Četvrtak, Mart 31, 2011

CLANAK BROJ 9

INSTITUCIJAMA REPUBLIKE

OBAVJESTENJE

U poslednjih nekoliko dana intenzivirao sam svoju borbu protiv organizovanog kriminala, sprege mafije i korumpiranih sluzbenika iz vlasti, protiv kojih imam neoborive dokaze. Pozivajuci se na clan KZ-a "Povreda slobode izrazavanja misli", te clanove "Nuzna odbrana" i "Krajnja nuzda" posredstvom interneta sam predocio gradjanima materijale koji dokazuju umjesanost kriminalaca iz OT Bijeljina u prikrivanju ubistva Ivone Bajo.

Neke od objavljenih dokumenata mozete vidjeti prateci linkove :

http://zdenkobajo.blog.rs/

http://kriminaluvlasti.blogger.ba/

http://kostitiubicedjece.blog.hr/

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002184140160&sk=wall#!/

http://www.youtube.com/watch?v=5nmPYqn0vIc

Taj vid borbe cu naravno da nastavim, jer je do sada skoro 1000 osoba za samo 10 dana imalo uvid u ovaj materijal, a to ce se dalje nastaviti geometrijskom progresijom. Sem toga cu i licno pred zgradom u kojoj je sjediste OT Bijeljina, predociti gradjanima istinu.

Ova borba se moze zavrsiti samo na dva nacina :

Ili ce ti kriminalci, protiv kojih sam dostavio dokaze drzavnin institucijama da zavrse u zatvoru ili ce da me likvidiraju.

Istina ce u svakom slucaju ostati...

Zdenko Bajo

065831902

(nedavno sam vam dostavio dokaze o kriminalu u vlasti, samo ih upotrijebite i bicete heroji, a sta vam sprema ta vlast...)

(ili mozda bas zato zele da vas ukinu ??? tekst iz stampe...)

Ukida se Specijalno tužilaštvo?!

Predsednik Milorad Dodik zbog loših rezultata Specijalnog tužilaštva na korak je od odluke da od poslanika SNSD-a zatraži da pokrenu inicijativu za gašenje ove institucije, tvrde izvori Pressa RS bliski vladajućoj koaliciji. Vladajuća koalicija u RS pokrenuće inicijativu za ukidanje Specijalnog tužilaštva! Ovo za Press RS tvrdi neimenovani funkcioner vladajućeg saveza, koji kaže da su sve stranke u vlasti odavno razočarane radom Specijalnog tužilaštva, čiji je ugled srozan i u javnosti. Poslanik SDS-a Nenad Stevandić tvrdi da je Dodik u svom pismu naveo sve ono za šta se zalagao i SDS, koji nije imao podršku poslanika SNSD-a. - Izgleda da je predsednik uvažio naše mišljenje, koje je realno. S druge strane, simptomatično je da se Specijalno tužilaštvo nije zainteresovalo ni za jedan negativni revizorski izveštaj u javnim fondovima, ustanovama i institucijama. Osim toga, ministar policije Stanislav Čađo nedavno je ukazao na povećanje broja krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminaliteta, što bi moglo da se protumači i kao primedba na rad Specijalnog tužilaštva - kaže Stevandić. - Specijalno tužilaštvo nije odgovorilo zadatku koji mu je poveren. Predsednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik na korak je od odluke da od svojih poslanika zatraži da u Narodnoj skupštini RS pokrenu proceduru za ukidanje ove institucije - tvrdi sagovornik Pressa RS.

Katastrofalan učinak

On podseća da je parlament RS polovinom 2006. godine na predlog Vlade RS usvojio Zakon o suzbijanju organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala. U oktobru te godine formirano je Specijalno tužilaštvo RS, a tadašnja vlada obezbedila je materijalne i tehničke uslove za njegov rad.

- Na čelu te vlade bio je upravo Milorad Dodik. On i svi mi iz vladajućih partija očekivali smo da će Specijalno tužilaštvo biti generator borbe protiv kriminala i da će uspešno rešiti neke od najvećih pljački u Srpskoj, ali od toga nije bilo ništa. Za četiri i po godine Specijalno tužilaštvo nema nijedan uspeh. Rezultati njegovog rada su sramotni i samo je pitanje trenutka kada će ta institucija biti zatvorena - uverava izvor Pressa RS.

