Nedelja, Oktobar 16, 2011

CLANAK BROJ 49

 

PREDSJEDNIKU OSNOVNOG SUDA

SEKRETARU OSNOVNOG SUDA

(dana 25.10.2011. obavio sam razgovor sa gospodinom predsjednikom, koji je bio izuzetno profesionalan i obavjestio me da je izdao nalog sluzbama da mi se dostave trazene informacije, o kojima se govori u tekstu koji slijedi...)

Obavjestavam vas da sam 30.08.2011. predao Zahtjev za pristup informacijama, (koji je u prilogu ove poruke - Zahtjev.jpg) Prekrsajnom odsjeku, Osnovnog Suda u Bijeljini, a ne samo da mi nije omogucen uvid u trazeno, nego nisam dobio nikakav odgovor.

Time se ocito krsi Zakon, jer je obaveza svakog organa da odgovori u roku od 15 dana, a da sve bude jos gore, radi se o Zapisniku sa pretresa u kome sam ja bio okrivljeni i navodno na osnovu izjava svjedoka, se i dokazivao moj prekrsaj...

Bilo bi normalno da sam taj zapisnik vec dobio, po zavrsenom pretresu ili bar uz Rjesenje, no evo posto mi niti u jednom dokumentu, niti usmeno nije obrazlozeno, koji se to prekrsaj meni stavlja na teret, (naveden je samo broj clana, a ne i tekst), sada se i "dokazi" na osnovu kojih sam osudjen, kriju od mene. Slucaj bi bio banalan, (osuda je uslovna), da se u pozadini ne krije ubistvo jednog djeteta, za koje su odgovorni drzavni organi.

Naime svjedok, sudski policajac Miric Zoran, je izjavio da sam u zgradu usao sa namjerom da predam materijal, koji dokazuje ubistvo Ivone Bajo i prikrivanje tog ubistva, u pisarnici Tuzilastva, ali kako postoji vec drugu godinu, citiram:

USMENA NAREDBA, GLAVNOG OKRUZNOG TUZIOCA, DA SE ZDENKU BAJI, BUDIMKI BOLLIN BAJO I SVIMA IZ PORODICE BAJO, NE DOZVOLI PRISTUP TUZILASTVU, oni to nisu mogli da mi omoguce, te su mi naredili da napustim zgradu!

Ja sam to odbio, trazeci da mi se omoguci zakonom predvidjeno pravo i na zakonom propisan nacin, ili da budem uhapsen!

Siguran sam da nijednom pravniku ne treba objasnjavati da je uskrscivanje nekog prava garantovanog zakonom, od bilo koga krivicno djelo, (neka prava se mogu ograniciti ili suspendovati samo pravosnaznim sudskim rjesenjem i oname, prema kome se izrice ta sankcija, mora imati dostavljeno to rjesenje). No, diskriminacija cijele jedne porodice, nije vise samo obicno krivicno djelo, nego je cist primjer FASIZMA!

Tuzilastvo je dakle izdalo, nezakonitu, fasisticku naredbu, koju sudska policija izvrsava, vec 2 godine, a sve sa ciljem da se ne otkrije istina o ubistvu i zastite pocinioci tog ubistva.

U ovom slucaju, jasno je da se gradjanin poziva na zakon i prava, koja iz njaga proizilaze, a drzava je kriminalc i ubica, te pokusavajuci prikriti te zlocine, primjenjuje fasizam prema gradjanima. To naravno nije pravi prikaz stvarnosti, jer se u sustini radi o mafij, zlocincima i kriminalcima, od kojih mnogi imaju krvave ruko jos iz rata i spremni su na sve samo da ostanu nekaznjeni i nastave sa pljackanjem gradjana ove zemlje. No da se vratim na pomenuti slucaj:

Osnovano sumnjam da ta izjava svjedoka nije ni unesena u zapisnik, jer je na taj fasisticki postupak, sudija iznijela komentar:

PA, VJEROVATNO JE IMAO RAZLOGE DA TO NAREDI...

a na moj stav da je svakom gradjaninu ZKP-om, garantovano pravo da prijavi krivicno djelo i da se je svako uskracivanje mog prava, napad na mene, od cega cu se ja braniti, na najefikasniji nacin, a boljeg nacina od suda nema, komentar je bio:

NE MOZE TO TAKO, KAKO VI MISLITE!

