CLANAK BROJ 43


ZALBA HELSINSKOM KOMITETU ZA LJUDSKA PRAVA U BIH


Vec dvije godine, postoji FASISTICKA NAREDBA, da se svim clanovima porodice Bajo, ne dozvoli pristup prostorijama OT Bijeljina! Poznato je da je Tuzilastvo institucija namjenjena za gonjenje pocinilaca krivicnih djela, (clan 43 ZKP-u), a istim zakonom, zagarantovano je pravo gradjaninu da prijavi krivicno djelo:
Prijavljivanje krivicnog djela od strane građana(1) Građanin ima pravo prijaviti izvršenje krivičnog djela.
(2) Svako je duzan prijaviti izvršenje krivicnog djela kada neprijavljivanje krivicnog djela predstavlja krivicno djelo.

Takodje je jasno definisano, na koji se nacin to cini:
Podnosenje prijave(1) Prijava se podnosi tuziocu, pismeno ili usmeno..

Potpuno je jasno da je Zakon dao pravo svakom gradjaninu da prijavi krivicno djelo. To dakle nije svojina ni tuzioca, ni policajca, ni sudije, to je moje pravo i ne moze mi niko to oduzimati. Otimanje tog prava gradjanima, je krivicno djelo:
Povreda prava na podnosenje pravnog sredstva(1) Ko sprijeci drugog da koristi pravo na podnosenje tuzbe, zalbe, prigovora ili nekog drugog pravnog sredstva ili podneska, kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(2) Ako djelo iz stava 1. ovog clana ucini sluzbeno lice zloupotrebom sluzbenog polozaja ili ovlascenja, kaznice se zatvorom do tri godine.

No diskriminacija cijele jedne porodice, nije vise samo kriminal, nego je cist primjer fasizma! Izvrsavajuci tu fasisticku naredbu, da bi nas sprijecili u prijavljivanju krivicnog djela i dostavi materijala o ubistvu moje kcerke Ivone Bajo, pripadnici Sudske policije su uhapsili mene i moga brata, te su nas lisili slobode, bez prava na telefonski poziv i kontakta sa advokatom.
Pred kraj radnog vremena izvedeni smo pred sudiju, koji nije dozvolio da iznesemo odbranu, sto je zagarantovano zakonom, uz opasku da nema namjeru ostajati dugo poslije 15 sati. Kaznjeni smo sa po 600 KM + 300 za troskove postupka.
Naravno na to smo ulozili zalbu, koja je usvojena i postupak je obustavljen uz konstataciju da su drzavni organi krsili zakon. Dokumentacija o tome je u prilogu. No fasizam u OT Bijeljina se sprovodi i dalje, te se ne dozvoljava dostava materijala po bilo kom osnovu.
Zdenko Bajo, (inace opunomocen da me zastupa, pred svim drzavnom organima) je ponovo uhapsen pri pokusaju, da preda disk sa dokazima o krivicnim djelima, pritvoren na nekoliko sati i nije izveden pred sudiju, iako je to obavezno zakonom u tim slucajevima. Poslije dva mjeseca je odrzano sudjenje na kome je sudski policajac izjavio da postoji takva fasisticka naredba, na osnovu koje oni ne dozvoljavaju pristup tuzilastvu, nikom iz porodice.
DAKLE, DRZAVA JE UBILA IVONU BAJO, POKUSALA DA PRIKRIJE TO UBISTVO I SADA KADA SU UHVACENI SA RUKAMA KRVAVIM DO RAMENA, BRUTALNO NASTAVLJAJU SA KRIMINALOM I PRELAZE U FASIZAM…
Dokaza o tome ima mnogo, a dio se nalazi na linkovima :
http://zdenkobajo.blog.rs/.
http://kriminaluvlasti.blogger.ba/.
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002184140160&sk=wall#!/.
http://www.youtube.com/watch?v=5nmPYqn0vIc.
http://www.2shared.com/file/3nnGwRu1/Ko_je_ubio_Ivonu.html.
Drzavni organi su po svemu sudeci svercovali oruzje u trenutku kad je doslo do ubistva, te je jasno i zasto su ga prikrili. Porodica je medjutim dosla do dokaza o tome i pri pokusaju da se preda taj materijal i obrazlozi nadleznima, clanovi porodice se vec dvije godine tjeraju iz zgrade, kao zivotinje, a kada insistiramo da nam se omoguci zakonom zagarantovano pravo, krivci nalazu nase hapsenje!
GRADJANI REPUBLIKE! OVOM ZEMLJOM VLADA MAFIJA - (KRIMINALCI POLITICARI I TAJKUNI), KOJI PLJACKAJU, OTIMAJU, UBIJAJU I SPREMNI SU NA SVE DA BI OSTALI NEKAZNJENI I NA MALA VRATA UVODE FASIZAM. MORAMO IH ZAUSTAVITI, DOK NE BUDE PREKASNO...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina
065831902