istrage, postavio pitanje svjedoku sugestivnog sadržaja, koje već tada daje odgovor, "kako se radi o nesrećnom slučaju". Kako se dotični pojavio u tom slučaju i zašto je gospođu Xxxxxxxx saslušao baš on, ali ne i tužilac, niti inspektor Marković, ostavljam vama da ustanovite.
Saznao sam da porodica Yyyyyyyyy, (kod koje je bila ubijena djevojčica) ima izuzetno dobrog prijatelja u policiji, još u avgustu 2009. Da li je to baš inspektor Stanišić.
Ako je načelnik kriminalističke policije ubijen, odgovornost za njegovu smrt ne snose samo direktne ubice nego i svi vi koje sam obavještavao a niste ni prstom makli da ih zaustavite.

KO JOŠ TREBA DA UMRE DA BISTE REAGOVALI...?

Proslijeđeno :
1. Birou za žalbe i predstavke građana
2. Ustavnom sudu
3. VSiTV-u (UDT-U)
4. Ombudsmenu
5. Uredu visokog predstavnika
6. Premijeru
7. Ministarstvu pravde
8. Predsjedništvu BiH
9. SIPA-i
10. Medijima

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

 

CLANAK BROJ 58


MINISTARSTVU UNUTRASNJIH POSLOVA


NA RUKE MINISTRU


ZAŠTO JE "UMRO" NAČELNIK KRIMINALISTIČKE POLICIJE


Moja je dužnost, kao građanina, koji se bori protiv organizovanog kriminala, da obavijestim sve zvanične institucije o podacima do kojih sam došao u poslednje vrijeme.
Pozadina svega je ubistvo djevojčice Ivone Bajo, 23.07.2009. koje su kriminalci unutar drzavnih organa od početka pokušali predstaviti kao samoubistvo, (samopovređivanje) iako su vještaci to osporavali, kako patolog, (vještak medicinske struke), tako i biolog, te trasolog.
Iako sam još od kraja prošle godine upozoravao više državnih organa o svemu i iznosio dokaze, čak sa ponudom da i lično svjedočim i predočim druge dokaze, niko za to nije pokazao interes, osim nedavno g. Aco Teodorović, načelnik kriminalističke policije u Bijeljini.
Pošto smo mu 05.08.2010. sestra i ja predočili originalne zapisnike CJ Bijeljina, vezano za ubistvo djevojčice i ukazali na više nepravilnosti, on se složio da je to istina, sa opaskom "da su greške moguće", te istakao da će sve ispitati.
Takođe sam mu predložio da podnese Zahtjev za saslušanje tužioca Stjepanović Danice, a na osnovu audio snimka izjave vještaka dr. Busarčevića, koji tvrdi da mu dotična, nije dostavila podatke o unutrašnjim povredama, koje su i dovele do smrti, nego je svoje mišljenje zasnivao isključivo na snimku površinske rane, koju je sliku jedino dobio, ukoliko ih se ne boji.
Sa primjedbom, "Mislite da ih se bojim", dodao je : "Pa možda ću tako i da uradim".
Radilo se o razgovoru od oko pola sata, a ja iznosim samo najbitnije detalje.
Ponovivši još jednom da će predložiti saslušanje tužioca i ispitati sve ono na šta smo mu ukazali, (čak je pravio beleške) završili smo razgovor.
Sutradan smo pokušali da o kriminalnim djelima tužioca Stjepanović, obavjestimo ured Glavnog okružnog tužioca, na šta smo ponovo dobili odgovor da je isti zauzet, (što sam i očekivao) te da je tužilac Stjepanović na odmoru, što me uopšte ne zanima, niti sam to pominjao.
Zanimljivo je da se dok smo razgovarali sa policajcem na stepeništu ispred zgrade, tužilac Stjepanović pojavila na vratima i čuvši uzvik sestre, "Gospođa Danica", munjevito okrenula i kao zmija šmugnula nazad u objekat.
Da li je sudska policija, slagala nas ili su kriminalci iz tužilaštva slagali njih, nije ni važno, jer je komentar policajca bio, da je mislio kako je ona na odmoru.
Očito je da postoji naredba da se na sve načine spriječimo da dostavimo podatke o kriminalu, unutar tužilaštva i policije, a da li je to na nivou gradske ili državne vlasti, meni je sasvim svejedno, jer kriminalac je kriminalac, pa bio on običan nadničar ili premijer....
Par dana kasnije 10.08.2010. pokušali smo ponovo da dostavimo dokazni materijal o kriminalnim djelima tužioca Stjepanović, vezano za njenu tužilačku funkciju, uredu glavnog tužioca, što je jedna od obaveza tog ograna.
Tom prilikom je naredba o sprečevanju naših pokušaja da dostavimo dokaze išla i korak dalje, jer smo zbog naše borbe protiv organizovanog kriminala uhapšeni i bez prava na telefonski poziv, koji je sestra tražila, poslije 4-satnog zadržavanja izvedeni pred sudiju.
To je dakle poruka, ove jadne i bijedne vlasti, šta će se desiti sa građanima, ako pokušaju da se suprotstave mafiji....
No i nije to najgore što se desilo, jer nas, pogotovo mene ne mogu uplašiti ti kriminalci niti na koji način, ali već sutradan, dana 11.08.2010. gospodin Aco Teodorović, pronađen je mrtav u svom automobilu.
Cenzurisane informacije koje su se pojavile, kažu da je doživio srčani udar i skrenuo sa puta, te udario u neki objekat sa strane.
Sahranjen je već sutradan bez autopsije.
Volio bih da znam, ko je taj koji ima smjelosti "odokativno" konstatovati infarkt i naložiti da se ne radi autopsija. Zanimljivo bi bilo znati pravi uzrok smrti jedine osobe koja je bila spremna ispitati sve nezakonite i kriminalne radnje, vezano za ubistvo Ivone Bajo.
Ja naravno nemam dokaz da je g. Teodorović ubijen, (sumnjam da je otrovan) ali imam dokaze o krivičnim djelima tužilaštva (nekih osoba) i nekih inspektora.
To što sam vam već odavno dostavio podatke o kriminalnim aktivnostima inspektora Marković Dragoslava, a u međuvremenu sam dobio dokumentaciju iz koje se vidi da je u prikrivanje ubistva bio uključen i Stanko Stanišić, koji je 5 mjeseci prije okončanja istrage, postavio pitanje svjedoku sugestivnog sadržaja, koje već tada daje odgovor, "kako se radi o nesrećnom slučaju". Kako se dotični pojavio u tom slučaju i zašto je gospođu Xxxxxxxx saslušao baš on, ali ne i tužilac, niti inspektor Marković, ostavljam vama da ustanovite.
Saznao sam da porodica Yyyyyyyyy, (kod koje je bila ubijena djevojčica) ima izuzetno dobrog prijatelja u policiji, još u avgustu 2009. Da li je to baš inspektor Stanišić.
Ako je načelnik kriminalističke policije ubijen, odgovornost za njegovu smrt ne snose samo direktne ubice nego i svi vi koje sam obavještavao a niste ni prstom makli da ih zaustavite.

KO JOŠ TREBA DA UMRE DA BISTE REAGOVALI...?

