CLANAK BROJ 25

INSTITUCIJAMA REPUBLIKE


GRADJANIMA
O NADLEZNOSTI VSITV

Napomena:Dokument je namjenjen prije svega građanima ove zemlje, i već se nalazi na internetu, sa namjerom da im približi nadležnosti nekih visokih državnih institucija, ali će biti upućen i tim institucijama, nažalost iz istih razloga...
Na početku bih prije svega da se zahvalim onim organima, koji su odgovorili na dopise koje sam slao, pakazavši interes i želju da rade po zakonu. Necu navoditi o kome se radi, jer su svi oni koje sam isticao kao pozitivan primjer imali kasnije probleme zbog toga.
No osnovna zamjerka svima je u pogrešnom, netačnom interpretiranju nadlažnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSITV), parafraziram : VSITV je nadlezno za riješavanje problematike, koja se odnosi na odluke bilo kojeg tužilačkog i sudskog tijela na području Bosne i Hercegovine.
Na linku
O NADLEŽNOSTIMA.(http://izzakona.blogger.ba/arhiva/2011/06/04/2777438) nalazi se opis nadležnosti VSITV, gdje je jasno istaknuto da su, preko svog organa Ureda disciplinskog Tužioca (UDT) nadležni isključivo za disciplinske prekršaje.
Materijal i dokazi koje sam dostavljao, a o kojima će još biti riječi, odnose se prije svega na krivična djela, koje su izvršavali, kako prije svega tužioci, tako i pripadnici kriminalističke policije.
Siguran sam da nadležni organi, znaju razliku između krivičnog djela i disciplinskog prekršaja, ali i zbog njih, a prije svega zbog građana, navodim link, na kome se nalazi popis prekršaja, preuzet iz Zakona o VSITV-u.
POPIS PREKRŠAJA.(http://izzakona.blogger.ba/arhiva/2011/06/04/2777471).
A na narednom linku je popis nadležnosti VSITV :
POPIS NADLEŽNOSTI.(http://izzakona.blogger.ba/arhiva/2011/06/04/2777465).
Dakle, potpuno je jasno da je VSITV, nadlezno za disciplinske prekršaje, (zbog toga i naziv Ured disciplinskog tužioca), dok naprotiv nema ni pomena o krivičnim djelima sudija ili tužilaca.
Primjer za to je nepoštovanje Zakona o krivičnom postupku, od strane tužioca Danice Stjepanović, gdje je iako obavezna njime, da svoju odluku obrazloži, u slučaju ubistva djevojčice Ivone Bajo, ona to izbjegla, odnosno nije nicim objasnila svoju odluku, nego je u samo 10 redova obavijestila majku o svom 6-mjesečnom "napornom" radu.
Drugi dobar primjer je u slučaju, kada je osoba I.H. priznala da je izvršila ubistvo djevojčice. Iako je bila obavezna da traži svoje izuzeće, (protiv nje je podnesena prijava za saučesništvo u ubistvu), ona je obavila saslušanje osumnjičenog i zajedno sa Novakom Kovačevićem, takođe pod prijavom za isti zločin, donose odluku o neuračunljivosti, eventualnog ubice i saučesnika i oslobađaju ga...
No dokazi koje sam dostavljao ne odnose se samo na disciplinske prekršaje, nego i na teška krivična djela tužioca, za šta ne postoji nigdje u zakonu, odredba da o tome odlučuje i istražuje VSITV, odnosno UDT.
Primjer za to je teško krivično djelo "Sprečavanje dokazivanja" a materijalni dokaz je na fotografiji na linku :
MATERIJALNI DOKAZ UBISTVA.(http://kriminaluvlasti.blogger.ba/arhiva/2011/03/29/2725686).
