CLANAK 379

Zločinačka organizacija koja stoji iza ovih krivičnih djela je poput lanca u kome svaka karika štiti ostale sa kojima je povezana, a najslabija karika je upravo portir Sofrenić. Uvjeren sam da svaki odgovoran i profesionalan tužilac može koristeći podatke koje sam dostavio, dobiti priznanje od njega, ako mu se ponudi povoljniji tretman.

KANTONALNOM TUŽILAŠTVU KANTONA SARAJEVO
DOPUNA NA T09 0 KTA 0034144 13

Zahvaljujem na obavještenju od 30.09.2013. kojim me je glavna kantonalna tužiteljica informisala o broju predmeta za koji sam poslao prijavu i dokazni materijal još u martu 2013-te.
Sam slučaj je izuzetno složen jer su uključeni akteri iz oba entiteta koji su krijumčarili robu, a kako se tom prilikom desilo ubistvo osmogodišnje djevojčice urađeno je sve da se to prikrije.
Što se tiče samog krijumčarenja to se nesporno može utvrditi iz izjava vozača Haak transa o 4 dovezena paketa robe i direktora Univerzala, koji tvrdi da je ujutru bio samo paket, no ne znači i automatski da su isti znali za šverc, a moguće je više opcija. To što se izjava o količini robe razlikuje može značiti da niko od njih nije znao za krijumčarenje, jer bi ga prikrili u izjavi, ili su znali samo vozači ili samo direktor ili čak svi, te jedino nisu imali vremena da usaglase priče koje će ispričati tužiocu.
No polazeći od toga da sam prvu informaciju o kamionu Haak transa, koji je dovezao robu dobio 7 dana nakon tragedije, upravo od direktora Lazarević Zlatana, logično je da on nije znao ništa o 3 nestala paketa. Podsjećam da je prethodno svaka informacija o tome sakrivena pošto je kamion 669-K-434, pobjegao sa lica mjesta.
Glavnu ulogu u prikrivanju kamiona i pomoći u bjegstvu te prikrivanju krijumčarenja i ubistva, odigrao je portir Sofrenić Blagiša, a u to vrijeme je jedan od zaposlenih bio Slaviša Bobar, (izjava Lazarevića, drugi pasus na trećoj strani). U narednom periodu Bobar je preuzeo funkciju direktora, te je obavljajući je i uhapšen početkom 2013-te pod sumnjom da je učestvovao u pljački banke još 2005-te. Način na koji se sve događalo u danu ubistva Ivone Bajo 23.07.2013. daje osnovanu sumnu da je tada švercovan kokain, posebno ako se ima u vidu da je preko Bobar banke (istog vlasnika kao i Univerzala) narko mafija prala novac od 2008 do 2012, kada je poslije dojave izvan zemlje, krajem februara evidentirano od strane MUP-a, preko 4 miliona transakcija klana Šarić.
Postoji realna mogućnost da vozači Kešmer i Moco uopšte ne znaju šta su dovezli i neće moći odgovoriti tužiocu u tom segmentu, ali ostaje nesporna mahinacija sa tahograf trakama. Na osnovu njihove izjave i pređene trase puta, te onoga što je zabeležio tahograf trebalo bi da su vozili prosječno skoro 140 km/h, što je naravno nemoguće. Očito je dakle da su instruisani da lažno predstave trasu, kako bi prikrili ubistvo, no nisu se sjetili da im kažu kako su "dovezli samo 1 paket". Takođe i Slaviša Bobar, ako je znao za šverc, nema motiva da to prizna tužiocu, osim ako mu se ne obeća blaža kazna, te sugerišem da se obrati pažnja na radnje i izjave portira Sofrenića.
U prilogu dostavljam njegovu izjavu datu MUP-u u kojoj uopšte ne pominje kamion, (jer se tada nije ni znalo za njega) dok u izjavi datoj tužiocu 15 dana kasnije, ne samo da ga detaljno opisuje nego tvrdi da je o njemu govorio u prethodnoj izjavi. No trudeći se da prikrije kamion, jasno je opisao da su na asvaltu bile mrlje krvi prije mjesta na koje je pala djevojčica, što znači da je povreda načinjena ranije, a to se jasno vidi i na slici u prilogu.