Proslijeđeno :
1. Birou za žalbe i predstavke građana
2. Ustavnom sudu
3. VSiTV-u (UDT-U)
4. Ombudsmenu
5. Uredu visokog predstavnika
6. Premijeru
7. Ministarstvu pravde
8. Predsjedništvu BiH
9. SIPA-i
10. Medijima

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

 

CLANAK BROJ 57

CJB-u BIJELJINA

KRIMINALISTIČKOJ POLICIJI
PRIJAVA KRIVIČNOG DJELA


Dostavljam materijal koji ce pokazati da je Dragoslav Marković, aktivno učestvovao u "Sprečavanju dokazivanja" krivičnog djela, čime je "Zloupotrebio službeni položaj" da bi "Pomogao učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela", "Teško ubistvo" izvršeno nad Ivonom Bajo 23.07.2009.
Prije svega navedena osoba inače zaposlena kao kriminalistički inspektor u CJB Bijeljina, je napadno odbacivala nalaz i mišljenje patologa, tvrdeći da je samo njegovo mišljenje tačno odnosno da je djevojčica nastradala, padom na žicu od korpe bicikla.
Navedenu žicu je opisivao riječima, citiram :
Kao presječena i oštra poput noža, dužine palca, (pokazuje palac) i okrenuta prema gore.
Na naše traženje, (gđa Budimka i ja) da vidimo pomenuti "bajonet" to nam je omogućeno i naravno slika je sasvim drugačija. U prilogu na disku, su slike korpe, koje dokazuju da je prikaz inspektora Markovića lažan, a svoju tvrdnju spremni smo izreći pred sudom i podvrći se poligrafskom testiranju.

KORPA
U ZUTOM KRUGU JE VRH ZICE, KOJI JE NAVODNO PROBIO GRUDNI KOS I NAPRAVIO KANAL 2,5 CENTIMETARA SIRINE! ZELENOM STRELICOM JE OZNACENA METALNA PLOCICA, KOJA JE MORALA PROCI KRIZ RUPICU NACINJENU NA PRSNOJ KOSTI DIMENZIJA: 25*1 MILIMETAR! NEVJEROVATNO...
Na moj komentar da je žica sa suprotne strane od nanesene rane, da je tupa i uopšte nije okrenuta ka gore, inspektor kaže, zamislite : "Sad se ko nešto ispravila".
No to je usputni segment, kakvih je bilo više, a jedan značajniji je da je prilikom moje prijave o telefonskom pozivu osobe koja se predstavila kao Aleksandar, sa tvrdnjom da ima snimak ubistva, inspektor Marković pozvao tu osobu, sa telefona u kancelariji, na broj koji sam mu doneo i predstavivši se mojim imenom u daljem razgovoru rekao sledeće :
"Ja sam taj snimak, kao ujak, spreman i da platim", te kada je ovaj pokazao "strah":
"Mi ćemo da vas zaštitimo u policiji i tužilaštvu", što je neviđena brljotina...
Naprotiv u službenoj zabilješki, koja se nalazi na disku, tvrdi da je "Aleksandar" tražio novac ne navodeći svoju ulogu u cijelom događaju. S obzirom da je izdata naredba o dostavi listinga svih razgovora, lako će biti ustanoviti da je prvi poziv na taj broj bio upravo sa njegovog službenog telefona.
No najveći dokaz, kriminalnog rada inspektora Markovića je prikrivanje materijalnog dokaza, torbe koju je nosila ubijena djevojčica.
Iz snimaka na disku je vidljivo da je kaiš presječen, da komad nedostaje, a najveći dio ostatka je opran nekim hemijskim sredstvom, očito sa ciljem da ukloni tragove koji bi dokazali ubistvo. S obzirom da je njegova dužnost da evidentira sve važne činjenice, a ne postoji dokument u kome je opisano stanje torbe i kaiša, da ne pominjem, kako je ta činjenica sakrivena od porodice i javnosti, očito je da je shodno članu "Način izvršenja krivičnog djela"
(1) Krivično djelo može se izvršiti činjenjem ili nečinjenjem.
(2) Krivično djelo može biti izvršeno nečinjenjem samo kad je učinilac propustio činjenje koje je bio dužan da izvrši.
jasno da je pomenuti inspektor počinio krivično djelo, a da li je to učinio smišljeno, planski, sa namjerom, na što ukazuju sve njegove aktivnosti ili zbog svoje nesposobnosti, što bi bila mnogo bolja opcija za njega, na nadležnima je da ustanove...
Od kriminalističke policije očekujem da će odgovorno ispitati sve dokaze koje sam predočio. i podnijeti zahtjev da se navedeno lice pozove na informativni razgovor.
O rezultatima vaše reakcije prije svega, te o izjavi inspektora Marković Dragoslava, zahtijevam da budem obavješten i da mi se omogući uvid u sve radnje po ovoj prijavi.

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 56

ANALIZA
(OVAJ TEKST JE UPUCEN TUZILASTVU U OKTOBRU 2009 GODINE, KADA SU NAVODNO OCEKIVALI MISLJENJE VJESTAKA. KASNIJE SE ISPOSTAVILO DA SU SVE PODATKE O UNUTRASNJIM POVREDAMA PRIKRILI, ODNOSNO FALSIFIKOVALI AUTOPSIJU)

S obzirom da je pretpostavljeno, da je smrtonosne povrede Ivoni Bajo nanela zica sa bicikla, analizirajmo da li je to moguce:
Na slici se vidi grudni kos i vrh zice koji je navodno usmrtio devojcicu.
Zica je na slici crne boje, a za ovu priliku koristen je originalan snimak korpe...
KOSTUR
Ako se uzmu u obzir izvestaji sa vestacenja, vrh zice koji viri preko metalne plocice u obliku slova L je duzine 3 cm, dok je debljina drske grudne kosti nepoznata.
Kako je za vreme autopsije ustanovljeno da je predmet probio grudnu kost ostavivsi trag od 2,5 cm duzine i 1 mm sirine, ocigledno je da je famozna zica mogla da prodre samo do dela gdje se nalazi L plocica (ili neko tvrdi da je i taj dio mogao da se provuce kroz rupicu od jednog milimetra), dok je ostatak zice morao da ostane sa druge strane...
Na stranu to, sto bi u tom slucaju na celoj zici ostali tragovi tkiva, na gornjoj slici se vidi da vrh zice uopste nije izasao na drugu stranu grudne kosti.
Istini za volju, ove slike grudnog kosa i vrha zice nisu u odgovarajucim razmerama, s obzirom da je slika izradjena na osnovu cinjenice da je vrh zice koji strci iznad L plocice, 3 cm duzine, a sto se moze ustanoviti na osnovu izvestaja sa vestacenja u Beogradu.
Naravno da bi svaki lekar mogao da da odgovor na pitanje kolika je debljina kosti, te bismo jednostavno matematicki izracunali da li bi i koliko eventualno, vrh zice mogao da "izviri" iz kosti posto ju je probio, tako sto bismo od 3 cm oduzeli iznos debljine kosti.
Na gornjoj slici je ocito da taj dio zice nije mogao nanijeti smtronosne povrede desne plucne arterije i dusnice, ali mozda tuzilastvo ima strucnjaka, koji ce reci suprotno...
Ne mislim naravno na glavnog tuzioca i nadleznog tuzioca u ovom slucaju, s obzirom da su se vec jasno deklarisali kao saucesnici ili cak ucesnici u ubistvu...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 55