Radi se o torbi, koju je djevojčica imala preko ramena u trenutku ubistva. Kaiš torbe je presječen i dio nedostaje, a veći dio ostatka kaiša je opran jakim hemijskim sredstvom, kako bi se uklonili tragovi ubistva. Da li je to učinila lično tužilac Stjepanović, ili neko drugi, sasvim je svejedno, jer je odgovornost njena, a očito je da je namjerno prikrila taj dokaz, jer je svojevremeno odbila da evidentira podatke, koje sam pokušao da dostavim, o čemu imam audio snimak kao dokaz. Radi se dakle o više krivičnih djela : "Zluopotreba službenog položaja", da bi se "Pomoglo učiniocu poslije izvršenja", a sve sa ciljem prikrivanja krivičnog djela "Teško ubistvo"...
Veoma jak dokaz je i izjava vještaka dr. Busarčevića na linku :
IZJAVA VJEŠTAKA.(http://www.youtube.com/watch?v=5nmPYqn0vIc).
Čak i za onoga, ko nikad ranije nije imao priliku da bilo šta čuje o ubistvu Ivone Bajo, poslije slušanja ove izjave, potpuno je jasno o kakvim se kriminalcima unutar tužilaštva ovdje radi...
Ističem ponovo da VSITV, nema nikakvu nadležnost nad krivičnim djelima bilo koga.
Da dočaram suštinu i građanima, ali i državnim organima, navodim neke hipotetične situacije:
1) Grupa maskiranih razbojnika pljačka banku i poslije bjekstva te akcije policije, bivaju uhvaćeni na par kilometara od mjesta izvršenja. Tada iz vozila izlazi jedna osoba i pokazuje dokument u kome piše da se radi o tužiocu...
Pitanje: Da li će policija pustiti tu osobu i podnijeti pritužbu VSITV???.
2) Prilikom predaje podneska, gradjanina NN, napada tužilac XX, vatrenim ili hladnim oružjem, nanoseći mu teške tjelesne povrede. Jedva preživjevši napad, gradjanin očekuje akciju Sudske policije.
Pitanje: Da li će građaninu biti rečeno: " Ma sve je u redu, to je tužilac, možete podnijeti pritužbu VSITV-u".
Da sve ovo nije užasno i tužno, bilo bi smiješno.
Tako sam jednom prilikom, u razgovoru sa načelnikom kriminalističke policije g. Teodorović Acom uspio da ga ubijedim da podnese zahtijev za saslušanje tužioca Stjepanović, na osnovu dokaza koje sam dostavio.
Iako nam je saopšteno da je ista na radu u Srebranici, a trenutno na godišnjem odmoru, sutradan je vidimo na ulazu u zgradu, kada primjetivši nas "bježi" natrag. Svjedok toga je Petričević Dragiša, sudski policajac...
4 dana kasnije g. Teodorović je mrtav, pod sumnjivim okolnostima, a autopsija nije naložena od strane tužioca.
Gospodin je danas pod zemljom, a dokumentacija, koju je pokrenuo, nestala je sa lica zemlje...
I na kraju, za one koji ne znaju: Svojevremeno sam predao krivičnu prijavu protiv Ureda disciplinskog tužioca, zbog toga što su moju prijavu zaveli pod imenom druge osobe, (čije ime je u prilogu) i odgovor na nju dostavili toj osobi. Očito je dakle iz svega da niko nije ni čitao tekst te prijeve, a ona je na linku :
PRIJAVA PROTIV UDT-a.(http://kriminaluvlasti.blogger.ba/arhiva/2011/06/05/2778128).
Očekujem dakle da će po prijemu ovog dokumenta, nadležni neodložno sprovesti istragu i ispitati tužioca Stjepanović, o okolnostima, kako je došlo do toga da sakrije i po čijem nalogu tragove ubistva, jednog djeteta...
I opet, kako zarad građana, tako i zbog nadležnih institucija, primjer:
Sekretarica podnosi prijavu i pritužbu VSITV, o napastvovanju, (pokušaju silovanja) od strane tužioca, dostavivši u prilogu lekarsku uvjeranje i potpisanu izjavu pripadnika sudske policije, koji je prisustvovao.
I STA SE DESAVA ???
UDT se zahvaljuje na vremenu i trudu policajcu, (ili doktoru, svejedno) i konstatuje da nije ustanovio, nijedan prekršaj koji bi bio osnov za pokretanje istrage...
TO JE PRIMJER RADA DRZAVNIH ORGANA! JADNO I BIJEDNO...

Zdenko Bajo
Majke Jevrosime 20
76300 Bijeljina

065831902