Zbog sabotiranja mojih krivičnih prijava protiv Univerzala i Sofronića, predatih još 2010-te, a prikrivaju se od strane OT Bijeljina, bio sam prisiljen podnijeti tužbu, da bih tokom parnice dokazao određene radnje tuženog AD Univerzal. Kako su te radnje istovremeno i krivična djela, biće zanimljive i za tužilaštvo, a detaljno razotkrivanje kriminala sam izvršio u pripremi za glavnu raspravu čiji tekst takođe prilažem u formi web stranice "Dokazi" uz skenirane isječke dokumenata, a objavljeno i na internet lokaciji DOKAZI TUZBE PROTIV UNIVERZALA:
http://kriminaluvlasti.blogger.ba/arhiva/2013/04/22/3530376
Portir AD Univerzal je prvo pričao svima da je vidio djevojčicu da se kreće sa biciklom, iskašljava krv, te na kraju pada, no pošto je smišljen plan za prikrivanje šverca i ubistva, objašnjenjem da je do povrede došlo poslije pada na žicu, Sofronić je natjeran da "zaboravi" sve i izjavi da nije vidio ništa.
Druga važna činjenica je da je isti pomogao bjegstvo kamionu prije dolaska policije, te potom prećutao sve o tome istražiteljima, tako da se danima nije znalo ništa o kamionu, sve dok to nisam saznao od direktora. I na kraju, možda i najvažnije, je to da je ista osoba uklonila sa mjesta zločina materijalni dokaz ubistva, torbu djevojčice, koja je dvostruko presječenog kaiša, dio nedostaje a većina ostatka oprana jakim hemijskim sredstvom. Tako je pomenuti dokaz izuzet iz svih istražnih radnji.
Iako sam više puta tražio podatke o mojim prijavama, nema reakcije, čak i kada sam u zahtijevu napisao da su mi podaci potrebni za parnicu sa Univerzalom. Nema nikakve sumnje da su moje prijave sakrivene ili uništene, jer bi istragom i procesuiranjem Sofrenića, bili razotkriveni i svi drugi akteri, uključujući i tužioce, koji su falsifikovali čak i podatke sa obdukcije. Dokaze o tome sam objavio na web stranici ZLOČIN SA POTPISOM REŽIMA:
http://kriminaluvlasti.blogger.ba/arhiva/2012/10/12/3401821
Niti na jedan zahtijev MUP-u i OT Bijeljina vezano za ovaj slučaj nikada nije odgovoreno, a prilažem samo neke od njih.
Zločinačka organizacija koja stoji iza ovih krivičnih djela je poput lanca u kome svaka karika štiti ostale sa kojima je povezana, a najslabija karika je upravo portir Sofrenić. Uvjeren sam da svaki odgovoran i profesionalan tužilac može koristeći podatke koje sam dostavio, dobiti priznanje od njega, ako mu se ponudi povoljniji tretman.
Osim jasne veza između Bobar Gavrila kao vlasnika Univerzala, gdje se švercovala roba, Bobar banke, preko koje se prao novac i zataškavanja od strane korumpiranih inspektora i tužilaca iz Bijeljine, slučaj je obrađivao i g. Mahmut Švraka, tada kao Specijalni tužilac. Pošto sam im dostavio disk sa dokazima 25.02.2011. (petak) poslije vikenda, odmah u ponedjeljak lično Dodik Milorad prijeti im ukidanjem, što su prenijeli svi mediji. Krajem 2012-te sa mjesta Glavnog republičkog tužioca g. Švraka priznaje da za procesuiranje "krupnih riba" nema političke volje.
SADA ZNATE NA ŠTA JE MISLIO !
Vezano za ove kriminalne radnje imam više stotina stranica materijala, dokumenata i drugih dokaza, uključujući i audio zapis razgovora sa portirom u kome priznaje uklanjanje materijalnog dokaza sa lica mjesta, te ako tužilac želi može me kontaktirati na navedeni broj telefona.

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902