CJB-u BIJELJINA

KRIMINALISTIČKOJ POLICIJI
PRIJAVA KRIVIČNOG DJELA


Dostavljam materijal koji ce pokazati da je Danica Stjepanović, okružni tužilac, aktivno učestvovala u "Sprečavanju dokazivanja" krivičnog djela, čime je "Zloupotrebila službeni položaj" da bi "Pomogla učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela", "Teško ubistvo" izvršeno nad Ivonom Bajo 23.07.2009.
Tužilac Stjepanović je izvršila veći broj radnji da bi sabotirala istragu ubistva, počev od odbacivanja nalaza patologa, preko izbjegavanja uzimanja izjave i dokaza od građana, pa do falsifikovanja svih vještačenja i lažnim prikazom u javnosti.
No neću trošiti vrijeme na te "sitnice", nego ću istaći dva najveća dokaza o krimimnalnom djelovanju tužioca. Radi se prije svega o materijalnom dokazu sa mjesta zločina, a to je torba, čije su slike u prilogu na disku.
Vjerujem da je to mnogima sada poznato, ali činjenica je da je ta torba sakrivena od porodice i javnosti do okančanja istrage i stanje u kome se nalazi nikada nigdje nije evidentirano. Naime, kaiš torbe kojim se može šlepati automobil je presječen takvom silinom da se to desilo na dijelu koji je predvostručen. Iako je sama torba prekrivena krvavim mrljama, kaiš je potpuno čist, ali ne samo od krvi nego i od originalne boje. Jasno se vidi na slikama, prelaz iz jedne u drugu nijansu boje, što ukazuje da je tretiran jakim hemijskim sredstvom, da bi se uklonili tragovi ubistva. Da li je to učinjeno odmah po ubistvu ili je to morala kasnije da uradi sama tužilac Stjepanović, potpuno je svejedno, jer odgovornost je njena...

MJESTO ZLOCINA
To nesporno dokazuje i podatak da je odbila razgovor sa mnom, pošto sam joj dostavio podatke na disku. Zato sam u pismenom obliku, sačinio dokument, takođe se nalazi u prilogu "Ko skriva ubice" i to prije analize trasologa.
Pošto sam shvatio da rezultat koji želi može dobiti samo ako sakrije neke važne podatke od vještaka, to sam i istakao jasno u dokumente, kako bih sada dokazao da se ne radi o slučajnoj grešci ili zagubljenim dokumentima, nego da je sve bilo planski i smisljeno.
Time njen zločin postaje veći i od zločina ubica osmogodišnje djevojčice.
Apsolutno nezavisan dokaz toga je i sam vještak, čija se audio izjava nalazi na disku, pod nazivom "Miroslav". Razgovor sam obavio lično, kao zastupnik majke ubijenog djeteta.
Iz njega se jasno vidi da je sakrila od vještaka sve podatke o unutrašnjim povredama, sa ciljem da prikrije ubistvo, a kada i to nije uspjela, falsifikovala je njegovo misljenje i izbacila djelove koji ne "odgovaraju" u Saopštenju, na zvaničnom sajtu tužilaštva.
Sve skenirane strane vještačenja su na disku, kao i tekst saopštanja.
Od kriminalističke policije očekujem da će odgovorno ispitati sve dokaze koje sam predočio. i podnijeti zahtjev da se navedeno lice pozove na informativni razgovor.
S obzirom da su vaši pojedini pripadnici aktivno učestvovali u kriminalnim radnjama, vezanim za prikrivanje ovog ubistva i osveti mafije zbog prijave koju sam podneo protiv njih, najmanje što možete da uradite je da svakog kriminalca tretirate na isti način.
O rezultatima vaše reakcije prije svega, te o izjavi tužioca Stjepanović Danice, zahtijevam da budem obavješten i da mi se omogući uvid u sve radnje po ovoj prijavi.

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 54

CJB-u BIJELJINA

KRIMINALISTIČKOJ POLICIJI
PRIJAVA KRIVIČNOG DJELA


(PRI POKUSAJU DA PRVI PUT PRIJAVIM OVU OSOBU, TUZILAC STJEPANOVIC TO ODBIJA, O CEMU POSTOJI AUDIO SMIMAK, KAO DOKAZ. PRIJAVA JE PISMENO PREDATA, PRVI PUT U JUNU 2010, BEZ IKAKVE REAKCIJE TUZILASTVA, A RADI SE O OSOBI KOJA JE PRVA "NASLA" DIJETE NA ASVALTU, UKONILA SA LICA MJESTA TORBU I LAGALA U SVOJIM IZJAVAMA...)
Dostavljam materijal koji ce pokazati da je Sofrenić Blagiša, aktivno učestvovao u uklanjanju dokaza o ubistvu djevojčice Ivone Bajo 23.07.2009 godine.
Prije svega ističem da je pomenuta osoba inače u to vrijeme zaposlena u firmi "Univerzal" odmah poslije tragičnog događaja opisivala, kako je lično prisustvovala sceni u kojoj, djevojčica citiram : Vozi bicikl, krivuda i iskašljava krv, te na kraju pada.
Ovoj izjavi je prisustvovao djed ubijenog djeteta, Krunoslav Bajo, što potvrđuje svojim potpisom na dnu dokumenta. Dva dana kasnije, Sofrenić Blagiša, prilazi majci djevojčice i meni, a događaju je prisustvovao još jedan svjedok, čije ime neću navoditi, do početka suđenja iz bezbjednosnih razloga, ponavljajući istu priču, dodajući da je sve pokušao da joj pomogne. To bi bilo sasvim razumljivo da, prilikom susreta sa Dragoslavom Markovićem, kriminalističkim inspektorom, kada smo mu gđa. Budimka i ja ispričali tu verziju događaja, isti kaže da to nije istina, te da će pozvati g. Blagišu da da izjavu...
I zaista, po hitnom postupku, već sutradan u 08:10 počelo je sa davanjem iskaza.
Prikaz događaja je bitno drugačiji i drastično se razlikuje od verzije koja je nama ispričana, ali je očito napravljen propust, jer rekavši da je vidio tragove krvi dok je prilazio djevojčici, dokazuje da je povreda nastala prije pada i mjesta gdje je pronađena, a mjesto nastanka povrede, nekih 15 metara prije i taj trenutak, zvanično niko nije vidio.
To pokazuje i fotografija mjesta događaja, na slici Trasologija 10, koja se nalazi kao i svi drugi propratni materijali na disku, koji je u prilogu, unutar foldera "Dokumenti".