Dakle, pravnici, gradjani republike, nije ovo moje misljenje, nego to predvidja zakon. Postavlje se pitanje: a kako moze, ako ne onako, kako je zakonom propisano??? S druge strane opravdava se kriminal i fasizam tuzilastva. Znaci li to da sutra moze Novak Kovacevic, da mi ispali metak u ledja, i posto padnem na stepeniste, bicu okrivljen za krsenje ZOJRIM-u, a za pokusaj ubistva, sudija ce iznijeti stav:

PA, VJEROVATNO JE IMAO RAZLOGE DA TO URADI...

Ili bi bio oslobodjen, kao neuracunljiv, sto je vec uspjesno primjenjeno prilikom ubistva u Doboju...

Ovde se ne radi ni o kakvoj metafori, jer je u junu 2010, izvrsen pokusaj ubistva trovanjem, poslije cega sam imao jake bolove, i vjeravatno ostao ziv, posto sam povratio dio sadrzaja. Nagovore porodice, da odem u bolnicu, sam odbio, obrazlazuci to time, da ce im tako biti lakse da me ubiju.

Ove godine je tako zavrsila tuzilac Milic Dijana u Tuzli, po istom scenariju. Prvo je lazno optuzena, kao i ja, (optuzen sam za "Ugrozavanje sigurnosti" 6 pripadnika tuzilastva, zbog pisanja da ce svi koji su ucestvovali u prikrivanju ubistva zavrsiti u zatvoru), a poznato je kako je ona zavrsila na kraju. Posto nije uspio pokusaj mog ubistva, a naravno to nikome nisam mogao da prijavim, jer mi se ne dozvoljava pristup dezurnom tuziocu, niko se nije usudio da podigne optuznicu protiv mene, jer nema nijednog argumenta, i evo proslo je vise od 18 mjeseci od pokretanja "Posebnih istraznih radnji" protiv mene.

Radi se o saslusanju, pratnji policajcima u civilu, ukorak za mnom, gdje god krenem ili patrolnim kolima, legitimisanju, pretresanju mene i mojih poznanika, nadzoru objekata i komunikacija, a bilo je ustanovljemo radno mjesto strazara, pred mojom kucom.

Iako se te radnje mogu produzavati, najvise do 6 mjeseci, poslije cega moram biti obavjesten o njima, to se do danas ne cini, sto znaci da je cio postupak bio nezakonit i radjen bez naredbe suda. Takodje, je odnesen racunar, da bi se pronasli dokazi vezano za clan 169, sto je apsurd posebne vrste, jer je polazna tvrdnja bila, kako sam mjesecima slao pisma i mejlove u kojima iznosim prijetnje, sto znaci da "imaju dokaze".

Ni o pregledu racunara, nikada nisam bio obavjesten, iako je i to obavezno po ZKP-u, a naredbom Okruznog suda, racunar je vracen 9 mjeseci kasnije, u decembru 2010.

U policiji, "nisu nista znali o osobama, koje se me pratile i nadzirale", a posto sam predao materijal o tome i dokaze, o ubistvu Ivone Bajo, te umjesanosti tuzioca Danice Stjepanovic i trazio da se podnese zahtjev za njeno saslusanje na osnovu tih dokaza, dobio sam obecanje da ce to biti ucinjeno. Gospodin Aco Teodorovic, je 5 dana kasnije pronadjen mrtav i sahranjen bez autopsije, uz "odokativnu" konstataciju nekog iz Tuzilastva, da se radi o infarktu. I dokazi su ocito dobili srcani udar, jer niko ne zna sta se desilo sa njima, a novi nacelnik ne smije da uradi nista, ocito da ne bi zavrsio na slican nacin...

No dokaze unistiti ne mogu, jer sam ih zastitio na vise razlicitih lokacija! Jedan od dokaza je torba, koju je ubijena djevojcica nosila, a bila je sakrivena za cijelo vrijeme istrage. Nigdje se ne navodi u izjavama svjedoka ili zapisnicima policije.

