Ponedeljak, April 30, 2012

CLANAK 222

OSNOVNOM SUDU U BIJELJINI

Predmet: 80 0 P 036327 12 P

TUŽBA

Tužilac:

BUDIMKA BAJO BOLLIN

Tuženi:

REPUBLIKA SRPSKA

Vrijednost spora:

5000000 (pet miliona) KM


Obraćam se Osnovnom Sudu u Bijeljini po gore navedenom predmetu sa prijedlogom da se donese Rješenje o oslobadjanju od troškova postupka...
Naime, krajem prošle 2010 godine, ostala sam bez zaposlenja, koje sam imala, i to u velikoj mjeri kao posljedica zadržavanja, odnosno nezakonitog hapšenja u Bijeljini 10.08.2010.
Radi se o ugostiteljskom objektu sa malim osobljem i u sezoni godisnjih odmora, morala sam biti na radnim mjestu 11.08.2010. a kako je doslo do nezakonitog zadržavanja, odnosno hapšenja, nisam mogla koristiti već rezervisanu avionsku kartu za let tog dana, sto je uzrokovalo da osoba koja je trebala tog dana ici na odmor, mora da odgodi put i radi umjesto mene...
I sama ta situacija je dovoljno neprijatna, no sve je dodatno pogoršano time da je jedini dokaz koji sam imala, kao razlog za kašnjenje bio nezakoniti Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, (Sudska policija nema ovlaštenje za to).
U tom dokumentu sam predstavljena kao osoba, koja remeti javni red i mir, iako sam samo pokušsla da na zakonom predviđen način, predam dokaze o ubistvu moje kćerke Ivone Bajo i prikrivanju tog ubistva.
To je uzrokovalo negativan stav poslodavca, te mi je saopšteno da ću po završetku sezone odmora dobiti otkaz.
Po tom predmetu je uložena žalba, koja je uvažena i Okružni Sud je donio Rješenje, kojim se konstatuju nepravilnosti u radu državnih organa i obustavlja postupak.
Nažalost, to se desilo tek u decembru 2010. a otkaz sam dobila još u oktobru, što se jasno vidi u skeniranom dokumentu "Otkaz" na disku.
Poslije otkaznog roka, od 30 dana ostala sam bez posla, te od tada do današnjeg dana nisam u radnom odnosu.
Na taj način je ugrožena i moja egzistencija, jer su troškovi stanovanja i osnovnog preživljavanja u Cirihu veliki.
Stoga po tom osnovu, predlažem da Sud donese Rješenje o oslobađanju od troškova postupka, a skrećem pažnju i na prava iz člana 10, zakona o sudskim taksama:
(3) Strano fizičko i pravno lice oslobođeno je plaćanja takse ako je to predviđeno međunarodnim ugovorom ili pod uslovom reciprociteta. U slučaju sumnje o postojanju reciprociteta, mišljenje daje Ministarstvo pravde Republike Srpske (u daljem tekstu: ministartvo).


BUDIMKA BOLLIN BAJO
(adresa 1) KIRCHENFELD 65
8052 ZURICH
(adresa 2) Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

po punomoći OPU-559/2010 : ZDENKO BAJO
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me