MJESTO ZLOCINA
NA FOTOGRAFIJI SE JASNO VIDI DA JE DJEVOJCICA KRVARILA BAR 10 METARA PRIJE PADA!
Tu su prije svaga izjave g. Sofrenić Blagiše, u tekstualnom obliku, te audio snimak razgovora, koji sam ja obavio sa njim u svojstvu zastupnika gđe Budimke, po punomoci Broj OPU-559/2010. cija se kopija nalazi u prilogu i na disku.
Iz audio zapisa, se vidi da "odgovornost" za mjenjanje iskaza prebacuje na drugu osobu i što je najvažnije, priznaje da je uklonio torbu sa lica mjesta.
Torba o kojoj je riječ, je materijalni dokaz, a trenutno je u takvom stanju, da je nevjerovatno da bilo ko ko bi trebalo da je premjesti to ne primjeti...
Naime kaiš je presječen, a dio nedostaje i što je najznačajnije, iako je torba prekrivena krvlju, sam kaiš je potpuno čist, toliko da je i boja većim djelom skinuta. Jasno se vidi prelaz iz originalne žute boje u drugu nijansu. Slike torbe su takođe na disku, kao i izjava svjedoka Xxxxxxxxxx Yyyyyyyyy, u kojoj ističe da je portir, samo prišao, nageo se nad djetetom, ali ništa nije učinio da pomogne. Da li je tada vidio u kakvom je stanju kaiš i zato ga uklonio? Nadalje svjedokinja kaže da je sigurna u to da je vidjela bočicu ledenog čaja, koja je takođe netragom nestala. Da li je u njoj bilo neko hemijsko sredstvo, kojim su oprani tragovi ubistva sa kaiša?
Sve to i još mnogo više, dužnost je nadležnih da istraže.
Čak i da portir nije smišljeno uradio ništa da bi spriječio dokazivanje ubistva, ostaje činjenica da je upravo on uklonio materijalni dokaz, koji je očito u sumnjivom stanju, a da ne pominjem to, kakvo je zvjerstvo lagati majci ubijenog djeteta ili zvanično u zapisnik.
Pitanje je kada je lagao? Djed, majka i ja kao ujak ubijene djevojčice, spremni smo na sudu svjedočiti o izjavi portira Sofrenić Blagiše i podvrći se testiranju poligrafom.
Od kriminalističke policije očekujemo da će odgovorno ispitati sve dokaze koje sam predočio. i podnijeti zahtjev da se navedeno lice pozove na informativni razgovor.
O rezultatima vaše reakcije prije svega, te o izjavi portira, zahtijevam da budem obavješten i da mi se omogući uvid u sve radnje po ovoj prijavi.

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 53


(DOKUMENT JE NASTAO U DRUGOJ POLOVINI 2010, A DJELUJE KAO DA JE PISAN DANAS...)