Fotografija torbe se moze vidjeti na linku: http://zdenkobajo.blog.rs/gallery/13652/Torba%200.jpg

Ovom prilikom bih istakao jos samo jedan dokaz, kriminala i monstruoznosti tuzilastva, a to je falsifikovanje nalaza patologa i autopsije. Iz audio izjave vjestaka dr. Busarcecica, jasno se vidi da mu nisu dostavljeni podaci o vise unutrasnjih povreda, naravno sa ciljem da se izdejstvuje misljenje o samopovredjivanju. Iako ni to nije uspjelo, tuzilastvo obustavlja dalji rad na slucaju i to bez ikakvog obrazlozenja, sto je obavezno po ZKP-u.

Kompletna izjava vjestaka se moze cuti na linku: http://www.youtube.com/watch?v=5nmPYqn0vIc

Veci dio tekstova o tome je takodje na internetu, a bice objavljen i ovaj kompletan tekst, kao i reakcije nadleznih na njega:

http://kriminaluvlasti.blogger.ba/

http://zdenkobajo.blog.rs/

Kako je moguce da drzavni organi prikrivaju takav zlocin? Neposredno prije pronalaska djeteta na asvaltu u krug firme Univerzal, je usao kamion, koji je svercovao neku robu. Pokusano je da se sakrije postojanje tog vozila, ali posto smo saznali za njega, tuzilastvu su dostavljene falsifikovane tahograf trake, a ne postopji popis robe. Dugo sam vjerovao da se radi o nekoj vrijednoj robi, kao sto je heroin, no poslije afere Barasin iz koje se vidi da je specijalnost Tuzilastva i kriminalaca iz vrha vlasti, sverc oruzja, onda je vrlo lako mogice da se radi o tome.

Kako je firma u vlasnistvu, tajkuna Bobar Gavrila, prvog covjeka u gradu, tada pramijera a sada predsjednika Dodik Milorada, jasno je i ko je dao nalog za prikrivanje ubistva i fasisticki teror nad porodicom Bajo!

Prikrivanjem zapisnika sa pretresa, se pruza pomoc mafiji, koja kontrolise organe vlasti i pomaze ubicama da ostanu nekaznjeni.

Ocekujem da cete reagovati i preduzeti sve mjere da se utvrdi kako je doslo do tehnicke greske u vezi mog zahtjeva, te da ce mi pomenuti zapisnik biti dostavljen, tim prije sto me je UDT, obavjestio da je predmet o tom slucaju u obradi, te da mogu dostaviti i nove podatke.

Nadam se da me Sud nece sprecavati da ostvarim uvid u materijal i pravo na podnosenje pravnog sredstva...

Sem toga u prilogu su dvije slike; Potvrda i Povratnica, koje se odnose na drugi dokument. Na potvrdi se vidi da je posiljka predata 30.09.2011. a povratnica je potpisana vec sutradan, 01.10.2011., dok sam je ja dobio, cijelih 9 dana kasnije, 10.10.2011.

No to sve ne bi bilo cudno da 1. oktobra nije bio radni dan, nego neradni, pa se pitam kako je to moguce. Mozda se radi o slucajnoj gresci, ali s obzirom da nikad nisam dobio obavjest o prestanku nadzora nada mnom, sto ukljucuje i presretanje posiljki, a to se vec desavalo, moguce je da se to nezakonito produzava, te se moje posiljke otvaraju, i cak modifikuju, odnosno izbacuju dijelovi posiljke.

No to je manje bitno, jer me nije uznemiravalo ni kada je oko 50 ljudi bilo angazovano za nadzor nada mnom i nigdje nisam mogao da odem bez pratnje, ali je Zapisnik sa pretresa izuzetno vazan dokaz, kriminala u Tuzilastvu, koje poprima oblike fasizma.

Ako je ta izjava svjedoka izostavljena, a vrlo je vjerovatno tako, jer samo na tak nacin sam i mogao biti osudjen, prikrivanjem izjave svjedoka, onda je pocinjeno krivicno djelo od strane sudije KZ, clan 376!

Tekst zapisnika ce dati odgovor na sva pitanja...

U narednim danima, pokusacu da razgovaram sa predsjednikom i sekretarom, kako bismo skupa dali pun doprinos u borbi protiv ogranizovanog kriminala. Ja imam dokaze protiv njih, dovoljne da na robiji zavrse i oni koji su ubistvo prikrili i oni koji su im dali nalog za to!

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me