Na mršave rezultate Specijalnog tužilaštva u martu prošle godine ukazao je i Milorad Dodik. Sadašnji predsednik RS, koji je u to vreme bio na funkciji premijera, rekao je da veruje u pravosuđe, ali je istakao da je razočaran činjenicom da nema impozantnih rezultata u borbi protiv kriminala, što je isključivo zadatak Specijalnog tužilaštva RS.

Sagovornik Pressa RS ukazuje da i prekjučerašnje otvoreno pismo Milorada Dodika pravosudnim institucijama u Srpskoj treba posmatrati u kontekstu mogućeg gašenja Specijalnog tužilaštva i sređivanja stanja u sudovima i tužilaštvima, po čijim ladicama predmeti godinama skupljaju prašinu.

Podsetimo, predsednik RS u pomenutom pismu naveo je da su ispunjeni svi zakonski uslovi za delovanje pravosudnih organa, ali da se rezultati njihovog rada ne vide.

- U javnosti postoji percepcija da u ovim institucijama postoje pojedinci čiji rad nije dovoljno profesionalan i savestan. Zbog toga moramo učiniti sve da, uz vašu pomoć, takve pojedince identifikujemo i zamenimo ih onima koji će adekvatno odgovoriti na izazove sa kojima se suočavamo - poručio je Dodik.

On je upozorio da su Specijalno tužilaštvo i Jedinica za posebne istrage pri MUP-u RS davno osnovani i da je Skupština RS donela Zakon o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnih dela.

- Ovim su zakonske obaveze Vlade i skupštine izvršene, ali ne i obaveze policije, tužilaca, sudija i inspektora, čiji je zadatak da zakone primene u praksi i pokažu odlučnost u borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala, koji može da destabilizuje i uruši Srpsku - poručio je Dodik, koji nikoga nije izdvojio, niti je navodio čime je konkretno nezadovoljan u pravosuđu.

Baštinac: Mora mnogo bolje

S druge strane, zamenik šefa poslaničkog kluba SNSD-a u NS RS Nikola Baštinac potvrdio je za Press RS da u ovoj stranci nisu prezadovoljni rezultatima Specijalnog tužilaštva i da ta institucija nije ispunila očekivanja. On, međutim, kaže da nije čuo da se razmišlja o ukidanju Specijalnog tužilaštva.

- Vlada RS i NS RS obavili su svoj deo posla kada je reč o toj pravosudnoj instituciji. Obezbedili su im uslove za rad, usvojili potrebnu zakonsku regulativu, ali se institucije izvršne i zakonodavne vlasti ne mešaju u rad sudske vlasti, pa tako ni u operativni rad Specijalnog tužilaštva. Ipak, ta institucija treba da bude efikasnija, a postoje načini da unapredi svoj rad - tvrdi Baštinac.

- Specijalno tužilaštvo RS počelo je sa radom u oktobru 2006. godine

- Do sada je radilo na više desetina slučajeva, a najviše pažnje javnosti privukli su slučajevi „privatizacija", „Željeznice RS" i „Boska"

- Svi optuženi u slučaju „privatizacija" pravosnažno su oslobođeni

- U slučajevima „Željeznice RS" i „Boska" donete su oslobađajuće presude, ali one još nisu pravosnažne

Glavni specijalni tužilac RS Miodrag Bajić juče nije bio dostupan da prokomentariše saznanja Pressa RS o mogućem ukidanju Specijalnog tužilaštva i zamerkama na rad ustanove na čijem je čelu.

Podsećamo, Specijalno tužilaštvo BiH počelo je sa radom u oktobru 2006. godine. Do sada je radilo na desetinama slučajeva, koji su, uglavnom, završavali oslobađajućim presudama iako su u medijima bombastično najavljivani kao „procesi veka".

Pravni eksperti smatraju da se Specijalno tužilaštvo RS obrukalo u nekim slučajevima, a posebno u predmetima protiv nekadašnjih čelnika Direkcije za privatizaciju, kao i u procesima protiv rukovodila u „Železnicama RS" i Robnoj kući „Boska". Svi optuženi u tim slučajevima su oslobođeni iako su se teretili za višemilionske pljačke, posle čega je javnost izgubila veru u pravosuđe.

polovni kamioni [Odgovori]

Ja sam jako zadovoljan sa sadržajem koje ste spomenuli. Uživao sam u svakom malo dio. On sadrži doista informacije. Želim vam zahvaliti za ovaj informativni čitati, a ja stvarno poštovati dijeljenje ovu veliku.

Comment by polovni kamioni (12/16/2011 07:47)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me