REPUBLIČKOM TUŽILAŠTVU


NA RUKE


GLAVNI REPUBLIČKI TUŽILAC


Vec sam u ranijem periodu obavještavao ured glavnog republičkog tužioca o neprofesionalnom, nezakonitom, i od strane pojedinih osoba, kriminalnom radu u Okružnom tužilaštvu Bijeljina.
Očekivao sam naravno da poštujući Pravilnik, čije odredbe navodim, (član 4 Principi, relevantni stav : c) "Hijerarhijski odnos, koji podrazumijeva odgovornost svih članova Tužilaštva i odjela za svoj rad glavnim tužiocima", te član 6 (Prava, dužnosti i odgovornosti Glavnog republičkog tužioca):b) "Vrši nadzor nad radom svih Odjeljenja i službi u Republičkom tužilaštvu; vrši nadzor rada Okružnih tužilaštava u cilju garantovanja zakonitosti i efikasnosti postupaka, a u skladu sa Zakonom o tužilaštvima RS", preduzmete u skladu sa svojim ovlaštenjima, pravima i obavezama sve potrebne radnje da se sa takvim kriminalnim radom prekine, jer on u krajnjoj liniji šteti ugledu institucije Tužilaštva.
U razgovoru sa novinarima, još prije godinu dana, te sa nekim pravnicima, dobio sam nepodijeljena mišljenja da je ovdašnje tužilaštvo simbol korupcije, što samo po sebi nije nimalo pozitivno, a lično sam se uvjerio da uz sve to ide bahatost, osionost i čak brutalnost u kontaktu sa građanima, koji žele da daju doprinos u borbi protiv kriminala.
Prvi primjer još iz prošle godine je kada sam pokušao da podnesem krivičnu prijavu, zbog toga što je tužilac Stjepanović, odbila da uzme izjavu od mene, vezano za ubistvo djevojčice Ivone Bajo, odnosno podatke do kojih sam došao dok je ona bila na odmoru.
Snimak razgovora sa tom osobom nalazi se na disku koji sam vam već dostavio...
Tom prilikom je glavni tužilac dao nalog da se od mene ne uzima krivična prijava, koju je tužilac Gruhonjić ispoštovao i uprkos mom upozorenju da je obavezan po pravilniku da to učini, zatražio od sudske policije da me izvedu iz zgrade. Siguran sam da znate i da je ZKP predvidio pravo građanina da prijavi krivično djelo i način na koji se to radi.
Već sutradan 22.12.2009. sam predao Pritužbu na rad pomenutog tužioca, na šta je imao obavezu da mi odgovori Kolegij, makar da kažu da sam sve izmislio...
No kako smo na Pritužbu povodom odluke o nesprovođenju istrage, predate u januaru dobili odgovor, a na prethodnu nema reakcije već 10-ti mjesec, osnovano sumnjam da je Kovačević Novak, zloupotrijebio svoj položaj i izuzeo pomenutu pritužbu iz rada Kolegija.
Takođe sam još u februaru predao prvi put nove dokaze u slučaju ubistva Ivone Bajo, (slike torbe koju je nosila, presječenog kaiša opranog benzinom), a kasnije povremene još neke dokumente, koje su obavezivale tužioca Stjepanović da ih analizira po clanu ZKP Obustava istrage stav 3.
Iako sam više puta pokušavao da razgovaram sa tužiocem i detaljnije obrazložim sve pomenute materijale, ona je to uporno izbjegavala. Naime uvijek sam dobijao informaciju da nije tu, pa čak i u slučaju kada sam naveo sledeće osobe : glavni tužilac, neko od zamjenika, postupajući tužilac, sekretar, dežurni tužilac, NIKO NIJE BIO TU.
Takođe sam podneo više pismenih zahtijeva da budem obaviješten i napismeno o stavu tužilaštva po pitanjima koje sam pokrenuo, prevashodno o novim dokazima, na šta nikada nisam dobio odgovor, makar takav da se radi o fotomontaži, da sam ja lično presjekao kaiš i oprao ga ili bilo šta drugo.
Naravno da to nije bilo moguće, jer se pomenuti materijalni dokaz nalazi i danas u zgradi suda, (ako ga nisu uništili) ali to pojačava moju sumnju da ništa od tog materijala nije evidentirano i tužilaštvo svjesno nastavlja da prikriva dokaze u slučaju ubistva.
U kasnijem periodu sam došao do izjava svjedoka i policijskih zapisnika gdje sam uočio obilje nepravilnosti i falsifikata, a dio toga sam obradio u analizi, koju sam predao tužilaštvu, takođe bez ikakve reakcije. Čak štaviše iako sam dostavio kopiju Punomoći, potpisanu od strane majke ubijene djevojčice da je zastupam pred svim državnim organima, glavni okružni tužilac je izdao nalog sudskoj policiji da mi onemogući pristup čak i pisarnici, kako ne bih mogao dostavljati nikakav materijal.
Tek kada sam im doneo primjerak KZ i predočio član "Povreda prava na podnosenje pravnog sredstva", te ih upozorio da takav teror neću prihvatiti i krenuću i bez propusnice da predam dokument, a oni neka me propuste ili uhapse, pa će pred sudom da objašnjavaju svoje postupke, rekli su da za taj član nisu znali te su se poslije konsultacija dogovorili da dokumente predajem na stolu u prizamlju, kao pas lutalica, što je direktno kršenje bar dva člana KZ "Povreda ravnopravnosti gradjana" i "Povreda ljudskog dostojanstva".
Nadalje sam obavio razgovore sa nekim osobama, od kojih je najvažnija izjava vještaka dr. Busarčevića, gdje pomenuti stručnjak kaže da nije uopšte imao predstavu o unutrašnjim povredama koje su i dovele do smrti. Naime on je u svom mišljenju prikazao samo sliku površinske povrede i ni u jednom dijelu ne pominje unutrašnje povrede, što mi je bilo dovoljno da zaključim da za njih i nije znao. To sam uostalom pretpostavio još u oktobru 2009. na šta sam pismeno upozorio tužioca, (to se desilo pošto je odbila da razgovara sa mnom), jer je samo prikrivajući od vještaka slike probodene prsne kosti i razderanog desnog plućnog krila mogla očekivati rezultat kakav je planirala. Dakle iako o svemu tome nije imao podatke, vještak je primjetio da citiram "nešto nije u redu" i predložio rekonstrukciju.
Audio snimak razgovora se nalazi takođe na cd-u, koji sam ranije dostavio, "Miroslav.mp3". Znajući da bi sa njegovim dolaskom i prisustvom rekonstrukciji, te uvidom u sve snimke, bilo jasno ne samo da se radi o ubistvu, nego i da je ona lično prikrila dokaze o tome, njegov prijedlog se odbija u nadi da je poslije pola godine porodica pomirena sa sudbinom.
Na njihovu žalost ja sam nastavio sa prikupljanjem dokaza, ne samo o tome nego i o drugim krivičnim djelima. Kako su u međuvremenu shvatili da imam i više audio snimaka koje ih kompromituju, te takođe istražujem i učešće pojedinaca u ratnim zločinima, došli su na ideju da mi to otmu tako što su zloupotrebili svoj položaj i pokrenuli akciju neviđenih razmjera protiv jednog građanina. Osim prisluškivanja, praćenja pretresanja, legitimisanja, kako mene tako i svih sa kojima sam viđen, danonoćnog stražaranja ispred kuće, izdejstvovali su naredbu za oduzimanje dva računara koje sam koristio.
No pošto sam shvatio sa kakvim kriminalcima imam posla, najvažnije podatke, (one za koje ne znaju) sam narezao na cd i predao sestri da odnese u Cirih, još u januaru, a prethodno sam upozorio više novinara da će mafija pokušati da iskoristi svoje veze i izdejstvuje oduzimanje računara, što se i ispostavilo kao istina.
Da je optužba protiv mene lažna jasno je i iz toga što i poslije 6 mjeseci od oduzimanja računara niko se ne usuđuje da podigne optužnicu protiv mene, iako su tvrdili da imaju dokaze, (prijeteće poruke koje mjesecima upućujem) i na osnovu toga i pokrenuli akciju "Posebnih istražnih radnji".
Svrha toga je sem pokušaja da se uništi materijal koji su pretpostavljali da se nalazi na računarima, (ostavio sam samo podatke koje sam dostavljao i tužilaštvu) bila je i ta de se uplaši moja porodica i svi koji bi mogli da mi pomognu u slanju materijala.
Tako je poslije prvog pokušaja da pošaljem poruke sestri, koristeći raćunar u jednom ugostiteljskom objektu intervenisala policija i uplašila osoblje.
Takođe je korištena i sudska policija u svrhu zastrašivanja, jer pri insistiranju da dostavimo dokaze o ubistvu i krivičnim djelima tužioca, vezano za vršenje tužilačke funkcije, za šta je jedina nadležna osoba glavni tužilac, saopštavano mi je da je dotični zauzet, da nije tu i slično, te smo jednom prilikom pri pokušaju da dostavimo dokaze i uhapšeni i poslije 4 sata zadržavanja bez prava na telefonski poziv izvedeni pred sudiju za prekršaje.
Poštovani gospodine, je li to poruka iz Tužilaštva, šta će se desiti građaninu, ako pokuša da se bori protiv organizovanog kriminala i dostavlja dokaze o tome.
No ja ih se ne plašim i nikada me neće zaustaviti i uplašiti.
Vaša je dužnost, (mislim na obavljanje tužilačke funkcije i to ne bilo koga pojedinačno nego svih tužilaca) da gonite počinioce krivičnih djela.
Kako to da se meni zabranjuje i to pod prijetnjom novčane i zatvorske kazne da dostavim podatke o tome iako je zakon predvidio pravo svakom građaninu na to.
Odgovor je jasan. Kako sam se i pismeno obraćao Kovačević Novaku sa obavještenjem da želim dostaviti podatke o saučestvovanju u prikrivanju ubistva Ivone Bajo od strane tužioca Stjepanović, a on to uporno odbija, (sem pomenute izjave vještaka postoje još neki predmeti, koje bih predočio, čak ima i metalnih, a koji odgovaraju dimenzijama ubilačkog oružja opisanih od strane vještaka, što je priznaćete neizvodljivo za slanje kovertom), jasno je da je i on umješan u te kriminalne aktivnosti, pa bi svako pokretanje bilo kakve analize tih podataka rezultiralo neizbježno, njihovom zatvorskom kaznom zbog učešća u ubistvu.
Direktni ili indirektno, sasvim je svejedno, ali čak i ako nisu lično planirali ubistvo, kasnije su pokušali da prikriju sve tragove i time je njihova krivica veća od samih ubica.
Koji su njihovi motivi nije moje da otkrivam, ali ističem da je više nego jasno da postoji organizacija i sve dok ne dobiju zasluženu zatvorsku kaznu, niko nije siguran.
Tako je naprimjer načelnik kriminalističke policije samo 5 dana pošto nam je obećao da će ispitati sve neregularne radnje inspektora i podnijeti zahtjev da se sasluša tužilac Stjepanović, pronađen mrtav u automobilu.
Zvanična verzija je da je doživio srčani udar i skrenuo sa puta, a sahranjen je već sutradan bez autopsije.
Da li je smrt pomenute osobe prirodna ili je neko "pomogao" prirodi, možda će zauvjek ostati tajna, ali je sada pogodan trenutak da dodam jedan detalj.
Naime na dan ako se dobro sjećam 23.06.2010. (igrana je fudbalska utakmica Srbija-Njemačka, na SP), pošto sam predao jedan dokument u pisarnici tužilaštva, (dakle registrovan sam i primjećen, a od marta sam pod posebnim nadzorom), grad je bio prepun navijača koji su po kafićima gledali prenos. Kako je bilo vrlo sparno sjeo sam i ja unutra u jedan lokal gdje nije bilo mnogo gostiju, jer su uglavnom sjedili napolju u baštama.
U jednom trenutku otišao sam do toaleta da se umijem. Brzo sam se vratio, nastavio da pratim susret i pijem piće.
Po povratku kući osjetio sam jak bol u stomaku koji je trajao danima.
Slučajnost ili ne. Uglavnom ja sam preživio i sada sam još oprezniji, no pitanje je šta bi se desilo da sam se obratio bolnici. Sumnjam da bih izašao živ.
Gospodin Aco Teodorović, načelnik kriminalističke policije nije preživio.
Pitanje je koliko još ljudi mora da umre dok se krivci za smrt Ivone Bajo ne kazne po zakonu, a napominjem da je g. Teodorović, vrlo nezgodan svjedok bio.
Kako kroz cijeli postupak istrage, tako je i osoba koju su naveli kriminalci iz tužilaštva da podnese zahtijev za akciju protiv mene, a za proceduru koju je namjeravao da preduzme protiv njih da i ne pominjem.
Da li ćete se vi usuditi suprotstaviti se toj mafiji ili ne ostavljam vašoj savjesti.
Znam da je to vaša dužnost, ali ako se usudite na taj korak, pripazite dobro na svoju sigurnost. Na kafe, sokove i slično zaboravite, (bar na radnom mjestu) jer šta je još jedno ubistvo za te kriminalce kojima prijeti kazna dugotrajnog zatvora.
Od vas očekujem samo da me pismeno obavjestite o tome da li smijete nešto da preduzmete, a najmanje što može da se uradi je da se provjeri istinitost moje tvrdnje, odnosno da li je izjava vještaka autentična, te kada se to ustanovi pokrene procedura za saslušanje tužioca Stjepanović, kako bi objasnila zašto je sakrila dokaze od vještaka.. U svakom slučaju snaga dokaza koje imam je tolika da oni zasluženu kaznu neće izbjeći, a ja sam spreman i da me pritvaraju u toku te borbe, samo da bih sudu predočio materijal koji imam.
Doći će dan kada ćete se svi vi kojima sam dostavio podatke o kriminalu najgore vrste u Okružnom tužilaštvu Bijeljina, stidjeti ili ponositi svojim udjelom u raskrinkavanju tih kriminalaca unutar državnih organa, a tada će i mediji moć da opišu ulogu svakog posebno.

SAMI ODABERITE NA KOJOJ STRANI ŽELITE DA BUDETE
.

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 52

CJB-u BIJELJINA

KRIMINALISTIČKOJ POLICIJI
PRIJAVA KRIVIČNOG DJELA

(Napomena: Tekst se poziva na dokaze i materijale u prilogu, koji su u originalu dostavljeni...)
U martu 2010 godine dva građanina su podnijeli lažnu prijavu protiv mene po članu 169 KZ "Ugrožavanje sigurnosti". Informaciju o tome sam dobio u Okružnom sudu. Dakle nastupili su kao građani, što pokazuje i činjenica da su došli lično, a nisu koristili druga sredstva.
Državne institucije već odavno ne komuniciraju putem kurira, dakle mogli su koristiti neka moderna sredstva komunikacije ili sudsku policiju.
Naravno oni su smislili plan kako da izvedu akciju a da to ne bude očigledna osveta za prijave i dokaze koje sam prikupio protiv njih, te da neko drugi tobože zatraži oduzimanje računara sa podacima koji ih kompromituju.
Pošto je jasno svakom pravniku i inspektoru, da u mojim izjavama, kako svako ko je činio krivična djela sa ciljem sprečavanja dokazivanja, treba da završi u zatvoru, nema nijedne pretnje iz člana 169, očito je da su ta dva građanina (Debeljević Milorad i Gruhonjić Muhamed), kasnije nastupili i kao tužioci, te podstrekivali da pripadnici kriminalističke policije izvrše krivično djelo. Dakle to što je protiv mene podnesen zahtjev za saslušanje, pretres i čitav niz radnji sa ciljem zastrašivanja, a sve bez ijednog osnova je isto kao kada bi vam naložili da me svežete i bičujete i vi to vrlo dobro znate. Sem toga kriminalistička policija je aktivno učestvovala u tom gnusnom planu i svjesno pokušavala da me slaže, folirajući da ne zna ništa o naredbi za pretres iako su oni podnijeli zahtjev. Kasnije su mi priznali da je sve bilo smišljeno, a uostalom za to sam dobio potvrdu lično od pripadnika suda..
Ne zaboravimo da je zbog takvog tretmana izložen samo dijelu aktivnosti ostvarenih na meni, građanin Radman Nedeljko, preminuo usljed doživljenog stresa...
Da sam unaprijed predvidio da će mafija pokušati da mi otme podatke vidljivo je iz dokumenta "Prijava protiv NN lica", sačinjenog i predatog prije svih ovih radnji. Uostalon kada mi je pokazan koverat, koji je "upravo stigao", bez gledanja sam rekao da je cilj da mi se pretrese kuća i otme kompjuter.
Naravno niko se nije usudio da podigne optužnicu, što je vidljivo iz "Odgovora" koji sam dobio, a nalazi se u prilogu. Navodno protiv mene "teroriste, koji planira atentat na 6 tužilaca i bavim se prodajom oružja" niko nije imao vremena da analizira predmet.
Naravno da je sve samo farsa, jer je cilj bio "Odugovlačenje" a iako je osoba M.K. priznala vlasništvo nad kompromitujućim predmetom, fiktivno se teretim i poslije 8 mjeseci.
Štaviše vidljivo je iz dokumenta "Pitanja", da tužilaštvu nije bitno, da li je predmet korišten u nekoj pljački ili na bilo koji drugi način, nego pokušavaju da mene povežu sa tim, kao da sam ugrađen u član 399. Pitanja su jasno vidljiva, sa sakrivenim imenom aktera, no ime je poznato policiji i tužilaštvu.
Kada sam izborio povrat računara, (Okruznom sudu, na disku) uslijedilo je rješenje "Povrat racunara", iz koga je očito da se indirektno priznaje nezakonitost kako prijave, pretresa, tako i "Posebnih istražnih radnji".
Nadalje iako sam zahtijevao da se prije predaje izvrši kontrola ispravnosti, "Zahtjev za kontrolu" tužilaštvo se oglušilo i kako sam kasnije saznao u policiji, nisu pregledali računar, nije to učinio ni tužilac, kako sam kaže, a nema razloga da sumnjam u to, postavlje se pitanje, kome je sve to trebalo.
Ne znam kako ni ko je to uradio, ali hard disk je bio nefunkcionalan, kao i cd rom.
Slike koje to pokazuju su "Hard disk" te Disk 1-3, za cd rom i pokazuju stanje pre ubacivanja, poslije i na kraju pri pokusaju da se pregleda sadržaj na slici 3.
Ne isključujem mogućnost da je poslije 9 mjeseci u uslovima koji mi nisu poznati moglo doći i do neispravnosti bez ljudskog faktora, ali s obzirom na pozadinu događaja, osnovano sumnjam da su podaci namjerno izbrisani, posebno u periodu od 5 dana od odnošenja do skladištenja u sudu. Kako god da bilo odgovornosat za uništavanje fajlova sa programskim kodom je na tužilaštvu. koje je tražilo da se računar oduzme, a nije ga vratilo u ispravnom stanju.
Od kriminalističke policije očekujem da će odgovorno ispitati sve dokaze koje sam predočio. i podnijeti zahtjev da se navedena lica pozove na informativni razgovor.
S obzirom da su vaši pojedini pripadnici aktivno učestvovali u kriminalnim radnjama, vezanim za prikrivanje ubistva Ivone Bajo i osveti mafije zbog prijave koju sam podneo protiv njih, najmanje što možete da uradite je da svakog kriminalca tretirate na isti način.
O rezultatima vaše reakcije prije svega, te o izjavi tužilaca, zahtijevam da budem obavješten i da mi se omogući uvid u sve radnje po ovoj prijavi.

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

CLANAK BROJ 51

REPUBLICKOM TUŽILAŠTVU REPUBLIKE SRPSKE
OBAVJEŠTENJE

U periodu od 23.07.2009. do danas vise puta sam zahtijevao od Okruznog tuzilastva u Bijeljini da mi omoguci uvid u kompletnu dokumentaciju u slucaju ubistva Ivone Bajo.

Sem veceg broja usmenih i elektronskih zahtjeva (poslatih na zvanicnu internet adresu tuzilastva), predao sam i 15 (petnaest) pismenih zahtjeva za pristup informacijama.

Koristeci svoj polozaj i zloupotrebljavajuci ga, a u namjeri da me sprijeci da dodjem do svih dokaza o njegovim kriminalnim aktivnostima, Kovacevic Novak, je prekrsioZAKON O SLOBODI PRISTUPA INFORMACIJAMA“, te je nalozio sluzbenicima tuzilastva, da mi ne dozvole pristup pomenutim informacijama, te im zabranio svaki razgovor sa mnom u vezi pomenutog slucaja.

Na poslednjih sedam zahtjeva, cak nisam dobio nikakav odgovor (ni negativan).

Napominjem da osam mjeseci poslije ubistva, od nadleznog tuzioca i institucije Tuzilastva uopste, nismo kao porodica dobili nijedno slovo, obrazlozenja, niti o razlozima za nesprovodjenje istrage, a pogotovo ne o tome do kakvih je zakljucaka doslo tuzilastvo o tome sta se desilo od trenutka kada je djevojcica poslednji put vidjena ziva, do trenutka (40 minuta kasnije, koje niko nije objasnio, gdje je nestala), kada je pronadjena smrtno ranjena na asvaltu

Takodje isticem da sam pocetkom februara predao u pisarnici nadleznog tuzilastva fotografije predmeta koje je djevojcica imala uz sebe, sa naglaskom na slike torbe presjecenog kaisa, i djelimicno opranog nekim hemijskim sredstvom, a koje je tuzilastvo pola godine sakrivalo od javnosti. Do danas iz tuzilastva nema nikakve reakcije na te nove informacije i dokaze, koje po relevantnom clanu ZKP-a, obavezuju tuzioca. Navodim pomenuti clan, stav 3:

(Obustava istrage)(3) Tuzilac, u slucajevima iz stava 1. tacka b) ovog clana moze ponovo otvoriti istragu ako se dobiju dodatne informacije koje pruzaju dovoljno razloga za vjerovanje da je osumnjiceni pocinio krivicno djelo. Torba se nalazi u zgradi suda i to je univerzalni dokaz koji sve dokazuje: 
  1. DA SE RADI O UBISTVU
  2. DA SU UBICE POKUSALE SAKRITI TRAGOVE
  3. DA SU IH ISTRAZITELJI ZASTITILI
  4. DA SE UBISTVO VJEROVATNO DESILO NA DRUGOM MJESTU
Na svaki moj pokusaj da dobijem odgovore iz Tuzilastva na gore navedene teme dobijao sam odgovor da kompetentni nisu tu, a postoji obaveza o 4-satnom svakodnevnom radu sa strankama…

U pozadini svega je ubistvo jednog djeteta i saucestvovanje Kovacevic Novaka u prikrivanju tog zlocina. Pomenuta osoba je konstantno krsila odredbe Krivicnog zakona, a sve sa namjerom da prikrije svoje zlocinacke aktivnosti…

Apelujem na Glavnog republickog tuzioca da iskoristi svoja ovlascenja i dovede rad svih okruznih tuzilastava u okvire zakona. Ja sam obavjestio o sustini slucaja vise institucija, a medju njima i VSiTV i UDT, ali smatram da je ovaj dio u nadleznosti Glavnog republickog tuzioca, navodim releventni clan pravilnika, odgovarajuce stavove : Clan 6 (Prava, dužnosti i odgovornosti Glavnog republickog tužioca)Glavni republicki tužilac ima sljedeca prava i obaveze:b) Vrsi nadzor nad radom svih Odjeljenja i službi u Republickom tužilaštvu; vrši nadzor rada Okružnih tužilaštava u cilju garantovanja zakonitosti i efikasnosti postupaka, a u skladu sa Zakonom o tuzilastvima RSp) Zahtijeva i prima informacije o stanju krivicnih predmeta od okružnih tužilaštava Republike Srpske i vrši druge radnje u skladu sa Zakonom o Tužilaštvima Republike Srpske;t) Saradjuje sa Ministarstvom pravde Republike Srpske i drugim nadležnim organizacijama u vezi ostvarivanja zakonske funkcije tuzilaštva;u) Obavjestava javnost putem sredstava javnog informisanja o stanju kriminaliteta u Republici Srpskoj;

v) Vrsi druga prava i obaveze u skladu sa Zakonom o tuzilastvima Republike Srspke, Zakonom o krivicnom postupku i drugim Zakonima koji vaze na teritoriji Bosne i Hercegovine; kao i ovim Pravilnikom.

Porodica nece odustati od svog prava da sazna istinu o tome kako je nastradala djevojcica i nastavice da podnosi zahtjeve o pristupu informacijama, na samo da bi dosla do njih, nego i da pokazemo javnosti da medju nama zive kriminalci i monstrumi, ubice djece, koji su na odgovornim funkcijama, a morali bi biti iza resetaka

ZDENKO BAJO
065831902

CLANAK BROJ 50

USTAVNOM SUDU
UREDU DISCIPLINSKOG TUZIOCA
INSTITUCIJAMA REPUBLIKE, MEDIJIMA I GRAĐANIMA

DOKAZI

DOPUNA NA : AP-862/10
DOPUNA NA : UDT:8547/10
DOPUNA NA : UDT:9994/11
DOPUNA NA : UDT:10138/11

Već skoro dvije godine obavjestavam institucije republike, medije i građane, o kriminalu i korupciji u Tužilaštvu.
U prvo vrijeme radilo se "samo" o krivicnim djelima i disciplinskim prekrsajima, a samo sam pominjao da je u pozadini mnogo veće zlo, jer za to nisam imao dokaze! No nedavno sam poslije zahtjeva Osnovnom Sudu u Bijeljini za pristup informacijama, dobio kopiju zapisnika, sa Pretresa odrzanog ove godine, u kome je prema izjavama svjedoka na snazi "USMENA NAREDBA" Tužilaštva da se porodici Bajo zabrani pristup Tužilaštvu, po bilo kojoj osnovi...
U prilogu ovog dokumenta je "Sažetak" pomenutog zapisnika, u kome su doslovce prenesene riječi svjedoka, onako, kako je to Sud zabeležio, a podvučeni su bitni detalji, s tim da su imena retuširana, jer ne želim da iko ko radi časno i svjedoči istinito, doživi sudbinu Ace Teodorovića ili Dijane Milić...
ZAPISNIK
To je takođe i iz razloga, što će ovaj dokument i pomenuti prilog biti predočeni javnosti putem interneta i proslijeđeni medijima, a kompletan Zapisnik na više strane će biti dostavljen samo nadležnim institucijama. Moja tvrdnja da je na snazi FAŠISTIČKA NAREDBA, da se diskriminiše cijela jedna porodica, odnosno da se uskrate zakonom zagarantovana prava svim srodnicima ubijene djevojčice Ivone Bajo, je ovim sudskim dokumentom dokazana!
Dakle već više od dvije godine, pripadnici organizovane kriminalne grupe, terorišu porodicu ubijene djevojčice.
Prvo smo došli do podataka o tome da je službenik firme Univerzal, pred kojom je dijevojčica ubijena davao različite izjave o tome. Prvo porodici, kako je vidjeo dijete dok vozi bicikl, krivuda i iskašljava krv, što odgovara tragovima na terenu, slikama i zapisnicima! Međutim tu informaciju inspektor odbija da primi i već sutradan poziva tog službenika, koji onda drastično mijenja izjavu.
Šta to znači? Osoba koja je našla prva dijete na asvaltu mijenja izjavu! Ta ista osoba je i uklonila materijalni dokaz torbu sa mjesta zločina, te otpremila kamion, preko krvavih tragova.
Fotografija torbe se moze vidjeti na linku:
TORBA (http://zdenkobajo.blog.rs/gallery/13652/Torba%200.jpg)
Zanimljivo je da je ta torba, presječenog kaiša, sa dijelom koji nedostaje i oprana hemijskim sredstvom da se uklone tragovi ubistva, nestala i iz istražnih radnji. Istražitelji su naime uzeli samo torbu iz automobila, a ostavili kapu, naocale i kostim. Takođe je bilo apsurdno to što se pokušalo predstaviti samopovređivanje padom na zicu od korpe, a tragovi na terenu pokazuju da je krvarenje počelo više od 10 metara prije mjesta pada.
Pošto sam pokušao da na sve to skrenem pažnju tužiocu i dam izjavu o tome, poslije nekoliko dana "zauzetosti" jasno mi se stavlja na znanje da Tužilaštvo ne želi evidentirati nikakve informacije, koje ukazuju na ubistvo!!!
U tom trenutku tužilac nije znao da se razgovor sa njim snima, te je to dokaz planskog i smišljenog zločina korumpiranih državnih službenika. Taj razgovor je obavljen u drugoj polovini oktobra 2009 godine i smatram ga zvaničnim početkom otvorene fašističke politike tužilaštva prema porodici ubijene djevojčice.
Taj razgovor se može preuzeti sa lokacije:
DANICA (http://zdenkobajo.blog.rs/gallery/13652/Danica.mp3)
Dakle iako je znala da imam podatke o krivičnim djelima službenika Univerzala, koji ukazuju na ubistvo, tužilac ne želi da ih evidentira, a s obzirom da nije prihvatila ni mišljenje patologa, te je tražila nova vještačenja, bio sam siguran, da željeni rezultat može dobiti samo prikrivanjem povreda ustanovljenih obdukcijom.
Zato sam i poslao dopis u kome to jasno ističem, da se ne bi nikad mogli pozivati na svoju "nesposobnost" i "nepažnju".
Izjava vještaka iz koje se to dokazuje je na linku :
IZJAVA VJESTAKA (http://www.youtube.com/watch?v=5nmPYqn0vIc)
Iako ni ta vještačenja nisu dala potvrdu o padu na žicu sa korpe, Tužilaštvo donosi odluku o nesprovođenju istrage, ničim je ne obrazloživši, iako je to zakonom predviđeno. Takođe se zabranjuje pristup i uvid u spis da bi smo se spriječili u adekvatnom podnošenju pritužbe. Do današnjeg dana mi nikad nije omogućen uvid u predmet, iako sam to više puta tražio. Takođe sam tražio podatke o smrti Ace Teodorovića, Nedeljka Radmana, te više drugih podataka, koje mi OT Bijeljina nikad nije dostavila! Sem toga podneo sam krivične prijave, protiv službenika "Univerzala" koji je dao lažnu izjavu 24.06.2010. te protiv pravnog lica, firme "Univerzal" 02.12.2010, a do danas, (novembar 2011.) ne postoji nikakva povratna informacija o tome, te osnovano sumnjam da su ti dokumenti "sklonjeni". S obzirom da mi nije dozvoljena predaja na zakonom predvidjen način, insistirao sam da sve dokumente predajem po propisima.
No kako je na snazi fašistička diskriminatorska naredba, u avgustu 2010, smo hapšeni, majka djevojčice i ja, a 2011 u junu, samo ja, kako bih bio spriječen u dostavi dokaza o ubistvu.
Po ZKP-u, svaki građanin ima pravo prijaviti krivično djelo:
Prijavljivanje krivičnog djela od strane građana (1) Građanin ima pravo prijaviti izvršenje krivičnog djela...
Dakle sada pojašnjenje za građane, a takođe i za korumpirane, bahate, drske i bezobrazne pripadnike organizovanog kriminala, koji su instalirani prije svega u Tužilaštvu, a i na drugim nivima vlasti:
Ako vi kao građanin imate neko pravo, to znači da ono pripada vama, to je vaše! Nije ono svojina ni Glavnog tužioca, ni ministra, niti predsjednika zemlje. Ono je isključivo vaše i može vam biti oduzeto, odnosno suspendovano, samo pravosnažnim Sudskim rješanjem, u kome će biti jasno istaknuto, na koji period se to odnosi: Recimo zatvorska kazna, 30 dana, sa početkom 01.01.2015. I to bi bilo jedino moguće po zakonu.
No, čak i kada bih ja bio osuđen za oružani napad, za 2 godine bih izašao iz zatvora i imao sva zakonom zagarantovana prava. Ovde se međutim na neograničen period, (vjerovatno do moje smrti) otimaju zakonom predviđena prava. I ne samo to: Ako sam ja narko diler i dobijem zakonom predviđenu kaznu, ona se ne može primjenjivati na moju porodicu...
U ovom slučaju je izdata NEZAKONITA, DISKRIMINATORSKA, FAŠISTIČKA NAREDBA, od strane Tužilaštva, a koju već 2 godine izvršava Sudska policija, da se porodici ubijene djevojčice, otimaju zakonom zagarantovana prava...
Neka pravnici bilo kog organa ili medija kome ovo bude dostavljeno, analiziraju tu naredbu, a ja sada samo iznosim poređenje: Parola nacista pred početak drugog svjetskog rata:
JEVREJIMA I CIGANIMA NIJE DOZVOLJEN ULAZ
A sada, naredba Tužilaštva, koja je na snazi već dvije godine:
PRIPADNICIMA PORODICE IVONE BAJO NIJE DOZVOLJEN ULAZ
PA POSTAVITE PLAKAT SA TOM NAREDBOM NA ULAZU, GOSPODO IZ TUŽILAŠTVA

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

«Prethodni   1 2 3